SAAB omstart. Extremt viktig signal.

Betydelsen av Saabs omstart kan ses hos besökarna som har bekräftat sitt deltagande. Svenska politiska kändisar - upp till ministernivå - kommer att vara där i Trollhättan på måndag. Eftersom vikten för Sverige och Västragötlandsregionen inte bör underskattas.

Trollhattan Buecke över Goeta Aelv
Trollhättansbron över Goeta Aelv

I ett nötskal, idag Fredrik Sidahl från Association of National Suppliers of Auto Industry. Han ser i comeback av Saab, efter 30 månader utan produktion, en oerhört viktig signal. Den förlorade interaktionen mellan Saab och Volvo, ansvarig för många innovationer från Sverige, ser honom återvända. Volvo, säger han, välkomnar avkastningen. Göteborgarna hade med oro övervägt Saabs försvinnande. Saab var viktigt för innovativa idéer eftersom företaget var ansvarigt för turbo och Halab skapades av Saab, sa han idag i TTELA.

Saab var ju en av världens minsta tillverkare, ansvarig för 25% av produktionen i Sverige, vilket gjorde den till en stor nationell stjärna. Omstarten nämndes och välkomnades i många svenska medier idag. Förväntningar avseende nästa måndag verkar vara betydande. NEVS grundare Kai Johan Jiang kommer att prata på presskonferensen och NEVS vd Mattias Bergman.

[sam id=”8″-koder=”true”]

Pressen kan sedan ställa frågor, och det kan vara spännande. Eftersom Saab inte bara är av stor betydelse för Trollhättan väntar de aktiva Saab-partnerna också ivrigt på nya bilar här i Tyskland. Kommer de pressande frågorna att hitta ett svar? Kanske för att måndag blir en spännande dag. På många sätt ... Mer om det imorgon ...

NEVS-Saab-omstarten har under tiden gjort det till tyska medier. Sächsische Zeitung var där först. Med en mening "Det kommer att monteras bensinmotorer baserat på Saab-modellen 9-3, 2011 hade blivit avbruten i framtiden” vilket låter bättre än vad vi fick läsa vid tiden för IAA. WAZ följde kort därefter AutoBild och Fokus med liknande meddelanden. Saab återvänder till media och tillbaka till marknaden. Komebacken börjar nu, vi är där. Spännande dagar!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

14 tankar om “SAAB omstart. Extremt viktig signal."

 • blank

  En verkligt historisk dag! Efter år av rädsla och darrande nu lättnad, produktionen är på, lyser Saab igen i bilmagasinet, återfödelsen är perfekt.

  Om NEVS ställer varumärket långt över de kända premium varumärkena, dvs mer exklusiva, mer innovativa, mer tillförlitliga och säkrare än tävlingen, ser jag ingen fara för en hållbar tillväxt av Saab 2.0.

  Audi, BMW och Mercedes borde inte - vad gäller exklusivitet - vara riktmärket: då förmodligen mer Porsche, eller Maserati!

  • blank

   Supplement:

   ... ja, jag erkänner att jag skulle vilja se Aero X eller Phoenix på gatan.

   Tom och Mark, jag önskar en bra resa till Saab-City. Jag ser fram emot detaljerade rapporter!

 • blank

  "Sächsische Zeitung" vill vara.
  Saabs fästning Sachsen. 😉

 • blank

  Det är svårt att tro ...
  men framför allt pressmeddelanden är äntligen rätt. Den nya kommer inte att vara den antika, men den gamle mannen. Så 2011 och inte, som tidigare hävdade 2002 modell.

  Ha en bra resa till Sweden Tm & Mark

 • blank

  Jag önskar er all framgång och en bra start med många beställningar för NEVS med varumärket SAAB i södra Sverige.

 • blank

  Hela historien påminner mig långsamt om Asterix och hans lilla motståndande by.
  Om man tittar på den europeiska industrin så har en stor del av den nu sålts i öster av våra "chefer" från politik och näringsliv. Resultatet är en usel kvalitet som går som en röd tråd genom alla livets områden. Om du tittar bakom kulisserna finns det inte mycket Made-in-Germany i våra tyska (blivande) "premiumvarumärken" - förutom priset!
  SAAB har alltid varit ett mycket litet bilmärke som har gått okonventionellt. Nu öppnas en nedlagd bilfabrik i ett västeuropeiskt höglöneland, det är bara en känsla. Och de flesta leverantörerna sägs också vara från Sverige. Hela saken under ledning av en asiatisk investerare - fel värld! Om det fungerar, undrar man varför västerländska chefer och bilexperter (D.) fäster dessa gigantiska löner ...
  Jag håller verkligen mina fingrar korsade för Nevs och hoppas att få riktiga svenska SAABs tillbaka snart.

 • blank

  Lyckligtvis är "imorgon" redan idag, så att jag snart kan absorbera nästa artikel. Jag är lika upphetsad som ett litet barn vid jul 😀 Jag kan bara gå med de andra och se fram emot måndagen - med skillnaden att jag har semester på måndag 😛

  Så under oss, vad gör autoscout länken mitt i texten? o.o

 • blank

  Det här är förmodligen den första måndag jag ser fram emot! 🙂

 • blank

  Bara en dröm, vem skulle ha trott det. Tom, bra att du alltid har överbryggt vår tid med intressanta bidrag.
  Är du i Trollhättan på måndag?
  Du förtjänar det!
  Ha en trevlig helg och en spännande måndag!

  • blank

   Flygningarna är bokade, Mark och jag är där!

 • blank

  GO! SAAB GO! 🙂

 • blank

  "Comebacken börjar nu, vi är inne"!
  Ja, tack för Tom, för din stora känslomässiga fria information, skriv om varumärket SAAB! Jag har aldrig känt så välinformerad! Jag önskar SAAB en lyckad turbo start!
  I förväntan….

 • blank

  Jag trodde aldrig att jag skulle säga något sådant men förhoppningsvis blir det måndag snart.

 • blank

  Slutligen börjar det igen, lycka till Saab!

Kommentarer är stängda.