Skilsmässiga fall - ta ansvar.

Skilsmässor är svåra affärer. Ansvaren måste omdefinieras, livet i en lapparatfamilj ställer nya utmaningar för alla inblandade. Efter skilsmässan i Saab Automobile AB och Saab Automobile Parts AB vi Saab-förare hade två "föräldrar" över natten. Båda har gifte sig igen och har nya namn som inte minns Saab. En del kallas nu National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), den andra kommer att bära namnet Orio AB under de närmaste veckorna.

Saab Parts AB Fall Höjdpunkter 2013
Saab Parts AB Fall Höjdpunkter 2013

En inte lätt att förstå situationen. För båda har inte längre rätt att bära namnet Saab av juridiska skäl, men producerar och distribuerar produkter under detta namn, samtidigt använda varumärkeslogotypen på brevpapper och för reklamändamål. Både Trollhättan och Nyköping följer i de stora, historiska fotspåren av ett traditionellt svenskt varumärke. De ansvarar för varumärkes- och Saab-kunderna. Hur gör du det rättvisa?

Saab Parts AB distribuerar reservdelarna till våra fordon, driver helpdesken i Trollhättan. Långtidsanställda Saab-anställda, som tidigare varit involverade i utveckling och nu anställd av Saab Parts, tar hand om alla problem kring våra fordon. Hon ansvarar för servicenätet i Europa och Nordamerika. Nyköping har sina egna filialer på de viktigaste marknaderna. Tyskland och Österrike är omhändertagna från Eschborn. Med flytten från Frankfurt kontaktade Saab rumsligt tillbaka till Taunus, det tidigare hemmet för Saab Tyskland.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Om jag, som i de sista dagarna, får mail från Saab-partners, så organiseras detta från Eschborn. Reklamutskicket är positivt ockuperat, vilket påminner om de dagar då Saab fortfarande byggde bilar. Värderbar i stil, unik för Saab. Minst två gånger om året är världen i ordning. Eftersom laget kring VD Jan-Philipp Schuhmacher tar hand om sig själv. Det är inte bara marknadsföring, det är psykologi. Saab Post, Saab Give-aways, Saab-kampanjer, känner Saab-kunden i goda händer.

Eschborn bär ansvaret.

Den tyska filialen fyller märkbart rollen som tillverkare. Det handlar inte bara om reservdelar och deras distribution eller helpdesk. Det handlar också om Saab-evenemang i Tyskland som stöds och marknadsförs från Eschborn. Du pratar inte alltid om det. Men där en Saab-flagga viftar vid klassiska bilevenemang, är Saab Parts-filialen ofta inblandad i bakgrunden.

Om omdanningen snart ska äga rum i Orio AB kommer entusiasmen för Saab inte att minska. Bloggen står i ständig kontakt med Swedish Distribution Services Germany GmbH, som det svenska kontoret kallas. Nya idéer som gör vårt liv med Saab både roliga och spännande är på väg. Saab Spiriten lever i Tyskland, och så mycket positivt engagemang har konsekvenser. Man ser i det ökande antalet deltagande partner att Saab fortfarande är lönsam som affärsmodell. Men inte bara.

Som artikeln visas på saabblog.net möts Saab Parts AB internationella chefer för att diskutera framtida strategier. Inte i Sverige, men för första gången i den senaste historien nära Frankfurt. Tyskland är en modellmarknad i Saabs värld och en förebild för vidareutveckling.

Den andra föräldern kämpar uppenbarligen med sin roll. Det fanns intervjuer som inte alltid kan anses vara framgångsrika. Framför allt finns det osynlighet på den svenska hemmamarknaden. Tänk om du hade startat en bildkampanj i media. Enligt mottot "Vi är här, vi investerar i Sverige"Eller"Vi bygger bilar för en ny, grön framtid". NEVS skulle ha gett varumärket en ny glans och lagt sig i ett positivt ljus. Ett varumärke från södra Tyskland upptar för närvarande den nisch av elektrisk rörlighet. NEVS kan vara där som en trendsättare. De uppenbara problemen man har i Trollhättan för att hitta lämplig personal skulle vara mindre om man (äntligen) visste vad NEVS faktiskt står för. Gör bra och prata om det, så ett talesätt som skulle gälla i det här fallet. NEVS gör bra, investerar i Sverige. Du pratar bara inte om det.

NEVS = ta ansvaret ser annorlunda ut.

Det fanns i februari Brev från Trollhättan till Saab-partnerna. Vad kunde ha varit förspelet till en dialog som utvecklats som en kortfattad monolog. Sedan dess har ingenting hänt. På sensommaren fick några återförsäljare än en gång mail från Sverige. Vad orolig, för att bara några återförsäljare kontaktades. Efter några dagar kom det helt klart. Posten kom från Nyköping, inte från Trollhättan. Men reaktionen visar hur nervös Saab-partnern är. Det handlar om ekonomiska intressen och om företagens framtid. NEVS är ansvarig här, har ökat förväntningarna med sitt skrivande. Du spelar inte med ansvar.

Det som återstår är ljumma tillkännagivanden vid Saab-evenemang i Sverige. Och bortsett från löften att stödja Saab-museet i framtiden har inte mycket publicitet gjorts för varumärket. De kunde ha polerats under de senaste månaderna, kunde ha gett dem ett positivt samtal. Mannen vid Saabs chef sägs vara PR-konsult. Skriver den svenska pressen ... Så mycket värre, för “inte gjort mycketÄr det positiva parafraset av saker. Sett mer drastiskt kan det beskrivas annorlunda. Genom okoordinerat pressarbete producerades kontraproduktiva artiklar från uppvärmda, gamla modeller som kommer att rulla av monteringslinjen i framtiden. Detta är inte bra för varumärket.

Saab lever för att det finns fans som organiserar evenemang som visar närvaro med varumärket vid klassiska bilevenemang och genom Saab-bloggar runt om i världen. Det är ingen hemlighet att nerverna i bloggscenen också är nakna. Det är här klockan går ... bloggarna går sönder, då förlorar varumärket sin starka närvaro i den sociala mediesektorn. Saab lever också genom Saab Parts AB, som med framgång har tagit ansvar.

Trollhättan kör nedräkningen. Beviset på en pre-production ramp-up med den reviderade Saab 9-3 har intensifierats ytterligare. Om några veckor kan det hända. Ibland tar det lite tid att hitta sin roll och ta ansvar. Att definiera var och för vad du vill vara i framtiden. Det är dags för NEVS.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

 

 

12 tankar om “Skilsmässiga fall - ta ansvar."

 • blank

  Bara för att du får ett kort igen i veckor / månader betyder inte att SAAB-världen går grönt. Marknadsföring är bara amatörlig och även återförsäljarna vet inte ens om du spelar en roll i portföljen på NEVS. Europa spelar ingen roll för tillfället. Även om produktionen börjar igen, kan det ta månader för en tysk återförsäljare att se en SAAB. Allt detta kommer inte vara tillräckligt här i Europa för att komma tillbaka på rätt spår. Jag är ett absolut fan av SAAB, men du kan inte bara ignorera verkligheten. Överlevande av luften blir alltmer osannolikt för SAAB. Min nästa bil kommer sannolikt att bli en VOLVO.

 • blank

  Detta G-ord är helt enkelt överdriven vid någon tidpunkt. Jag vet inte varav några fortfarande tar detta förtroende. För en höst är nu och snart har vi vinter. Å andra sidan, även om NEVS gör bilar hör jag alltid bara Kina. Tyvärr om jag saknat något, men vem har redan från NEVS hört ett uttalande om hur, när och hur Saab nya bilar kommer att vara tillgängliga i Europa.

 • blank

  Tyvärr har jag inte lärt mig något bättre, även om jag skulle ha önskat mycket.
  När det blev känt att NEVS var på väg att vinna kontraktet tog jag hemlighet av Saabs varumärke för mig själv. Saab Parts har gjort ett mycket bra jobb och det gör det självklart fortfarande och är ovilliga att säga adjö. Men det fungerar bara tills min 9-3SC välsignar tiden. Men en dag kommer dagen. Med NEVS lever namnet Saab i Kina, men det kommer bara att vara namnet på en bil, inget annat. För Saab-delar kan du säga: bra gjort. För NEVS kan du säga: Kära Insolventsverwalter, skämm dig, du har valt ut den foulest plommon.

  • blank

   Jag skulle inte vilja se allt så svart. Den avgörande frågan för mig är om produktionen verkligen kommer att börja på hösten som utlovat. Då skulle du ha hållit ditt ord och allt annat kan också bli bättre. Hur säger Tom 🙂 "Tålamod"

 • blank

  Jag har fortfarande kul med min bil och kommer att kunna vänta bra 1-2 år tills en ny är på väg! Jag vill ha möjlighet att köpa en ny Saab, inklusive en ansiktslyftning tredje delen. Men under tiden är jag redo att ta en titt på de ”andra” svenskarna.

 • blank

  Tack för artikeln "till poängen"!
  NEVS-företagets mållöshet kan ha flera aspekter: 1) Överbelastning av VD: er, 2) Lite intresse för det europeiska. Market .... erkänna! NEVS vaknar !!! Även fans och nyfikna väntar inte för alltid ....

 • blank

  Hi Tom,

  man bör inte skylla mangalsidan på NEVS inom marknadsföringsområdet uteslutande på den nuvarande VD Mattias Bergman - stimulanserna för marknadsföring måste komma från toppen med en lämplig budget: Kai Johan Jiang och Karl-Erling Trogen (ordförande).

  Mattias Bergman bör säkert nå sina gränser med den nuvarande dubbla bördan (nödlösning som VD + kommunikationsavdelning)) och ytterligare användning inom olika andra områden (produktionsstart, slutförhandlingar med leverantörer, personalfrågor etc.). Faktiskt ser jag de marknadsföringsaktiviteter som krävs som en uppgift som bör hanteras av hela ledningsgruppen!

  • blank

   Jag ser tidsfaktorn som ett problem. Världen och marknaden står inte bara stilla ett år eller två och väntar tills NEVS har ordnat sig. Man borde / kunde ha börjat mycket tidigare för att utveckla medieaktivitet för att vara ”synlig / märkbar”. Problemet finns generellt och inte bara eftersom det finns en ny VD.

   • blank

    Jag är fortfarande rädd att NEVS inte är intresserad av varken den europeiska eller den amerikanska marknaden. För företag i Kina (förmodligen främst inom den offentliga sektorn) behöver jag inte marknadsföring i Europa. Det är förmodligen lite vettigt att konkurrera med den tredje ansiktslyftningen av 9-3 på den mycket konkurrenskraftiga europeiska marknaden, även om det finns något innovativt under huven. Den "gamla" 9-3 är som mest intressant för Saab-galningar, och de kommer att hitta sätt att komma till bilarna oavsett försäljningsnätverk. Alla marknader förutom Kina kommer förmodligen inte att få reda på Saabs uppståndelse tidigast 2015 med en ny utveckling (förhoppningsvis baserat på Phoenix-plattformen).

 • blank

  Nåväl, jag är nyfiken om jag även får (fortfarande) reklamfil från Eschborn.
  Under de senaste åren har vi på något sätt "glömts bort".

  Och just idag registrerade jag mig för inspektion och några andra saker på min nuvarande SAAB-verkstad. De är också "officiell SAAB-verkstad". Men tyvärr, enligt sitt eget uttalande, deltar de "aldrig" i SAAB-kampanjerna - synd! 🙁

  Tja, dåligt att det inte finns något enhetligt utseende / agerande.

  PS:
  Förresten, igår kom en "SAAB-rapport" igen på tv:
  "Tuning" av den gamla SAAB 96 av Henryk Broder.
  http://www.vox.de/epg/format/artikel/sendung/119682/auto-mobil-thema-u-a-die-tuning-profis-helfen-henryk-m-broder

 • blank

  NEVS-SAAB fortsätter förmodligen SAAB-traditionen. Bra produkter (framtida) men prata inte om det. Känner vi allt från tidigare tider. Synd, faktiskt.

 • blank

  Tom, bra i ett nötskal. Synd att möjligheterna knappast används och fältet lämnas till positiv bildbyggnad av negativa press och icke-stamgäster.

Kommentarer är stängda.