Svart är tillbaka. Nyheter från Turbo X.

Under nästan två år, den Turbo X i vår flotta, och Bloggers leksak har inte förlorat någon av sina ursprungliga överklaganden. Saab är förmodligen den sista kompakta fyrhjulsfaximilen från Trollhättan med en superladdad V6 under motorhuven. Eftersom trenden är överallt i bilindustrin till små motorer, med fyra eller färre cylindrar.

Turbo X på hissen
Turbo X på hissen

Miljön och plånboken kan vara glada, bilgourmeten accepterar den med skräck. Ett problem med Turbo X är värmekänsligheten på sommaren. Om temperaturerna klättrar över 25 grader, då diva och zips vägrar prestanda, Åtgärd måste vara, och den första tanken går till Schweiz. Hirsch Performance erbjöd en prestandakit som inkluderade 20 ytterligare hästar och en större intercooler. Det går klart till behållaren för varm luft. En mellankylare med lämplig storlek fungerar underverk och eliminerar det värmande obehaget.

Det är en öppen hemlighet att Hirsch Performance har en "järnreserv" för nödsituationer eller speciella kunder även i utsålda delar. Tja, för att göra en lång historia kort är bloggen inte heller en nödsituation, eller han ses av Hirsch som den föredragna personen. Alla förfrågningar, via olika kanaler, hjälpte inte. Även tre år med positiv och fri rapportering, med en stark schweizisk läsare, var inget trumfkort. Hirsch blev svår. Bara så det är inte missförstått: Jag ville inte ge något, eller till ett speciellt pris, men bara köpa service kit. Så det var ett alternativ, även om saken inte var över.

den Saab Parts AB, min föredragna leverantör av originaldelar, kunde inte hjälpa så, så jag slutade titta på Maptun. I Sverige var motsvarande intercooler tillgänglig och tog hand om bosättningen Till of SU. Han driver tyska Maptunbyrån, och LLK blev Bamberg inom några dagar Saab centrum levereras.

Varför Turbo X lider av termiska problem blir tydlig senast när du ser original intercooler borttagen framför dig. Den ursprungliga delen, som kommer från leverantören Valeo, är i bästa fall en leksak. Jämfört med Maptun-lösningen är den tydligt underdimensionerad och är uppriktigt kvalitativt minst tvivelaktig i direkt jämförelse. Den nya LLK ser däremot massiv ut, helt och hållet, och påminner om den kvalitet som Saab byggt för årtionden i 900 Turbo som en intercooler.

I princip går du inte fel om du ger din motor en större mellankylare. De gamla Saab 900 Softturbo-versionerna hade ingen, en uppgradering gjorde bilen märkbart bra. Detta har inte förändrats under de senaste åren, eftersom grundreglerna var desamma: kallare luft ger bättre prestanda, bättre förbränning och termisk stabilitet. Så en bra intercooler är alltid bra spenderade pengar.

Installationen och borttagningen tar lite drygt en timme i verkstaden. Den nya Intercooler passar 99% perfekt, vi var tvungna att improvisera på ett berg. Med LLK är det nu inget millimeterutrymme, och nästa sommar med värmen i Rhen-Main-området kan komma. Att teoretiskt sett, med den nya intercoolern från Turbo X skulle kunna få mer effekt - öka trycket till 1.5 Bar borde vara möjligt - är en annan sak. För det var inte meningen.

Ett tillägg fortfarande. Det var fortfarande fråga om hjortföreställning. Dagar före installationen fanns schweiziska frivilliga, och det hade varit möjligt att få en performance kit från Hirsch. För det vänliga - rättvisa priset. Men Maptun hade redan levererat, och jag hade ingen önskan att vända köpet på Maptun. Och på något sätt hade jag avgått mig för att inte tillhöra den främst viktiga kundkretsen i St. Gallen. Andra bloggare, men inte jag. Ärligt talat - jag kan leva med det.

29 tankar också "Svart är tillbaka. Nyheter från Turbo X."

 • Jag skulle ha tagit satsen. Vad kostade Maptun LLK?

  • Runt 750,00 €, se Maptun-sidan

   • Inga pengar. Men vad gör du inte bara för att bilen är bra.

    • Det är rätt. Men värt varje dollar och i förhållande till hjort kit (bra 2000,00 €) nästan billigt

 • Verkstaden verkar mig på något sätt bekant ... men kylaren från Valeo ser ganska söt ut - så kommer du omedelbart upp med frågan: "Är han fortfarande växande?"

  En punkt måste jag men tryck på platsen: Mellankylaren påverkar densiteten, kallare luft är tätare än varm och sålunda en högre massflödet av luft utförs vid samma volymflöde (genom rörledningarna och tryck påverkas) mot förbränningskamrarna, varigenom sedan prestationsfördelen. Och med Maptun-kylaren verkar kylytan ha fördubblats, vilket i sin tur ger en märkbar effekt.

  Som man undrar om någon har försökt att vrida viktskruven igen eller bara ville spara några euro - för en flaggskeppsmodell som Turbo X är faktiskt ofattbar.

  • Tack, det var väl förklarat och bättre än jag kan ;-). Kylytan är förvisso dubbel, LLK använder alla tillgängliga millimeter.

 • Hitta det bra att här visas alternativ, Hirsch pris är ibland tvivelaktigt, särskilt hanteringen av flexibilitet.

  Haette Saab garanterar inte Hirsch Tuning, beteendet skulle säkert vara annorlunda ...

  Speciellt när chiptuning ska du tänka på det, kan du glömma det en gång installerat i en annan bil. Maptun har som jag sett här är här vackra lösningar som du också kan expandera igen (externt ...)

  Intressant för personer som har fler fordon eller kanske vill byta, vill erbjuda separat i försäljningen eller ...

  Skulle det inte ibland vara bra att rapportera de olika tunigvarianternas tider att köra mot varandra och rapportera?

  Hälsning franken

  • Bra förslag. Det finns några av läsarna som har spelat Maptun istället för hjort. Låt oss se vad som händer!

  • Hej Frank,
   På Maptun kan du själv programmera din bil med Maptuner, men programvaran är gift med din VIN, så du kan inte överföra programvaran från den gamla till den nya bilen.

   Jag lämnade min bil direkt från km 0 Hirchen, men när garantin var borta bytte jag till Maptun på grund av E85-kompatibelt tuning. Jag var nöjd med dem båda och nu har jag på min Maptuner den ursprungliga mjukvaran, programvaran från Hirsch och Maptun, och jag kunde om jag ville byta fram och tillbaka, tar 15 min. Faktum är att jag bara måste vara försiktig, eftersom endast programvaran från Maptun E85 är lämplig.

   • På grund av E85 gick jag också till Maptun, det var 2012 i december gånger ne 25% action och sedan dess 9-5 med E85.

    Mitt intryck: Han dyker upp glatt och du märker mer hästkrafter.
    Förbrukningen med E85 är 12,5 - 14 liter, litern kostar oss 1,12 €.

    Lyckligtvis har vi en liten bensinstation här som också erbjuder.

    Hälsningar Andreas

    • När E10 var så billig för en vecka sedan hade jag en tank full av E10. Bilen såg trött och tung ut.

     För oss är E85 för närvarande på 1,07 € 🙂

     • Skillnad mellan E10 och Super I märker inte, men med E85 är han mer smidig.

  • Jo, ja.

   Hirschs priser gäller för en KIT och MIT juridisk post. Det innebär att en bedömning för kommersiell användning (inget individuellt godkännande) har utarbetats. Maptun, Nordic, SKR, .. matchar inte det. En enda komponent är givetvis billigare än ett kit.

   När jag importerade min 95 till Schweiz vid den tiden fick jag omedelbart motsvarande rapporter från Hirsch-Performance för att tillåta 95 här. Det var helt perfekt och tillmötesgående. Jag var där och såg mapparna med rapporter. Den som någonsin har bett om speciella acceptanser, har en uppfattning om vad en sådan sak kostar och som behöver omvandlas till produkterna. Detta är normal kostnadsredovisning.
   Vad Hirsch-Performance inte gör är saker som Live SID, som inte passar in i sitt koncept. Det finns inga speciella önskemål eller bara med lämpliga kontakter.
   Och Hirsch-Performance kommunicerade ganska tydligt för en tid sedan att de inte längre tillverkar och säljer någonting för Saab.

 • Är detta synonymt med 2.0t (BioPower)? Jag märker också skillnaderna, hur luften är ute. Särskilt på sommaren, krångligt centrum, går han ut ur garaget för de första kilometerna extremt smidigt - och efter 30-40 minuter känner han sig ganska tråkig ... från turboet knappast mer att komma ihåg. Skulle det inte hysa något, kanske du tror att han var trasig ...

  • Ja, Intercooler är också tillgänglig för 4-cylindern. Tänk inte att du kan göra något fel med det

 • Och jag trodde att problemen med Turbo X är högvattentemperaturen och inte laddluftens temperatur. Det var också anledningen till att Hirsch tog satsen ur programmet.

  • Enligt min kunskap utvecklades hjortkittet för att lösa problemet med för hög temperatur. Vad LLK ger oss kommer att se på sommaren är värmeprovet fortfarande avhängigt.

 • Om jag fortsätter att följa förklaringen phibo och fysik med CAC, då skulle det ja, innebär att bilen även på vintern - på grund av ännu kallare laddluften och därmed följande större luftmassa på en cylinder kostnad - mer kraft jämfört med gammal LLK, borde ha.
  Nu uppstår frågan om extra kraft verkligen sätter in på vintern och om så är fallet, om det är märkbart eller mätbart maximalt?

  • Jag kör 9-5 2.3 1999t ut, så kan inte tala för här diskuterade modell. Men från min egen erfarenhet skulle jag säga att prestationsökningen är märkbar. Som temperaturen stiger under sommaren till över 30 grad, då inser jag med min älg också att motorn reagerar långsammare för en del. Det finns också någonstans prestandakurvor för andra Saab-modeller ... Inte bara kolla Saab United ser, jag menar, det skulle ha någon undersökt. Å andra sidan, i kalla temperaturer prestandaökning inte lika uttalad - det förmodligen beror på vilken temperatur den nominella effektkurvan har mätts, och hur långt du vilken riktning avviker. Om effektkurvan uppmätt vid 15 ° C, och jag kör runt med en yttertemperatur av 5 ° C på vintern, är den prestandaökning naturligtvis inte lika påtaglig som effektfallet vid 35 ° C.

   Det faktum att laddningstemperaturen spelar en roll kan emellertid redan ses från det faktum att det är skrivet på dataloggen som en parameter i testbänkarna.

  • Turbo X ska ha med den nya LLK lite mer Lesitung, förstås ... Brakable inom rätts toleranser som inte är så långt, varken låga utomhustemperaturer eller hela motorvägarna ger möjligheten. För andra Saab-modeller, 9-3 / 1 och 900 / 1, var skillnaden "mer märkbar".

   • Tack för dina två snabba svar.

    Trevligt att du kan ta den positiva bieffekten (liten ökning av prestanda under samma förhållanden) och att han inte bara är mätbar.

   • Sedan dess är det väldigt meningsfullt att sätta motorn under kontrollerade förhållanden på provet och jämföra effekten - inte det du får för 750 Euro, men då är det bara några få lösa hästar ...

    • Självklart beror det på hur du ser det, för det handlade inte främst om en ökning av prestanda. LLK skulle dock ligga till grund för en ökning av prestanda upp till 340 hästar. Mycket teoretisk självklart och inte genomförbar med serien.

  • Huruvida extra kraften är mätbar eller märkbar på Saab är svår att säga, men det är sant att på Nardo väntar höghastighets oval kort före soluppgången för att köra Reckordfahrten.

 • Bara tittat på Maptun för en Maptuner, väldigt intressant

 • Jag ville överlämna detta till LLK och Hirsch-Performance.
  Jag har 300PS starka prestandakit från Hirsch i min Turbo X.
  I år i juni hade jag ett prestationstest gjort på SHIFTECH Engineering.
  Resultatet var: 281,3 PS vid 4.800 upm och 417 Nm vid en temperatur av 18 ° C 990 mBar Luftdk.
  Här är svaret från Hirsch till min återförsäljare:
  Den angivna maximala prestandan för 280Ps nåddes vid ca 4.800 upm och inte vid 5.300 upm som det borde vara. Tyvärr är problemet värmen, dvs det var inte tillräckligt med luftkylning under mätningen.
  Saabs med 2.8 V6 lider av dålig kylning (i allmänhet) och med en sådan mätning, extremt. Eftersom temperaturerna har blivit för höga har SG minskat effekten.
  Det slutar med följande mening:
  Jag hoppas kunna tjäna med denna information och om kunden inte skulle tro det, kan han komma över och göra mätningen gjord här.
  Jag kommer inte att mäta i Schweiz.
  Huruvida 281,3 eller 300PS Jag är bara nöjd med min Turbo X, den bästa Saab jag har haft.
  Hälsningar
  Guy

  • Ja värmen och TX - Jag anser att Hirschs resonemang är så förståeligt som jag tycker att 300 PS med prestandakit under "coola" driftsförhållanden för verkliga. TX är kul och är bara en bra bil, vare sig med 280 eller 300 PS.

 • Tack Tom för din rapport om LLK för Turbo X och indikationen på att Hirsch AG erbjuder en till salu. Jag tog det som ett tillfälle och ringde omedelbart. Vad ska jag säga, resp. skriv: imorgon kommer installera 300 PS !! Så tack igen för ditt "bidrag" ... Turbo X-föraren från södra Alperna!

  • Ett mycket bra beslut! Ha kul med 300 hästarna!

Kommentarer är stängda.