SAAB News. "... ledande elbilstillverkare upp till 2020".

Intervjun är nästan 4 veckor tillbaka, och jag, som alltid, med alltför upptagen postkonto, förblev länken. NEVS-Saab Inköpschef Per Svantesson pratade med News Portal under leverantörsmötet i den svenska bilindustrin "Bara bil". Tre uttalanden från intervjun gör att vi kan se djupare in i Saabs ägares NEVS självbild och är bra att veta, även om du inte vill vara ett fan av elektromobilitet.

NEVS-Saab
NEVS-Saab

1. "... vill vara" ledande "EV-producent av 2020 ..."

Fokus ligger på Kina, vilket har varit klart under lång tid, eftersom trenderna är inställda i Asien. BMW gör det och ligger i framkant med sina elbilar. I München är man mycket försiktig med prognoser, men 8.000 till 9.000 BMW i3-enheter är redan beställda. Men riktmärket kommer från USA. Tesla förväntas sälja mer än 23.000 allelektriska fordon i år - och det kan vara mer.

Eftersom Tesla har ett problem som plågar branschen, men NEVS-Saab inte har. Det saknas batterier. Med partner Panasonic har kommit överens om högre kvantiteter, men bara en droppe i hinken. Tesla omdirigerar fordon från Nordamerika till Europa så att de största flaskhalsarna kan elimineras. Det är inte en lösning som de insåg förra veckan. Om den "lilla Tesla" kommer med beteckningen "X", ett fordon i Saab 9-3-storlek, så höjer du din egen batteriproduktion.

NEVS producerar egna batterier, så det är ett steg före BMW och Tesla. Med Saab 9-3 som grund för ett rent elfordon har du, som Svantesson säger, en kostnadseffektiv grund, men också - självklart - en kompromiss.

Tesla S med 17 "-skärm
Tesla S med 17 "-skärm

2. "... tävlar med Tesla ..."

Referensvärdet är Tesla, och du ser dig själv i direkt konkurrens med amerikanerna. Inköpschef Per Svantesson har länge varit i branschen, och jag lägger stor vikt vid hans uttalanden. Med andra ord antar jag att han vet vad han säger. Det är uppenbart att både Tesla S och Saab 9-3 är eleganta fordon som visar att el-drivenhet och bra design inte nödvändigtvis ömsesidigt exkluderar varandra.

Jag har inte kört en Tesla S än, som kan ändras, men två saker kom till min uppmärksamhet vid första kontakten under Genèves Motor Show. Det finns material och bearbetning i inredningen, som inte passar fordonsklassen och priset. Det har alltid varit bättre i Trollhättan, men kanske finns det amerikanska modeller i Genève, och det som kommer till Europa är av högre kvalitet. En punkt för NEVS kanske, men en andra punkt kan vara viktigare.

Tesla S-cockpit
Tesla S-cockpit

Tesla domineras av en 17-bildskärm, och inuti finns inga strömbrytare förutom de vanliga styrspakarna. Okej, jag är mer av en analog person i detta avseende eftersom jag kommer från dataindustrin och är glad att kunna flytta ett fordon med mindre teknik för att kompensera. Men köparna av en elbil, som känner sig som en avantgarde för bilar, förväntar sig mer. För att göra mål här, skulle NEVS-Saab behöva radikalt omarbeta 9-3-interiören, och kanske är det vad det gör, vilket skulle förklara varför det tar lite längre tid att debutera i Sverige.

3. "Vi är ett företag utan några skulder ..."

Kanske den viktigaste och mest fördelaktiga meningen i intervjun av Per Svantesson! NEVS-Saab har investerat stora summor pengar i månader och betalat för dem ur sina egna fickor. Vi hade redan övervägt om pengarna kommer från kinesiska banker eller från staten. Det gör det inte, och NEVS verkar vara en mycket hälsosam och framför allt självständig händelse.

Kanske det bästa i årtionden! Det var ägaren GM. Amerikanerna bytte från kvartalsrapport till kvartalsrapport och gör det fortfarande idag. Det fanns aldrig utrymme för långsiktig investering i detta system, och ingen ville erkänna ett års utveckling till Saab. Sedan följde Victor Muller med Spyker. Han var från början en drivande, som - men full av idéer och energi - men bara började med skulder och hade ingen chans.

Nu är det NEVS. Skuldfri! Med kraftverk i Kina, med egen batteriproduktion och tillgång till världens sjunde största elnät. Med viljan att bygga starka produkter, inte bara batteridriven. Verkligen med djupa fickor som låter dig gå på egen väg och ge dig själv tid att bygga upp varumärket. Medan upplåning för kredit i Göteborg eftersom den kinesiska ägaren inte vill investera pengar finns det ett koncept i Trollhättan, vilket inte kan vara mer motsägelsefullt.

Investeraren är djupt avslappnad eftersom det inte finns några banker och inga drivande aktieägare i bakgrunden. Ur denna synvinkel är NEVS förmodligen den bästa Saab-ägaren av de senaste 20-åren. Skrev jag verkligen det? Det är så som det är.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Richard (1), saabblog.net (2)

7 tankar om "SAAB News. "... ledande elbilstillverkare upp till 2020"."

 • Ren, det är megalomani i ren form. Fortfarande ingen bil på vägen men talar redan om marknadsledande ... tzzz. Det påminner mig mycket om en VM ....

 • Det är förvånande att i USA kommer TESLA S i segmentet i övre medelklassen nu att ge högre försäljnings siffror än motsvarande jämförelsemodeller av LEXUS, BMW eller Mercedes - som alla erbjuds med förbränningsmotor eller högst som hybridbil.

  Med detta genombrott av ett rent elfordon kan man observera att även i USA ökar miljömedvetenheten.

 • Tänk också på att pekskärmslösningen rådar (särskilt eftersom den enligt min mening är billigare men inte minst också mer flexibel, tänk på nya funktioner via mjukvaruuppdatering).

  Jag skulle dock vilja ha rätt växel för ventilation, uppvärmda säten etc. En del av det kan du förmodligen sätta på TMS-knapparna på ratten (jag försökte inte själv).

  Hur lösningen fungerar på natten kunde jag inte försöka (var på sommaren och där är det ljus med mig), men om du läser något i forumet här verkar det verkligen inte vara ett stort problem (bilen är här i Norge mycket populär).

  Men jag kunde inte tänka mig att byta från iPhone till en smartphone med ett tangentbord, även om jag tidigare var en användare av en sådan smartphone och jag var väldigt skeptisk till den exklusiva beröringsoperationen i början.

 • Pekskärmen är förmodligen framtiden. Billigare och mer flexibelt, men inte bättre enligt min mening. Jag gillar direkt feedback, känslan är viktig. Inte för ingenting Jag bytte från iPhone tillbaka till BlackBerry. Tangentbordet har fördelar ;-).

 • Förhoppningsvis förekommer det inte, helt på pekskärmar eller liknande. att sätta.

  Särskilt i bilen vill jag vara så blind, enkel och självklart "kommandon / funktioner att utföra" utan att ta ögonen på vägen eller på en ojämn väg eller snabbare körning, även om min finger strävar mödosamt.
  Och enligt min mening fungerar det fortfarande bäst med "klassiska knappar och växlar".

  Och speciellt på natten stör mig mig i de flesta bilar redan den "ljusa" belysningen av knapparna eller i synnerhet Navis ibland något (även om de är mörka och dimmade, i en kompis Audi jag regelbundet "kirre").
  Det blir värre med mig om jag använder i min 9-5 fortfarande (även dimmad) iPhone som ett extra "mer tillförlitligt" navigationssystem på gooseneck.

  Jag tror bara att NightPanel är en utmärkt funktion i Saab och gör körning på natten mycket roligare. Genom fullständig pekskärmskontroll som tyvärr helt skulle elimineras, eller hur?

 • Mycket intressant utsikterna på NEVS. Med Tesla Model S är det osannolikt att 9-3 konkurrerar, vilket är en klass högre än storleken och priset. Modell X, som kommer bredvid Tesla, är inte en mindre modell, men en SUV med valfri fyrhjulsdrift, som står i kontrast till modell S, är också lämplig som släpfordon och utrymme för 7 vuxna personer.

  Enligt min mening är Model S för närvarande den enda elektriska bilen som uppfyller mitt krav på sortiment, han ser inte så illa ut och körde du måste ha upplevt dig själv (efter en provkörning före, hade 9000 Aero känt sig så lama). Visst finns det utrymme för förbättring här och där, men det är helt enkelt imponerande vad Tesla har uppnått.

  För övrigt arbetar det också med en separat Battery Priduktion, även med avseende på det planerade efter modell X mindre och billigare modell.

  Men tillbaka till NEVS Saab är jag särskilt upphetsad över räckvidden och den användbara interiören och bagageutrymmet för en elektrisk 9-3. Det kommer att visa om detta erbjuder betydligt mer i de två kategorierna än alternativen i det kompakta segmentet (t.ex. Leaf, i3 och den kommande B-klass).

 • Hoppas att det här kan bli verklighet, det skulle vara okej så trevligt

Kommentarer är stängda.