Svart är tillbaka. Nyheter från Turbo X.

Under nästan två år, den Turbo X i vår flotta, och Bloggers leksak har inte förlorat någon av sina ursprungliga överklaganden. Saab är förmodligen den sista kompakta fyrhjulsfaximilen från Trollhättan med en superladdad V6 under motorhuven. Eftersom trenden är överallt i bilindustrin till små motorer, med fyra eller färre cylindrar.

Turbo X på hissen
Turbo X på hissen

Miljön och plånboken kan vara glada, bilgourmeten accepterar den med skräck. Ett problem med Turbo X är värmekänsligheten på sommaren. Om temperaturerna klättrar över 25 grader, då diva och zips vägrar prestanda, Åtgärd måste vara, och den första tanken går till Schweiz. Hirsch Performance erbjöd en prestandakit som inkluderade 20 ytterligare hästar och en större intercooler. Det går klart till behållaren för varm luft. En mellankylare med lämplig storlek fungerar underverk och eliminerar det värmande obehaget.

Det är en öppen hemlighet att Hirsch Performance har en "järnreserv" redo för nödsituationer eller speciella kunder, även när delar är slutsålda. Kort sagt, bloggaren är inte en nödsituation, inte heller ses Hirsch som en föredragen person. Alla förfrågningar, via olika kanaler, hjälpte inte. Även tre års positiv och gratis rapportering, med en stark schweizisk läsekrets, var inget trumfkort. Hirsch stannade hårt. Bara för att det inte ska missförstås: jag ville inte ha något gratis eller till ett specialpris, jag ville bara köpa prestandasatsen. Så ett alternativ måste hittas, även om det inte var slutet på det.

den Saab Parts AB, min favoritleverantör för originaldelar, kunde inte hjälpa heller, så jag slutade titta på Maptun. Motsvarande intercooler fanns i Sverige och Till från SU tog hand om den. Han driver det tyska byrån Maptun och LLK var i Bamberg inom några dagar Saab centrum levereras.

Varför Turbo X lider av termiska problem blir senast klart när du ser den ursprungliga intercoolern tas bort. Originaldelen, den kommer från leverantören Valeo, är i bästa fall en leksak. Jämfört med Maptun-lösningen är den tydligt underdimensionerad och - uppriktigt sagt - åtminstone kvalitativt ifrågasatt i en direkt jämförelse. Nya LLK, å andra sidan, ser massiv ut, huggen ur helheten och påminner om kvaliteten som Saab byggde i 900 Turbo som en intercooler för decennier sedan.

I princip går du inte fel om du ger din motor en större luftkylare. De gamla Saab 900 mjuka turboversionerna hade ingen, en uppgradering gjorde bilen märkbart bra. Detta har inte förändrats de senaste åren, eftersom de grundläggande reglerna har varit desamma: kallare luft ger bättre prestanda, bättre förbränning och termisk stabilitet. Så en bra intercooler är alltid väl investerade pengar.

Installation och borttagning tar drygt en timme i verkstaden. Den nya intercoolern passar 99% perfekt, vi var bara tvungna att improvisera med ett tillbehör. Med LLK slösas inte en millimeter utrymme, och nästa sommar med värmen i Rhen-Main-området kan komma. Det faktum att du i teorin skulle kunna få mer kraft från Turbo X med den nya intercoolern - boosttryck på upp till 1.5 bar borde vara möjligt - är en annan sak. För det var inte poängen.

Ett tillägg till. Det fanns fortfarande saken med Hirsch Performance. Schweizern gjorde frivilliga dagar före installationen, och det hade varit möjligt att få en prestandakit från Hirsch. Till ett vänligt - rimligt pris. Men Maptun hade redan levererat och jag hade ingen önskan att avbryta köpet från Maptun. Och på något sätt hade jag avgett mig för att inte vara en av de viktigaste kunderna i St. Gallen. Andra bloggare gör det, men inte jag. Ärligt talat - jag kan leva med det.

29 tankar om “Svart är tillbaka. Nyheter från Turbo X."

 • blank

  Tack Tom för din rapport om LLK för Turbo X och antydan om att Hirsch AG erbjuder ytterligare en till salu. Jag tog det som ett tillfälle och ringde direkt. Vad ska jag säga, resp. skriv: Kommer att installera 300 PS imorgon !! Så, återigen tack för ditt "bidrag" ... Turbo X - förare från södra Alplandet!

  • blank

   Ett mycket bra beslut! Ha kul med 300 hästarna!

 • blank

  Jag ville överlämna detta till LLK och Hirsch-Performance.
  Jag har 300PS starka prestandakit från Hirsch i min Turbo X.
  I år i juni hade jag ett prestationstest gjort på SHIFTECH Engineering.
  Resultatet var: 281,3 PS vid 4.800 upm och 417 Nm vid en temperatur av 18 ° C 990 mBar Luftdk.
  Här är svaret från Hirsch till min återförsäljare:
  Den angivna maximala prestandan för 280Ps nåddes vid ca 4.800 upm och inte vid 5.300 upm som det borde vara. Tyvärr är problemet värmen, dvs det var inte tillräckligt med luftkylning under mätningen.
  Saabs med 2.8 V6 lider av dålig kylning (i allmänhet) och med en sådan mätning, extremt. Eftersom temperaturerna har blivit för höga har SG minskat effekten.
  Det slutar med följande mening:
  Jag hoppas kunna tjäna med denna information och om kunden inte skulle tro det, kan han komma över och göra mätningen gjord här.
  Jag kommer inte att mäta i Schweiz.
  Huruvida 281,3 eller 300PS Jag är bara nöjd med min Turbo X, den bästa Saab jag har haft.
  Hälsningar
  Guy

  • blank

   Ja, värmen och TX - jag anser att Hirschs resonemang är förståeligt, precis som jag anser att 300 hk med power kit under "coola" driftförhållanden är verkliga. TX är rolig och bara en bra bil, oavsett om den har 280 eller 300 hk.

 • blank

  Bara tittat på Maptun för en Maptuner, väldigt intressant

 • blank

  Om jag fortsätter att följa förklaringen av PhiBo och fysiken med LLK, då skulle det innebära att bilen också kommer att ha mer kraft på vintern - på grund av den ännu svalare laddluften och den resulterande större luftmassan med en cylinderladdning - jämfört till den gamla LLK, borde ha.
  Nu uppstår frågan om extra kraft verkligen sätter in på vintern och om så är fallet, om det är märkbart eller mätbart maximalt?

  • blank

   Jag kör 9-5 2.3t från 1999, så jag kan inte tala för den modell som diskuteras här. Men av min egen erfarenhet skulle jag säga att prestationsökningen är märkbar. Om temperaturen stiger till över 30 grader på sommaren, märker jag också med min älg att motorn reagerar mycket långsammare. Det finns också prestandakurvor för andra SAAB-modeller någonstans ... om det behövs bara titta på Saabsunited, jag menar, någon skulle ha undersökt det där. Å andra sidan är effektökningen inte så tydlig vid kalla temperaturer - det beror förmodligen på temperaturen vid vilken den nominella effektkurvan mättes och hur långt du avviker från den i vilken riktning. Om prestandakurvan har uppmätts vid 15 ° C och jag kör runt på vintern med en utetemperatur på 5 ° C, är naturligtvis ökningen i prestanda inte lika märkbar som prestandaförlusten vid 35 ° C.

   Det faktum att laddningstemperaturen spelar en roll kan emellertid redan ses från det faktum att det är skrivet på dataloggen som en parameter i testbänkarna.

  • blank

   Turbo X borde ha lite mer kraft med den nya intercoolern, naturligtvis inom ramen för lagliga toleranser ... Detta har ännu inte fastställts, varken de låga utetemperaturerna eller de trafikerade motorvägarna tillåter detta. Med andra Saab-modeller, 9-3 / 1 och 900/1, var skillnaden "mer märkbar".

   • blank

    Tack för dina två snabba svar.

    Trevligt att du kan ta den positiva bieffekten (liten ökning av prestanda under samma förhållanden) och att han inte bara är mätbar.

   • blank

    Så det skulle verkligen vara vettigt att testa motorn under kontrollerade förhållanden och jämföra effekt - inte att du bara får ett par slaka hästar för 750 euro ...

    • blank

     Självklart beror det på hur du ser det, för det handlade inte främst om en ökning av prestanda. LLK skulle dock ligga till grund för en ökning av prestanda upp till 340 hästar. Mycket teoretisk självklart och inte genomförbar med serien.

  • blank

   Huruvida extra kraften är mätbar eller märkbar på Saab är svår att säga, men det är sant att på Nardo väntar höghastighets oval kort före soluppgången för att köra Reckordfahrten.

 • blank

  Och jag trodde att problemen med Turbo X är högvattentemperaturen och inte laddluftens temperatur. Det var också anledningen till att Hirsch tog satsen ur programmet.

  • blank

   Enligt min kunskap utvecklades hjortkittet för att lösa problemet med för hög temperatur. Vad LLK ger oss kommer att se på sommaren är värmeprovet fortfarande avhängigt.

 • blank

  Finns det också för 2.0t (BioPower)? Jag märker också skillnaderna i hur luften är ute. Särskilt på sommaren, när centrum är täppt, är det extremt smidigt de första kilometerna från den underjordiska parkeringen - och efter 30-40 minuter känns det ganska tråkigt ... knappt märks av turboen. Om inget väste skulle du tro att det var trasigt ...

  • blank

   Ja, Intercooler är också tillgänglig för 4-cylindern. Tänk inte att du kan göra något fel med det

 • blank

  Hitta det bra att här visas alternativ, Hirsch pris är ibland tvivelaktigt, särskilt hanteringen av flexibilitet.

  Om Saab inte hade låtit garantin fortsätta att köra på Hirsch Tuning, skulle beteendet verkligen vara annorlunda ...

  Speciellt med chipjustering bör du tänka två gånger, du kan glömma den en gång installerad när du överför till en annan bil. Som jag har sett har Maptun vackra lösningar som kan utökas igen (extern ...)

  Intressant för personer som har fler fordon eller kanske vill byta, vill erbjuda dem separat till salu eller ...

  Skulle det inte ibland vara bra att rapportera de olika tunigvarianternas tider att köra mot varandra och rapportera?

  Hälsning franken

  • blank

   Bra förslag. Det finns några av läsarna som har spelat Maptun istället för hjort. Låt oss se vad som händer!

  • blank

   Hej Frank,
   På Maptun kan du själv programmera din bil med Maptuner, men programvaran är gift med din VIN, så du kan inte överföra programvaran från den gamla till den nya bilen.

   Jag lämnade min bil direkt från km 0 Hirchen, men när garantin var borta bytte jag till Maptun på grund av E85-kompatibelt tuning. Jag var nöjd med dem båda och nu har jag på min Maptuner den ursprungliga mjukvaran, programvaran från Hirsch och Maptun, och jag kunde om jag ville byta fram och tillbaka, tar 15 min. Faktum är att jag bara måste vara försiktig, eftersom endast programvaran från Maptun E85 är lämplig.

   • blank

    På grund av E85 gick jag också till Maptun, det var 2012 i december gånger ne 25% action och sedan dess 9-5 med E85.

    Mitt intryck: Han dyker upp glatt och du märker mer hästkrafter.
    Förbrukningen med E85 är 12,5-14 liter, liter kostar 1,12 €.

    Lyckligtvis har vi en liten bensinstation här som också erbjuder.

    Hälsningar Andreas

    • blank

     När E10 var så billig för en vecka sedan hade jag en tank full av E10. Bilen såg trött och tung ut.

     För oss är E85 för närvarande på 1,07 € 🙂

     • blank

      Skillnad mellan E10 och Super I märker inte, men med E85 är han mer smidig.

  • blank

   Jo, ja.

   Hirschs priser gäller för en KIT och MIT juridisk post. Det innebär att en bedömning för kommersiell användning (inget individuellt godkännande) har utarbetats. Maptun, Nordic, SKR, .. matchar inte det. En enda komponent är givetvis billigare än ett kit.

   När jag importerade min 95 till Schweiz vid den tiden fick jag omedelbart motsvarande rapporter från Hirsch-Performance för att tillåta 95 här. Det var helt perfekt och tillmötesgående. Jag var där och såg mapparna med rapporter. Den som någonsin har bett om speciella acceptanser, har en uppfattning om vad en sådan sak kostar och som behöver omvandlas till produkterna. Detta är normal kostnadsredovisning.
   Vad Hirsch-Performance inte gör är saker som Live SID, som inte passar in i sitt koncept. Det finns inga speciella önskemål eller bara med lämpliga kontakter.
   Och Hirsch-Performance kommunicerade ganska tydligt för en tid sedan att de inte längre tillverkar och säljer någonting för Saab.

 • blank

  Verkstaden ser på något sätt bekant ut för mig ... men Valeo -kylaren ser redan söt ut - frågan dyker direkt upp: "Växer den fortfarande?"

  Jag måste infoga en punkt vid denna punkt: Intercoolern påverkar densiteten, kallare luft är tätare än varm, så med samma volymflöde (kan påverkas av rören och trycket) finns det ett högre massflöde av luft i riktning mot förbränningskamrarna, och därmed då föreställningen plus. Och med Maptun-kylaren verkar kylytan ha fördubblats - det har redan en märkbar effekt.

  Du frågar dig själv om någon har försökt vrida på viktskruven igen eller bara ville spara några euro - faktiskt otänkbart för en flaggskeppsmodell som Turbo X.

  • blank

   Tack, det var väl förklarat och bättre än jag kan ;-). Kylytan är förvisso dubbel, LLK använder alla tillgängliga millimeter.

 • blank

  Jag skulle ha tagit satsen. Vad kostade Maptun LLK?

  • blank

   Runt 750,00 €, se Maptun-sidan

   • blank

    Inga pengar. Men vad gör du inte bara för att bilen är bra.

    • blank

     Det är rätt. Men värt varje dollar och i förhållande till hjort kit (bra 2000,00 €) nästan billigt

Kommentarer är stängda.