Saab bygger inte bilar, Saab bygger Saabs.

Reader bidrag från Götz Welge

En fredagsmorgon och ett mail. Spontana telefonsamtal följde, då var jag redan registrerad vid namn på Saabs presskonferens för att starta produktionen! Att leva med nåd i norr är en resa till Trollhättan, så att säga, en homerun.

NEVS SAAB
NEVS SAAB

Så de vanliga misstänkta kom tillsammans och i den passande Saab 9-5, modell 2011, körde vi fyra på färjan. Spänningen var utan tvekan där, vad väntar vi imorgon, är arbetet fortfarande handlingsbart? Får vi kanske se en zombie 9-3 tillsammans med den tyska motorpressens hån? En sista åtgärd för allmänheten innan anläggningen demonteras och försvinner i Kina?

Frågor efter frågor! På morgonen när vädret är bra kör vi först till vår vän Leif mitt i den svenska skogen på den gamla Uddevallastigen. Fantastiskt Sverige-landskap, men spänningen stiger ... till Stallbacka! Alltid söt, den lilla kontorsbyggnaden - varje VAG-återförsäljare erbjuder mer. Men vi är i det, vårt namn är kryssat av, i nästa rum är det den klassiska 12.00 Turbo 900 i rött! Vilken signal till alla gäster!

[sam id=”9″-koder=”true”]

Beviljas alltid sommar vi var tillsammans med Tom alla på jobbet i samband med festivalen och kunde övertyga oss om den välskötta anläggningen och den nya exteriördesignen. Men vid synet av den klassiska 900 får jag en känsla av att det finns en stor mastergrad som pågår med ett tydligt engagemang för Saabs historia.

Åtgärden har redan övertygat oss, häftigt vi äga rum.

Tom har nu redan tillräckligt beskrivit vad som följer, en snäv presentation av den masterplan vi alla hoppats på. Saab är tillbaka! Allt koncentrerat i ett nötskal och ändå finns det en mycket vänlig aura i rummet, väldigt svensk. I Tyskland skulle en sådan händelse förmodligen inte ha gått så harmoniskt ... Jag blev särskilt berörd av talet på svenska av den nya kinesiska ägaren Kai-Johan, även om bara engelska faktiskt talades.

Kära handelspress i Tyskland, även om du inte vill höra det:

Det roliga att köra är tillbaka! Och inte ägt av en kroniskt underfinansierad kinesisk gruvkung, men ledd av en kinesisk / svensk trupp som vet exakt vad de gör! Medan Saab helt har skrivits av här, städade dessa människor sina vapen i tystnad och visserligen på bekostnad av våra nervkostymer. I måndags visade de bara antydan till sin ammunition ... Med mycket passion gjorde de ett unikt företag som passade för framtiden.

Om en anställd har löst 10 problem om dagen läggs 5 nya till på kvällen. Inte bara är finansieringen reglerad, utan du har också din egen batteriproduktion. Sedan ett tydligt engagemang för Trollhättan-platsen och uttalandet "vi kommer att erbjuda förbränningsmotorer så länge kunderna önskar"

[sam id=”7″-koder=”true”]

Saab soul Vad mer, jag tror vi var alla övertygade om dagen, Saab Spirit (från drömmen för många andra företag, men de har inte eftersom de inte vet vad något betyder) var tillbaka! Ute på öppet område vi kommer med trevlig personal här veckan som ledde oss till hallen: Daniel är du än en gammal Saab man? Ja han säger och han är väldigt glad idag, skicka dina bilder över hela världen och rapportera om Saab.

Det finns nästan inget mer att lägga till, förutom att de små Saabs tidigare kallades "djungeltrumma" eller "Stallbacka moped" vid en tidpunkt då Saab var en liten och fin tillverkare.

Den här gången är tillbaka. Saab bygger inte bilar, Saab bygger Saabs.

Text & bilder: Götz Welge

 

12 tankar om “Saab bygger inte bilar, Saab bygger Saabs."

 • blank

  trots allt ... allt bra och bra. saab är bilar! vänligen lämna kyrkan i byn.
  Jag tänker genast på ett dussin "bilar" med lika många (bara olika) karaktärer.

  • blank

   …… och alla döda!
   Förutom SAAB - de föds bara igen.

 • blank

  Tack för den emotionella rapporten!
  Och logiskt säger det: SAAB bygger SAABs! Det är så som det borde vara!

 • blank

  Geil Gotz, så vet vi dig! Trevlig kommentar, skriven från magen, med många känslor. Du har allt i ett nötskal! Nu ska Saab ge gas, så vi kan beställa Saabs i Tyskland! Min favorit är 9.5-stationsvagnen Aero!

 • blank

  Jag måste motsätta mig det. Och jag gör det professionellt - att inte motsäga, men att utveckla reklam- och kommunikationsstrategier och att ta hand om.

  SAAB har äntligen gått i konkurs efter en lång period av stora och nedslående meddelanden. Endast positiva överraskningar kan ge tillbaka tillit och entusiasm. NEVS kan bara överraska om de levererar mer än du förväntar dig att de ska vara. Och NEVS kan bara leverera mer, bara då upprepade gånger överträffa förväntningarna, även om förväntningarna förblir relativt låga under lång tid.

  Just för att de inte drog bollen och inte lovade den stora hit, bedömdes produktionsstarten i Sverige och E-SAAB som följde överraskande snabbt i Kina som "den ena framgången efter den andra" som en försiktig men lovande inledning av en ny framgångssaga .

  Och ja, allt detta i en enda SAAB 900 förkroppsligar denna fakta nykterhet och underdrift, som också NEVS fungerar och kommunicerar.

  De stora klotterna NEVS kan fortfarande börja när du vill öppna upp fler marknader.
  För närvarande är det bara viktigt att sälja produktionen av MY 2014 på ett tillförlitligt sätt. Och i Kina och Sverige. Huruvida en X-Berger kan bli bortskämd av presentationen spelar ingen roll i övervägandena av NEVS.

  Man har emellertid förstått att den (nu) ömtåliga bilden av SAAB-märket inte kan förvänta sig några (för) stora tillkännagivanden och besvikelser. Att du måste bli överraskad med riktiga framgångar (även om de är så små), lite positiva och varumärket och dess bild omhändertas noggrant.

  Till följd av detta har NEVS min fulla respekt.

  • blank

   Jag kan bara hålla med 100% ig!
   Jag tolkar det också: du kunde ha gjort en stor händelse med mycket ljud och scenuppvisning! Visst kan du ha börjat högt och aggressivt för att skrämma den sista tråkiga att SAAB är tillbaka!
   Men det är inte stilen med SAAB! Om du hade gjort det, skulle vi komma tillbaka till ämnet "de förstod inte SAAB"!
   NEVS har just uppnått exakt vad målet var: SAAB är tillbaka och världen pratar om det! Det finns inget behov av en enorm TamTam!
   Och exakt den subtila uppförandet, den svenska oviljan att göra mer än du publicerar direkt - det är precis vad du förväntar dig av vårt varumärke, vilket gav SAAB sitt goda rykte vid den tiden.
   Och exakt till dessa dygder bör SAAB nu återvända!

   Förvisso blev jag också besviken först, allt gick alltför långsamt, man lärde sig ingenting, man var tvungen att pussla.
   Visst, nuförtiden vet vi nästan bara att alla företag slänger med skrämmande, högljudd marknadsföring. Men det finns ett annat sätt - och exakt den här andra varianten passar helt enkelt bättre med SAAB!
   SAAB har alltid varit annorlunda, SAAB ville alltid vara annorlunda, SAAB-chaufförer ville vara annorlunda, varför, med alla konsekvenser, gör marknadsföring på något sätt annorlunda!
   Daglig gröt vi har redan nog i världen!
   Fortsätt NEVS - vägen är rätt!

   • blank

    Professionellt kan jag motverka hehe, men ibland faktiskt. Det handlar mer om att vi Saab fans också ska hitta ett kritiskt ord.
    Vad som var i kommentarerna, inget av den här historiens stora historia och de tekniska höjdpunkterna Saab har utvecklats, märket och meddelandet upplevdes bara som uppstått från konkurs och tillverkaren av en gammal bil bygger igen.
    Min kommentar handlade inte om en produktionsbåge, men om traditionen och historien om detta märke, den här ikoniska Saab.
    Och det var inte förmedlat, inte heller i presentationen var allmänheten fortfarande i presentationen. Saab 900 var inte tillräckligt. Mer snälla NEVS

    • blank

     "Min kommentar handlade inte om en produktionsbåge, utan en båge för traditionen och historien för detta varumärke, denna ikon Saab."

     Jag förstår och ändå håller jag med den. Det är överflödigt att sätta den känsliga växten i omstart med stor pompom i stora fotspår. Ingen annan bil än 900 utgör i SAAB-traditionen i samma utsträckning en topp som SAAB skulle ha uppnått i entreprenörslandet med teknisk och ekonomiskt oberoende. Det och inget annat är budskapet som han förkroppsligar.
     Tidigare har Saab länge köpt växlar och motorer. Och även 9000 var barnet till ett större joint venture. Resten (GM) är välkänd.

     "(...) varumärket och meddelandet uppfattades bara när de vaknade från konkursen (...)."

     Nåväl, mål uppnådd.

     Mer behöver inte gå igenom den globala pressen för tillfället eftersom SAAB inte har mer att erbjuda sina potentiella kunder för tillfället. Endast en handfull svenskar, som vill bosätta sig för en omfördelning av 9-3 Limo, utgör redan den fullständiga målgruppen inom hela (!) Västvärlden. NEVS måste förutsätta att denna målgrupp känner till varumärkets historia.

     Inga överdrivna förväntningar, inga falska förhoppningar, inga fler besvikelser! För början små men positiva överraskningar (mild känslomässig konditionering och ett nytt förtroende vinst). Samma sak gäller och SAAB kan komma tillbaka.

     Om jag hade drivit denna strategi exakt samma sätt? Jag vet inte, men jag skulle vilja hävda det. NEVS verkar ha fått bra råd.

 • blank

  Tyvärr är jag en spoilsport ... i intresse för vårt älskade varumärke.

  Bloggen är riktigt bra, och jag menar inte det personligen för författaren; men en Saab 900 gör en huvudplan? I höften är Berlin Kreuzberg masterplaner sedan i varje andra gata runt. Tja, och det jag såg var inte särskilt glamoröst om du inte nämner det nuvarande namnet på medlemmen av regeringen. En bit av en scen och en show kan redan vara på scenen, etc. Det handlar om reviatlisering av en bilikon !!!

  Har presentationen visat hur man håller Saabs historia vid liv och hur man hanterar det genetiska materialet som så få vet? Finns det en känsla av den stora historien i den elektriska framtiden?

  Att anläggningen har återställts, GM-datorprogrammen släppts, maskinerna arbetar igen efter evigt stillastående ... allt detta, vilken gigantisk prestanda!
  Respekt, men marknadsföring hmm, låt oss träffa Junx i Sverige och fira inte för en Saab 900.

  Det räcker inte för vårt älskade varumärke, eftersom 92, 96, 99Turbos etc. borde ha varit i rad. Så svenskarna kör ... för att göra framsteg med 200 bilar om dagen blir det blygsamma 50.000 XNUMX per år 🙂

 • blank

  Lace!, Din artikel!
  Det är trevligt att se tillbaka på traditionen: Ja, en Trollhättan moped är en fin bil. Även efter 57 år gör det fortfarande sitt jobb i första klass - även om människor ler mot TwoTaktare eller ibland drar upp näsan.

 • blank

  Respekt, bra bidrag ...

 • blank

  Tack Götz - ett fantastiskt bidrag!

Kommentarer är stängda.