SAAB comeback. Fotovisningar Saab-fabriken.

De sista dagarna hade det för fansen av det lilla svenska varumärket i sig. Den första 9-3 under NEVS-riktningen rullade av linjen, och med Saab går det äntligen upp. För våra läsare finns det några intryck från arbetet i slutet av veckan. Uppmärksamma observatörer, med ett öga för detaljer, kommer att märka förändringar sedan sommarmånaderna.

Saab nummer 2
Saab nummer 2

Det här är bilder som är bra för Saabs själ som har plågats de senaste månaderna. Det finns mycket trafik på pressaffären, och den vanliga bakgrundssignalen på tunga maskiner är tillbaka i 24 månader. Slutligen måste jag säga! Jag missade det och gick därför runt arbetet med Mark. NEVS har gjort ett bra jobb vid avskärmning och stängning av nästan alla luckor. Endast på pressaffären är en av de sista visuella axlarna öppna, så att du kan spåra trafiken på gaffeltruckar och lastbilar.

Det har också skett ändringar i huvudportalen, färgen har designats om. Istället för den gamla Saab-blå - en relik från tidigare dagar - dominerar subtila gråtoner som harmoniserar väl med NEVS-bokstäverna. Saab- och NEVS-flaggorna, som blåser i vinden på den märkbart bättre fyllda parkeringsplatsen, tar också upp detta spel med grått och vitt. Det ser modernt ut, tidlöst, ädelt.

Allt lyser i produktionen, fabriken är noggrant ren. NEVS har investerat mycket pengar, allt ser perfekt ut. Vi kunde följa produktionen av Saab nummer två live. Medan nummer ett firade, närmade sig silver 9-3 aero långsamt slutet av produktionslinjen. Produktionsanställda var nyligen klädda av NEVS. Historia är den gråa, inte särskilt vackra arbetsdräkten från GM-eran. Hos NEVS är detaljer viktiga. Byxorna och tröjorna är svarta och broderade med "National Electric Vehicle Sweden" och "Saab" bokstäver.

Det ser elegant ut, och gränserna mellan arbetarna och medarbetarna, för att klargöra tidigare, försvinner mer och mer. Detta är mer modernt och harmoniserar med varumärkets krav och med produkterna. Det sägs att det är Kai Johan Jiang som tar hand om de små detaljerna och perfektionen. Det låter bra för mig och passar in i hur vi upplevde NEVS på måndag.

De är personligheter som bildar extraordinära produkter och företag. Kai Johan Jiang är kanske en av dessa människor, jag skulle vara glad. Inte undra på att det finns produktionsarbetare som bär handskar. Ett uttryck för perfektion. Vi kan se fram emot de nya produkterna!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

13 tankar om “SAAB comeback. Fotovisningar Saab-fabriken."

 • Som Saab-fan i 23 år säger jag - lycka till på den här vägen!
  Jag hoppas på en 9-5 och en framgångsrik utveckling!
  Tack för de bra och reflekterade rapporterna om vårt favoritmärke!

 • @ Helmut: Du är bara de senaste dagarna roliga igen?

  När jag ser bilderna gläder jag ju mer att de bygger bilar igen. Även om designen är 2007 är det för mig fortfarande en av de vackraste formerna inom bilindustrin. Om du ser tyska tillverkares enhetlighet eller suger japanska kan du inte visa känslor. Jag ser fram emot framtiden med Saab och önskar skaparna bara det bästa. Du förtjänar det efter den svåra tiden.
  Saab är speciellt eftersom endast speciella personer kör henne.
  Individualister med smak som inte använder sitt fordon som en statussymbol.

 • Slutligen ... Grattis till NEVS / SAAB! De senaste dagarna var det kul igen att köra min 22-åriga (eller snarare ung?) 900 genom det (ibland vinterliga) landskapet. Den röda 900 16V S Turbo i fabrikens showroom visar att NEVS / SAAB har ihåg SAAB: s gamla dygder ... Alla andra har kul med sina SAAB, oavsett om de är gamla eller unga!

 • Så snälla säg ingenting mot grå arbetskläder - min garagedräkt är också en grå man. Hm - låt oss se om de gamla SAAB-kostymerna dyker upp på eBay.

  Jag tycker att det är en bra idé att bygga presscentret med sikte på produktionen, strax efter katastrofala kommunikationsmånader, arbetar en framgångsrik manövrering av pressavdelningen.

  Förresten, är det bara jag, eller är det ett extra antal kvinnor som arbetar med produktion? Eller är den slutliga inspektionen en kvinnlig domän?

  • Jag tror att Tom ville uttrycka att de nya medarbetarnas kläder ser mycket mer värdefulla ut, vilket ser mer ut som nuvarande casualkläder. Däremot var de gamla, grå arbetskläderna en typisk ”panndräkt”.

   På din fråga om anställning av kvinnliga anställda: Jag hade intrycket att det var mindre än tidigare. I pre-GM-tiden var 15-20%, som faktiskt var anställd i alla avdelningar, över genomsnittliga siffror också i kroppshandeln. På grund av arbetsnedskärningarna under GM minskade andelen kvinnor enligt min kunskap. I Sverige är dock kvinnor i fabriksbyggnader en normal situation.

   • Exakt, bort från den typiska blå mannen, till ett stilfullt arbete

 • Jo det är något för Nicholas! Tack för bildrapporten! 8)

 • Tack Tom för det trevliga inlägget!
  Jag måste erkänna att jag fick lite våta ögon när jag såg bilderna!
  Det är bara toppen att det äntligen är uppförsbacke!
  Och igen snabbt en titt från kontorsfönstret och min 9³ vinkar på parkeringsplatsen

 • Grattis till NEVS,

  Eftersom de verkligen har satt ihop ett bra komplett paket innan de började producera. Det här ser verkligen professionellt ut och tänkt igenom från början till slutet, även om du uppmärksammar företagets identitet. Förhoppningsvis kommer detta också att märkas för andra människor.

  De gamla SAAB-arbetskläderna säljs för närvarande i Essen på Motorshow

  Hälsningar Cetak

 • Det är jättebra nyheter för helgen!
  Och ritten i AERO är ännu roligare!

 • Sedan 41 år är jag lojal mot SAAB-märket. Nu produceras i Trollhättan Saabs är en bra julklapp!

 • En perfekt historia att starta helgen. Glasyren på kakan skulle naturligtvis vara bilder av Saabs på produktionslinjen, som kommer rullade i “Amber Orange metallic” eller “Monte Carlo Yellow”….

 • Hi Tom,
  Jag ser fram emot alla meddelanden från dig i min brevlåda!
  Man kan bara säga till Saab: Hope dör senast !!
  Jag ser fram emot de första nya bilarna på våra vägar.

  Hälsningar Harald

Kommentarer är stängda.