Award-värdig. Den värsta Saab-artikeln av året.

Kanske Saab-samhället borde sponsra ett pris för vilket värsta artikeln årets. Den skulle sedan gå till Holger Preiss från n-tv 2013. Okej, det har varit mycket dåliga artiklar de senaste dagarna. Vad var förutsägbart ... Eftersom knappast någon tysk journalist verkligen hanterade saken, och tyvärr kom ingen till Trollhättan, där han kunde ha ställt rätt frågor.

Saab Artikel av Holger Preiss på n-tv
Saab Artikel av Holger Preiss på n-tv

Synd, för historien bakom NEVS är intressant. Emellertid kommer kulminationen från Holger Preiss, vars artikel är så full av misstag att det gör ont. För att klargöra i förväg: Jag handlar inte om att journalist bashing, några av mina vänner reser som sådan, jag uppskattar sitt arbete väldigt mycket. Snarare handlar det om grotesk journalistik, vilket är oansvarigt för läsarna och även för kunderna.

Den 2 december kommunicerade NEVS tydligt var man skulle gå och vad man skulle göra. Om du inte kunde eller inte ville köpa en flygbiljett till Göteborg hade du möjlighet att titta på livestreamen på Sweden TV. Du lyssnade definitivt inte på n-tv! Låt oss ta några citat.

... det kinesisk-japanska konsortiet National Electric Vehicle Sweden, Nevs för kort, inledde produktionen av Saab 9-3 Aero Sedan igen. Hur vet du? Naturligtvis är det modellen som har sitt ursprung 1998.

Har någonsin gjort allt fel. Förmodligen kommer modellen inte från året 1998, men bygger på 9-3 Griffin från år 2011.

Och på något sätt har Holger Preiss inte bara ett problem med åldern för fordonsmodeller utan också med motorer eller med tidsfördelning i allmänhet. Och han skriver saken, jag skulle säga medvetet dålig. För nu kommer citat att du ska släppa över tungan.

Allerdings hat das auch zur Folge, dass der Motor ein alter Bekannter ist. Der im neuen 9-3 verbaute Zweiliter-Turbobenziner wurde von GM vor mehr als einem Jahrzehnt entwickelt, leistet 220 PS und wurde als Restbestand am Produktionsstandort im schwedischen Trollhättan in einem Lager „gefunden“…

Starkt Tobak. Om dessa meningar var sanna skulle de vara en känsla. För det skulle alltså GM är så progressiva som du utvecklat en direkt bensinmotor med sekventiell turbo över 10 år, lämna hyllorna för att inte skrämma konkurrens och bara tog 2013 i allmänhetens ögon. Därefter glömdes 3.000-motorer i ett lager runt hörnet, dammigt, och vaktmästaren fann att de bara rengjorda dessa maskiner. Vad du på NEVS genast kände igen möjligheten och bestämde spontant att bygga några bilar. Har vi förstått linjerna korrekt, herr Preiss?

[sam id=“7″ codes=“true“]

Faktum är att motorn utvecklats till stor del i Trollhättan, används i många GM-modeller. A20NFT, som också har 2013 i Insignia sedan juni, är den mest avancerade motorn i GM: s sortiment. NEVS hittade inte motorerna längre. Men köpte in, och den största delen av inventeringen ligger hos NEVS logistikpartner Orio i Nyköping.

När dessa detaljer inte stör, kan du också se generöst över nya platser. Eftersom de helt enkelt inte registrerade sig.

Förändringarna ägde rum huvudsakligen fram och bak, där bilen optiskt anpassades till storebror 9-5 II. Interiören ska matcha 2007 när den senast reviderades.

Först och främst ändrades ingenting. Redan nästan och redan twisted allt igen. Fram och bak kommer från Griffin-modellen, inte från 1998, men från 2011 modellår. Endast varumärkeslogotyperna är nya och även storebroret gjorde det inte. Tja, om du hade tittat på internet så kunde du ha kunnat veta bättre.

Det är förmodligen anledningen till att bara två bilar per dag ska byggas efter produktionsstart. De kommer sedan att säljas till Kina och Sverige från nästa vecka - även endast via Internet.

Varför att börja, för kvalitetssäkringar, är bara några få fordon byggda, det vet vi. Insidan kommer dock till ljuset. Kineserna måste också beställa, skriver Preis, via Internet. Kan då nog bara hämta upp direkt i Trollhättan, men som alla andra kunder får du också en gratis rundtur i Saab-museet. Det är också nödvändigt, eftersom bilen är för dyr. Författaren till artikeln tycker.

Priserna börjar vid 31.400 Euro för modellen med manuell växellåda, 32.500 med automatisk växellåda. Inte riktigt billigt för ett fordon som använder föråldrad teknik. Om du vill prova den nya bilen innan du beställer, måste du komma till Trollhättan, cirka 35 minuter norr om Göteborg, säger Nevs chef Mattias Bergman, eftersom ett återförsäljarnätverk inte ens har Saab i Sverige längre. Och bara för jämförelse: En nuvarande VW Passat med 200 PS finns tillgänglig från runt 33.500 Euro. De jämförbara premiumkonkurrenterna Audi A4 (225 PS) och Volvo S60 (180 PS) kostar runt 36.000 respektive 33.300 Euro.

Så låt oss ha kul och jämföra den första Saab som byggdes av NEVS med Passat. Han är i slutet av sin karriär och är inte längre frisk. Motorgenerationen installerad på NEVS är förmodligen yngre än hos VW. Enligt Holger Preiss är Passat bara 2.100 euro dyrare, så ett bra fynd? Vi tar Passat R-Line, som kommer närmast flygnivån, med 210 hk. Packa med vad Saab har i serie. Så metallfärg, lädersäten, elektrisk justering, 18 ″ fälgar. Vi använder den billigaste radioen som finns tillgänglig från VW och xenonstrålkastarna med kurvljus. Eftersom vi inte känner till den exakta omfattningen av Aero-nivån på NEVS, lämnar jag det. Priset: 42.195,00 10.000,00 € plus överföringskostnader. Ett gratis besök på märkesmuseet bör också inkluderas hos VW när du hämtar i Wolfsburg. Ändå är det cirka 4 46.000,00 € skillnad till förmån för Saab. Och en jämförbar AXNUMX S-Line är drygt XNUMX XNUMX €. Hur billig ska en bil som tillverkas i Sverige egentligen vara?

De andra impositionerna av texten jag sparar oss själva. Vem vill, vem kan läs här. Trösten kann alleine die Tatsache, dass dieser Artikel nicht direkt aus dem Haus n-tv stammt, denn sonst wäre es um die Glaubwürdigkeit des Senders schlecht bestellt. Preiss arbeitet bei der „Nachrichtenmanufaktur“, die Artikel zuliefert. Kein wirklicher Trost, denn der Leser verdient glaubwürdige Berichterstattung, ganz egal, aus welcher Quelle diese stammt.

Allt annat är orättvist. Till läsarna, varumärket Saab och till NEVS. Ska vi uthärda sådana artiklar i framtiden, eller ska vi försvara oss själva? Kanske bör vi donera ett pris, så att sådana artiklar i framtiden inte längre går online.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

 

 

44 tankar om “Award-värdig. Den värsta Saab-artikeln av året."

 • blank

  Artikeln lämnar mig kall. Låt honom skriva osten eftersom den är rolig. Jag har en SAAB 9.3 II Estate 2005/11. Professionellt kör jag (biluthyrning) alltid olika bilar. Jag kan bara säga: om det fanns ett relativt bättre och jämförbart fordon - vilket också är roligare - skulle jag nog ha köpt det. Enligt min mening är problemet med svenskarna (inklusive Volvo) mycket tydligt att för lite betoning läggs på marknadsföring. De breda massorna, dvs. de med liten eller ingen information - inklusive vår författare vid Nachrichtenmanufaktur (förmodligen en student eller praktikant) - får inte någonting eller nästan ingenting. Det är det faktiska problemet.

 • blank

  Hade också läst artikeln de dagar och jag tänkte på min del. Det måste också finnas kvalitetspress. Läsaren måste kunna avgöra om skrivandet är korrekt.
  Otroligt om det möter n-tv. n-tv Jag känner som en väldigt aktuell station, men gillar också att slinga, men inte som en nyhetskanal med dålig journalistik. Här verkar pristrycket ha fyllt Web Content Management System nästan automatiskt med dålig startkontroll. Därefter skulle n-tv genomföra lärdom. När allt kommer omkring ser han läsare på n-tv-webbplatsen och inte av nyhetsproducenten / Mr Preiss.

 • blank

  Jag försökte det på N-TV Facebook-sidan. Lämna emellertid inte nya inlägg där!

 • blank

  Det kanske inte har varit !!!
  Det är ett absolut oro som kan kalla sig en journalist !!!!

  Finns det något sätt att krossa denna artikel runt öronen?

  @ Claudia

  Jag läser också artikeln i Kleine Zeitung 🙂

 • blank

  Was macht dieser „Journalist“ denn so beruflich?

 • blank

  Vissa människor här är verkligen upprörda ...

  Ich glaube mit Gelassenheit tut man sich und SAAB den größeren Gefallen – zumindest sollte man nicht allzu ausfallend werden und Journalisten schon gar nicht über Facebook oder andere Kanäle mit „netten Zeilen“ bombardieren …

  Det är verkligen tvivelaktigt.

  Om jag förstår rätt är det här den viktigaste SAAB-bloggen i tysktalande länder? Jag brukade läsa en annan blogg innan jag förstod var den här bloggaren fick sin information från (mestadels här) och för det andra publicerade han en erfarenhetsrapport om hur hans 9-5 använder olika typer av bränsle. Vad han faktiskt trodde att han var tvungen att lägga i en hundradel (!) Liter och tusendels (!) Euro ...

  För att uttrycka det helt, det var det som fick mig att tänka på en personlighet som inte garanteras att finnas i min familj och vänner och att jag aldrig behöver läsa igen.

  Hundratals liter!

  Jag har inte läst någonting som i något bilprov, men jag antar att det är från en SAAB-förare och bloggare.

  För att kortfatta en lång historia: Det skulle vara trevligt om SAAB-samhället inte drog en sträng av konstigheter genom nätverket. Hundratals liter, tusendels euro och spänning över måttet över några dumma rader ...

  Så SAAB kommer så småningom att få rykte, det skulle vara bilen hos en handfull echauffierter-rättighetsägare, bönräknare och Haarspalter. Gör inte SAAB och slappna av. Och gör inte det för mig. Jag gillar min SAAB nämligen. Men jag skulle inte förvänta mig en sådan bild och skulle inte överväga en ny.

  • blank

   Lieber Herbert, ich habe mir lange überlegt ob ich diesen Artikel veröffentlichen soll – oder besser nicht. Nach reiflicher Abwägung habe ich es getan, denn der Beitrag bei n-tv verdreht Tatsachen und ist schlichtweg nicht korrekt. Teile des Artikels finden sich jetzt im Handelsblatt, es geht also weiter. Wir sollten solche Dinge nicht ohne Kommentar lassen, denn wir haben aktuell mehr als 10.000 Leser am Tag, und können so dezent etwas „gegensteuern“. Ich hoffe in Zukunft darauf verzichten zu können, denn Freude macht es nicht.
   I morgon återvänder vi till den vanliga stillheten, då handlar det om Trollhättan och arbetet. Det här är de bättre ämnena.

   • blank

    En motsättning jag tror det är OK.

    Fragwürdig finde ich so was hier: „Ich habe Herrn Preiss ein paar nette Zeilen über Facebook geschrieben und ihm geraten ernsthaft über seinen auserwählten Beruf nachzudenken!“

    Fakta om omstart har sannolikt en större chans att hävda sig om de kommuniceras objektivt och nyktert, och om man undviker personliga attacker.

    Tyskland är inte ens försäljningsområdet för den nya 9-3 med sina små kvantiteter. Och ändå är han här med en fin bild för dagar på autoblöd.des framsida. Bakom det kommer en faktumartikel. Vad mer vill du ha?

    Bättre en Mr Preiss drar nu och skott sitt pulver innan SAAB en dag återvänder med en ny modell på den tyska marknaden. För tillfället kan han göra nästan ingen skada. Det och glädjen att vara tillbaka i pressen alls borde vara lugn för alla SAAB-vänner, tror jag.

    • blank

     Herr Herbert Hürsch, du är inte så konsekvent, för du borde spara dig själv kommentaren på Marcus U.s blogg, även om jag förstår det och du redan har rätt i principen, men det ser dåligt ut om du gör det Saab fans eller som anser sig skära ner varandra.
     Wie schreiben Sie so schön, „allen SAAB-Freunden Gelassenheit geben“.
     Jag hoppas att du inte har något emot mig.

 • blank

  Tack för den här kvalitetsprodukten av nyhetsfabriken och Mr Preiss, du har nog redan i BRAVO läst mer djupgående artiklar.

 • blank

  Journalistik och allmän utbildning är inte bara vad de brukade vara. Även i den berömda NZZ är det att den nya Saab i norra svenska Trollhätten skulle byggas. Men journalister bör krediteras med att inte ha tid att göra någonting noggrant i dagens liv och rörelse. Eftersom tiden är pengar, och den senare reglerar världen. Låt oss hoppas att våra bilar kommer att byggas igen !!

 • blank

  Inlämning av rättegång för att erhålla skador och riktade felaktiga uppgifter.
  Oder: NEVS „lernt“, um VORHER ein eigenes briefing an ALLE wichtigen Wirtschaftsredaktionen zu schicken. Redakteure füttern, mit dem was gedruckt werden soll. SAAB hat nicht nur Freunde….Die Sorge vor Innovationen aus Trollhättan scheint gross zu sein! Erst mal „laut“ schlecht machen, das setzt sich beim Verbraucher gern im Kopf fest! Der Kampf im KFZ-Haifischbecken ist eröffnet!….
  Jag läste inte ens det uppenbara skitsnacket ...
  Trevlig 2. Advent!

 • blank

  Hej alla! Det är inget nytt med pressen. Latent halvkunskap tillsammans med en viss arrogans vet vi redan. Håll dig avslappnad och njut av din Saab.

 • blank

  Skämt…. men vad bryr vi oss om att skriva från alla ...
  vad var hans jobb ????

 • blank

  Måste jag se smidig ut i garaget om jag också hittar några 1000-motorer, så kan jag ge NEVS. Jag har inte läst en sådan nonsens som Mr Price i lång tid. 6, set. Men jämförelsen med Passat kom till mig var tydlig. Jag har redan sagt det om det igår.

 • blank

  Det händer om bara slumpmässiga fragment sätts ihop. Tråkigt ... Nu saknas bara Mr. dudenhöfer ...
  Naturligtvis kan du titta på det hela annorlunda från en icke-saabfans synvinkel, men fakta borde vara sanna ...
  Här kastades en artikel tydligt ihop som inte borde utelämnas ... Sätt! Sex!

  • blank

   Tja, det är nästan kvalitetsjournalistik för ostskivan NWZ 😉

 • blank

  ... men på allvar: som en seriös journalist kan du inte vara så okunnig eller dåligt informerad!
  Och ändå, jag tror inte att det är möjligt att särskilja sådana rapporter (med vad avsikten) Saab eller dra NEVS allvarligt i smutsen, eftersom varje kritisk läsare är fullt kapabla, kvalitetsjournalistik diletantischer Skriv , Kanske är sådana rapporter, med tanke på deras uppenbara brister, även den bästa annonsen för Saab, eftersom de klargör hur mycket VW och andra märken är rädda för den nya / gamla konkurrensen från Sverige.

 • blank

  …und ich dachte doch immer, dass VM die alten Motoren für „seine“ Spyker-Modelle verbaute..“!!!…
  Lyckligtvis kan du läsa vad du vill. Och som känt absorberar papper allt ...
  Låt oss inte ta förtroende och glädje och se fram emot.
  Skål
  Walter från Schweiz

 • blank

  Självklart är det inte så trevligt, men det du måste vara så upphetsad är ett mysterium för mig. Tack vare den information som jag fick i bloggen tidigare i den här artikeln och även när jag läste, skriver jag en gång till författargruppen och N-TV. Låt oss se hur svaren visar sig och om det finns några.

  Men framför allt med ursprung 1998. Naturligtvis är det dåligt och medvetet formulerat på det sättet, men nu bär inte din skjorta om det. Och bara för att en herr Preiss anser att den här mega gamla skitbilen - som förmodligen är en aktuell Passat för honom också kommer från 2005 - inte har någon chans och NEVS kommer snart att stänga skotten igen - herregud, låt dem prata förvirrade .

 • blank

  Hej alla,

  Jag skulle vilja bifoga ett positivt budskap till alla negativa meddelanden eller artiklar.
  Faktiskt läser jag sällan vårt dagböcker, bara på tisdag visade det sig att jag läste tidningen i ett mysigt café.

  Jag är från Kärnten, Österrike, och Kleine Zeitung är en regional dagstidning.
  På 3.12.2013 var det en mycket kort, ganska meningslös artikel som SAAB återuppbyggs. Unspektakulär och utan mycket innehåll, men den första artikeln högst upp på den ekonomiska sidan.

  (:

 • blank

  Journalister, i stort sett, har dåligt rykte ändå.

  Man kann eigentlich nie sicher sein, dass Objektivität im Spiel ist. Fast alle Schreiberlinge werden doch von irgendeiner Seite gesponsert – dies reicht bekanntlich sogar in die Reihen von Professoren und anderen „Experten“ hinein.

  Samtidigt faller denna typ av utslagning på döva öron, eftersom de så kallade experterna eller journalisterna (som herr Preiss) helt enkelt visar för tydligt att ingen välgrundad kunskap är tillgänglig. Han skadade bara dessa extremt dumma avrättningar av hans professionella grupp!

 • blank

  Habe eben kurz im Web bei der Nachrichtenmanufaktur GmbH reingeschaut und mich gewundert, dass die Stelle von Holger Preiss noch nicht ausgeschrieben ist. Ich finde das wirklich grossartig von dieser Firma, dass sie davon absieht, sich in der besinnlichen Adventszeit von einem – ich möchte es mal so ausdrücken – möglicherweise komplett überforderten Mitarbeitern zu trennen. Angesichts dieses rühmlichen Verhaltens hoffe ich natürlich sehr, dass diese „grosszügige Geste Herrn Preiss gegenüber nicht den guten Ruf der Nachrichtenmanufaktur GmbH schädigen wird 😉

 • blank

  En positiv rapport i tysk press om SAAB är så sällsynt, men rapporten är så dålig att jag nästan borde lägga den i arkivet.

 • blank

  1998 det var också en hatchback. Mr Preiss borde ha märkt det också 🙁

 • blank

  Otroligt!
  Jag skrev några fina linjer på Facebook till Mr. Preiss och rådde honom allvarligt om hans utvalda yrke!

 • blank

  Tyvärr finns det bara sådana människor som är mycket ytligt bekymrade över ett ämne, som de uppenbarligen inte bryr sig om. Därefter uppstår sådana luriga bidrag som inte kan gynna någon och till och med onödigt orsaka betydande skador.

  Jag tror att man borde kontakta den här gentleman en gång och peka på hans missförhållanden och de nakna fakta!

  Det är verkligen skrämmande hur den viktiga journalismen i det här fallet missbrukas 🙁

 • blank

  Hi Tom,

  brådska upptäckte också artikeln. Hade redan uttryckt i ett annat blogginlägg från dig till.

  Det dåliga är att den här artikeln redan är grunden för vissa andra (tyvärr inte länkarna sparade). Så börjar det tysta inlägget igen. Jag kan bli upprörd om det varje gång. Allt zusammengeklaut någonstans, omorganiseras och resultatet kontrolleras inte längre utan bara rausgehauen.

  Hälsningar Cetak

  • blank

   Ich hatte Deinen Link gesehen und mir lange überlegt ob man darauf reagieren soll. Es ist nicht meine Art jemanden an den Pranger zu stellen, was die eine Seite ist. Die andere ist, dass auch Presse hier mitliest. Da niemand gerne seinen Namen in Verbindung mit schlechtem Beiträgen lesen möchte, sehe ich es als gut an zu reagieren. Vielleicht dämmt das die „stille Post“ in Zukunft etwas ein und man (Journalist) stellt Recherche an bevor man schreibt.

 • blank

  traurig… das es wirklich solch verblendete Menschen gibt die ihr „Wissen“ auch noch über diesen Weg preisgeben dürfen.

 • blank

  Tom, har du skrivit bra!
  Aber den Kampf gegen solche „Experten“ und „Besserwisser“ hab ich schon lange aufgegeben.
  Om experter inte tycker att det är nödvändigt att nämna nyckeln placerad i mitten eller nattpanelfunktionen (som alltid är häpnadsväckande bland vänner) och om du ändå definierar en bil baserat på hästkrafter och sprintider istället för körkomfort som bly-mig-till- Med hänvisning till bilen eller hopfällbara baksäten (konvertibla), ja då borde du nog låta idioterna ta sig ...
  Vi vet bättre!

 • blank

  Hi Tom,

  I förgårs, efter att artikeln publicerades, påpekade jag redan Preiss att hans artikel innehöll många fel. Hans bilder av Saab var av modellen fram till 2006 och åtminstone ändrade han dem men han ville lämna texten som den är. Tja ...

  Hälsningar, Alex.

  • blank

   Tyvärr är den inre bilden också falskt och I. från 9-3 eftersom det var definitivt från 9-3 2011 inte button-tung, tack vare mycket bra Navis med pekskärm.

  • blank

   Tack ... jag skulle ha gjort annars! 🙂

 • blank

  Tom,
  Insignia hade redan denna motor 2008, den nya från 2013 är en vidareutveckling av dessa.

  Men du vet inte nödvändigtvis om Opels. 😉

  • blank

   Ja, jag menade utvecklingen med 250 PS och 400 NM.

 • blank

  Otroligt, Ntv-kollegan måste vara döv och blind, för även med minimal forskning (videoström, pressmeddelande från NEVS, ...) skulle mer sanning ha lärt sig. Eller kanske agerar han på ett annat uppdrag ....

 • blank

  Gute Idee mit dem Preis, ich würde einen Saab-Aukleber „seit 1947 innovative Autos….“ sponsern, habe mich seinerzeit gut eingedeckt, den kann sich der „Jurnalist“ dann an seinen evt. Passat 1.8 kleben.

 • blank

  Åh Tom,
  Killen vet inte ens hur man skriver SAAB, men måste skriva artikeln, jag skulle inte bli förvånad om den dåliga sågen betalas per skriftlig artikel och har blandat ihop några dåligt undersökta data. Inget nytt, du behöver ofta läsa den tyska on-line pressen.

 • blank

  Åtminstone bör du ringa n-tv: s uppmärksamhet. Mr Preiss kommer sannolikt inte att skönjas av tyska premiumglasögon. Men jag vet att senast måndagskollegor precis vid en sådan nonsens, lagrad i hjärnbarken, står vid mitt skrivbord.
  Vad som verkligen irriterar mig är att det gör varumärket dåligt utan anledning. Således förhindrar en rättvis konkurrens permanent och därmed skadar generationen Golf på ett hållbart sätt. För även VW-lärjungarna borde de veta att de endast är underordnade det Entrepreneurial-målet: Vinstlinjer. De kommer att visa sig vara högre 🙂

  Mean Sebastian

 • blank

  Moin.

  Hehe, väldigt snyggt skrivet! 🙂

  Jag läste också artikeln på ntv igår och fick bara skaka mitt huvud!
  Jag har själv några journalister / redaktörer i kunskapskretsen.

  Aber so ist das heute wohl leider oft: es geht (wohl besonders auch bei großen Verlagen und online) oft nicht mehr um gut recherchierte Beiträge, sondern nur noch um „Schlagzeilen“ und „Klicks“.Da wir dann oft nur noch „behauptet“ und eben auch viel „fehlerhaft abgeschrieben“. 🙁
  (In anderen Bereiche erlebe ich das leider auch öfter „in der Online-Presse“ …)

  Det är synd att det antagligen antagits på det sättet och många tror och accepterar det utan fördomar.

 • blank

  Superidé, rapporterna är delvis grottenschlecht när det gäller Saab och går.

 • blank

  Dieser „Artikel“ ist eine bodenlose Frechheit. Mir wurde richtig schlecht, als ich den gelesen habe. Der Preiss sollte seinen Beruf nochmals überdenken. Schade finde ich, dass man keine Kommentare hinterlassen kann, um auf die zahlreichen Fehler hinzuweisen.

Kommentarer är stängda.