Backspegeln. Endast namnet ändras.

Saab Parts AB byter namn till Orio AB. Man kan tro att namnet lyckades eller inte. Viktigare är de fakta som berör oss alla. Och de frågor som namnbytet väcker. Det är uppenbart att två företag i Saab-världen, som vi förstår tillhör tillsammans, utvecklas i olika riktningar.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

För oss, Saab-föraren och även för Saab-partnerna ändras ingenting. Saab Parts AB, under namnet Orio AB om några veckor, fortsätter att vara leverantör av Saab Original-reservdelar. I gårdagens meddelande till Saab-samarbetet skrev VD Lenhart Stahl "Vi är ensamleverantör av original Saab-delar och kommer att arbeta med Saab närmare än någonsin på kort och medellång sikt."Du borde se det som ett löfte. Saab Helpdesk i Trollhättan fortsätter att vara tillgänglig för våra workshops. Dessutom är företaget kvar i statligt ägande, vilket garanterar en stabil utveckling.

En bakgrund till namnbytet är förlängningen av produktsortimentet. Med Orio valdes ett neutralt namn, vilket inte kommer att vara ett hinder i den expanderade distributionsverksamheten. För i Nyköping säljer du inte bara originala Saab reservdelar i framtiden; Det finns fler märken tillagda. Detta breddar kundbasen och sätter företaget framtidssäker på ytterligare pelare. Realistiskt, eftersom distributionen av Saab reservdelar borde ha nått sin topp under tiden och långsamt men kontinuerligt sjunker i framtiden. I Sverige antas en årlig minskning av 6%, vilket gör att det är omtänksamt. För å ena sidan minskar oundvikligen med ökande ålder, antalet dagliga fordon, i gengäld, når allt fler Saabs gamla eller Youngtimer-statusen.

Allting om äldre fordon har blomstrat i flera år, och allt fler återförsäljare inser att levande i denna nisch, som länge sedan upphört att vara en, kan leva bekvämt. I Nyköping har denna trend ännu inte blivit erkänd. Reservdelsförsörjningen behöver förbättras, och som gammal Saab 99, 900 och 9000 blir mer populära, tittar du bara bort. En klassisk sektion skulle vara en investering i framtiden och en långsiktig.

Förresten, med engelska klassiker med tillverkare som för länge sedan försvunnit, är utbudet av reservdelar utmärkt. Små företag och fans har organiserat sig här. Det bör ses som ett varningsexempel i Sverige. Om du lämnar öppna luckor kommer reproduktionen och distributionen att överföras av resursfulla tredjepartsföretag. Lenhart Stahl lovade igår "Mer Saab än någonsin". Kanske då tar du hand om våra gamla skatter.

Ett betydande ljus kastar namnbytet på situationen i Trollhättan. I början av sommaren var vi fortfarande fulla av hopp om att det växer ihop, vilket tillhör varandra enligt en logisk förståelse. Nyköping har distributionsnätet i Nordamerika och Europa, och NEVS har - som vi trodde - produkten. Produkten, en Saab för Europa och USA, saknas, och NEVS har fokuserat på Kina för Saab 9-3-väckelsen. Utan en produkt behöver NEVS inte ett försäljningsnätverk, åtminstone inte just nu. Utvecklingen förskuggar att det kommer ta längre tid än vad vi hoppas på tills vi ser en europeisk version av Saab 9-3-återbetalningen.

I Nyköping kunde du inte vänta tills en produktionsklar produkt tillkännager sig hos NEVS. Tiden att agera hade kommit, och att låta möjligheterna gå ut skulle ha varit oaktsam. Det är verkligheten, om vi gillar det eller inte! Lenhart Stahl sa igår i en intervju med TTELA om förhållandet till NEVS ".. vi har en normal kund-leverantörsrelation ..". Saab Parts AB är en logistikleverantör för NEVS, ingenting mer, inget mindre.

Att driva varandra från båda företagen behöver inte vara utveckling för hela tiden. Men det speglar den nuvarande situationen. Låt oss se de positiva sakerna! I Eschborn sitter ett dedikerat team som tar hand om våra reservdelar. Besättningen har mycket Saab i blodet, oavsett vilket namn företaget bär. Och fokusera på vad vi har och vad vi tycker om varje dag. Våra fordon! Med eller utan Griffin, med Saab eller Saab-Scania-logotypen på huven. Stor kult mobil från södra Sverige bara ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

8 tankar också "Backspegeln. Endast namnet ändras."

 • Så hela processen är meningsfull. Egentligen bryr jag mig inte om det heta, så länge delleveranserna fungerar. Våra SAABs kan springa så här länge, men som företag måste de naturligtvis leta efter andra ben om NEVS inte kommer till sorg.

  I vårt allt mer uttalade kasta bort samhälle - som nu också påverkar bilar - börjar vissa sakta att ompröva och det är klokt att ta olika märken i programmet.

 • Det är vettigt att köra gamla fordon så långt som möjligt ett tag längre än att byta till nya produkter vid den allra första Zipperchen. Detta gäller speciellt ekologiskt - men gäller också alltmer på den finansiella sidan (se nya bilpriser jämfört med även kostsamma reparationer).

  Det är logiskt en lycka till att den nödvändiga nya bilförsäljningen i stor utsträckning finns på den kinesiska marknaden - där det finns ett stort behov av att komma ikapp inom bilindustrin.

  På lång sikt bör övertagandet av Orio AB av NEVS naturligtvis ske, för det kommer också att finnas snygga pengar att tjäna - faktiskt ett smart drag som du kan göra statens expansion av verksamheten och slår sedan senare.

  Självklart, trots alla expansionsplaner, bör du inte glömma den gamla och yngreimergruppen - av marknadsföringsskäl: Ett välbevarat gammalt fordon är svårt att slå och därmed en stor figurhuvud för respektive tillverkare!

 • I så fall ser jag också detta mer pragmatiskt: så länge som min 900er ger mig någonstans och jag kan hitta delarna någonstans, kan de kalla sig själva eftersom de vill ha.
  En sak är klar: Saab är en kult och det kommer inte att förändras efter sådana ytliga diskussioner.
  @ Detlef: Jag tror att bilen kan köra tyst längre än den första Zipperlein

 • Om NEVS inte går i fickorna, måste Saab Parts logiskt se efter en ny inkomstkälla. Men hur ska det gå när Mr. Steel tillkännager att i framtiden borde Saab någonsin vara inne. Utom NEVS det men just nu ingen kunde stå för en fortsättning av Saab Automobile. Flygplanstillverkarna kommer förmodligen knappast att börja om med fordonstillverkning. För NEVS verkar Europa och Amerika obetydligt och försumbar. Det bör långsamt när något är att vara med New Saab får något som Saab gör närvarande igen i människornas sinnen. För de flesta människor är Saab bosatt och borta. Förutom de Saab förare knappast någon trodde för Saab.Für bortkastade mig betyder det att namnet Saab är verhöckert i framtiden i Kina, och jag kommer om min nuvarande Saab "inte spenderat" har möjlighet att köpa mig en ny Svensk bil längre eftersom det finns inte längre med oss. Volvo ja det också, men är inte min sak, och om någonsin förändras, jag något färgade tyska patriotiska, och när jag tittar på min Saab närmare ankucke jag finna många delar som är att hitta Made in Germany.

  • ... eller Made in France (Valeo, strålkastare) eller Made in Spain (Bosch bränslefilter, GM-backspegelram).

   Annars instämmer jag - NEVS gör mig ibland intrycket av att vilja dubba ett tidigare tunt program med anteckningen "Snart kommer det att bli mycket mer!". Men om det beror på Kina-orienterad marknadsorientering, vågar jag tvivla, trots allt hör man i riktningen ännu mindre. Också, kom ihåg: Kinesiska gillar att köpa bilar, som är populär i Europa och Amerika, eller verkar vara populära i deras ögon: Buick, VW, BMW. Och medan preferenser ges till premiumklasstillverkare som är populära i Kina, skulle det vara ett argument till förmån för den kinesiska marknaden, eftersom NEVS åtminstone kunde skapa SAAB-varumärket som en exklusiv nischprodukt i Europa och Amerika.

   I det här sammanhanget märker jag att Orios företagsnamn är djupt meningslöst - precis som namnen på några kinesiska delleverantörer ("Top Up Industries Ltd." - tillverkar omkopplare och knappar för elektriska apparater).

   • Den första satsen bör gå till Kina, enligt NEVS, så det har stressats om och om igen. Och naturligtvis är dina bekymmer rätt, men vi sitter tyvärr bara på publikbanken

    • Jag trodde att Kina skulle föredra elbilar byggda på grundval av 9-3, som nu är i produktion. Eller fick jag fel? Det kommer troligen från dåligt pressarbete.

     Satsen med publikbanken håller jag med - utom för "tyvärr". Faktum är att jag inte kommer ihåg en framgångsrik "kund buyout" nu ... och att vara ärlig om en framgångsrik management buyout ...

     • Var generös idag och stjäla "tyvärr" härmed. För i det verkliga livet skulle det förmodligen inte varit något för oss. Ha en trevlig semester!

Kommentarer är stängda.