SAAB foton. Saab i Chicago.

Förenta staterna var en gång den viktigaste marknaden för Saab. Man kan också säga att Saab inte skulle ha funnits länge om företaget inte varit så framgångsrikt i USA. Vad mindre svensk förvaltning skyldig Att Saab var där för att bli ett framgångsrikt importmärke berodde varumärket främst Robert J. Sinclair.

Chicago Saab 9-5 II på vägen.
Chicago Saab 9-5 II på vägen.

Känd i Saab-kretsar som Bob Sinclair, var han drivkraften bakom Saab Nordamerika och initiativtagaren till Saab 900 Cabriolet. Med sin entusiasm och idéer tog han Saab ur krisen och gjorde märket önskvärt. Bob lämnade oss 2009, men hans minne lever vidare. Du kan läsa en del av hans liv med Saab i Rolf Bleekers bok ”Saabs anda - mer än en bil”.

Nordamerika ser inte bra ut för Saab idag. NEVS vill helt och hållet ignorera den amerikanska marknaden i det första steget och återvända till det vid ett senare tillfälle. Inga bra utsikter för amerikanska Saab fans. Efter att ha letat efter oss Saab intryck i Argentina Vän Uli reser på den amerikanska kontinenten och besöker Chicago för några dagar.

Den första vägen i hyrbilen ledde från flygplatsen till Saab-byrån, som Uli hade besökt före 15 år sedan. Vid den tiden var en blå son III vid huvudentrén. Och idag? Ingen son, ingen Saab. För en Aston Martin-återförsäljare. Inte illa, men inte vad han letade efter. Kompensation kom på fyra hjul i form av en vit Saab 9-5 II.

Vad en vild jakten resa utlöst, och som en belöning, det fanns bilder av den stora sverige sedan. Nästa Saab kom för att träffa Uli vid en Wal-Mart parkeringsplats. Föraren en rest av sommar-av-kärlekens rörelse, kanske. Långt grått hår, intellektuellt utseende, snarare inget värde på vårdstaten i Saabs legenden. Okej Uli, två Saabs, men fortfarande ingen Saab-representation i sikte. Vad händer?

Det önskade resultatet hittades 300 meter från den tidigare Saab-basen. Ett serviceföretag låg där Saabs reparerades för 15 år sedan. Verksamheten verkar gå bra eftersom verkstaden är full. Logiskt i en tid då det knappt finns några officiella representationer kvar. Svenska fordon framför dörren i alla skick. Inklusive en Saab 900 Turbo-brantvinklar med det särskiljande märket “86 SPG”. Vad som är ett flyg för oss var SPG-varianten i USA.

Det uppstod en oväntad återförening när vi gick över Saab-verkstadens lokaler. Hon stod i ett hörn av området, 15 år gammal. Den blå Sonett III, som en gång hälsade kunder vid huvudentrén. I värsta möjliga tillstånd, förmodligen oåterkalleligt förlorat. Ledsen och Skam! En ögonblicksbild och förmodligen en symbol för varumärkets tillstånd i USA. Bättre tider, de är möjliga. Någon gång…

Saabs fotovisningar av Uli går in i nästa omgång. Efter Argentina och USA är han nu i Japan. Kameran och håll alltid ett öga på Saabs. Vad han tar med oss? Vi kommer att se. Att fortsätta

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Uli för saabblog.net

 

9 tankar om “SAAB foton. Saab i Chicago."

 • blank

  Helt enkelt: Saab har alltid sålt många bilar i USA, men tyvärr tjänar inte riktigt pengar. Därför kan jag redan förstå NEVS att du är försiktig med ett engagemang i USA. Det finns också enklare sätt att bränna pengar.

 • blank

  Om du kommer till Schweiz kan du säkert skjuta några bilder av 9.5 II. Det finns några här. Nyligen hade jag korsat på motorvägen på en väg av 100km 3.
  Min är inte riktigt 3 år gammal och jag har redan åkt 120 000 km med den - och det är fortfarande kul - och människor vänder sig fortfarande till honom.

 • blank

  Finns det någon anledning till att Nevs inte vill åka till USA? Vet någon något om det? LG

 • blank

  Sonnet förlorade orettligt? Jag håller för ryktet!
  Ser det på bilderna rent optiskt mycket bättre än kopian i samma färg som jag köpte 2006!

  • blank

   Du kan inte titta under plåtbeklädnaden - och om för mycket av kroppen redan är rostad kommer restaureringen att vara svår. Högst kanske om någon vill göra rekonstruktionen som ett älskande arbete.

   • blank

    Visst kan bilder lura sig. Den vackra blåen har dock ingen plåt klänning.

    Jag ser fram emot bilderna från Japan.

    • blank

     Trevligt observerat. Plåtklänningen menades mer bildligt - naturligtvis har Sonett III en glasfiberklänning. Ändå kommer det också att finnas bärande delar av metall här ... och för att undersöka dem är det nödvändigt att titta under klänningen.

     • blank

      Uli har en flotta av gammalt Saab-stål och återställer sig också, så jag är rädd att hans bedömning av Sonett kommer att vara korrekt ...

  • blank

   Servus Ziehmy och alla andra Saabisterna,

   Knappast någon bil är "oåterkalleligen förlorad", men frågan uppstår om det är vettigt att investera tusentals euro i ett vrak som denna fastighet i Chicago. Den effektiva ventilationsventilen för fotbrunnen med en diameter på cirka 30 cm skulle ha varit en trött obehag för restaurering, men främre och bakre axlar, bromsar, bärande delar runt A-pelaren och drivaxeltunnlarna var helt ruttna.
   De som har den nödvändiga tiden (och pengar) kan våga, men kostnaden skulle överstiga värdet. Men de reella kostnaderna behöver inte alltid komma först när det gäller restaurering, och ideologiskt värde är, tack Gud, ibland viktigare. "

   Hur som helst stod jag länge framför den här sonetten och tänkte "ska jag ...?" 🙂

   Bästa hälsningar,
   Uli Beitel

Kommentarer är stängda.