Bildpussel. Saab-design av Björn Envall - berättelsen.

Vår sista rebus visade en Saab-design av Björn Envall. Historien bakom skissen börjar på Saab Festival 2013 i Trollhättan. En typisk historia som du kan uppleva endast med Saab och inget annat varumärke. Tidigare Saab-designer Björn Envall sitter vid ett bord med vänner i Saab-museet och på ett inslag drar han ut sin penna och drar på bordet konstruktionen av en notchback sedan med stor baklucka. Precis som det.

Bjoern Envall Saab design på Nordi Car Classic
Bjoern Envall Saab design på Nordi Car Classic

Nu är Björn Envall inte någon i Saabs värld. Som ung arbetade han med den första Saab-designern Sixten Sason, och Saab 99, Saabs viktiga steg i en högre fordonsklass, är en gemensam tänkt produkt. Detta följdes av Saab 900 och Saab 9000 ... den bästa bilen som Saab trodde att han någonsin hade byggt. Och han är inte ensam om detta.

Du kan säga att Envall formade Saab som ingen annan designer. Klyftan, den stora bakluckan och designen, baserad på tvärsnittet av en flygvinge, förvandlades från Sixten Sasons tid till modernitet - vi är allt skyldigt honom. Och nu ritar den här mannen ett utkast på en bordsskiva ... Götz från Hamburg ser det, kan inte tro det och tar en bild. Egentligen, tänkte jag, Götz nu säkrar det här bordet, packar det i sin Saab och exporterar möblerna med designen till Hamburg.

Bjoern Envall drar ett utkast. På ett bord. Precis som det.
Bjoern Envall drar ett utkast. På ett bord. Precis som det.

Men det gjorde han inte. Ingen på museet tänkte på det heller, och nästa dag var utkastet borta med rengöringsmedel. Bordet lika rent som tidigare. Nu kunde historien ha avslutats och förblev bara ett Saab-avsnitt. Men Saab är Saab och så fortsätter historien. En god vän till Götz hörde om skissen och hur den gjordes. Han bor tillfälligt i Trollhättan och känner till Björn Envall. Några veckor senare träffades de och Envall hörde historien. Inget problem, sa han och ritade ett nytt utkast. En notchback sedan med en stor baklucka. Praktisk och elegant, lämplig för Saab - och en bil som Saab inte längre fick bygga efter 9000.

Skissen kom till Götz i Hamburg, presenterades på bloggen och utställdes sedan på Nordi Car Classic. Sedan gick hon på vandring. Till en Saab fan och beundrare av Björn Envall. Hon är i goda händer och har en hedersplats. Visst.

Detta var vår bakgrundsrapport om designen av Björn Envall. Vi kommer inte att ha rapporterat om denna stora Saab-designer senast. Vår nästa bild pussel börjar med ett annat utkast i morgon. Medan det inte finns någon chans för fans att komma med skissen av Björn Envall, här är möjligheten att få designen som en höjdpunkt för den privata Saab-samlingen. En generös sponsor gör det möjligt, och hur det går, avslöjar vi efter upplösning av nästa Saab bild pussel.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Götz & Tom för saabblog.net

Man tänkte på “Bildpussel. Saab-design av Björn Envall - berättelsen."

  • blank

    Great! En historia som egentligen bara kan producera människor från en liten tillverkare! Spontanitet lever fortfarande! Och hjärtat fortsätter att slå för SAAB !!!!

Kommentarer är stängda.