Skilsmässa fall - ta ansvar.

Skilsmässor är svåra affärer. Ansvaren måste omdefinieras, livet i en lapparatfamilj ställer nya utmaningar för alla inblandade. Efter skilsmässan i Saab Automobile AB och Saab Automobile Parts AB vi Saab-förare hade två "föräldrar" över natten. Båda har omgift och har nya namn som inte påminner om Saab. Den ena delen heter nu National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), den andra kommer att bära namnet Orio AB under de närmaste veckorna.

Saab Parts AB Fall Höjdpunkter 2013
Saab Parts AB Fall Höjdpunkter 2013

En inte lätt att förstå situationen. För båda har inte längre rätt att bära namnet Saab av juridiska skäl, men producerar och distribuerar produkter under detta namn, samtidigt använda varumärkeslogotypen på brevpapper och för reklamändamål. Både Trollhättan och Nyköping följer i de stora, historiska fotspåren av ett traditionellt svenskt varumärke. De ansvarar för varumärkes- och Saab-kunderna. Hur gör du det rättvisa?

Saab Parts AB distribuerar reservdelarna till våra fordon, driver helpdesken i Trollhättan. Långtidsanställda Saab-anställda, som tidigare varit involverade i utveckling och nu anställd av Saab Parts, tar hand om alla problem kring våra fordon. Hon ansvarar för servicenätet i Europa och Nordamerika. Nyköping har sina egna filialer på de viktigaste marknaderna. Tyskland och Österrike är omhändertagna från Eschborn. Med flytten från Frankfurt kontaktade Saab rumsligt tillbaka till Taunus, det tidigare hemmet för Saab Tyskland.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Om jag, som i de sista dagarna, får mail från Saab-partners, så organiseras detta från Eschborn. Reklamutskicket är positivt ockuperat, vilket påminner om de dagar då Saab fortfarande byggde bilar. Värderbar i stil, unik för Saab. Minst två gånger om året är världen i ordning. Eftersom laget kring VD Jan-Philipp Schuhmacher tar hand om sig själv. Det är inte bara marknadsföring, det är psykologi. Saab Post, Saab Give-aways, Saab-kampanjer, känner Saab-kunden i goda händer.

Eschborn bär ansvaret.

Det tyska dotterbolaget fyller märkbart tillverkarens roll. Det handlar inte bara om reservdelar och deras distribution eller helpdesken. Det handlar också om Saab-evenemang i Tyskland, som stöds och marknadsförs från Eschborn. Du pratar inte alltid om det. Men där en Saab-flagga blåser på klassiska bilevenemang, är ofta filialen av Saab Parts inblandad i bakgrunden.

Om omdanningen snart ska äga rum i Orio AB kommer entusiasmen för Saab inte att minska. Bloggen står i ständig kontakt med Swedish Distribution Services Germany GmbH, som det svenska kontoret kallas. Nya idéer som gör vårt liv med Saab både roliga och spännande är på väg. Saab Spiriten lever i Tyskland, och så mycket positivt engagemang har konsekvenser. Man ser i det ökande antalet deltagande partner att Saab fortfarande är lönsam som affärsmodell. Men inte bara.

Som artikeln visas på saabblog.net möts Saab Parts AB internationella chefer för att diskutera framtida strategier. Inte i Sverige, men för första gången i den senaste historien nära Frankfurt. Tyskland är en modellmarknad i Saabs värld och en förebild för vidareutveckling.

Den andra föräldern är märkbart svårare med sin roll. Det fanns intervjuer som inte alltid kan betraktas som framgångsrika. Framför allt finns osynligheten på den svenska hemmamarknaden. Tänk om du hade börjat en bildkampanj i media. Enligt mottot "Vi är här, vi investerar i Sverige"Eller"Vi bygger bilar för en ny, grön framtid". NEVS skulle ha gett varumärket en ny glans och sätta sig i ett positivt ljus. Ett varumärke från södra Tyskland är för närvarande besatt av nischens elektriska rörlighet. NEVS kan vara en trendsättare. De uppenbara problem som Trollhättan har att hitta lämplig personal skulle vara mindre om man äntligen visste vad NEVS faktiskt står för. Gör det bra och prata om det, ett sådant ordstäv som skulle gälla i det här fallet. NEVS gör bra, investerar i Sverige. Bara du pratar inte om det.

NEVS = ta ansvaret ser annorlunda ut.

Det fanns i februari Brev från Trollhättan till Saab-partnerna. Vad kunde ha varit förspelet till en dialog som utvecklats som en kortfattad monolog. Sedan dess har ingenting hänt. På sensommaren fick några återförsäljare än en gång mail från Sverige. Vad orolig, för att bara några återförsäljare kontaktades. Efter några dagar kom det helt klart. Posten kom från Nyköping, inte från Trollhättan. Men reaktionen visar hur nervös Saab-partnern är. Det handlar om ekonomiska intressen och om företagens framtid. NEVS är ansvarig här, har ökat förväntningarna med sitt skrivande. Du spelar inte med ansvar.

Det som återstår är ljumma meddelanden vid Saab-evenemang i Sverige. Och förutom löftet att stödja Saab-museet i framtiden har varumärket inte varit mycket publicitetseffektivt. Hon kunde ha varit polerad de senaste månaderna, kunde ha haft en positiv konversation. Mannen i Saabs huvud bör vara PR-konsult. Skriv den svenska pressen ... Det värre, för att "inte gjort mycket"Är den positiva transkriptionen av saker. Drastiskt kan man beskriva det annorlunda. Okoordinerat pressarbete har skapat kontraproduktiva artiklar av uppvärmda, gamla modeller som kommer att rullas av monteringslinjen i framtiden. Det är inte till hjälp för varumärket.

Saab trivs eftersom det finns fans som anordnar evenemang som visar varumärket på klassiska bilevenemang och Saab bloggar runt om i världen. Det är ingen hemlighet att nerverna i bloggerscenen också är tomma. Det är här klockan går ... bryta bloggarna, då varumärket förlorar sin starka närvaro i sociala medier. Saab lever även via Saab Parts AB, som med framgång har tagit ansvar.

Trollhättan kör nedräkningen. Beviset på en pre-production ramp-up med den reviderade Saab 9-3 har intensifierats ytterligare. Om några veckor kan det hända. Ibland tar det lite tid att hitta sin roll och ta ansvar. Att definiera var och för vad du vill vara i framtiden. Det är dags för NEVS.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

12 tankar om "Skilsmässa fall - ta ansvar."

 • Bara för att du får ett kort igen i veckor / månader betyder inte att SAAB-världen går grönt. Marknadsföring är bara amatörlig och även återförsäljarna vet inte ens om du spelar en roll i portföljen på NEVS. Europa spelar ingen roll för tillfället. Även om produktionen börjar igen, kan det ta månader för en tysk återförsäljare att se en SAAB. Allt detta kommer inte vara tillräckligt här i Europa för att komma tillbaka på rätt spår. Jag är ett absolut fan av SAAB, men du kan inte bara ignorera verkligheten. Överlevande av luften blir alltmer osannolikt för SAAB. Min nästa bil kommer sannolikt att bli en VOLVO.

 • Detta G-ord är helt enkelt överdriven vid någon tidpunkt. Jag vet inte varav några fortfarande tar detta förtroende. För en höst är nu och snart har vi vinter. Å andra sidan, även om NEVS gör bilar hör jag alltid bara Kina. Tyvärr om jag saknat något, men vem har redan från NEVS hört ett uttalande om hur, när och hur Saab nya bilar kommer att vara tillgängliga i Europa.

 • Jag skulle inte vilja se det så svart. Den avgörande frågan för mig är om produktionen verkligen börjar på hösten som lovat. Då skulle man ha hållit sitt ord och allt annat kunde då bli bättre. Som tom säger

 • Tyvärr har jag inte lärt mig något bättre, även om jag skulle ha önskat mycket.
  När det blev känt att NEVS var på väg att vinna kontraktet tog jag hemlighet av Saabs varumärke för mig själv. Saab Parts har gjort ett mycket bra jobb och det gör det självklart fortfarande och är ovilliga att säga adjö. Men det fungerar bara tills min 9-3SC välsignar tiden. Men en dag kommer dagen. Med NEVS lever namnet Saab i Kina, men det kommer bara att vara namnet på en bil, inget annat. För Saab-delar kan du säga: bra gjort. För NEVS kan du säga: Kära Insolventsverwalter, skämm dig, du har valt ut den foulest plommon.

 • Jag tycker fortfarande om min bil och kommer att kunna vänta en bra 1-2 år tills en ny är förfallet! Jag skulle vilja ha möjlighet att köpa en ny Saab, även en ansiktslyftning 3. Part. Men nu är jag redo att se de "andra" svenskarna.

 • Tack för att "i en nötskal" hämtade artikeln!
  Tallösheten hos företaget NEVS kan ha vissa aspekter: 1 överbelastning av VD, 2) lågt intresse för europa. Market ..., 3) ingen eller för liten budget för marknadsföring, 4) Ingen marknadsavdelning ????.. Så nu som de första SAAB: erna flyttar sig från bandet, skulle det vara till hjälp att fortsätta tillhandahålla positiv information erkänna! NEVS vaknar !!! Även fans och nyfikna människor väntar inte för alltid ....

 • Jag är fortfarande rädd att NEVS inte är intresserad av varken den europeiska eller den amerikanska marknaden. För företag i Kina (förmodligen främst med den offentliga sektorn) behöver jag inte marknadsföring i Europa. Det är förmodligen lite vettigt att tävla med den tredje ansiktslyftningen av 9-3 även på den mycket konkurrenskraftiga europeiska marknaden, även om något innovativt ligger under huven. Den "gamla" 9-3 är av största intresse för Saab-manier, och de kommer att hitta sätt att komma till bilarna oavsett försäljningsnätverk. Alla marknader förutom Kina kommer förmodligen bara att lära sig om Saabs uppståndelse med en ny utveckling (förhoppningsvis baserad på Phoenix-plattformen) från 2015 tidigast.

 • Som ett problem ser jag faktortiden. Världen och marknaden kommer inte sluta för ett år eller två och vänta tills NEVS har sorterat sig ut. Man skulle ha börjat mycket tidigare för att bygga upp en medieaktivitet för att vara "synlig / märkbar". Problemet är allmänt och inte bara eftersom det finns en ny VD.

 • Hi Tom,

  Man bör inte skylla NEVS mangalsida inom marknadsföringen uteslutande till nuvarande VD Mattias Bergman. Impulser för marknadsföring skulle ha kommit med en lämplig budget och kommer från topp: Kai Johan Jiang och Karl-Erling Trogen (ordförande).

  Mattias Bergman bör säkert nå sina gränser med den nuvarande dubbla bördan (nödlösning som VD + kommunikationsavdelning)) och ytterligare användning inom olika andra områden (produktionsstart, slutförhandlingar med leverantörer, personalfrågor etc.). Faktiskt ser jag de marknadsföringsaktiviteter som krävs som en uppgift som bör hanteras av hela ledningsgruppen!

 • Nåväl, jag är nyfiken om jag även får (fortfarande) reklamfil från Eschborn.
  Under de senaste åren har vi alltid "glömt" på något sätt.

  Och just idag registrerade jag mig för inspektion och några andra saker på min nuvarande SAAB-verkstad. De är också den "officiella SAAB-verkstaden". Men tyvärr, enligt sitt eget uttalande, deltar de ”aldrig” i SAAB-kampanjerna - synd! 🙁

  Tja, dåligt att det inte finns något enhetligt utseende / agerande.

  PS:
  Igår kom en "SAAB-rapport" till och med på TV:
  "Tune" av den gamla SAAB 96 av Henryk Broder.
  http://www.vox.de/epg/format/artikel/sendung/119682/auto-mobil-thema-u-a-die-tuning-profis-helfen-henryk-m-broder

 • NEVS-SAAB fortsätter förmodligen SAAB-traditionen. Bra produkter (framtida) men prata inte om det. Känner vi allt från tidigare tider. Synd, faktiskt.

 • Tom, bra i ett nötskal. Synd att möjligheterna knappast används och fältet lämnas till positiv bildbyggnad av negativa press och icke-stamgäster.

Kommentarer är stängda.