Rebus. Saab 9-3x koncept av Michael Maurer.

Han var under en kort tid förhoppningsbäraren i Trollhättan. Michael Maurer, tysk designstjärna, ansvarig idag hos Porsche. I år 2000 kom han från Mercedes till Saab, blev verkställande direktör Design. Spännande studier som Saab 9x och 9-3x kommer från hans penna.

Saab design från .....
Saab design av ... ..

Och några av oss kör varje dag med ett arbete av Michael Maurer på tyska vägar. Saab 9-3 II är en av hans konstruktioner. Och även Saab 9-2x och 9-7x är från sin penna. Han verkar inte ha varit väldigt glad i Trollhättan eftersom han bytte till 2004, där han fortfarande arbetar idag. Han lät detta se igenom i ett av hans intervjuer. "Saab-ledningen tar för lite tid för design (och designers) ..."Maurer 2004 berättade för en stor tysk biltidning. Han hade nog rätt på det vid det skedet av företaget.

Saab 9-3 grundläggande design är dock fortfarande tidlös idag och mycket modern med 2008-ansiktslyftan. Den ena av oss i sista bilden gåta visad 9-3x studie, här som en två-dörr coupe, var mallen för den eponymous produktionsmodellen. En något mer på livsstil och off-road designad derivat av sport kombinationen, som jag alltid gillade väldigt mycket. Kanske finns det en antydan till den förhoppna Saab 9-3 II Coupe på ritningen, som aldrig realiserades eller presenterades för allmänheten.

Michael Maurers design kan idag beundras i Saab Museum Trollhättan. Vid ett av mina sista besök var tre studier från sin tid i Sverige sida vid sida, förmodligen mer tillfällighet än avsikt.

Utseendet på 9-3x studien fanns det en begränsad upplaga Saab för att skriva ut och Saab Parts (Orio AB) har öppnats för oss "treasury" och inte bara förde ut dessa rariteter. Vi kommer, med den tyska grenen av Orio AB Som en sponsor, på vintern 2013 / 14 lanserar en fotokonkurrens under mottot "Saab & Snow". Eftersom i Eschborn ingenting har förändrats förutom moderbolagets namn. Saab fortsätter att vara en affärsmodell och daglig livslängd!

Deltagarna har chansen på en Saab-design av Michael Maurer och inte bara. För mer Saabian-priser våg, inklusive samlarobjekt, som - som den här Saab-skissen - inte kan köpas någonstans. Förutseende är den vackraste glädjen; väntan kommer att vara värt. Jag lovar! Mer om det här ämnet på bloggen snart.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

7 tankar också "Rebus. Saab 9-3x koncept av Michael Maurer."

 • Kära Tom,

  Bra idé om "Orio" och du!
  När det snöar, tycker jag om att hämta tvåtaktsmotorn för en fin bildserie från garaget ... helst före slipfordonen!

  Hälsningar från Hochsauerland

  Christoph

 • Namnet Orio fortfarande låter väldigt van vid, och jag kan inte förklara hur vill ha på den amerikanska lagermarknaden mig fortfarande. Ford har faktiskt också tvingade Ferrari till F1 bilar från 2011 (?) Vill byta namn från F150 i F150 °, så att du förmodligen också absolut inte beställt en pick-up när du tittar på en högpresterande racerbil. Eller av rädsla för att få en F1 bil, inte utsett en pick-up. Men ändå, så var det, då SAAB Parts är nu bara Oreo ... eh .. Orio.

  Men vad som skulle vara intressanta tider för ljus: Grade 9-2 och 9-7 är verkligen så vackra misstag när om jag minns rätt i Europa inte erbjuds "Saabaru" och umgelabelter Chevy Trailblazer. Grader på mitten bilden jag skulle ha klassificerat 9-3X framifrån, snarare än 9-2 - andra modeller jag har aldrig sett den här fronten.

  I vilken riktning flödade designen faktiskt? eller har du lider igen av en förenklad presentation av villkoren av pressen?

  • Jag har också svårt med några Mauerer-mönster, se 9-7 och 9-2. Förmodligen fanns det ganska smala riktlinjer vad som var möjligt och vad kostnadstrycket berodde på. Det finns också väldigt lite material och uttalanden från formgivaren själv i pressen.

   Ja det oreo Kakan är utsökt och legendarisk i USA

   • Var är Biscuit säger: Strängt taget kan nu Renault också rent prata (Jag är ledsen, ordvitsen bara att vara i sammanhanget). Renault Dauphine - en gång här i området väldigt populärt - hade i Tyskland det inofficiella smeknamnet "cream chips". Bilar kan verkligen vara en god hobby ...

    9-2 och 9-7 har sin plats i SAAB-historiken, även om de rankas bra på popularitetsskalan. Och om du läser Maurers citerade uttalande, kommer med mig redan det intrycket att han förväntades sticka lämplig Blechkleider för företagsunderbyggnader med lämplig kostnad. 9-X trivs, och 9-3X, särskilt bakre änden, är nu SAAB-varumärken, så jag skulle skylla designern så mycket mindre. Särskilt om han är wooed av Porsche - tar de inte alla.

    Återigen ett bra exempel på en av de missade möjligheterna i SAAB-historia.

 • Hej Tom, han designade dig också den stora Aero front spoiler, eller hur?

  • men *

 • Jag fick utskrift av 2001-9X på AMI Leipzig 3 och jag är stolt över att äga den. Det är väldigt trevligt, tyvärr fungerade det inte

Kommentarer är stängda.