SAAB News. Saab EV är redo att starta.

Om Sveriges radio kom mer bra nyheter från Saab-fabriken. I början av nästa år kommer de första elektriska Saabs i sedan-versionen att vara på väg till Kina. Slutmonteringen äger rum i Quingdao, där batterier och elmotorer är installerade. Energikällorna kommer från Peking National Battery Technology, ett annat företag från riket till NEVS grundare Kai Johan Jiang.

Bejiing National Battery Technology

För närvarande är två fler batterifabriker under uppbyggnad i Kina, och den befintliga anläggningen är fullt utnyttjad för att leverera batteridriven buss. Enligt presschefen Mikael Östlund är 80% av delar av EV-värdet identiska med bensinversionen. Staden Quindao beställde den första 200 Saab 9-3 EV på näst sista måndagen.

Marknaden för elbilar växer snabbt i Kina, så NEVS kommer på marknaden med de nya produkterna vid rätt tillfälle. Regeringen subventionerar köpet av en elbil med runt 6.600,00 €, staden Quingdao lägger igen samma belopp. Dessutom planerar det statligt ägda elbolaget, som arbetar nära NEVS grundare Kai Johan Jiang, att bygga upp 220.000 (!) Laddstationer längs Kinas östkust.

Enligt Mikael Östlund borde den första Saab elbilen ha en rad 200 kilometer, mindre än väntat. Batterier och drivaggregat optimeras kontinuerligt, så intervallet ökar. När och om Saab EV kommer att visas på marknaden i Sverige är det för närvarande oklart. Oavsett om det distribueras via Internet eller genom de traditionella återförsäljarstrukturerna, är det för närvarande inte avgjort. I alla fall, i Kina, är NEVS i förhandlingar med kommersiella företag som kommer att sälja den nya elbilen.

[sam id = ”10 ″ koder =” sant ”]

Nästa generation av elbilar från Trollhättan kommer att baseras på Phoenix-plattformen och kommer antagligen att visas 2016. Fordonet, som är optimerat när det gäller räckvidd och vikt, kommer då att visa värden som liknar Teslas produkter. Skillnaderna mellan konventionella enheter och den nya generationen fordon kommer att försvinna mer och mer.

Avgörande för konceptets framgång är utbyggnaden av infrastrukturen i form av laddstationer. Kina driver detta framåt med makten. Förmodligen med denna bakgrund, beslutet av NEVS att sätta på den kinesiska kartan, den enda korrekta. Sverige ligger däremot i elektromobilitet i länder som Norge och Danmark och har många investeringsbehov. Och Tyskland? Det verkar vara väldigt långsamt med oss, men vi är inte nyckelmarknaden för NEVS.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Peking National Battery Technology

16 tankar om “SAAB News. Saab EV är redo att starta."

 • blank

  När det gäller CO2 ... vår lilla är bara 4 månader gammal och med alla blöjor har hon ingen chans att få en bra CO2-balans igen. 😉

  Från en rad 400Km är vi där, det ger mig säkerhet och en buffert, det borde vara gånger -10C är från 400Km bara 250Km eller.

 • blank

  Elbilar är inte nödvändigtvis ”överekologiska fordon”. Produktion kan vara mer miljöskadlig - jag kan säga, för jag vet inte om det gäller överallt - inklusive batterier och sådant.

  Även om man tittar på CO2-utsläpp från ett elfordon behöver det inte nödvändigtvis vara bättre än ett fordon med förbränningsmotor. Först och främst beror det på var du kör fordonet och hur man tankar det. Eftersom så länge fordonet reser i Tyskland och inte drivs av en sol- eller vindturbin på sitt eget tak, måste du ta den tyska elblandningen som utgångspunkt.

  Och här kan du komma till regioner där förbränningsmotorfordon finns. Eftersom 127g / km eller 136g / km för Tesla S (60kWh eller 86kWh) är nära 139g / km av 9-5 II 2.0 TiD eller högre än värdena för den nuvarande BMW 518d / 520d - med 119g / km . Bara för Tyskland, kom ihåg.

  Om du går till grannlandet Schweiz och Österrike ser sakerna väldigt annorlunda ut. Om du tar den lokala kraftblandningen, vet Tesla bara 26,9g / km eller 28,7g / km (Schweiz) eller 34,2g / km eller 36,5g / km (Österrike).
  Naturligtvis kör ett elbil fortfarande i Sverige, eftersom Tesla endast sänder 3,3g / km eller 3,5g / km.
  Naturligtvis kan orsaken hittas mycket snabbt i respektive lands elproduktion. Så du kan inte säga ett filt, hur miljövänligt ett fordon är i grunden.

  När det gäller intervallet förstår jag bekymmerna. Men utvecklingen av laddstationer går också framåt. Så om det faktiskt är möjligt 2014/15 att ladda ett 85 kWh batteri inom 10 minuter (Tesla planerar så vitt jag vet) till 80%, så har du fortfarande fler pauser på en 1000 km lång rutt än med en bensin / diesel, men det är inte längre lika viktigt som det var i början av elektromobilitet eller för närvarande. Så du kan behöva "fylla på" tre gånger - det vill säga 3 minuter - medan jag måste fylla på en bensinmotor en gång - tankning + betalning kan ibland ta 30 minuter.
  Dessutom borde du alltid ta en paus ändå.

  Hälsningar från kristen från Zwickau

  • blank

   Egentligen hänvisade mitt bidrag till det av GP362 och valdes som svaret. Jo, det spelar ingen roll.

   Fortfarande något för själva artikeln:

   Mycket bra om andelen e-fordon i Kina och framförallt staden ständigt ökar. Jag finner den kinesiska regeringens agerande mycket prisvärt. Du kan säga vad du vill om Kina, men här visar Kina framsynthet och innovativ anda. Vi tyskar med vår uncatchable överlägsen teknisk kunskap får det inte ens tillstånd på grund att bygga vidare på serien några e-tankstationer, än mindre meningsfull förskott elektrisk mobilitet (förutom BMW VLL). Och regeringen finns det bara någon dröm siffror och lust mål.
   Kina, å andra sidan, ”bygger bara” 220.000 XNUMX e-tankstationer och subventionerar mer och mer e-mobilitet. Men de har inte heller en så stark "diesellobby".

  • blank

   Detta var en väldigt informativ och upplysande läsarkommentar om C02-aspekten. Tack!

   • blank

    Tack för beröm. Jag strävar efter att fortsätta bidra med sådana bidrag.

    Hälsningar från kristen från Zwickau

 • blank

  En elbils betydelse beror mycket på användarens personliga rörelseprofil. Användbart för en säljare, skulle det vara meningsfullt för oss i familjen. Jag har en relativt kort väg att arbeta och måste bara träffa sluttningarna ibland, för det finns förmodligen ingen ny konventionell bil med teknik från det senaste årtusendet, vi är alla överens om det.
  För långa tider används SAAB-samlingen, vilket också är jättekul.

  Vi tittade nyligen på BMW i3, som är en fin enhet. Jag är dock rädd för att 17-hk bakhjulsdrift med det höga vridmomentet hos elmotorn fortfarande kommer att ge förare mycket "nöje" på vintern.

  Jag tror att en hybrid däremellan överbelastar utrymmet på en 9-3, som också blir för tung (se Volvo V60 plug-in hybrid med 1,8 ton - nej tack!).

 • blank

  Vad är mer miljövänligt? Olje riggar, flare överskott gas där ute? Produktion, transport och bortskaffande av sådana? Transport med oljetankfartyg, kemisk behandling till bensin? Förvaring i avlägsna oljeportar, transport med lastbil till min bensinstation? Och slutligen förbränningen i motorn?
  Jag tror att el är mer miljövänligt ... jag ska åtminstone bygga en carport med ett solcellssystem. Använd den el du producerar själv bättre än kolel från Ruhrområdet.
  Min nästa SAAB kommer att bli en EV!
  Nu kör jag två Biopower, så jag är redan i den riktningen.

  • blank

   Som en naiv lekman tror jag också på kraftproduktion i bättre ”miljökompatibilitet” ... bara inte med batterierna och därför möjligen ”som helhet”.

 • blank

  Uiii ... nu trycks "acceleratorn" uppenbarligen verkligen! Mycket trevligt! 🙂

  Jag skulle vilja vara övertygad om elbilar.
  Men är de verkligen så miljövänliga (nyckelord: batterier, batterisättning och bortskaffande, elproduktion)?
  Och även ett "större" räckvidd på 300/400 km är faktiskt på något sätt otillräckligt för en "fullfjädrad" bil att betrakta den elektriska drivenheten som ett "förnuftigt alternativ" (med en stadskörning kan det vara annorlunda). Hmmm….

  • blank

   Nyckelord miljövänligt. Batteriet av den lilla Tesla med Lotus Karrosserie består av runt 7800 mobiltelefon batterier. Och på något sätt verkar det inte vara väldigt miljövänligt för mig, när alla reser runt med 7800-telefoner!? Men kanske någon kan förklara det för oss. Men ta även hänsyn till extraktion och bortskaffande av alla giftiga ämnen i batterierna. Och naturligtvis kraftprodukten. Bottom line är det enligt min mening inget kvar. Tvärtom.

   • blank

    Det får mig alltid att undra.

    När jag tänker på hur länge (till och med bra) uppladdningsbara batterier håller i olika enheter och vilken ”ansträngning” att samla in och återvinna batterier och uppladdningsbara batterier redan genomförs i allmänhet.

    Och nu måste du föreställa dig "miljoner" enorma batterier i bilar dessutom ...

    Jag är alltid sönder ...

   • blank

    Tesla använder en annan teknik än NEVS. Litiumjon vs litiumjärnfosfatteknik. På grund av dessa "mobiltelefonbatterier" har Tesla en lång räckvidd, men sägs också vara "mycket farlig". I den sista spegeln fanns en bra artikel om riskerna och biverkningarna vid Tesla.
    Naturligtvis är batteriernas miljöavtryck inte mycket tydligt, det är egentligen begreppen att gamla batterier från e-bussar och bilar fortsätter att användas för stationär energilagring efter användning.

 • blank

  Svart eller vitt och inget däremellan?

  Vad sägs om en hybrid? Phoenix utvecklades som sådan ...

 • blank

  Kan bara hoppas att inte bara den kinesiska marknaden är målet. Om intervallet är rätt och laddningstiden är låg kan nästa granne bli en Stromer. Hur som helst kommer nästa bli turbo bensinmotor. Fram till dess kommer vi också veta var resan med NEVS går.

 • blank

  Tyvärr, nu har jag läst rätt - det är synd - jag hoppades på en tidigare tidpunkt för EV-SAAB i garaget ...

 • blank

  För några minuter sedan skrev jag att jag skulle vänta på Stromer - men NEVS, skicka inte EV-SAAB från Sverige till Kina och sedan tillbaka igen, eller ......?!

Kommentarer är stängda.