30 år senare - SAAB Spirit laddades om.

Reader bidrag från Dominik Merkle

I mitten av 80-åren var jag här för första gången, 96 jag hade köpt ett år tidigare. Tillräcklig tid att komma ifrån någon som tyckte om att bilen skulle bli en Saab fanatiker, inte bara i mina medmänniskors ögon. Jag åkte till Trollhättan för att besöka fabriken och lära känna Saabstadt.

Svensk ekonomiminister och NEVS-Saab 9-3
Svensk ekonomiminister och NEVS-Saab 9-3

På sommaren gjordes förberedelser för det nya modellåret, så att besök på fabriken inte var möjliga, sade den vänliga damen vid receptionen. Men hon plockade upp telefonen och kort därefter dök upp en vänligare mid-fifties som först ville se min bil, sedan pratade längre med mig och satte mig i slutet av en påse full varor artikel i baksätet. Sedan förklarade han vägen till en bensinstation i närheten, där jag skulle förväntas.

Senare lärde jag mig att han var produktionschef. Något förbryllat, jag sökte efter och hittade nämnda bensinstation där någon faktiskt väntade på pojken från Tyskland. Detta hölls i ett slags underjordiskt garage, som skulle bli Saabmuseet några år senare. Jag fick se allt, fick i bilarna, fick gamla broschyrer och handböcker och min entusiasm för varumärket och det bekanta sättet med deras förare växte nästan till oändligheten. Under åren fick jag veta många människor som hade liknande erfarenheter och var säkert ännu mer entusiastiska än mig själv.

[sam id = "10" koder = "true"]

Slutet av nittiotalet, men förändrades mer och mer, och jag insåg att Trollhättan hade blivit en av många verk av en stor Konzernes och människor på Saab inte längre lika kunna som de ville eller kanske de inte vill ha mer och det verkade dem inte ens göra något. På banden i fabriken var nu också Cadillacs och utsikterna var dyster.

Ren Joy = Saab är tillbaka!
Pure - Joy = Saab är tillbaka!

30 år efter min första enhet är jag tillbaka vid fabriksporten, mycket har inte förändrats, förutom att parkeringsplatsen är nästan tom. Ingen vet exakt vad som händer på fabriken, åtminstone fram till i dag. Jag har en inbjudan att starta produktionen i min ficka, hälsad av ett handslag vid ingången och vänligt guidad förbi en röd 16S som visas i foajén till ett styrelserum. Stämningen där är mycket avslappnad och lugn, även om det finns en viss spänning i luften.

Och plötsligt är det tillbaka: Den svårfångade i ord något som många kallar Saab anda, en blandning av innovation, geniala lösningar, klokhet och anspråkslöshet och okonventionella sätt att gå modet. Den här gången med ett otvetydigt fokus på ekonomisk genomförbarhet. Den kinesiska födda ägaren har, jag tror, ​​inhalerat och förstått denna ande. Han är den enda som håller sin adress på svenska, han lovar inga mirakel men tankeväckande steg. Från bensindrivna 9-3 som är lika med rulla utanför linjen, via vagn och omvandlas till elbilen, som inom en överskådlig framtid. Phoenix-plattformen ska också användas, och du vill bara bygga bilar för vilka det finns order.

I början av produktionen: gruppfoto med ledning och kändisar
I början av produktionen: gruppfoto med ledning och kändisar

Gardinen öppnar och avslöjar den slutliga sammansättningen av växten. Medan ekonomiministeren ger sitt tal, rullar den svarta 9-3 långsamt på bandet. Ett blått och gult band klipps och återupptagandet av bilproduktionen i Trollhättan är faktum. Produktionschefen driver bilen av linjen på ett ganska osynligt sätt och placerar det framför journalisterna med lätt nedrullade framhjul. Oansenliga. Utan champagnekorkar, utan fyrverkerier. Lite blygaste chefer ger intervjuer, coola och faktiska, det finns inga PR-proffs där för att arrangera händelsen.

[sam id = "8" koder = "true"]

Något i bakgrunden är de arbetare som byggt bilen, men de är en del av det hela och de är stolta över sin nya gamla produkt. Särskilt så många av dem börjar göra bilder av bilen med mer eller mindre viktig framträdande. Hela händelsen är långt ifrån vad GM värd, och det har ingen av GM: s efterträdares visioner. Det är nästan som Trollhättan i 80 år, bara bilen ser annorlunda ut.

Kommer det vara samma igen? Nej, absolut inte, marknaden skulle inte tillåta. Inte heller tror jag att vårt varumärke i Europa någonsin kommer att återfå den status som den en gång hade. Men mina intryck liknar dem som mina tre medresenärer har. Naturligtvis på resan till Tyskland hade vi bara ett ämne: förutom den entusiasm som vi fick vara där, ansåg vi att något rör sig i en mycket positiv riktning. NEVS vet vad de gör och det är realistiskt.

Text: Dominik Merkle

Bilder: saabblog.net

6 tankar om “30 år senare - SAAB Spirit laddades om."

 • blank

  Jag håller helt med Dominiks artikel. Vid den tiden var jag väldigt lik erfarenheterna i år 1984, när jag fick besök på det preliminära steget i dagens museum i källaren. Vid den tiden hälsades vi av Albert Trommer, museumets dåvarande chef, som tyvärr dog för tidigt två år senare.
  Han missade inte chansen att få en prototyp av 9000, tre månader före den officiella presentationen!

  Men Saab-basillen började mycket tidigare: 1969 den första annonsen om Saab 99 i en biltidning, 1970 den första kontakten i F-Niedereschbach nära Saab Tyskland, där jag fick dussintals broschyrer ("för alla farbröder och mostrar") och så att ett Saab -prospekt som samlar passion väcktes i mig. Det fanns ingen arrogans att känna mot en 14-åring vid den tiden, bara enkelhet och vänlighet.

  Oförglömlig också den första detaljerade prov 1971 i ams om 99 e, där även omedelbart tidigare skett danslektion lektionen var intressant för då ams på stationen kiosken väntar på mig.
  Sedan 1973 jämförelsetestet i biltidningen, där 99 E slutade tvåa precis bakom BMW 5-serien - och detta i en tysk tidning. Långt bakom är Mercedes 200, Volvo 144, Citroen DS och Lancia Beta.

  På något sätt kan man se paralleller till då idag, även om tiderna inte längre är jämförbara. Snart kommer de kära tyska, men också franska biltidningarna att hacka på Oldie 9-3 utan att uppskatta att den fortfarande har en solid kamaxelkedjedrivning och en förnuftig, manuell handbroms - och inte detta ständigt växlande tandrem eller billigt Felaktig kedjekonstruktion av den så älskade VW, Audi, Skoda och Seat-familjen, från den begynnande, elektriska
  för att inte tala om fungerande handbroms.

  Så de framtida "testerna", där 9-3 kommer att bedömas negativt av dessa "experter", notera med ett leende eller läs inte alls ...

  • blank

   @ Uli:
   Du har lagt det i ord! Vi fick redan njuta av expertpressen i början av december.

   Eftersom du kan motverka endast i den privata sektorn med fakta. Under de senaste åren har jag tagit några kollegor till vårt varumärke genom att helt enkelt ta dem på affärsresor i min gamla, men jammed 9000 eller till och med 900 Convertible. Under tiden kan SAAB-gruppen inte förbises på vår parkeringsplats. Vi skrattar ibland, men på andra sätt har de andra respekt.

 • blank

  Bra bidrag från fansen! Bra att läsa, bra att veta - SAAB kommer tillbaka 🙂

 • blank

  Kära Dominik!
  WOW!! Bra, du sätter ord på detta evenemang värdigt oss SAAB -fans och "räddare". Jag hade gärna varit där själv - levande och i färg - men dina underbara rader - låt mig känna atmosfären, entusiasmen och känslorna som släpptes där - TACK !!
  Jag hoppas att vi ses snart med en mer detaljerad rapport !!

 • blank

  Små steg i positiv riktning ... vad mer vill vi ha efter x månaders stagnation! Låt oss vara snälla mot NEVS-ägaren!
  En trevlig sista veckan före jul i 2013!

 • blank

  Riktigt trevligt att läsa på morgonen en ny vecka ... Jag gillade särskilt slutet, realistiskt och fortfarande utan frustration.
  Även om jag tror att Saab Sverige inte kan överleva om varumärket inte är viktigare än tidigare. Man kommer definitivt inte att producera permanent i Sverige med höga zoomar på den kinesiska marknaden.
  Men nu blir jag så saklig och artikeln var så vackert känslomässig, för mig var det en Saab 99 Turbo i grönvit, som jag bytte mot ett högkvalitativt stereoanläggning när jag var 19. Jag kommer fortfarande ihåg hur upphetsad jag var av den lätta foten och den ovanligt hopfällbara främre motorhuven ... det har alltid varit individuellt om mig och många fler Saab kommer att följa ...

Kommentarer är stängda.