SAAB comeback. Titta på den första 9-3 under NEVS-riktningen.

Tid för en glimt av den första, producerad under NEVS-ägandet Saab 9-3. Vi förväntade oss inte en ny bil och vi fick inte en. Mer en typ av utveckling av Griffin serie vintage 2011.

Han rullar av linjen: Saab 9-3 nummer 1 från NEVS
Han rullar av linjen: Saab 9-3 nummer 1 från NEVS

NEVS talar om modellår 2014, de optiska förändringarna är marginella. Men för att vara rättvis har mycket förändrats under bladen. Inte synlig för oss, det finns 200-modifierade delar, och NEVS har ersatt mer än en fjärdedel av sina leverantörer med andra källor. Kanske en anledning varför det tog så lång tid att starta om.

Det som först fångar ögat är det nya sittplatser konceptet, som man först kan se här för första gången i en Saab. På måndagen gav de nya platserna livliga diskussioner bland tyska och svenska fans. Är sätena saabiska? Förråder NEVS den långa traditionen av förstklassiga platser med den första förändringen? Saker förändras, även traditionell design, ingen fråga. Ändå ett svårt ämne. Markera och jag vet vad vi pratar om. Eftersom vi under de senaste dagarna reser med tre hyrbilar i Tyskland och Sverige.

Först en Mercedes C-klass med obestridliga säten, sedan en Audi A4 Avant. Sätena är bättre än i Benz, men uppenbarligen det sämre valet jämfört med Saab 9-3. Men med en enorm kraftfull sittvärme. Det fanns också i Audi A5, med pseudosportiga Alcantara-säten. Vilket skulle säga det positiva om A5, för en avslappnad position som i Saab ville inte sätta in. Efter 50 kilometer var jag väldigt glad att kunna lämna Ingolstadt, att komma ut kan vara så trevligt! Endast Mark hade ytterligare 400 kilometer motorväg framför sig och min sympati. Är vi bortskämda? Ganska säker, för varje dag påskyndar otaliga säljare från betongindustrin våra motorvägar i sina Audis och tycker att platserna är fantastiska. Vi vill ha mer, är krävande och vill få nya bilar från Sverige på samma höga nivå som tidigare.

Så tillbaka till NEVS och Griffin Evolution. Sätena ser bra ut, ännu bättre än på bilderna, känns bra. Lädret är mjukt och efter första intrycket är det av hög kvalitet. Mer värdefullt än det läder som tidigare använts i 9-3 och förmodligen mer krävande än vad Saab erbjöd som premiumläder vid den tiden. De synliga sömmarna är väldigt fina ... och då - ja då - kommer vi till nackstödet. De gillar det eller inte. I naturen är de bättre än på bilderna, och den präglade Saab-logotypen talar för uppmärksamhet på detaljer och bygger en bro till Saab 900 och 9000-traditionen.

Självklart är de aktiva nackstöd som vi ser här. En raffinerad, raffinerad version av den ursprungliga Saab-innovationen som (förmodligen) kommer från en tysk leverantör. Den aktiva nackstödet ska vara ännu bättre, även mindre ryttare kan aktivt skydda.

Ett säte är dock bara ett bra säte om du omedelbart hittar ett lämpligt läge. Så sittande och - mirakel - allt passar! Detta är inte representativt, men om detta kan bedömas på kort tid har NEVS gjort ett bra jobb här. För omedelbart händer det inte bara för mig att sådana säten är riktigt eleganta och jag skulle vilja ha dem i min bil. En tydlig indikation på ett bra val. Det fanns också något annat. Saab som produceras av NEVS hade det: den typiska Saab-nybilduften. En liten galen detalj, kanske utan mening, som inte bara fick mitt öga.

Allt bra? Precis som det kanske. Eftersom sätena harmoniserar med min höjd, vilket är genomsnittligt. Människor med ganska långa ben kan hitta överlagringen för kort. Endast ett praktiskt test kommer att kunna klargöra detta.

Annars har bilen ändrats lite. Griffin har försvunnit. Silver-Saab-logotypen på en svart bakgrund, som finns på motorhuven, fälgar, motoröverdrag och ratt, ser bättre ut än förväntat. Även en traditionalist som jag kommer att kunna leva med det. Förmodligen en gång efter Saab-Scania och Saab med Greif utan Scania drar den tredje varianten i vår flotta.

Det kommer att bli spännande för 9-3 med "Update". En ny front förväntas, som borde vara köttigare än tidigare. Sedan har Saab det nödvändiga fotskyddsskyddet, hela fronten och motorhuven kommer att ändras i enlighet med detta. Det bör finnas andra infotainment-system i det inre, kontrollerna bör ändras.

Och då var historien med motorerna. Mer casually nämnt och medvetet lämnat vagt är svårt att tolka vad som kan komma upp. Under kåpan arbetar för närvarande i stor utsträckning i Trollhättan utvecklad och tillverkad av GM 2 liters direktinsprutningsturbo-motor. I Saab levererar motorn som heter A20NFT 220 PS och 350 Newton meter. Det skulle vara möjligt att ytterligare graderingar används eller att det kommer till en uppgradering till mer kraft. Vi kommer att se!

Det första 9-3-utvecklingsstadiet under NEVS-riktningen görs endast i små antal, även för att säkerställa lämplig kvalitet. Försäljningen i Sverige går över Internet, du kan beställa från 10. December. Endast köpare som bor i Saabs hemland kan lägga upp sina beställningar och sedan hämta den nya Saab på fabriken tillsammans med en rundtur i museet. Så tyska kunder skulle behöva en bra vän i Sverige eller lite mer tålamod tills NEVS släppte evolution nummer två.

Saab nr 1 - bakifrån
Saab nr. 1 - bakifrån

Internetförsäljning för Sverige är ett experiment baserat på Tesla i USA som erkänns i Stallbacka. Det leder oss till affärssektionen. Vad planerar NEVS med Saab-varumärket och vad händer nu? Får vi bilar till Tyskland? Vi ställde frågor i Trollhättan och fick intressanta svar. Utvecklingen av saker ur en bloggers synvinkel följer, men det kan ta ett tag. Eftersom nästa artikel inte blir så lätt att skriva, och mitt skrivbord och brevlåda kommer att överflödas. Det krävs därför lite tålamod - ordet ska vara känt.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

20 tankar om “SAAB comeback. Titta på den första 9-3 under NEVS-riktningen."

 • blank

  Tack för den detaljerade rapporten.
  Men Audi-sätena, jag tycker inte så illa, särskilt de beskrivna delarna av läder Alcantara-stolar (S-Line) jag gillar väldigt mycket. Jag finner det inte mer bekvämt / obehagligt än sätena i 9-3 III.
  Varje gång jag jag byta från 9-5 I eller 9-3 II / III i min 9000 penetrera känsla i andra områden. Men detta gäller endast 94 byggde Bridge of Wire platser som är lite bättre än i 9-5 med Elmo Leather.
  Men jag måste erkänna med avund att det nu finns bättre platser än i 9000.
  Den nya S-klassen och den nya A8 har fantastiska platser, men tyvärr kostar platserna lika mycket som 2 9000: D.
  Om du vill kan du komma och prova ...

 • blank

  Den här nya 9-3 har tydligen fått en ansiktslyftning! Hon är vacker, sportig och aggressiv för min smak. Jag skulle vilja beställa denna svarta Saab. Toppklass!

 • blank

  Mike, motorerna är från GM, och GM byggde dem för Opel. En var nådig nog och fick Saab att hålla sin egen emblem på den.

  So Motorn ser på Insignia, eller med lite mer kraft i Astra OPC.

  Ännu värre, fann jag det i 9-4x Aero med Cadillac täckning och relativt vanliga utseende monster TURBO V6 bokstäver !!

  Jämför 9-4x och S.

 • blank

  Few ... Jag vet inte vad jag ska göra av sätena. På bilderna här och på SU ser de på något sätt ”slack” ut. Jag tror att sportsätena i "gamla" 93 är optiskt toppklassiga, de nya är inte i närheten. Men jag tycker inte att min är lämplig för långa sträckor, jag har faktiskt alltid en hals, tycker också att den är lite för smal! Kanske är de nya bättre!?

  Men vad som inte fungerar är dessa nackstöd! Jag hittade det redan i 95-II botch, bara utseendet. Saab nackstöd är hockeyspaken! Distinguishing feature, basta! Något annat måste hända, åtminstone inte de tråkiga sakerna! Hela kombinationen av sits och stöd är tyvärr väldigt statiskt. (

  På SU såg jag en bild av motorn, verkar vara ett nytt lock. Varför ändrades Turbo-logotypen? Det ser nu ut som de många nuvarande Opel på bakluckan ... Todo # 2 ... 😉

  Märkte du det?

 • blank

  Jag har nöjet att köra till kontoret via motorvägen och efter 5 år och 200000 XNUMX km är det fortfarande roligt för mig som jag aldrig haft med andra bilar! Jag är också någon som arbetar inom betongindustrin och reser därför mycket. Jag har kört en hel del andra märken, vilket till och med har varit bättre, men jag har aldrig känt mig lika bekväm i någon bil som i min Saab! Jag kan inte beskriva det, det är som "välkommen hem" -känslan! Och när jag läser så små detaljer som Saab-logotypen används i nackstödet, visar det mig att kärleken till (Saab) detaljer fortfarande finns och det fyller mig med glädje! Eftersom det definierar bilen och varumärket! Och jag kör min bil tills jag kan köpa en ny här i Tyskland igen !!

 • blank

  Sätena bör fortfarande uppfylla högre krav än det gamla SAHR2-systemet (Saab Active Head Restrain) i Lear-sätena. De kommer antagligen från JCI, en inte precis liten och obetydlig tillverkare, som du kan läsa från belgisk produktion. Här också närheten till Volvo, som också använder förstklassiga säten. Jag antar att i det nya sätet inte bara nackstödet utan även ryggstödet skjuter uppåt och framåt (se Volvo). Det är trevligt att när man väljer ett alternativ för leverantörer förbättrades den redan höga säkerhetsstandarden uppenbarligen igen. Jag är glad att se när NEVS äntligen kommer att annonsera för förbättringarna, trots allt kommer försäljningen att börja snart ...

  • blank

   Förvänta dig inte för mycket, för fort. NEVS är i startfasen, vi kommer att se första åtgärder om några månader när den förväntade uppdateringen kommer.

 • blank

  Förhoppningsvis kommer du med "Uppgradera 2014" att lämna hastighetsmätaren CENTER så att du fortfarande kan se den viktigaste skärmen framför dig: hastigheten.
  Förmoda nu att orsaken till de desperata, icke-saab Gående andra män är att de alla är möjligt MMN unnnötigen informationen centralt beläget i kombiinstrumentet, och endast i förbigående hastigheten.

  Det är det - tror jag - som gör Saab (bland andra) till vad det är: kärleken till detaljer och omtänksamheten hos dessa.

  I detta avseende är jag glad att se vad framtiden kommer att ge - förhoppningsvis en femdörrars 9-1 som en konkurrent till BMW 1-serien.

  En bra resa genom den glada säsongen!
  Sesi

 • blank

  Jag tycker det är intressant att motorn i NEVS SAAB också utvecklas av SAAB.
  Jag trodde att det skulle vara en GM-utveckling, det var bara sammanlagt av GM.
  Då ja först skulle det finnas en motor som du kan bygga på.
  Eller kan GM gnista mellan?

  Nackstöd är inte dåliga.
  Självklart måste du vänja dig men det går bra.
  Du måste vara glad att den här bilen någonsin står inför oss.

 • blank

  Åh, jag glömde något annat. Hur hög är klockfrekvensen? 10 per vecka? Hur media skriver det?

  • blank

   För närvarande 2 fordon per dag, 5 dagar i veckan. En hade meddelat mycket liten produktion. NEVS anställer ytterligare anställda i produktion, processen går för närvarande. Klockfrekvensen ökar från vecka till vecka.

   • blank

    OK. Ville bara höra det igen från en säker källa. Du vet vad du kan tro media så.

 • blank

  Jag tror att han kan hålla jämna steg med andra bilar och inte behöver gömma sig. Särskilt priset är rimligt. Vad får du mer för 30000 XNUMX €? En golf eller dåligt utrustad Passat? Men vem vill ha det. Själva tanken är läskig. Tom, låt oss inte vänta för länge på nästa artikel.

 • blank

  Köp NEVS delarna direkt eller skicka dem via Orio? Används Orio endast i efterhand med de närstående återförsäljarna? Hur uppstår programuppdateringar / support (Orio?)?

  • blank

   NEVS är helt autonomt med eget köp. Orio är för närvarande logistikleverantör för NEVS; lagret i Nyköping används. Det finns för närvarande en "Letter of Intent", en icke-bindande avsiktsförklaring som Orio och NEVS kommer att samarbeta inom efterförsäljning av de nya bilarna. Det är nuvarande status, diskussioner pågår.

 • blank

  Tack för bildrapporten !!

Kommentarer är stängda.