Backspegeln. Endast namnet ändras.

Saab Parts AB byter namn till Orio AB. Man kan tro att namnet lyckades eller inte. Viktigare är de fakta som berör oss alla. Och de frågor som namnbytet väcker. Det är uppenbart att två företag i Saab-världen, som vi förstår tillhör tillsammans, utvecklas i olika riktningar.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

Für uns, die Saab Fahrer und auch für die Saab Partner, ändert sich nichts. Die Saab Parts AB, in ein paar Wochen wird sie unter dem Namen Orio AB unterwegs sein, wird weiterhin der Lieferant für Saab Original Ersatzteile bleiben. In der gestrigen Mitteilung an die Saab Partner schrieb CEO Lenhart Stahl „Vi är ensamleverantör av original Saab-delar och kommer att arbeta med Saab närmare än någonsin på kort och medellång sikt.“ Das sollte man als Versprechen sehen. Auch das Saab Helpdesk in Trollhättan bleibt weiterhin für unsere Werkstätten verfügbar. Außerdem verbleibt das Unternehmen unverändert im staatlichen Besitz, was eine stabile Entwicklung garantiert.

En bakgrund till namnbytet är förlängningen av produktsortimentet. Med Orio valdes ett neutralt namn, vilket inte kommer att vara ett hinder i den expanderade distributionsverksamheten. För i Nyköping säljer du inte bara originala Saab reservdelar i framtiden; Det finns fler märken tillagda. Detta breddar kundbasen och sätter företaget framtidssäker på ytterligare pelare. Realistiskt, eftersom distributionen av Saab reservdelar borde ha nått sin topp under tiden och långsamt men kontinuerligt sjunker i framtiden. I Sverige antas en årlig minskning av 6%, vilket gör att det är omtänksamt. För å ena sidan minskar oundvikligen med ökande ålder, antalet dagliga fordon, i gengäld, når allt fler Saabs gamla eller Youngtimer-statusen.

Allting om äldre fordon har blomstrat i flera år, och allt fler återförsäljare inser att levande i denna nisch, som länge sedan upphört att vara en, kan leva bekvämt. I Nyköping har denna trend ännu inte blivit erkänd. Reservdelsförsörjningen behöver förbättras, och som gammal Saab 99, 900 och 9000 blir mer populära, tittar du bara bort. En klassisk sektion skulle vara en investering i framtiden och en långsiktig.

Bei englischen Klassikern mit längst verblichenen Herstellern funktioniert der Nachschub mit Ersatzteilen übrigens hervorragend; hier haben kleine Firmen und Fans sich selbst organisiert. Das sollte man in Schweden als warnendes Beispiel sehen. Lässt man offene Lücken zu, wird die Nachfertigung und der Vertrieb von findigen Drittfirmen übernommen werden. Lenhart Stahl versprach gestern „Mer Saab än någonsin„. Vielleicht kümmert man sich dann um unsere alten Schätze.

Ett betydande ljus kastar namnbytet på situationen i Trollhättan. I början av sommaren var vi fortfarande fulla av hopp om att det växer ihop, vilket tillhör varandra enligt en logisk förståelse. Nyköping har distributionsnätet i Nordamerika och Europa, och NEVS har - som vi trodde - produkten. Produkten, en Saab för Europa och USA, saknas, och NEVS har fokuserat på Kina för Saab 9-3-väckelsen. Utan en produkt behöver NEVS inte ett försäljningsnätverk, åtminstone inte just nu. Utvecklingen förskuggar att det kommer ta längre tid än vad vi hoppas på tills vi ser en europeisk version av Saab 9-3-återbetalningen.

In Nyköping konnte man nicht warten, bis sich ein serienreifes Produkt bei NEVS ankündigt. Die Zeit zum Handeln war gekommen, und die Möglichkeiten verstreichen zu lassen, wäre fahrlässig gewesen. Das ist die Realität, ob sie uns gefällt oder nicht ! Lenhart Stahl sagte dazu gestern im Interview mit der TTELA über das Verhältnis zu NEVS „.. vi har en normal kund-leverantörsrelation ..„. Die Saab Parts AB ist Logistikdienstleister für NEVS, nicht mehr, nicht weniger.

Att driva varandra från båda företagen behöver inte vara utveckling för hela tiden. Men det speglar den nuvarande situationen. Låt oss se de positiva sakerna! I Eschborn sitter ett dedikerat team som tar hand om våra reservdelar. Besättningen har mycket Saab i blodet, oavsett vilket namn företaget bär. Och fokusera på vad vi har och vad vi tycker om varje dag. Våra fordon! Med eller utan Griffin, med Saab eller Saab-Scania-logotypen på huven. Stor kult mobil från södra Sverige bara ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

8 tankar också "Backspegeln. Endast namnet ändras."

 • 2. Oktober 2013 vid 9: 17 AM
  permalink

  Så hela processen är meningsfull. Egentligen bryr jag mig inte om det heta, så länge delleveranserna fungerar. Våra SAABs kan springa så här länge, men som företag måste de naturligtvis leta efter andra ben om NEVS inte kommer till sorg.

  I vårt allt mer uttalade kasta bort samhälle - som nu också påverkar bilar - börjar vissa sakta att ompröva och det är klokt att ta olika märken i programmet.

 • 2. Oktober 2013 vid 1: 22 PM
  permalink

  Det är vettigt att köra gamla fordon så långt som möjligt ett tag längre än att byta till nya produkter vid den allra första Zipperchen. Detta gäller speciellt ekologiskt - men gäller också alltmer på den finansiella sidan (se nya bilpriser jämfört med även kostsamma reparationer).

  Det är logiskt en lycka till att den nödvändiga nya bilförsäljningen i stor utsträckning finns på den kinesiska marknaden - där det finns ett stort behov av att komma ikapp inom bilindustrin.

  På lång sikt bör övertagandet av Orio AB av NEVS naturligtvis ske, för det kommer också att finnas snygga pengar att tjäna - faktiskt ett smart drag som du kan göra statens expansion av verksamheten och slår sedan senare.

  Självklart, trots alla expansionsplaner, bör du inte glömma den gamla och yngreimergruppen - av marknadsföringsskäl: Ett välbevarat gammalt fordon är svårt att slå och därmed en stor figurhuvud för respektive tillverkare!

 • 2. Oktober 2013 vid 2: 21 PM
  permalink

  I så fall ser jag också detta mer pragmatiskt: så länge som min 900er ger mig någonstans och jag kan hitta delarna någonstans, kan de kalla sig själva eftersom de vill ha.
  En sak är klar: Saab är en kult och det kommer inte att förändras efter sådana ytliga diskussioner.
  @ Detlef: Jag tror att bilen kan köra tyst längre än den första Zipperlein

 • 2. Oktober 2013 vid 5: 10 PM
  permalink

  Wenn NEVS nicht in die Puschen kommt muss sich logischerweise Saab Parts nach einer neuen Einnahmequelle suchen . Nur wie soll das gehen wenn Herr Stahl verkündet das künftig mehr Saab den je drinn sein soll . Außer NEVS gibt es doch im Moment niemand der für die Weiterführung von Saab Automobile stehen könnte . Die Flugzeugbauer werden ja wohl kaum wieder mit der Fahrzeugproduktion anfangen. Für NEVS ist scheinbar Europa und Amerika unwichtig und vernachlässigbar . Dabei sollte so langsam , wenn es mit New Saab noch was werden soll , etwas kommen , dass Saab wieder präsent in den Köpfen der Leute macht . Für die meisten Leute ist Saab abgewickelt und weg . Außer den Saab Fahrern verschwendet kaum noch jemand einen Gedanken an Saab.Für mich heißt das : der Name Saab wird in Zukunft in China verhöckert , und ich werde , wenn mein aktueller Saab „ausgebraucht“ ist mir kein neues schwedisches Auto mehr kaufen können , weil es das bei uns nicht mehr gibt. Volvo gibts ja auch noch , ist aber nicht mein Ding , und wenn schon wechseln , dann bin ich da schon etwas deutsch patriotisch angehaucht , und wenn ich mir meinen Saab etwas genauer ankucke finde ich viele Teile auf denen das Made in Germany zu finden ist.

  • 2. Oktober 2013 vid 5: 37 PM
   permalink

   ... eller Made in France (Valeo, strålkastare) eller Made in Spain (Bosch bränslefilter, GM-backspegelram).

   Ansonsten stimme ich zu – NEVS macht auf mich manchmal den Eindruck, ein bisher dünnes Programm durch den Hinweis „Da kommt bald noch viel mehr!“ überspielen zu wollen. Ob das aber nun an China-lastiger Marktorientierung liegt, wage ich zu bezweifeln, immerhin hört man in die Richtung ja noch weniger. Außerdem sollte man bedenken: Chinesen kaufen an Autos gerne, was in Europa und Amerika beliebt ist, oder in deren Augen beliebt zu sein scheint: Buick, VW, BMW. Und auch wenn es bevorzugt die Oberklassehersteller sind, die in China beliebt sind, so wäre es doch ein Argument für den chinesischen Markt, könnte NEVS die Marke SAAB zumindest als exklusives Nischenprodukt in Europa und Amerika etablieren.

   In dem Zusammenhang fällt mir auf, daß Orio als Firmenname reichlich nichtssagend ist – genau wie die Namen mancher chinesischer Teilehersteller („Top Up Industries Ltd.“ – stellt Schalter und Knöpfe für Elektrogeräte her).

   • 2. Oktober 2013 vid 5: 46 PM
    permalink

    Den första satsen bör gå till Kina, enligt NEVS, så det har stressats om och om igen. Och naturligtvis är dina bekymmer rätt, men vi sitter tyvärr bara på publikbanken

    • 3. Oktober 2013 vid 1: 16 PM
     permalink

     Jag trodde att Kina skulle föredra elbilar byggda på grundval av 9-3, som nu är i produktion. Eller fick jag fel? Det kommer troligen från dåligt pressarbete.

     Dem Satz mit der Zuschauerbank stimme ich zu – bis auf das „leider“. Fürwahr, ich kann mich jetzt an kein geglücktes „Customer-Buyout“ erinnern… und um an ein geglücktes Management-Buyout ehrlich gesagt auch nicht…

     • 3. Oktober 2013 vid 1: 55 PM
      permalink

      Bin heute mal großzügig und steiche hiermit das „leider“. Denn im wirklichen Leben wäre das wohl nichts für uns gewesen. Dir einen schönen Feiertag!

Kommentarer är stängda.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish