SAAB press. NEVS och den fattiga adeln.

Förra veckan tänkte Jonas Froberg i sin kolumn på Svenska Dagbladet återigen om Saabs framtid. Han är Saab-fan men har en realistisk bild av Trollhättan. Meddelandet från 18. September, den dag då NEVS producerade den första bilen, förstår han ganska tydligt. Saab är på väg igen.

Saab 9-3 i Griffin Trim på fabrikens lokaler
Saab 9-3 i Griffin Trim på fabrikens lokaler

Platsen är ambitiös. Saab 2.0 planerar en fabrik i Kina, finansierad av ett joint venture som ägs av 50% NEVS och 50% av Qingdao. Och Saab planerar återkommande 9-3 med konventionell enhet, konstruktion av en elbil och byggandet av 9-3-efterföljaren på Phoenix-plattformen. Allt detta, säger Fröberg, kräver mycket investering.

Och då är det fallet med VD, som letat efter en lång tid men inte hittades. Nu är Mathias Bergman verkställande VD - en man som faktiskt är PR-konsult. I sin artikel frågar Fröberg några enkla frågor och kommer upp med ett överraskande enkelt svar.

Men först frågorna. Hur vill NEVS sälja en (hopplöst) föråldrad bil? Hur vill du få ett positivt kassaflöde? Svaret, i bästa fall: kinesiska pengar.

Eller uttryckte ganska slående: pengar gifter sig med fattig adel. Förmodligen är Fröberg rätt och jag håller med honom. Förutom saken med den föråldrade bilen. Jag tror inte det. Saab är realistiskt en långsiktig investering för kineserna. Det faktum att NEVS inte förväntar sig ett positivt kassaflöde internt under de närmaste åren har redan läckt ut tidigare. Vad talar för investerarnas känsla för verkligheten.

Saab är inte ett isolerat fall, allt talar för en statskontrollerad svärm mot bilindustrin. Förändringen i billandskapet i Europa talar vanlig text. Volvo ägare Li Shufu betalade sin Göteborgsinvestering med pengar från statliga banker. Dong Feng - företaget är i Trollhättan och vill vara med i PSA-gruppen - är halvstat. BAIC, koncernen förvärvade Saab licenser 2009 och ville ta över hela varumärket från Victor Muller det följande året, är statligt ägda. Även vid NEVS kommer pengarna inte bara från Kai Johan Jiang. Utan statliga medel, som strömmar på något sätt, skulle varumärkets struktur inte finansieras för honom.

Saab är fattig adel. Ett traditionellt varumärke som har glidit med stor stolthet mot förstörelse. Pengar möter stora namn, det kan bli en succeshistorie. Om NEVS Investeringen har politiken goda och man kan anta att mycket är möjligt i framtiden. Den nya utgåvan av Saab 9-3 är då bara en fingerövning för att få livets livscykel tillbaka på rätt spår. Nya bilar till återförsäljare, demonstrationsbilar, leasing, begagnade och åriga bilar. En fungerande leverantörsbas, en andningsfabrik. Grunden för att skriva en succeshistorie.

Förmodligen kommer vi att kunna se den nya versionen av 9-3 i år. Optiskt och tekniskt reviderat. I den tyska pressen kommer man att skriva igen av en gammal bil, och en viss professor kommer att intyga Saab inga framtida chanser. Att det finns en långsiktig plan bakom den och det man kan tänka framåt i Trollhättan anses inte. Men det verkliga testet för NEVS saknas fortfarande.

Eftersom bara följande modeller på Phoenix-plattformen visar om NEVS kan bygga bilar med namnet Saab med rätta. Svensk teknik möter kinesiska pengar. Det kan fungera. Qoros visar nu hur europeisk kunskap med kinesisk produktion och pengar kastar en betydande debut på marknaden. Men NEVS har en stor fördel. Qoros är den nya början med ett vitt pappersark. Saab är bilhistoria, rik på legender. Namnet Saab låter bättre än någon nykomlingens konstnamn. Åtminstone i detta område slår den gamla adelen nybörjaren idag. Tiderna blir mer spännande igen!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om "SAAB press. NEVS och den fattiga adeln."

 • Bra bidrag, faktiskt noggrann analys av nuvarande situation. Min åsikt.

 • Bra artikel !!!

  Jag ser inte 9-3 som en gammal bil. Det lurar några nya människor.

  Den sagda Prof. vi sponsrade säkert av den tyska billobban.

  Låt oss hoppas på det bästa för SAAB.

  Ulrich

 • Hittills har det alltid varit de rundor som NEVS endast med skyldigheten att producera fordon i Sverige, fortsättningen av varumärket SAAB var tillåtet.

  Från detta åtagande, är jag fortfarande och därför inte ser någon risk för att endast tillverkas i Kina - för som Tom förklarade ordentligt, är positiva utsikter alltid förknippade med ett välkänt varumärke, vilket naturligtvis är också god kvalitet. Qoros tar till exempel många år att komma nära sådana förhållanden - även LEXUS är fortfarande ett varumärke som många bilförare verkligen inte kan klassificera.

 • Det skulle vara ganska ledsen om NEVS skulle fokusera på Kina. Det skulle vara förlorat potentiellt !!

 • Men frågan är, om på fabriken i Kina inte helt är alla fordon byggda och bara i sverige
  Utvecklingen beror på att jag hittills har intrycket att NEVS inte har något intresse för den europeiska bilmarknaden
  Jag skulle vara glad om mitt intryck är fel, men NEVS gör ingenting om namnet
  Att uppleva SAAB positivt i Europa

 • Bra artikel till början på måndagen! Perspektivet är rätt och det blir spännande. Intressant att fler och fler SAAB-förare också har Goteborg i garaget.

 • Stort post tack! Jag kan inte "underteckna" att Saab 9-3 är en föråldrad bil. Min fru Saab 9-3 TID är väldigt pålitlig och är inte på något sätt underlägsen min V70 i tekniska frågor.
  Visserligen vissa tekniska gimmicks fid off konkurrensen, men då kan de inte bryta ...
  Skulle vara trevligt att få ett större utbud av modeller, eftersom 9-3 för mina behov men bissl är för liten.

Kommentarer är stängda.