Rebus. Saab 9-3x koncept av Michael Maurer.

Han var under en kort tid förhoppningsbäraren i Trollhättan. Michael Maurer, tysk designstjärna, ansvarig idag hos Porsche. I år 2000 kom han från Mercedes till Saab, blev verkställande direktör Design. Spännande studier som Saab 9x och 9-3x kommer från hans penna.

Saab design från .....
Saab design av ... ..

Och några av oss kör genom tyska vägar varje dag med ett verk av Michael Maurer. Saab 9-3 II är en av hans mönster. Och Saab 9-2x och 9-7x kommer också från hans penna. Han verkar inte ha varit så glad i Trollhättan, för han bytte till Porsche 2004, där han fortfarande arbetar idag. Han avslöjade detta i en av sina intervjuer. "Saab-ledningen tar inte tillräckligt med tid för design (och designers) ..."Sa Maurer 2004 till en stor tysk biltidning. Han hade förmodligen rätt om det vid tidpunkten för företaget.

Saab 9-3 grundläggande design är dock fortfarande tidlös idag och mycket modern med 2008-ansiktslyftan. Den ena av oss i sista bilden gåta visad 9-3x studie, här som en två-dörr coupe, var mallen för den eponymous produktionsmodellen. En något mer på livsstil och off-road designad derivat av sport kombinationen, som jag alltid gillade väldigt mycket. Kanske finns det en antydan till den förhoppna Saab 9-3 II Coupe på ritningen, som aldrig realiserades eller presenterades för allmänheten.

Michael Maurers design kan idag beundras i Saab Museum Trollhättan. Vid ett av mina sista besök var tre studier från sin tid i Sverige sida vid sida, förmodligen mer tillfällighet än avsikt.

För publiceringen av 9-3x-studien fanns en begränsad upplaga av tryck från Saab, och på Saab Parts (Orio AB) öppnade de "skattkammaren" för oss och tog inte bara fram dessa rariteter. Vi kommer, med den tyska grenen av Orio AB som sponsor, starta en fototävling under mottot "Saab & Snow" vintern 2013/14. För i Eschborn har ingenting förändrats förutom namnet på moderbolaget. Saab är fortfarande en affärsmodell och en passion som lever varje dag!

Deltagarna har chansen till en Saab-design av Michael Maurer och inte bara. Eftersom det finns andra Saab-priser att vinna, inklusive samlarobjekt som - som denna Saab-skiss - inte kan köpas någonstans. Förväntan är den största glädjen; väntan kommer att vara värt det. Utlovat! Mer om detta ämne på bloggen snart.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

7 tankar om “Rebus. Saab 9-3x koncept av Michael Maurer."

 • blank

  Jag fick utskrift av 2001-9X på AMI Leipzig 3 och jag är stolt över att äga den. Det är väldigt trevligt, tyvärr fungerade det inte

 • blank

  Hej Tom, han designade dig också den stora Aero front spoiler, eller hur?

  • blank

   men *

 • blank

  Namnet Orio låter fortfarande väldigt svårt att vänja sig vid, och jag kan fortfarande inte förklara hur det kommer att överleva på den amerikanska marknaden. Ford tvingade också Ferrari att byta namn på F1-bilen från 2011 (?) Från F-150 till F-150 °, förmodligen så att man definitivt inte skulle beställa en upphämtning när man tittade på en högpresterande racerbil. Eller inte beställa en hämtning av rädsla för att få en F1-bil. Men oavsett, så var det, då är SAAB Parts nu Oreo ... uh .. Orio.

  Men vad skulle vara intressant att belysa: Grade 9-2 och 9-7 anses vara ett ganska misstag, som om jag minns rätt "Saabaru", som inte erbjuds i Europa alls, och som en ommärkt Chevy Trailblazer. På mittbilden skulle jag ha klassat 9-3X framifrån som 9-2-jag har aldrig sett den här fronten på andra modeller.

  I vilken riktning flödade designen faktiskt? eller har du lider igen av en förenklad presentation av villkoren av pressen?

  • blank

   Jag har också svårt med några Mauerer-mönster, se 9-7 och 9-2. Förmodligen fanns det ganska smala riktlinjer vad som var möjligt och vad kostnadstrycket berodde på. Det finns också väldigt lite material och uttalanden från formgivaren själv i pressen.

   Ja det oreo Kakan är utsökt och legendarisk i USA

   • blank

    När du säger kex: Strängt taget kan Renault nu också chatta in (jag är ledsen, ordspelet måste vara enkelt i detta sammanhang). Renault Dauphine - en gång mycket populär i området - hade det inofficiella smeknamnet "Cremeschnittchen" på tyska. Bilar kan verkligen vara en läcker hobby ...

    9-2 och 9-7 har med rätta sin plats i SAAB-historien, även om de troligen rankas i slutet på popularitetsskalan. Och när du läser det citerade uttalandet av Maurer får jag intrycket att han förväntades sticka lämpliga plåtkläder för företagsunderstrukturer till en motsvarande budget. Jag gillar 9-X och 9-3X, särskilt baksidan, är nu SAAB-varumärken, så jag skulle inte skylla designern lika mycket. Speciellt om han blir pocherad av Porsche - trots allt tar de inte alla heller.

    Återigen ett bra exempel på en av de missade möjligheterna i SAAB-historia.

 • blank

  Kära Tom,

  Bra idé från "Orio" och du!
  När det snöar tar jag gärna tvåtaktsmotorn ut ur garaget för en fin serie bilder ... helst framför de gnisslande bilarna!

  Hälsningar från Hochsauerland

  Christoph

Kommentarer är stängda.