Backspegeln. Endast namnet ändras.

Saab Parts AB byter namn till Orio AB. Man kan tro att namnet lyckades eller inte. Viktigare är de fakta som berör oss alla. Och de frågor som namnbytet väcker. Det är uppenbart att två företag i Saab-världen, som vi förstår tillhör tillsammans, utvecklas i olika riktningar.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

Ingenting förändras för oss, Saab-förarna och även för Saab-partnerna. Saab Parts AB, om några veckor kommer att fungera under namnet Orio AB, kommer att fortsätta att vara leverantör för Saab originalreservdelar. I gårdagens tillkännagivande till Saab-partner skrev VD Lenhart Stahl "Vi är ensamleverantör av original Saab-delar och kommer att arbeta med Saab närmare än någonsin på kort och medellång sikt.”Det bör ses som ett löfte. Saabs Helpdesk i Trollhättan kommer också att finnas kvar för våra workshops. Dessutom är företaget under statligt ägande, vilket garanterar en stabil utveckling.

En bakgrund till namnbytet är förlängningen av produktsortimentet. Med Orio valdes ett neutralt namn, vilket inte kommer att vara ett hinder i den expanderade distributionsverksamheten. För i Nyköping säljer du inte bara originala Saab reservdelar i framtiden; Det finns fler märken tillagda. Detta breddar kundbasen och sätter företaget framtidssäker på ytterligare pelare. Realistiskt, eftersom distributionen av Saab reservdelar borde ha nått sin topp under tiden och långsamt men kontinuerligt sjunker i framtiden. I Sverige antas en årlig minskning av 6%, vilket gör att det är omtänksamt. För å ena sidan minskar oundvikligen med ökande ålder, antalet dagliga fordon, i gengäld, når allt fler Saabs gamla eller Youngtimer-statusen.

Allting om äldre fordon har blomstrat i flera år, och allt fler återförsäljare inser att levande i denna nisch, som länge sedan upphört att vara en, kan leva bekvämt. I Nyköping har denna trend ännu inte blivit erkänd. Reservdelsförsörjningen behöver förbättras, och som gammal Saab 99, 900 och 9000 blir mer populära, tittar du bara bort. En klassisk sektion skulle vara en investering i framtiden och en långsiktig.

När det gäller engelska klassiker med länge förlorade tillverkare fungerar utbudet av reservdelar utmärkt; små företag och fans organiserade sig här. Detta bör ses som ett varningsexempel i Sverige. Om du lämnar öppna luckor, kommer reproduktionen och distributionen att göras av fyndiga tredjepartsföretag. Lenhart Stahl lovade igår "Mer Saab än någonsin". Kanske då kommer du att ta hand om våra gamla skatter.

Namnbytet sätter ett betydande ljus på situationen i Trollhättan. På försommaren var vi fortfarande fulla av hopp om att det skulle växa tillsammans som enligt logisk förståelse hör samman. Nyköping har försäljningsnätverket i Nordamerika och Europa, och vi trodde NEVS skulle ha produkten till det. Produkten, en Saab för Europa och USA, saknas och NEVS har fokuserat på Kina för Saab 9-3 Revival. Utan en produkt behöver NEVS inte ett försäljningsnätverk, åtminstone inte just nu. Utvecklingen antyder att det tar ett tag längre än hoppats tills vi kommer att se en europeisk version av den nya upplagan av Saab 9-3.

I Nyköping kunde du inte vänta på att en produkt skulle vara redo för serieproduktion på NEVS. Tiden att agera hade kommit och att låta möjligheterna glida förbi hade varit försumlig. Detta är verkligheten, oavsett om vi gillar det eller inte! Lenhart Stahl sa igår i en intervju med TTELA om förhållandet med NEVS ".. vi har en normal kund-leverantörsrelation ..". Saab Parts AB är en logistikleverantör för NEVS, ingenting mer, inget mindre.

Att båda företagen går bort behöver inte vara en utveckling för alla tider. Men det återspeglar den nuvarande situationen. Låt oss se de positiva sakerna! Det finns ett dedikerat team i Eschborn som tar hand om våra reservdelar. Besättningen har mycket Saab i sitt blod, oavsett vilket namn företaget bär. Och låt oss fokusera på vad vi har och vad vi tycker om varje dag. Våra fordon! Med eller utan en griffin, med Saab eller Saab - Scania bokstäver på huven. Stora kultfordon från södra Sverige ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

8 tankar om “Backspegeln. Endast namnet ändras."

 • blank

  Om NEVS inte är i fart måste Saab Parts leta efter en ny inkomstkälla. Precis hur ska det fungera när Stahl meddelar att mer Saab någonsin kommer att vara inne i framtiden. Förutom NEVS finns det för närvarande ingen som kan stå för fortsättningen av Saab Automobile. Det är osannolikt att flygplanstillverkarna börjar om med fordonsproduktion. För NEVS är Europa och Amerika uppenbarligen oviktiga och försumbara. Långsamt, om något skulle hända med Nya Saab, skulle något komma upp som gör Saab närvarande i människors sinnen igen. För de flesta är Saab bosatt och borta. Förutom Saab-förarna slösar knappast någon en tanke på Saab. För mig betyder det: Saabs namn kommer att hökas i Kina i framtiden, och när min nuvarande Saab är "utsliten" kommer jag inte att kunna köpa en ny svensk bil för det finns inte längre hos oss. Det finns fortfarande en Volvo, men det är inte min sak, och om jag byter, har jag lite patriotisk tysk touch, och om jag tittar närmare på min Saab hittar jag många delar som har märket Made in Germany.

  • blank

   ... eller Made in France (Valeo, strålkastare) eller Made in Spain (Bosch bränslefilter, GM backspegelram).

   Annars håller jag med - NEVS ger mig ibland intrycket att det är ett tunt program genom att säga "Det kommer mycket mer snart!" vill dubba. Jag vågar tvivla på om detta beror på den Kina-tunga marknadsinriktningen, trots allt hör man ännu mindre i den riktningen. Du bör också komma ihåg: Kineserna gillar att köpa bilar som är populära i Europa och Amerika, eller som verkar vara populära i deras ögon: Buick, VW, BMW. Och även om det är överklassstillverkarna som föredras i Kina, skulle det fortfarande vara ett argument för den kinesiska marknaden om NEVS åtminstone skulle kunna etablera SAAB-varumärket som en exklusiv nischprodukt i Europa och Amerika.

   I detta sammanhang märker jag att Orio som företagsnamn är ganska meningslöst - precis som namnen på vissa kinesiska tillverkare av delar (”Top Up Industries Ltd.” - gör omkopplare och knappar för elektriska apparater).

   • blank

    Den första satsen bör gå till Kina, enligt NEVS, så det har stressats om och om igen. Och naturligtvis är dina bekymmer rätt, men vi sitter tyvärr bara på publikbanken

    • blank

     Jag trodde att Kina skulle föredra elbilar byggda på grundval av 9-3, som nu är i produktion. Eller fick jag fel? Det kommer troligen från dåligt pressarbete.

     Jag håller med meningen med publikbänken - förutom "tyvärr". Jag kan faktiskt inte komma ihåg en framgångsrik “kundköp” ... och för att vara ärlig kan jag inte heller komma ihåg en framgångsrik ledningsköp ...

     • blank

      Idag är jag generös och avbryter härmed "tyvärr". För i verkligheten skulle det inte ha varit för oss. Ha en bra semester!

 • blank

  I så fall ser jag också detta mer pragmatiskt: så länge som min 900er ger mig någonstans och jag kan hitta delarna någonstans, kan de kalla sig själva eftersom de vill ha.
  En sak är klar: Saab är en kult och det kommer inte att förändras efter sådana ytliga diskussioner.
  @ Detlef: Jag tror att bilen kan köra tyst längre än den första Zipperlein

 • blank

  Det är vettigt att köra gamla fordon en stund till, om möjligt, än att byta till nya produkter vid de första blixtlåsarna. Detta gäller särskilt ur ekologisk synvinkel - men gäller i allt högre grad den rent ekonomiska sidan (se priserna på nya bilar jämfört med till och med dyra reparationer).

  Logiskt sett är det ett lycka till att den nödvändiga försäljningen av nya fordon till stor del äger rum på den kinesiska marknaden - där det finns ett stort behov av att komma ikapp när det gäller bilar.

  På lång sikt kommer naturligtvis NEVS förvärv av Orio AB sannolikt att ske, för det kommer också att finnas mycket pengar att göra där - faktiskt ett smart steg för att låta staten göra en utvidgning av affärsområdena och sedan strejka senare.

  Trots alla expansionsplaner bör du naturligtvis inte tappa ur sikte på de gamla och unga tidtabellerna - om bara av marknadsföringsskäl: Ett välbevarat gammalt fordon kan knappast överträffas och därför en bra figur för respektive tillverkare!

 • blank

  Så hela processen är meningsfull. Egentligen bryr jag mig inte om det heta, så länge delleveranserna fungerar. Våra SAABs kan springa så här länge, men som företag måste de naturligtvis leta efter andra ben om NEVS inte kommer till sorg.

  I vårt alltmer populära bortkastningssamhälle - detta gäller nu även för bilar - börjar vissa långsamt tänka om och det är smart att inkludera olika märken i sortimentet.

Kommentarer är stängda.