Saab nyheter. Saab ingenjörer för Qoros.

Det finns dessa meddelanden, som man ser som Saab-fan med ett skratt och ett gråtande öga. Den kinesiska - israeliska nykomlingen Qoros gjorde högsta betyg i Euro NCAP-kraschprovet. Med fem stjärnor är detta det bästa resultatet som någonsin uppnåtts av en kinesisk bil. Ansvarig för detta är tidigare Saab-ingenjörer.

Qoros 3
Qoros 3

Presssekreterare Eric Geers, vi kommer ihåg honom från turbulenta Saab-tider, betonade att det var Saab-ingenjörer som gjorde det mesta av arbetet. "Vi är det första kinesiska varumärket med 5-stjärnor," sa han. Fordon från konkurrenten Geely skulle ha nått högst 4-stjärnor. Huvudansvarig för den goda prestationen är den tidigare Saab-ingenjören och nuvarande lagchef på Qoros, Roger Malkusson.

För att korrekt klassificera testet och dess betydelse måste man veta att Qoros 3 har fungerat bättre än en Mercedes A-klass eller en VW Golf. Även om det är ganska bristfälligt i vissa discipliner, gör det verkligen ont i Wolfsburg eller i Stuttgart.

En tidigare Saab-presschef meddelar idag att en kinesisk produkt som leds av en tidigare Saab-ingenjör och hans medarbetare, även tidigare i Saabs tjänst, har vunnit kronan i fordonssäkerhet. Saab Knowledge kommer att fortsätta hjälpa till att rädda liv överallt i världen. Det är trevligt. Endast, ska jag skratta eller gråta med det här meddelandet? Eftersom kompetensen har migrerat från Trollhättan. Och om hon kommer tillbaka någon gång, vem vet ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

12 tankar om "Saab nyheter. Saab ingenjörer för Qoros."

 • Idag var i FAS en hel sida om Quoros. Tyvärr inte ett ord om SAAB-gener! Men intressant, det är förmodligen en hatchback version planerad här. Detta ger hopp om en liknande utveckling vid NEVS.

 • En av de viktigaste argumenten för Saab och Volvo var den överlägsna säkerheten. Motor, drivteknik - låt oss titta på Vokswagen-koncernen hur mycket det passar slutet på varumärket ...

 • ?????? Är det mer korrekt? Eller är bidraget bara för insiders?
  Med vänliga hälsningar

 • LOL !!!

 • Din åsikt är helt klart för mig, men jag behöver inte dela den.

  När det gäller säkerhet ska alla biltillverkare få en hög nivå, det finns fortfarande tillräckligt med andra kriterier för att skilja den ena från den andra (design, motor och drivteknik, pris, bild, etc.).

 • Vad har det att göra med nöje? Varför ska man hälsa på det när konkurrenterna från Fjärran Östern med europeisk hjälp plötsligt hamnar ihop så snabbt. Det handlar trots allt om ekonomiska intressen och inte humanitära aktiviteter.

 • Intressant har OPEL bara 4-stjärnor med Adam. Ingen hjälp från Sverige längre, eller vad?

 • Hur vill du på allvar bygga osäkra bilar var som helst i världen? Bara för att du inte förnekar kineserna ... Som du redan erkänner hade det bara varit en fråga om tid innan kineserna byggde säkra bilar.
  Förresten, också Saab är i kinesisk besittning, man behöver inte se så dramatiskt.

 • Inte konstigt. Endast i den svenska lokalpressen, i en av de få tidningar som alltid har rapporterat ganska rättvist i Saab-krisen, hänvisas till de tidigare Saab-ingenjörernas prestationer. Dessutom var en annan svensk utvecklingsleverantör för bilindustrin inblandad. Synd att denna know-how nu har landat i Fjärran Östern. Kineserna skulle säkert ha förbättrat sina underskott i fråga om passagerar- och fotgängarskydd vid något tillfälle, men aldrig så snabbt som det hände nu.

 • Så de höll sitt ord på Qoros, särskilt eftersom de inte vill sälja sina bilar över priset, men med bra teknik och kvalitet. Det visar också att kineserna kan göra det - vilket i sin tur ger NEVS-Saab mycket att förvänta sig.

 • Kära Tom, Tyvärr är det inte Saab kunskap utan europeisk kunskap vad det finns för kineserna av vissa personer för Verfügungen.gestellt.

 • Hmm, åtminstone i pressmeddelandena jag har läst än en gång, inte ett ord från Saab-ingenjörerna, bara något från VW-designers och så vidare. Förmodligen skulle det ha varit för mycket av beröm för den kinesiska tillverkaren ...

Kommentarer är stängda.