Spotlight Trollhattan. Ljus och skugga för Saab staden.

De sista dagarna var blandade, med tanke på nyheterna från Trollhättan. Positiva nyheter från NEVS och Saab, mindre tilltalande från andra håll. Det finns Saab-museet, som till sist fick ta del av vissa fordon. Specifikt handlar det om en Saab 9-5 II sport vagn, en 9-3 årsdagen Cabriolet och Saab 9-4x vars vistelseort på museet har nu klargjorts.

Spotlight Trollhattan. Scener från Saab staden
Spotlight Trollhattan. Scener från Saab staden

Ägarna har nu förvärvat samling av historiska Saab dessa fordon, och även om 9-4x ersattes med VIN 001 för en annan modell, som är mycket goda nyheter. Bra saker rapporteras också av NEVS-Saab.

NEVS-Saab fortsätter att växa

Produktionstiden i Stallbacka ligger inom räckhåll, och precis som kalenderåren i år 2013 är mindre och mindre, så är nedräkningen igång på fabriken. Ytterligare jobb skapas och tidigare föräldralösa funktioner fylls med anställda. Goda 100-jobb kommer att återskapas, och NEVS kommer att ha fler än 600-anställda inom en snar framtid, inklusive extern personal. Idag arbetar 363-personer för NEVS-Saab förutom 200s externa konsulter.

Kan stanna - Saab 9-5 II-sport i Saab-museet
Får stanna - Saab 9-5 II sportdräkt i Saab-museet

Produktionen, som börjar på en liten skala 2013, kommer gradvis att öka under året 2014, så att det blir fler jobb i produktion. Trollhättan behöver dem också, för medan det finns goda nyheter från stablebacken, flyttar arbeten någon annanstans i riktning mot Göteborg.

”Din El” stänger kontor i Trollhättan

”Din El”, ett tidigare joint venture mellan Vattenfall och Göteborg Energi, stänger sitt kontor i Trollhättan. 2009 övertogs företaget helt av Göteborg Energi och nu går tomten i Trollhättan mot sitt slut. De anställda kommer sannolikt att fortsätta att vara anställda i Göteborg, men det är inte säkert ännu. 60 färre jobb i Saab city, det är ett stort bakslag.

Eftersom inte bara "Din El" migrerar, lämnar även andra småföretag utanför bilindustrin, ofta nyligen avvecklade med statliga subventioner, Trollhättan. Större företag skär ner jobben och Siemens-filialen tillkännagav 24 nedskärningar i dag.

Varför skriver jag om det? Krisen är inte över för Trollhättan. För att visa hur viktigt NEVS-Saab och bilindustrin är för Trollhättan. Utan ett alternativ - så att säga.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

3 tankar om “Spotlight Trollhattan. Ljus och skugga för Saab staden."

 • blank

  Återigen en fantastisk spotlight-artikel om SAAB-staden i Sverige. TACK för den omfattande informationen! Det är dags att den positiva framtiden återvänder till Trollhättan. Jag håller fingrarna korsade för regionen ....

 • blank

  Hi Tom,
  fin bild av Trollhättan. Den blåa 9.3 är min bil.
  Det fanns några bra dagar till festivalen.
  Förhoppningsvis kommer allt att vara till vår fördel.

 • blank

  Hi Tom,

  Med den här artikeln har allt tagits till punkt - bilindustrin i Trollhättan är faktiskt utan något alternativ.

  För i mina ögon NEVS men hittills gör ett mycket bra jobb och jag har därför få en bra känsla när det gäller utvecklingen av SAAB under de närmaste åren, bör nu snarare positivt bedöma utsikterna för Trollhättan och det omgivande området.

Kommentarer är stängda.