Saab blogg supportrar. Saab Parts Switzerland AG.

Schweiz är Saab Land. Åtminstone från min västtyska synvinkel. Eftersom i Alpe republiken runt 25.000 Saabs är på väg. I Tyskland, med tio gånger befolkningen, bara dubbelt så många. Schweizerna är så uttalade Saab-affin. Kanske borde jag ansöka om schweiziskt pass?

Saab Automobile Parts AB
Saab Automobile Parts AB

Inte bara är Saab-tätheten högre per capita, men lojalitet mot det svenska varumärket är också obruten. Trots de dåliga nyheterna från de senaste åren från Sverige fortsätter entusiasmen för Saab och antalet Saabs registrerade i Schweiz har varit nästan konstant under de senaste 3-åren.

Vilket naturligtvis beror på de kompetenta workshops och god service i landet. 45 Saab-partnerna i Schweiz och Liechtenstein stöds av den nationella filialen i Saab Automobile Parts AB i Glattbrugg nära Zürich. Ansvarig för den schweiziska marknaden är landchef Daniel Blaesi, som har varit med varumärket Trollhättan sedan 1999.

Saab har en lång tradition i Schweiz. Den äldsta Saab-återförsäljaren i landet är Garage Wittwer AG am Thuner See, som har funnits för det svenska varumärket i över 50 år. En av de första Saab i Schweiz registrerades där, dokumentet om det finns fortfarande idag. Och så finns det också Hirsch Performance. En annan schweizisk specialitet som har gjort körkul runt om i världen i flera år. Ingen fråga om det, schweizarna har Saab i blodet!

Teamet på saabblog.net är glatt att välkomna den schweiziska grenen av Saab Parts AB som supporter!

Text: tom@saabblog.net

Bild: Saab Automobile Parts AB

10 tankar om “Saab blogg supportrar. Saab Parts Switzerland AG."

 • blank

  9-5 Aero har säkert beskrivit det aktuella läget med sina beskrivningar.

  SAAB-entusiaster rockade oss all elände men inte NEVS.

  Det är extremt svårt för NEVS att få igång vagnen igen (återkallade licenser för stora fordon, samla enorma ekonomiska resurser för ny utveckling, personalkostnader som knappast kommer att kompenseras av vinster i den inledande fasen - en lista över motgångar som kan utvidgas utan problem).

  Ändå vill man våga starta om och vi SAAB-fans bör vänta lite längre tills slutgiltiga domar om NEVS är möjliga - kanske ordstävet "bra saker tar tid" gäller på något sätt. Alla fans och patienthandlare / serviceföretag av märket skulle ha förtjänat det - men också de som är inblandade på tillverkarens sida!

  • blank

   Ja, vi har väntat tålmodigt i åratal som lammarna framför slakteriet och fortsätter att få nya berättelser, som vi alltid tror bra. Och om det inte finns någon, uppfinnar vi oss själva. Är det SAAB-andan?

   Jag önskar inte någon någonting illa, även NEVS. Jag tvivlar bara mer på att någon där tänker på oss köpare i Europa eller någonsin tänkt. Om så är fallet skulle historien vara mer än amatörlig och jag skulle allvarligt fråga frågan om jag skulle investera pengarna ännu en gång i det här varumärket, varefter jag har skakat med det i åratal. När allt hand handlar det också om köpare för summor som vi inte betalar från småkassan och vi vill se användningen klokt, inte? Om inte kundbehov och kommunikation med dem är kritiska för framtiden för ett varumärke, vad då?
   Då är det uppenbart att andra övergripande mål eftersträvas.

   Ur den kinesiska statens perspektiv arbetar NEVS ganska framgångsrikt - trots allt, med rättigheterna för den gamla SAAB 9-5 och 9-3, fördes tekniken till Kina till ett dumpningspris, vilket redan har gjort ett tekniskt språng där möjligt.

   Om några år kommer våra europeiska leverantörer att uppleva nästa generation av dessa produkter som konkurrenter på de europeiska marknaderna. Ekonomiskt, ekonomiskt och politiskt ganska förståeligt - det är inte ett svar på mina mobilitetsbehov och för framtiden för SAAB-märket inom fordonsindustrin.

   Det är upp till NEVS att övertyga köpare av motsatsen. Tiden har redan fått nog. Det är också den ekonomiska verkligheten.

   • blank

    Naturligtvis tar väntetiden alltför länge. Om du vill fortsätta att köra Saab måste du leva med högre körsträcka. Förresten, är perfekt, eftersom jag har festgetellt och gör inte ont alls om du bara har knäckt 100.000er-märket en gång.
    När det gäller NEVS kommer vi fortfarande att se vad du har i din portfölj i år och kan avgöra om du gillar det - eller inte. Och försäljningsstrategin (måste) offentliggöras senast i början av 2014. Förresten är mitt förhållande med NEVS i bästa fall neutralt. Eftersom vi skriver en Saab här - och inte en NEVSblog ;-).

    • blank

     Rensa Tom. Jag anklagade dig inte för att skriva en Nevs blogg - :). Mina sympatier är också begränsade för ett företag utan investerare med en rättslig plats på Jungfruöarna och dess huvudkontor i Hong Kong. Detta är miles bort från den tidigare bilden av SAAB.

 • blank

  Först och främst ett välkomnande till Schweiz! Jag kan bara gå med i Matthias och 9-5 Aero. SAAB-varumärket lever bara i hjärtat hos många fans av märket. Som en vardaglig bil kan du förmodligen inte längre köra den på 2-3 år (var börjar vi och var slutar den? Med 901 upp till 9-5 II?). Men då är många 901-tal ännu inte 30 år gamla för att få ett H-märke här i Tyskland och det med miljözonerna eller föroreningsklasserna kommer att förstärkas. Det vill säga skatterna ect. kommer att vara högre och då skulle en olyckskada eller större reparationer betyda slutet för denna Saab. Det senare även för ”nyare” modeller ala 9-3 och 9-5 som inte har delar från Opel.
  Det finns (åh undrar) fortfarande delar på GM-hyllan. Tyvärr (med god vård) når de inte miltalet 901 eller 9000 före 1993 ... Det är kärnan i saken. Alla modeller som byggts efteråt (902, 9000, 9-3, 9-5) lagrades också från GM (Opel) hyllan. Vi såg vart det gick ...

 • blank

  Hej,

  Jag har idag en schweizisk Saab-återförsäljare i telefon och hade också vid mötet i bayerska skogen med schweizisk Saabfahrer-kontakt.

  Jag skulle vilja dela din optimism, Tom, men jag tror att verkligheten är annorlunda just nu. De flesta Saabs (inte bara i Schweiz) kommer snart att ha en körsträcka på över 100.000 XNUMX km dygnet runt, den som kör i affärer måste förr eller senare leta efter något annat. Den som kör privat måste gå till jobbet med mycket passion. Inte alla kan lämna sin bil i verkstaden i flera dagar. Det förflutna och "andan" i varumärket är fantastiskt och det kommer att förbli så - oavsett hur det går med Saab. De flesta Saab-drivrutiner är "fans" och anhängare av varumärket - med en annan tillverkare ser det förmodligen dyster ut.

  Antalet registrerade Saabs kommer att minska kraftigt under de närmaste tre åren - många Saab 3 II och de första 900-9 kommer att försvinna från marknaden. Och bilarna från dessa år hade betydligt fler registreringar än de föregående åren. För tillfället ser jag Saab uppleva en sömlös övergång till den klassiska och fan-bilen - vissa återförsäljare och verkstäder kan försörja sig på den, men inte alls. Även om många skulle köra en Saab i vardagen och i affärer, kommer de inte att göra det ...

  Ändå vill jag naturligtvis ha en återuppkomst i det nya bilområdet, men jag kan tyvärr inte föreställa mig det just nu.

  Hälsningar till alla Saab fans!

  Matthias

  • blank

   min nuvarande 9-5 har 208 000 km och används regelbundet för affärsresor i hela Europa. Körsträckan är inte ett problem i sig, ingen SAAB har någonsin lämnat mig, även med en betydligt högre körsträcka. Den är välskött, ser inte utsliten och jag tycker fortfarande om att köra den.

   Det är dock ”bara” ett fordon. Jag är inte kär i det eller lojalt knutet till ett varumärke för livet som inte kan visa några framtidsutsikter. Min egen sökning efter lösningar på tekniskt banala vardagliga saker som löses någon annanstans kommer verkligen ihåg mig, särskilt för att jag inte vill använda min tid som ett fan av varumärket eller njuta av nostalgiska känslor, utan snarare ett pålitligt, säkert fordon för vardagen i jobbet.

   Från dagens perspektiv har NEVS inget giltigt svar på mina nuvarande och framtida rörelsesbehov. Det behöver bara en stor reparation eller en bakre kollision, då är SAAB historia för mig.

 • blank

  Hi Tom

  Respektera att du håller flaggan för SAAB så länge!

  Du har naturligtvis rätt att det finns (fortfarande) många SAAB i Schweiz. Det har förmodligen att göra med det faktum att dessa fordon hade en mycket bra image under lång tid, varar länge och är ovilliga att ge bort från ägarna. Själv har jag kört flera för affärer och har för närvarande en fullt utrustad 9-5 Aero SC från 2007. Alla har lätt uppnått hög körsträcka.

  Jag använde ordet ”noch *” eftersom SAAB har gjort lite eller ingenting de senaste åren för att fortsätta att förse dessa kunder med bra produkter.
  Först kom revisorerna från Detroit (som gav mig ”lädersäten” med syntetiska läderinsatser), sedan en blåsig Antonov, en högljudd Muller, ogenomskinliga svenska advokater med egenintresse och nu kinesiska investerare som fuskar något men inte kommunicerar någonting. Det har förmodligen att göra med att beslut inte fattas i Sverige hur som helst utan i Kina.

  SAAB-märket är nu ganska misshandlat. För att tro att varumärket kan överleva i global konkurrens med denna utgångspunkt behöver du mycket fantasi och optimism. Realistiskt sett ser det mer ut som en tekniköverföring till Kina. Detta drivs framåt - det finns redan flera derivat av SAAB 9-5 och 9-3 på marknaden.

  Hur som helst - “SAAB Spirit” är inte livegendom utan vårdas med goda produkter och innovation. Lojalitet är bara hållbart på lång sikt om det är ömsesidigt. Varken den ena eller den andra är för närvarande synlig för kunder i Europa på SAAB.

  En ”liten omstart” på utvalda nyckelmarknader i Europa, med produkter som är välkända, kan mycket väl lyckas - men var är de? NEVS har det i handen - även om de tidigare bilarna håller länge minskar lagret ständigt. Det vet också återförsäljarna - Hirsch säljer Volvo idag och mitt husgarage Skoda. SAAB-stämpeln för servicehandboken finns kvar och de tidigare SAAB-mekanikerna finns kvar och gör sitt bästa. Det blir dock allt svårare att svara på tekniska frågor. Utan tillverkarens stöd öppnas ständigt luckor som kostar mycket tid. Det är uppenbart att våra fordon inte längre underhålls och uppdateras av tillverkaren. Mobilitetsgarantin försvann utan förvarning i SAABs konkurs. Kartuppdateringar för satellitnavigeringen för SAAB 9-5 år 2007 kan endast erhållas med mycket ansträngning på egen hand.

  Kundlojalitet och kundvård ser annorlunda ut!

 • blank

  Tack så mycket för ert engagemang och otrevliga ansträngningar.
  Kommer ge den värdefulla informationen till Ticino och Italien, för i de senaste 3-åren har det varit många gråa moln och stora förändringar.
  Fründlichi Grüass

  Saab racing Chur

 • blank

  wow, grüezi från Züri. Men det är trevligt att den stora kantonen tänker på oss. Vi har kört Saab sedan 1967. från 95, 96, 99 LE, 900, 9000, sedan 9-3 och 9-5. Är alla fortfarande inlösta och mobila. de flesta av dem långt över 430 000 km med den första motorn och växellådan. Bara hälften av Saab, (9-3), gjorde bara 290 000 (Opel stopp !!) Tack så mycket för den trevliga komplimangen till Saab Schweiz och våra lojala förare. I själva verket är ”Saabs ande” extremt stark i Schweiz. Saab-förarna är extremt lojala. Och en annan stor komplimang till din Saab-blogg, som vi följer varje dag. Grüzi från Züri.

Kommentarer är stängda.