SAAB comeback. Besöker Saab-fabriken.

Igår var en fantastisk dag för Saab! Den första delen av en ny era har börjat. Vad som exakt hände på måndag förstås bäst genom att närma sig NEVS på ett annat sätt. Om vi ​​bara döljer Saab 9-3 för den här artikeln, låt oss prata om NEVS, folket bakom det och dina planer.

NEVS Saab No.1
NEVS Saab No.1

Kai Johan Jiang, grundare och huvudägare till NEVS, öppnade igår presskonferensen med ett tal på svenska. Den som ville ha det kunde förstå meddelandet till journalisterna: Saab är ett svenskt företag, även om investerarna kommer från Kina. En bra start på en sympatisk, synbart glad grundare, som sedan vidare vidare till Mattias Bergman.

"Bilar är byggda av människor"

Saab är - enligt Bergman - ett grönt företag med lösningar för miljövänlig mobilitet. Idéer för storstadsregionerna på vår planet är viktiga. Men körglädje fortsätter också med elfordon, för en Saab är fortfarande en Saab. Den som noggrant tittade på huvudtalarna kunde känna den nya stilen på Saab.

Eller ska jag säga: den nya företagskulturen? Stämning av optimism, ja, men helt avslappnad. Tyst ord, långsiktigt tänkande. Det finns inga aktieägare bakom NEVS, inga kvartalsrapporter hotar, inga bankirer tittar. Ledningen har en bra plan, och den vet hur den går. ”Vi kommer att anpassa vår produktion efter beställningssituationen” var en av meningarna som kom upp i början. Inga stora ambitioner om kvantiteter, inga enorma mål. Inte nu ! En start med en känsla av proportioner och förståelse. Endast chefer med tillräcklig likviditet och en orderstock från Kina talar till exempel.

Det finns de små detaljerna på kanten. Ju mer säga än något pressmeddelande, och du lär dig bara när du är väldigt nära. NEVS-ledarskapet är redan väl samordnat. Kai Johan Jiang och Mattias Bergman känner varandra från studiedagar, är vänner. Samspelet mellan de två var trevligt att titta på. Här är människor på jobbet som känner och mår jätte kul i sitt arbete.

En av de nästa meningarna visar varför bilar fortfarande kommer att byggas i år. Det finns ansvar för staden och dess invånare, men det handlar också om att bibehålla produktionskapaciteten i Trollhättan. Att ha ett arbete är en sak. "Men bilar är byggda av människor", säger Mattias Bergman ... "och vi vill ha det bästa för Saab".

"... uppdateringen"

Igår togs ett första steg. Så det kommunicerades med journalisterna, så vi borde förstå det. Saab producerar återigen tillverkaren. Med små siffror i detta, stiger nästa år. Nya delar flödade in i produktionen, väl ersattes 600-leverantörer.

Nästa steg kan vara viktigare. NEVS kallar honom "uppdatering". Detta inkluderar produktionsstart för sportdräkten (eventuellt 9-3x?), en ytterligare teknisk och en grundläggande optisk revision av båda serierna och introduktionen av den första elbilen från Saab. För övrigt andra motorer och öppnande av ytterligare marknader. "Uppgraderingen" kommer att vara den punkt som kommer att vara av stort intresse för oss som kunder. Och introduktionen av elbilen kan i grunden förändra uppfattningen av varumärket. Mer om det i nästa artikel, nu tillbaka till igår.

".ministeren"

I går gjorde NEVS (nästan) allt korrekt. Journalisternas intresse var stort, flera svenska TV-stationer var på plats, vi kunde se "live" på jobbet. Inte bara de nationella tidningarna var inbjudna, den internationella motorpressen hade också möjlighet att vara där. Också ett stort tidskrift från Tyskland. som inte gjorde tid. Synd, kan du säga, eftersom du missade "Nya Saab".

Annie Lööf, ekonomiminister, reste från Stockholm till Trollhättan. I gott humör, för att det var ett glädjande tillfälle öppnade hon produktionen med Kai Johan Jiang. Lööf kämpade för Saab och NEVS, byggt många broar. Kanske beror det på att Saab Spirit blåste genom hallarna, Saab Management firade sin scenvinster, eller att svenska politiker är helt enkelt närmare människorna än här i landet. Den mycket sympatiska ekonomiministeren var för alla att tala, inte skyddad av livvakter, och den vanliga tyska tankkryssaren var inte heller spotted.

“... våra gäster från Tyskland”

Förutom ministeren var också den kinesiska ambassadören, Quingdaos vice borgmästare, lokala politiker och fackföreningar och viktiga leverantörer närvarande. NEVS tog dem alla ombord, och VIP-gästerna från Tyskland ombads att ta ett gruppfoto tillsammans. Inte vi, nej egentligen inte, men två viktiga partner från Tyskland hade skickat sina representanter till Sverige. De var välskötta, körde genom staden med VIP-bussar, och plötsligt var det klart. Saab-andan är där, vi är alla familj - åtminstone för detta ögonblick. Leverantörer ingår också i det nya Saab-projektet, NEVS upprätthåller band och är nära de viktigaste partnerna.

Saabs ledning, inklusive långvariga och nyligen återvänt anställda, var i produktion samma eftermiddag. Redo för varje konversation, andan av optimism och önskan om framtiden konkret. I utkanten, produktionspersonalen. Alla dessa långvariga proffs som tar sin kunskap till comeback. Nyklädda med ”National Electric Vehicle Sweden AB” och ”Saab” på arbetskläderna. Ett leende i ansiktet, en glöd i ögonen. Människor som tycker om det de gör. Saab är tillbaka! Historien fortsätter!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

 

47 tankar om “SAAB comeback. Besöker Saab-fabriken."

 • blank

  Hi Tom!
  I Sverige är det troligen vanligt att högt rankade politiker dyker upp offentligt utan personligt skydd. Jag skulle också tycka att det är ganska positivt! Men det är också fylt med risk ...
  http://de.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh Medlidande för denna mycket vänliga och engagerade kvinna!
  Låt oss njuta av öppenheten var och när den finns!
  Trevlig hälsning!

 • blank

  Finns det faktiskt en video av start på bilen? Båda livestreamarna stannade strax innan, den ena kom tillbaka när den nästan var över, den andra inte alls ...

 • blank

  Kan vi ta reda på något specifikt om materialets kvalitet? Vad sägs om ett första intryck av plastens haptik, dvs. instrumentbräda, dörrhandtag, ... har det skett några förändringar jämfört med senaste MY11? Sätena har alltid varit en speciell pluspunkt i en Saab. Oavsett om du gillar dessa nya nackstöd eller inte, är den tekniska fördelen mycket viktigare än förpackningen. Kan vi anta att SAHR-tekniken (Active Head Restraint) kommer att fortsätta att användas? Tyckte du att sätena (för) var mjuka (för en sportsäte)? Lårstödet för kort? Steven antydde något sådant ... Var inte så lång på tortyr 😉

  • blank

   Om ett ögonblick är artikeln nästan klar ...

   • blank

    Tack också från mig !!!!
    Med vänliga hälsningar från B

    Ivan

    och tack för de fina orden till Aero!

 • blank

  Hi Tom,
  Tack, tack, tack för detta och alla andra rapporter ... det var återigen en artikel att "sluka"! Och du skulle sluta skriva ... galet kyckling! 😉
  Om det fortsätter så är allt rätt och framtiden för vårt stora märke är säkrad!
  Vår Saabfuhrpark ser redan fram emot en ny entré!
  Saabige hälsningar till Randhessen från Karl - Marx - Stadt 🙂

  PS: Trevligt att läsa att det bara finns en i bidrag från det förstår inte riktigt!

  • blank

   Ja, Alex med Saab-jackan ... Jag fick posten, svaret kommer på helgen, för här är arbetsmässigt "land under" höft. Grattis till den vackra nya Saab. Läcker 😉

 • blank

  Visst, säkert med antalet anställda som inte är möjligt. Så om 1500-2000 NEVS saknas för tillfället, även om du i alla fall vill nå produktionsuppgifterna strax före konkursen (39-fordon per timme på något om 3000-anställda). Förhoppningsvis tydliggör NEVS! gör mer vinst per fordon än GM, annars kommer de fina pengarna att ätas upp av arbetskraftskostnaderna.

 • blank

  För att sakta ner euforin lite ... NEVS-Saab har inget fotgängarskydd föreskrivet i EU, så det är inte ens kvalificerat som volymmodell här. Detta är endast möjligt som en liten serie, dvs. cirka 1000 fordon per år (för hela EU, kom ihåg).

  • blank

   Om du följer rapporterna har du märkt att NEVS inte vill producera någon volym här. Endast med "uppdateringen" - här kommer 9-3 att utrustas med fotgängarskydd - volymen ökar och ytterligare marknader öppnas.

 • blank

  "Öva" ... något liknande gick igenom mitt huvud. Jag erkänner att jag har varit lite skeptisk till NEVS hittills, eftersom det verkade länge som NEVS agerar mot all logik. Om du vill sälja en produkt börjar planeringen av marknadsförings- och kommunikationsstrategin vanligtvis långt innan den faktiska produktionen börjar. Men eftersom vi alla inte kan se bakom kulisserna kan vi inte heller veta om NEVS inte tacklades på detta sätt, i motsats till vad man trodde uppfattades. Att NEVS inte kan agera mållöst eller utan en plan (som det ibland verkade), måste vara tydligt för alla med tanke på NEVS enorma ekonomiska åtagande (oavsett om Saab nu kunde köpas till ett "fyndpris" eller inte).
  I slutändan räknas alltid fakta och inte antaganden och äventyrliga spekulationer. Det faktum att NEVS återupptog Saabs produktion i förrgår efter en lång paus (paus är naturligtvis bara den rätta termen ur kundens synvinkel. Ur NEVS-perspektivet skulle en "enorm mängd arbete" vara den lämpliga termen under de senaste 30 månaderna), indikerar en riktigt bra föreställning och framför allt allvarliga avsikter. Det faktum att de första bilarna i första hand tillverkas för Kina - och nu är jag äntligen på sak 🙂 - verkar faktiskt vara ett smart drag:
  - fabriken står inte längre still
  - Du har chansen att bevisa för bilvärlden att produkterna från Trollhättan fortfarande är i en egen klass
  - En ny marknad med stor utvecklingspotential öppnas för Saab
  - du förser den här nya marknaden med en produkt som uppfyller förväntningarna där (från de ganska blygsamma för dagens standarder - men enligt min mening extremt rimliga -
  Undantag) kan motsvara (nyckelord: hög nivå europeisk teknik)
  - man överbryggar den tid som krävs för utveckling av ytterligare produkter och tjänar pengar på det igen
  Slutsats: Det verkar för mig som om NEVS uppenbarligen gör en hel del saker rätt, speciellt med ”övningsoperationen” som just har börjat 😉 !!

 • blank

  Och jag önskar det för fruktansvärt länge. Bäst med en fin V6, som jag får som nu med min 2,8T / V6 också med 160 kmh en kick i korset när jag går på gaspedalen och det här följer med turbo ljud. Denna gröna pratare och den gröna ideologin är hemskt. Men det jävla lovar inte något roligt.

 • blank

  mystiska tyska VIP? kanske bmw har gett upp omstart av triumfbilar och fokus är på något annat, leverantörer måste ha fått konkreta ekonomiska garantier för att påbörja leverans av delar, nevs kan vara ett uppköpsmål om deras påstående att bilbatterier kommer att vara bristfälliga i nära framtid.

 • blank

  Hi Tom,

  Detta är min första kommentar här efter att ha följt bloggen i ungefär ett år. Jag kör mig en 900 brant schnauzer, som, tänker dig, är äldre än jag. Jag tycker att din blogg är stor och väldigt läsbar, och det är nog lättare att skriva om riktiga nyheter. Du ställer alltid de enskilda händelserna tydligt och begripligt i det övergripande sammanhanget och du har fått högsta respekt för ditt engagemang. Fortsätt, din blogg kommer att hjälpa till att hålla Saabs myt levande och ge den ny makt! Jag vill verkligen inte sakna honom längre.

 • blank

  ”Vi kommer att anpassa vår produktion efter beställningssituationen” - det var den viktigaste punkten i artikeln för mig. Eftersom detta uttalande kan sammanfattas enligt följande - perfekt för företaget och både "välsignelse" och "förbannelse" för kunden - varigenom välsignelse och förbannelsejämförelse förmodligen är för svår, men jag kunde inte tänka mig något annat.

  En kort förklaring av mitt uttalande. Först och främst: Jag tycker att det är fantastiskt att NEVS designar produktionen enligt detta motto. På det här sättet kan du spara felberäkningar och också hålla varumärket konstgjort sällsynt - åtminstone initialt.
  Eftersom varje fordon är byggt "bara för att beställa" kan NEVS planera mycket bättre och jag anser att fordonens kvalitet är bättre eftersom en bil inte behöver skruvas ihop under "tryck". Som kund kan du förmodligen få en ännu bättre kvalitet än den förmodligen redan har varit (här vet jag inte).
  Självklart måste kunden då leva med det, att det inte kommer bli några fynd i själva brunnen, för det är inte producerat på helvete kommer ut och sedan är fordonen runt och du slänger dem nästan bakom.

  Hela företagsstrukturen, att det inte finns några aktieägare eller liknande, gör också företaget väldigt tilltalande för mig. Inte för att jag har något emot aktieägarna (en bra idé i och för sig - människor med för mycket pengar ger det till företag och får ett "litet" belopp som en bonus), men det som kommer ut i slutändan är vanligtvis inte så fördelaktigt.

  Så nu ser jag fram emot nästa artikel om "uppdateringen". Jag kan bara hoppas att det finns några bilder av till exempel interiören eller bakifrån. Och naturligtvis kommer motorfrågan förhoppningsvis äntligen att lösas.

  • blank

   Helt glömt. ”Motorfrågan” innehåller naturligtvis också information om den eldrivna Saab, eftersom motorn är motor - oavsett om det är en förbränningsmotor eller en elmotor.

   Med "E-Saab" är följande information särskilt viktig för mig:

   - E-maskinens kraft + kapacitet u. Batteriets teknik inklusive räckvidd (även om dessa är inbördes relaterade och en svagare e-maskin kan till och med resultera i ett kortare räckvidd)

   - Batteriets installationsplats - d.v.s. om det finns effekter på bagageutrymmet till exempel.

   - naturligtvis kostnaden för miljömobilen + annan körsträcka

 • blank

  Hi Tom!
  TACK för stycket med "insikten" i företagskulturen! Det lugnar mig att NEVS inte är en AG !!! Det här skvallerna för kvartalsresultat är stort skit och bryter mycket medarbetarengagemang! Endast banker och aktieägare är nöjda ... Det finns tillräckligt med "fula" exempel på denna typ av ekonomi! Jag gillar personligen starka visionära entreprenörspersonligheter. Mer! NEVS-SAAB har ett bra sätt att gå ... Julen 2013 kommer också att bli ljusare igen för regionen kring Trollhättan….
  Bra vilopaus!

  • blank

   Du hittar fula exempel i varje företag, mindre i partnerskap. Så jag skulle inte nödvändigtvis begränsa min oro till AG, särskilt eftersom det också finns bra exempel här, när ett private equity-team inte drar i trådarna. Men varje företag vill göra vinst, det blir farligt när det enda företagets mål är att maximera vinster på agendan ...

 • blank

  Med presentationen av en ”gammal” 900er 16V Turbo i showroom på fabriken visade man i förväg var NEVS-SAABs resa går för tillfället ... Gamla dygder och framgångar ska fortsätta. Jag tror.

 • blank

  Mycket bra rapport Tom, tack, Har aldrig tittat så ofta i bloggen, som igår, så bra var spänningen att äntligen läsa något.
  Sammantaget låter det ganska bra, nu är det dags att vänta på mer detaljer. Det fortsätter, vem skulle ha tänkt det för månader sedan och vid Saab-mötet.
  Jag tror att alla Saab fans är glada, andra förstår oss inte på det sättet.

 • blank

  Ja, en trevlig artikel. Presentationen av NEVS har blivit betydligt mer professionell när jag tänker på de första bilderna för övertagande PK, och planen är också meningsfull. Ser jag det korrekt att NEVS för närvarande är i en slags träningsoperation där processerna fortfarande övas och förbättras innan operationerna verkligen börjar med ansiktslyftningen? Om så är fallet kan resultatet av övningsoperationen med denna 9-3 redan ses. Jag gillade det direkt ...

 • blank

  Hej Mac!
  Så var är problemet?
  Njut av din 9-5! Det är en KLASS SAAB! Och låt NEVS-folket göra sitt arbete ... Föreställningen den 2.12.13 december XNUMX var optimistisk !!!! Resten av SAAB kommer också ...

 • blank

  Trevlig rapport, intressanta bilder.

  Så mycket som jag är glad att höra och läsa om SAAB ...

  För mig pers. Betyda den senaste informationen:
  2 väntar fortfarande på ett nytt år för en ny bil (och vet ändå inte ens exakt huruvida en stor ny stationsvagn är jämn och speciellt här i D inkl. Försäljningsnätet erbjuds) ....

  Hmmm ... men jag vill inte ”klaga” alls.
  Jag ser fram emot de positiva nyheterna och kör sedan en liten runda med min mysiga ollen 2002'er stationvagn!

  • blank

   Hej mac9-5,

   Jag körde i Lesum. Hur det ser ut i Horn-Lehe, jag har inte kunnat kolla. Den bästa Saab-verkstaden var i Schevemoorer Landstraße i HB-Osterholz. Det finns nu ett glasverk bosatt.
   Lycka till med sökningen. Ring till pensionären H.-G. L___er på. Kanske har han ett tips för dig.

  • blank

   Om NEVS följer sitt schema och du kommer överens med ”ORIO”, möjligen på grund av service och försäljning, kan det fungera nästa höst med en ny SAAB, naturligtvis bara en uppdaterad 9-3 kombi eller sedan.

   Precis som jag nu har träffat NEVS-teamet, gör sådana uttalanden inte det blå, men bara om de är helt säkra på att de följer.

 • blank

  Detta inlägg från Tom fångade perfekt stämningen vid omstarten. Ja, det skrivs helt annorlunda när det finns något nytt att rapportera. Till och med den vackraste bröllopshistorien kan inte vara där. Med den här tonen är de långvariga Saab-fansna lätta att återfå. Nya, unga bilköpare måste emellertid också vinnas, varför jag är nyfiken på de fakta som våra två pojkscouter tog tillbaka från Sverige och nu kommer att servera oss i små doser. Hur som helst, tack så mycket för början på vad som förhoppningsvis blir en lång serie spännande nyheter och för bloggarna som håller på.

  Jag slutar bara av de två Saab-återförsäljarna som är omkring mig och som mer eller mindre håller på att höra hur de ser Saabs framtid.

  • blank

   Jag tror att återförsäljarna inte har det lätt.
   Min nuvarande “verkstad” brukade vara en av återförsäljarna som till och med besökte SAAB-turnén med SUV och kombi.
   Under tiden - enligt deras eget uttalande - deltar de inte längre ens i "SAAB-kampanjer" och har inte längre SAAB-logotypen på sina fakturor (bara den för det andra varumärket som erbjuds där).

   Om de återstående återförsäljarna kan eller vill “hålla ut några år till” vågar jag tvivla med några / många - tyvärr. 🙁

   • blank

    Ditto. Jag är glad att min återförsäljare också är välutrustad med tredjeparts varumärken och att jag fortfarande är en kompetent partner för underhåll. Eftersom jag också gillar att ta en längre resa i inköp och låt även mindre saker gjort där, vilket också kan utföra en XYZ-verkstad på plats (mindre tid och kostnadskrävande). Bra att det fortfarande finns de små Saab-verkstäderna här och där.

   • blank

    Hej Mac9-5, var du någonstans i Bremen rätt? Gruvan har nu tagit en japansk tillverkare. Höstinsatsen ingick inte

    • blank

     Moin Frank.

     Ja, jag har varit i Bremen en längre tid (det har varit vår sjätte "Saab" -verkstad sedan 2002).
     Med andra Sverige!
     Det finns alltid en "yuckle" på över 75 km bort. 🙁

     Jag trodde att din (om den "andra" erbjuds, till exempel nära Ikea med koreaner) "inte finns" längre som en "officiell" Saab-partner. Åtminstone var det inte längre direkt listat som sådant i nätverket och inga Saabs dök upp där som använt. 🙁

     • blank

      Hej mac9-5,

      på Möhler har Saab-annonseringen demonterats. På deras plats lyser nya röda bokstäver av ett japanskt varumärke. Jag körde för en timme sedan.

      Tyvärr, Torsten

     • blank

      @@ Torsten

      Åh kära ... verkligen?

      Innan 2 veckor var displayen fortfarande ute vid verkstadsbyggnaden (i Horn-Lehe).
      Och naturligtvis "sa" ingen någonting. 🙁
      Var det förmodligen fallet med SAAB?

      Skit! Vad nu!?!?!?
      Måste jag leta efter en ny verkstad igen?

      PS: Jag gjorde ett misstag tidigare - det var inte den sjätte verkstaden sedan 6, men sedan vi började köra Saab (en 2002'er i slutet av 9000'er; på något sätt har några av återförsäljarna alltid gått i konkurs). 80 var ”obligatoriskt” bara det senaste köpet (en 2002-9 SC).

 • blank

  Resan var värd det, plus en TOPPRAPPORT:

 • blank

  Trevlig artikel ... stort tack till författarna till den här mycket hoppfulla rapporten

 • blank

  Trevlig artikel. Förhoppningsvis kommer det att finnas många SAABs med turbo. Kan inte göra vänner med E kör mig. Låt oss vänta och se hur allt börjar och utvecklas. Låt oss se vad som kommer på våren med stationsvagnen.

  • blank

   Det finns ett uttalande från NEVS “... vi kommer att bygga fordon med konventionella drivenheter (turbo) så länge våra kunder vill ha dessa produkter ...” Låter bra, eller hur?

   • blank

    Det gör det faktiskt. Det kan inte vara bättre för oss SAAB fans. Jag önskar det länge.

 • blank

  Tom, en bra journalist har gått vilse för dig. Ditt skrivande överför alla känslor och fakta på ett nyfiken och figurativt språk. Igår följde jag allt på TV4 och var glad över den öppna, varma och informativa presentationen av Zus Memmingen, resultat och mål. NEVS lever en sann och hållbar företagskultur, kom över tydligt.

  • blank

   Hi Tom,

   Jag har inte kommenterat länge, men nu måste jag bara gå tillbaka och jag måste gå med i Christoph. Dina artiklar om vårt favoritämne är alltid så läsbara och så emotionellt skrivna att du inte kan hjälpa men att titta här varje dag för att se om det finns något att läsa.
   Tack för din eviga ansträngning för Saab. Många människor i mitt område anser mig Saab-galen, men ändå vill jag alltid berätta för mina medmänniskor vad jag läser här.

   Jag är väldigt exalterad vad den närmaste framtiden kommer att medföra. Jag måste också erkänna att jag först var inte riktigt övertygad om NEVS. Men jag var väldigt glad.

   Hälsningar från Övre Lusatia och en trevlig kväll till alla.
   ram

 • blank

  Tack Tom - (än en gång) ett trevligt bidrag som får oss att hoppas!

 • blank

  Vem var de två viktiga partnerna från Tyskland? - ahem .. BMW ... ahem ...

  • blank

   Mycket kallt och inte spektakulärt.

  • blank

   Pffff, BMW ... inget mer. Det kommer att vara två tyska leverantörer som trots en hög kundförlust står vid svenskarna och fortsätter att leverera Saab / NEVS, antar jag.

   • blank

    Det fanns viktiga systemleverantörer där, om jag hade velat skriva sina namn, skulle jag ha gjort det. Men alla läser här, bloggen är en öppen bok, och vissa bör lämnas till NEVS.
    Å andra sidan: NEVS investerar för närvarande mycket imponerande miljoner i vårt varumärke. Ägarna håller sina löften och är seriösa. Vi borde vara glada över det och i framtiden låta detta prat - jag kan inte tänka mig ett annat uttryck - om Spyker-förflutna. En sak har inget att göra med den andra.

    • blank

     Exakt, är ett engagerat, nytt team som inte kan klandras för tidigare misstag. Och till skillnad från då levererar de också. Bättre tysta toner och inte för mycket tryck på TamTam, men höll löften istället för krångliga visioner. Bra, det kan vara så way Lägg nu till cabriolet snabbt ...

     • blank

      Ja; vi vill se cabriolet ... och beställa den

    • blank

     Tyvärr, är Bosch också talar om SAAB?

Kommentarer är stängda.