SAAB Nyheter. "... ledande elbiltillverkare fram till 2020".

Intervjun var nästan 4 veckor sedan och jag missade nästan länken, som alltid med ett överfyllt mailkonto. NEVS-Saabs inköpschef Per Svantesson pratade med nyhetsportalen "Just Auto" under den svenska bilindustrins leverantörskonferens. Tre påståenden från intervjun låter oss titta lite djupare in i Saab-ägarens NEVS självbild och är bra att veta, även om du inte vill vara ett fan av elektromobilitet.

NEVS-Saab
NEVS-Saab

1. "... kommer att vara" ledande "EV-tillverkare till 2020 ..."

Fokus ligger på Kina, som länge har varit tydligt, eftersom trenderna är inställda i Asien. BMW gör och är i framkant med sina elbilar. München är mycket ovilliga att göra prognoser, men 8.000 9.000 till 3 23.000 BMW iXNUMX-enheter har redan beställts. Men riktmärket kommer från USA. Tesla förväntas sälja mer än XNUMX XNUMX helelektriska fordon i år - och det kan finnas fler.

Eftersom Tesla har ett problem som plågar branschen, men som NEVS-Saab inte har. Batterier saknas. Med partner Panasonic har man kommit överens om högre leveranskvantiteter, men de är bara en droppe i skopan. Tesla omdirigerar fordon från Nordamerika till Europa så att de största flaskhalsarna kan elimineras. Detta är inte en lösning, det erkändes förra veckan. Om den "lilla Tesla" kommer med beteckningen "X", ett fordon i Saab 9-3-storlek, kommer du att bygga din egen batteriproduktion.

NEVS producerar egna batterier, så det är ett steg före BMW och Tesla. Med Saab 9-3 som bas för ett rent elektriskt fordon, som Svantesson säger, har du en billig bas, men också - naturligtvis - en kompromiss.

Tesla S med 17 "display
Tesla S med 17 ″ display

2. “… tävlar med Tesla…”

Referensvärdet är Tesla, och du ser dig själv i direkt konkurrens med amerikanerna. Inköpschef Per Svantesson har länge varit i branschen, och jag lägger stor vikt vid hans uttalanden. Med andra ord antar jag att han vet vad han säger. Det är uppenbart att både Tesla S och Saab 9-3 är eleganta fordon som visar att el-drivenhet och bra design inte nödvändigtvis ömsesidigt exkluderar varandra.

Jag har inte kört en Tesla S än, som kan ändras, men två saker kom till min uppmärksamhet vid första kontakten under Genèves Motor Show. Det finns material och bearbetning i inredningen, som inte passar fordonsklassen och priset. Det har alltid varit bättre i Trollhättan, men kanske finns det amerikanska modeller i Genève, och det som kommer till Europa är av högre kvalitet. En punkt för NEVS kanske, men en andra punkt kan vara viktigare.

Tesla S-cockpit
Tesla S-cockpit

Tesla domineras av en 17 ″ skärm och det finns inga växlar i det inre bortsett från de vanliga styrspakarna. Okej, jag är mer en analog person i detta avseende, eftersom jag kommer från datorindustrin och är glad att kunna flytta ett fordon med mindre teknik för att kompensera. Men köpare av en elbil som känner sig som en avantgardebil förväntar sig mer. För att göra poäng här måste NEVS-Saab radikalt revidera 9-3-interiören, och kanske gör du det också, vilket förklarar varför det tar lite längre tid för debuten i Sverige.

3. "Vi är ett företag utan några skulder ..."

Kanske den viktigaste och mest fördelaktiga meningen i intervjun av Per Svantesson! NEVS-Saab har investerat stora summor pengar i månader och betalat för dem ur sina egna fickor. Vi hade redan övervägt om pengarna kommer från kinesiska banker eller från staten. Det gör det inte, och NEVS verkar vara en mycket hälsosam och framför allt självständig händelse.

Kanske det bästa på decennier! Det var ägaren GM. Amerikanerna bytte från kvartalsrapport till kvartalsrapport och gör det fortfarande idag. Det fanns aldrig utrymme för långsiktiga investeringar i detta system, och ingen ville låta Saab inrätta några år. Därefter följde Victor Muller med Spyker. Redan från början var han en driven man som - även om han var full av idéer och energi - bara började med skulder och som inte hade någon chans.

Nu finns det NEVS. Skuld fri! Med kraftverk i Kina, med egen batteriproduktion och med tillgång till det sjunde största kraftnätet i världen. Med viljan att bygga starka produkter, inte bara batteridrivna. Tydligen med djupa fickor som låter dig gå din egen väg och ge dig själv den tid du behöver för att bygga upp varumärket. Medan människor i Göteborg tar ut kredit för kredit eftersom den kinesiska ägaren inte vill investera pengar, körs ett koncept i Trollhättan som inte kan vara mer motstridigt.

Investeraren är djupt avslappnad eftersom det inte finns några banker och inga drivande aktieägare i bakgrunden. Ur denna synvinkel är NEVS förmodligen den bästa Saab-ägaren av de senaste 20-åren. Skrev jag verkligen det? Det är så som det är.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Richard (1), saabblog.net (2)

7 tankar om “SAAB Nyheter. "... ledande elbiltillverkare fram till 2020"."

 • blank

  Ren, det är storhetskänsla i sin renaste form. Ingen bil på vägen än, men vi pratar redan om marknadsledarskap ... tzzz. Det påminner mig mycket om en viss VM….

 • blank

  Det är förvånande att TESLA S i det övre medelklasssegmentet nu genererar högre försäljningssiffror än respektive jämförelsemodell från LEXUS, BMW eller Mercedes - som alla erbjuds med förbränningsmotor eller högst som hybridfordon.

  Med detta genombrott av ett rent elfordon kan man observera att även i USA ökar miljömedvetenheten.

 • blank

  Förhoppningsvis förekommer det inte, helt på pekskärmar eller liknande. att sätta.

  Speciellt i bilen vill jag ”utföra kommandon / funktioner” så blindt, enkelt och naturligt som möjligt, utan att ta ögonen från vägen eller behöva anstränga mitt finger mot en ojämn väg eller när jag kör snabbare.
  Och enligt min mening fungerar det bäst med "klassiska knappar och omkopplare".

  Och i synnerhet på natten i de flesta bilar stör den ”ljusa” belysningen av alla knappar eller speciellt navigationssystemet mig ibland lite (även om de är mörka och nedtonade; i en kompis Audi blir jag ”galen” regelbundet).
  Det blir ännu värre för mig när jag använder en iPhone (även redan nedtonad) i min 9-5 som ett ytterligare "mer tillförlitligt" navigationssystem på svanhalsen.

  Jag tror bara att NightPanel är en utmärkt funktion i Saab och gör körning på natten mycket roligare. Genom fullständig pekskärmskontroll som tyvärr helt skulle elimineras, eller hur?

  • blank

   Pekskärmen är förmodligen framtiden. Billigare och mer flexibelt, men inte bättre enligt min mening. Jag gillar direkt feedback, känslan är viktig. Inte för ingenting Jag bytte från iPhone tillbaka till BlackBerry. Tangentbordet har fördelar ;-).

   • blank

    Tänk också på att pekskärmslösningen rådar (särskilt eftersom den enligt min mening är billigare men inte minst också mer flexibel, tänk på nya funktioner via mjukvaruuppdatering).

    Jag skulle dock vilja ha rätt växel för ventilation, uppvärmda säten etc. En del av det kan du förmodligen sätta på TMS-knapparna på ratten (jag försökte inte själv).

    Hur lösningen fungerar på natten kunde jag inte försöka (var på sommaren och där är det ljus med mig), men om du läser något i forumet här verkar det verkligen inte vara ett stort problem (bilen är här i Norge mycket populär).

    Men jag kunde inte tänka mig att byta från iPhone till en smartphone med ett tangentbord, även om jag tidigare var en användare av en sådan smartphone och jag var väldigt skeptisk till den exklusiva beröringsoperationen i början.

 • blank

  Mycket intressant utsikterna på NEVS. Med Tesla Model S är det osannolikt att 9-3 konkurrerar, vilket är en klass högre än storleken och priset. Modell X, som kommer bredvid Tesla, är inte en mindre modell, men en SUV med valfri fyrhjulsdrift, som står i kontrast till modell S, är också lämplig som släpfordon och utrymme för 7 vuxna personer.

  Enligt min mening är Model S för närvarande den enda elektriska bilen som uppfyller mitt krav på sortiment, han ser inte så illa ut och körde du måste ha upplevt dig själv (efter en provkörning före, hade 9000 Aero känt sig så lama). Visst finns det utrymme för förbättring här och där, men det är helt enkelt imponerande vad Tesla har uppnått.

  För övrigt arbetar det också med en separat Battery Priduktion, även med avseende på det planerade efter modell X mindre och billigare modell.

  Men tillbaka till NEVS Saab är jag särskilt upphetsad över räckvidden och den användbara interiören och bagageutrymmet för en elektrisk 9-3. Det kommer att visa om detta erbjuder betydligt mer i de två kategorierna än alternativen i det kompakta segmentet (t.ex. Leaf, i3 och den kommande B-klass).

 • blank

  Hoppas att det här kan bli verklighet, det skulle vara okej så trevligt

Kommentarer är stängda.