SAAB-anteckningar. NEVS överväger att köpa Saab Parts AB.

Det har blivit tyst om det eventuella köpet av Saab Parts AB av National Electric Vehicle Sweden AB. Den kommande omdämningen i Orio AB och den därmed sammanhängande anpassningen gör att det verkar som inte kommer att samlas, det som egentligen hör samman. Kanske hade vi fel. Bilnyhetsportalen "just-auto"Besökte Saab Trollhättan fabriken förra veckan och vill höra om nyheterna där.

Saab Parts AB Nyköping
Saab Parts AB Nyköping

Enligt information från "just-auto"NEVS har återupplivat dialogen med den svenska regeringen och avser att förvärva Parts AB om företaget är till försäljning. "Det kan vara intressant för NEVS att äga logistikbolaget", säger en talesman för investeraren. "Eftermarknaden är viktig och ett bra förhållande med kunden önskvärt. I framtiden vill vi ta hand om att det är trevligt att vara en Saab-ägare. "

NEVS: s talesman betonade igen, så "just-auto"Det" ... det är viktigt för oss att förvärva företaget ... .. vi måste fylla eftermarknaden ... "

Hittills "just-auto". Frågan uppstår hur tillförlitlig den här informationen är, för i det förflutna var portalen alltid spekulativ på vägen. Varning är därför lämplig. Låt oss ta en titt på fakta. NEVS håller på att starta den nya modellvarianterna av 9-3. Produktionen bör börja senare i år. Om vi ​​beräknar med den vanliga tidsramen i branschen, kommer de första bilarna att bli 2014 hos återförsäljare på sommaren. Tiden är kort, eftersom NEVS varken har ett försäljningsnätverk eller en organisation för logistik och eftermarknad.

Utöver tidsfaktorn talar den befintliga logistikcentralen i Nyköping, som NEVS redan använder som kund, för köpet. Saab Parts AB har dotterbolag på nyckelmarknader utanför Kina och ett stort nätverk av partners. Och om ett positivt kassaflöde. Det snabbaste och billigaste sättet att NEVS har egen distributionsstruktur är via Nyköping.

Två andra faktorer talar emot detta. Nyköping är en historisk Saab-plats, geografiskt långt från Trollhättan. Ett nytt, eget logistikcenter på en grön äng i Trollhättan skulle vara ett alternativ. Men den högsta hindernivån är byggd av svensk politik. Priset måste vara realistiskt. Förvaltningen har redan avskrivit en del av investeringen, men är det tillräckligt?

Mer talar för det än mot det. Och det är knappast den svenska stats uppgift att behålla en långsiktig distribution för auto delar i sin besittning. Om informationen visar sig vara korrekt kommer ombokningen av Orio AB och den avsedda omorienteringen endast att vara ett kort avsnitt i varumärkets historia. För NEVS klockan klockas. Logistikcenter på ett industriellt ödemark i Stallbacka eller förvärvet av Saab Parts AB. Du måste bestämma!

Text: tom@saabblog.net

12 tankar också "SAAB-anteckningar. NEVS överväger att köpa Saab Parts AB."

 • NEVS skulle gärna rekommenderas att köpa Saab Parts AB och Saab Parts AB kan väl vara nöjd med detta inte så glada namnbyte.

  ram

 • Jaja gräshoppor Jag kan bara säga ... alltid köpa grädde bitar och sedan förstörs efter några år eller dyra verscherbeln till andra (kanske sälja tillbaka till svenska staten)
  Kan inte göra det! Dessutom: Vad är då namnet SAAB och vad som händer med leverans av reservdelar till många klassiska bilar som 96 / 99 / 90 / 900 / 9000 och 9000 youngtimers / 902 / 9-3 / 9-5?
  Om det händer måste jag byta till Göteborgs-baserade Volvo-märke och köpa en klassisk bil där ... eftersom reservdelsförsörjningen fortfarande är bra där, även för vintagebilar.

  • Hej Helmut,

   Tyvärr, som en långvarig fläkt av båda svenska märkena, kan jag bara motsäga dig här, speciellt reservdelen av Yougtimer är nu katastrofal hos Volvo ....
   Så många delar för 200er- och 700er-serien är inte längre tillgängliga ... ..
   Av exotiska modeller som Volvo 780 Bertone Coupe föredrar vi att inte prata ......

   • Ja, jag var tvungen att lära mig nästa Volvohandler. Också jag kommer förmodligen att stanna hos Saab.

 • Å ena sidan tycker jag att köpet är logiskt, å andra sidan ser jag inga problem med vintage reservdelar. Delarna bryr sig inte eller så mycket, så det kan bara bli bättre. Om man stoppade utbudet av gamla fordon, skulle bara tredje göra verksamheten. Så, håll dig cool 😉

  • Tredje? Med skrämmande priser som är ännu högre, som är fallet med 901er?
   Exempel vattenkylare: i en (tredje) som Original Saab-del för bara 200 Euro, i en annan nästan 130 Euro, även från Saab så Saab Parts AB ....

 • Om så är fallet skulle det vara rätt och viktigt steg i rätt riktning. För mig skulle detta vara det rätta tecknet på att NEVS är seriösa om att fortsätta Saabs historia på de traditionella marknader som sedan dess etablerats. Jag tror fortfarande att NEVS inte var exakt en lycka till Saab.
  I början en hel del reverie och ideologi med att spinna för att styva upp på elbilar men väldigt långsamt väcker de sig och kommer fram i verkligheten. Kineserna lär sig mycket långsamt som det är i Europa, faktiskt lyckligtvis annars annars hälften av Europa skulle vara kinesisk. Men som jag sa för mig hade det rätta steget länge varit nödvändigt.

 • Såvitt jag vet var NEVS ovilliga att betala det icke-marknadspriset som den svenska staten ville köpa från Saab Automobile.

  Vid den tidpunkten har den svenska staten på eget initiativ betalat en av de många gäldenärerna i SAAB Automobile AB, nämligen EIB. Nu skattebetalarna får betala detta steg eftersom varken Saab Parts inom överskådlig framtid kan tjäna pengar, inte heller kommer någon att betala dessa pengar för SAAB Parts en investerare.

  Under tiden, som Tom säger, har de redan skrivit av en del av köpvärdet. Men priset kommer att minska tills NEVS tar det sista steget. NEVS är ett privat företag och kommer att göra vad som är värt från en entreprenörssynpunkt.

  Med det sagt skulle jag också vilja se Saab Parts omnämnt NEVS Parts och inte Orio.

  • Och varför fortsätt inte Saab Parts?

   • Eftersom med Saab-bilar före NEVS kan du inte utveckla en långlivad affärsmodell eftersom dessa bilar blir mindre och mindre.

    Och jag tror inte att NEVS kommer att överlämna eftermarknadsverksamheten till en tredje part utan att ha någon kontroll över det.

   • Jag undrar också, eftersom i huvudsak delar fortsätter att vara (enligt meddelandet) för tillverkas och säljs Saab och NEVS har stå på sin sista presentation av den nya 9-3 på kylargrillen och SAAB emblem på motorhuven samt. (Scania måste tas bort som vi vet)

 • Kanske kan NEVS kalla sig Saab Cars eller åter Saab Automobile AB och även Saab Parts kan stanna. Det skulle vara trevligt, allt tillbaka till det gamla, förutom fågeln.

Kommentarer är stängda.