Saab blogg supportrar. Saab Parts Switzerland AG.

Schweiz är Saab Land. Åtminstone från min västtyska synvinkel. Eftersom i Alpe republiken runt 25.000 Saabs är på väg. I Tyskland, med tio gånger befolkningen, bara dubbelt så många. Schweizerna är så uttalade Saab-affin. Kanske borde jag ansöka om schweiziskt pass?

Saab Automobile Parts AB
Saab Automobile Parts AB

Inte bara är Saab-tätheten högre per capita, men lojalitet mot det svenska varumärket är också obruten. Trots de dåliga nyheterna från de senaste åren från Sverige fortsätter entusiasmen för Saab och antalet Saabs registrerade i Schweiz har varit nästan konstant under de senaste 3-åren.

Vilket naturligtvis beror på de kompetenta workshops och god service i landet. 45 Saab-partnerna i Schweiz och Liechtenstein stöds av den nationella filialen i Saab Automobile Parts AB i Glattbrugg nära Zürich. Ansvarig för den schweiziska marknaden är landchef Daniel Blaesi, som har varit med varumärket Trollhättan sedan 1999.

Saab har en lång tradition i Schweiz. Den äldsta Saab-återförsäljaren i landet är Garage Wittwer AG på sjön Thun, som har varit där för det svenska varumärket för över 50 år. Där antogs en av Schweiz första Schweiz, dokumentet om det finns fortfarande idag. Och då finns också hjortföreställning. En annan schweizisk specialitet som har skaffat sig mycket körglädje i flera år över hela världen. Ingen fråga, schweizaren har Saab i sitt blod!

Teamet på saabblog.net är glatt att välkomna den schweiziska grenen av Saab Parts AB som supporter!

Text: tom@saabblog.net

Bild: Saab Automobile Parts AB

10 tankar också "Saab blogg supportrar. Saab Parts Switzerland AG."

 • 22. Oktober 2013 vid 9: 44 PM
  permalink

  wow, grüezi aus Züri. Das ist aber schön, dass der grosse Kanton an uns denkt. Wir fahren seit 1967 Saab. vom 95, 96, 99 LE, 900, 9000, danach 9-3 und 9-5. Sind alle noch eingelöst und fahrbar. die meisten weit über 430’000 km mit erstem Motor und Getriebe. Einzig der halbe Saab, (9-3), machte nur 290’000 (Opel halt!!) Besten Dank für das schöne Kompliment an Saab Schweiz und unsere treuen Fahrer. In der Tat ist der „Spirit of Saab“ äusserst ausgeprägt in der Schweiz. Die Saab-Fahrer äusserst treu. Und noch ein tolles Kompliment an euren Saab-Blog, den wir täglich verfolgen. Grüzi aus Züri.

 • 23. Oktober 2013 vid 5: 56 AM
  permalink

  Tack så mycket för ert engagemang och otrevliga ansträngningar.
  Kommer ge den värdefulla informationen till Ticino och Italien, för i de senaste 3-åren har det varit många gråa moln och stora förändringar.
  Fründlichi Grüass

  Saab racing Chur

 • 23. Oktober 2013 vid 8: 55 AM
  permalink

  Hi Tom

  Respektera att du håller flaggan för SAAB så länge!

  Självklart har du rätt att det finns (fortfarande) många SAAB i Schweiz. Detta har förmodligen något att göra med att dessa fordon hade en mycket bra bild under lång tid, varade länge och blev motvilligt givna bort av ägarna. Jag har gjort flera affärer själv och har för närvarande en fullt utrustad 9-5 Aero SC från 2007. Alla har lätt nått hög körsträcka.

  Das Wort „noch* habe ich eingesetzt, weil SAAB in den letzten Jahren wenig bis nichts getan hat, um diesen Kunden weiterhin gute Produkte zur Verfügung zu stellen.
  Zuerst kamen die Buchhalter aus Detroit (das hat mir „Ledersitze“ mit Kunstleder-Einsätzen eingebracht), dann ein windiger Antonov, ein grossmauliger Muller, intransparente schwedische Advokaten mit Eigeninteressen und nun chinesische Investoren, die irgendwas mauscheln aber nichts kommunizieren. Das hat wohl damit zu tun, dass Entscheide ohnehin nicht in Schweden sondern in China gefällt werden.

  Varumärket SAAB är nu ganska misshandlat. Det tar mycket fantasi och optimism att tro att varumärket kan överleva i denna globala konkurrensmiljö. Realistiskt ser det ut som om en tekniköverföring till Kina. Detta går säkert framåt - det finns redan flera derivat av SAAB 9-5 och 9-3 på marknaden.

  Wie auch immer – der „SAAB-Spirit“ ist keine Leibeigenschaft sondern wird mit guten Produkten und Innovation genährt. Loyalität ist nur langfristig tragfähig, wenn diese erwidert wird. Weder vom einen noch vom anderen ist zur Zeit bei SAAB für Kunden in Europa irgendwas zu sehen.

  Ein „kleiner Neustart“ in ausgewählten Schlüsselmärkten in Europa, mit Produkten, die Hand und Fuss haben, könnte durchaus gelingen – doch wo sind diese? NEVS hat es in der Hand – Auch wenn die bisherigen Fahrzeuge lange halten wird der Bestand laufend kleiner. Das wissen auch die Händler – Hirsch verkauft heute Volvo und meine Hausgarage Skoda. Den SAAB-Stempel für das Service-Handbuch gibt es noch und die bisherigen SAAB-Mechaniker sind noch da und mühen sich redlich. Technische Fragen können jedoch immer weniger beantwortet werden. Ohne Unterstützung des Herstellers tun sich laufend Lücken auf, die viel Zeit kosten. Es liegt auf der Hand, dass unsere Fahrzeuge vom Hersteller nicht mehr gepflegt und aktualisiert werden. Die Mobilitätsgarantie hat sich ohne Mitteilung beim Konkurs von SAAB in Luft aufgelöst. Karten-Updates für das Navi des SAAB 9-5 Jg. 2007 sind nur noch mit viel Aufwand auf eigenen Wegen zu beschaffen.

  Kundlojalitet och kundvård ser annorlunda ut!

 • 23. Oktober 2013 vid 10: 04 AM
  permalink

  Hej,

  Jag har idag en schweizisk Saab-återförsäljare i telefon och hade också vid mötet i bayerska skogen med schweizisk Saabfahrer-kontakt.

  Ich würde gerne Deinen Optimismus teilen, Tom, aber ich bin der Meinung die Realität sieht derzeit anders aus. Die meisten Saab`s werden (nicht nur in der Schweiz) in Kürze Kilometerleistungen von weit über 100.000 km auf dem Tacho haben, wer geschäftlich fährt muss sich über kurz oder lang nach etwas anderem umsehen. Wer privat fährt, muss mit viel Leidenschaft ans Werk gehen. Nicht jeder kann sein Auto auch mal mehrere Tage in der Werkstatt lassen. Die Vergangenheit und der „Spirit“ der Marke sind großartig und dies wird auch so bleiben – egal wie es mit Saab weitergeht. Ein Großteil der Saabfahrer fährt ist „Fan“ und Unterstützer der Marke – bei einem anderen Hersteller sehe es wahrscheinlich schon düsterer aus.

  Antalet godkända Saabs kommer att minska kraftigt under de kommande 3-åren - många Saab 900 II och den första 9-5er kommer att försvinna från marknaden. Och bilarna från dessa år hade mycket fler tillstånd än de senaste åren. För närvarande ser jag det som Saab upplever en naturlig övergång till klassikern och fläktbilen - vissa återförsäljare och garage kan leva bra på det, men inte alls. Även om många skulle köra en Saab i vardagen och i affärer, kommer de inte att göra det ...

  Ändå vill jag naturligtvis ha en återuppkomst i det nya bilområdet, men jag kan tyvärr inte föreställa mig det just nu.

  Hälsningar till alla Saab fans!

  Matthias

  • 23. Oktober 2013 vid 10: 39 AM
   permalink

   Min nuvarande 9-5er har 208'000 km och används regelbundet för affärsresor i hela Europa. Körsträckan är inte ett problem i sig, ingen SAAB har någonsin lämnat mig, även med mycket större körsträckor. Han är väl omhändertagen, ser inte utslitna ut och jag tycker fortfarande om att köra med den.

   Es ist jedoch „nur“ ein Fahrzeug. Verliebt darin oder lebenslang loyal an eine Marke gebunden, die keine Perspektiven aufzeigen kann, bin ich nicht. Die eigene Sucherei nach Lösungen für technisch eigentlich banale Alltagesdinge, die woanders gelöst sind, geht mir zünftig auf den Geist, vor allem auch, weil ich meine Zeit nicht als Fan der Marke nutzen möchte oder in nostalgischen Gefühlen schwelge sondern ein zuverlässiges, sicheres Fahrzeug für den Alltag im Job brauche.

   Från dagens perspektiv har NEVS inget giltigt svar på mina nuvarande och framtida rörelsesbehov. Det behöver bara en stor reparation eller en bakre kollision, då är SAAB historia för mig.

 • 23. Oktober 2013 vid 12: 44 PM
  permalink

  Zuerst mal ein Gruezi in die Schweiz! Ich kann mich Matthias und 9-5 Aero nur anschliessen. Die Marke SAAB lebt nur in den Herzen so mancher Fans der Marke weiter. Als Alltagsauto kann man es vermutlich in 2-3 Jahren (wo fangen wir an und wo hört es auf? Beim 901er bis zum 9-5 II ? ) nicht mehr fahren. Dann sind aber viele 901er noch keine 30 Jahre alt um hier in D ein H-Kenzeichen zu bekommen und das mit den Umweltzonen bzw. Schadstoffklassen, wird verstärkt werden. D.h. die Steuern ect. werden höher sein und dann dürfte ein Unfallschaden oder grössere Rep. das Aus für diesen Saab bedeuten. Letzteres sogar für „neuere“ Modelle ala 9-3 und 9-5, die nicht Teile von Opel haben.
  Det finns (oh undrar) i GM-hyllan fortfarande delar. Tyvärr når de inte körsträckan av en 901er eller 9000er före 1993 (med stor omsorg) ... .. Det här är kärnpunkten i frågan. Alla senare byggda modeller (902er, 9000er, 9-3, 9-5er) var utrustade från GM (Opel) hyllan. Vi såg där det ledde ...

 • 23. Oktober 2013 vid 2: 05 PM
  permalink

  9-5 Aero har säkert beskrivit det aktuella läget med sina beskrivningar.

  SAAB-entusiaster rockade oss all elände men inte NEVS.

  För NEVS det är extremt svårt att få vagnen tillbaka på vägen (återkallats licenser för stora bilar, tillämpa enorma ekonomiska resurser för ny utveckling, personalkostnader, som knappast vinster kommer att möta i den inledande fasen - en lista över kränkningar som skulle förlängas utan problem).

  Dennoch will man den Neustart wagen und wir SAAB-Fans sollten noch etwas abwarten, bis endgültige Urteile über NEVS möglich sind – vielleicht trifft ja letztendlich der Spruch „Gut Ding will Weile haben“ doch irgendwie zu. Verdient hätten es alle Fans und geduldigen Händler / Servicebetriebe der Marke – aber auch die Beteiligten auf der Seite des Herstellers!

  • 23. Oktober 2013 vid 2: 57 PM
   permalink

   Ja, vi har väntat tålmodigt i åratal som lammarna framför slakteriet och fortsätter att få nya berättelser, som vi alltid tror bra. Och om det inte finns någon, uppfinnar vi oss själva. Är det SAAB-andan?

   Jag önskar inte någon någonting illa, även NEVS. Jag tvivlar bara mer på att någon där tänker på oss köpare i Europa eller någonsin tänkt. Om så är fallet skulle historien vara mer än amatörlig och jag skulle allvarligt fråga frågan om jag skulle investera pengarna ännu en gång i det här varumärket, varefter jag har skakat med det i åratal. När allt hand handlar det också om köpare för summor som vi inte betalar från småkassan och vi vill se användningen klokt, inte? Om inte kundbehov och kommunikation med dem är kritiska för framtiden för ett varumärke, vad då?
   Då är det uppenbart att andra övergripande mål eftersträvas.

   Ur den kinesiska staten NEVS fungerar ganska framgångsrikt - efter att du tagit med de rättigheter som den gamla SAAB 9-5 och 9-3 om dumpning pris teknologi till Kina, som redan har gjort det möjligt att det ett tekniksprång.

   Om några år kommer våra europeiska leverantörer att känna nästa generation av dessa produkter som konkurrenter på europeiska marknader. Ekonomiskt och ekonomiskt politiskt förståeligt - Ett svar på mina mobilitetsbehov och för framtiden för varumärket SAAB i bilindustrin är det inte.

   Det är upp till NEVS att övertyga köpare av motsatsen. Tiden har redan fått nog. Det är också den ekonomiska verkligheten.

   • 23. Oktober 2013 vid 4: 04 PM
    permalink

    Naturligtvis tar väntetiden alltför länge. Om du vill fortsätta att köra Saab måste du leva med högre körsträcka. Förresten, är perfekt, eftersom jag har festgetellt och gör inte ont alls om du bara har knäckt 100.000er-märket en gång.
    När det gäller NEVS ser vi vad vi har i portföljen i år och kan bestämma om det tycker om det eller inte. Och med försäljningsstrategin måste du senast publicera i början av 2014. För övrigt är mitt förhållande till NEVS i bästa fall neutralt. Eftersom vi skriver här en Saab - och inte en NEVSblog ;-).

    • 2. November 2013 på 12: 41 PM
     permalink

     Rensa Tom. Jag anklagade dig inte för att skriva en Nevs blogg - :). Mina sympatier är också begränsade för ett företag utan investerare med en rättslig plats på Jungfruöarna och dess huvudkontor i Hong Kong. Detta är miles bort från den tidigare bilden av SAAB.

Kommentarer är stängda.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish