Saab nyheter. Saab ingenjörer för Qoros.

Det finns dessa meddelanden, som du ser som en Saab-fan med ett skratt och ett gråtande öga. Den kinesiska - israeliska nykomlingen Qoros uppnådde toppbetyg i krasktestet Euro NCAP. Med fem stjärnor är det det bästa resultatet som en kinesisk bil någonsin har uppnått. Tidigare Saab-ingenjörer är också ansvariga.

Qoros 3
Qoros 3

Presschef Eric Geers, vi minns honom från turbulenta Saab-tider, betonade att det var Saabs ingenjörer som gjorde det mesta. "Vi är det första kinesiska varumärket med 5 stjärnor", sa han. Fordon från konkurrenten Geely har hittills uppnått max 4 stjärnor. Huvudansvarig för den goda prestationen är den tidigare Saab-ingenjören och nuvarande teamchefen på Qoros, Roger Malkusson.

För att korrekt klassificera testet och dess betydelse måste man veta att Qoros 3 har fungerat bättre än en Mercedes A-klass eller en VW Golf. Även om det är ganska bristfälligt i vissa discipliner, gör det verkligen ont i Wolfsburg eller i Stuttgart.

En före detta Saab-presschef meddelade idag att en kinesisk produkt under ledning av en tidigare Saab-ingenjör och hans anställda, av vilka några tidigare arbetat för Saab, har vunnit kronan inom fordonssäkerhet. På detta sätt kommer Saabs kunskap att fortsätta att rädda liv någonstans i världen. Det är trevligt. Men ska jag skratta eller gråta av den här rapporten? Eftersom kompetens har migrerat från Trollhättan. Och om hon kommer tillbaka en dag, vem vet ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

12 tankar om “Saab nyheter. Saab ingenjörer för Qoros."

 • Idag var i FAS en hel sida om Quoros. Tyvärr inte ett ord om SAAB-gener! Men intressant, det är förmodligen en hatchback version planerad här. Detta ger hopp om en liknande utveckling vid NEVS.

 • ?????? Är det mer korrekt? Eller är bidraget bara för insiders?
  Med vänliga hälsningar

 • Intressant har OPEL bara 4-stjärnor med Adam. Ingen hjälp från Sverige längre, eller vad?

  • LOL !!!

 • Inte konstigt. Endast i den svenska lokalpressen, i en av de få tidningar som alltid har rapporterat ganska rättvist i Saab-krisen, hänvisas till de tidigare Saab-ingenjörernas prestationer. Dessutom var en annan svensk utvecklingsleverantör för bilindustrin inblandad. Synd att denna know-how nu har landat i Fjärran Östern. Kineserna skulle säkert ha förbättrat sina underskott i fråga om passagerar- och fotgängarskydd vid något tillfälle, men aldrig så snabbt som det hände nu.

  • Hur kan du allvarligt vilja att osäkra bilar ska byggas var som helst i världen? Bara för att kineserna inte får göra det ... Som du också medger skulle det bara ha varit en fråga om tid innan kineserna skulle bygga säkra bilar.
   Förresten, också Saab är i kinesisk besittning, man behöver inte se så dramatiskt.

   • Vad har det att göra med nöje? Varför ska man hälsa på det när konkurrenterna från Fjärran Östern med europeisk hjälp plötsligt hamnar ihop så snabbt. Det handlar trots allt om ekonomiska intressen och inte humanitära aktiviteter.

    • Din åsikt är helt klart för mig, men jag behöver inte dela den.

     När det gäller säkerhet ska alla biltillverkare få en hög nivå, det finns fortfarande tillräckligt med andra kriterier för att skilja den ena från den andra (design, motor och drivteknik, pris, bild, etc.).

     • Ett av huvudargumenten för Saab och Volvo var deras överlägsna säkerhet. Motor, drivteknik - låt oss ta en titt på Vokwagen-gruppen hur mycket som är bra för att skära märken ...

 • Så de höll sitt ord med Qoros, särskilt eftersom de inte vill sälja sina bilar baserat på pris, men med bra teknik och kvalitet. Det visar också att kineserna kan göra detta - som i sin tur kan förvänta sig mycket för NEVS-Saab.

 • Kära Tom, Tyvärr är det inte Saab kunskap utan europeisk kunskap vad det finns för kineserna av vissa personer för Verfügungen.gestellt.

 • Hmm, åtminstone i pressmeddelandena som jag läste fanns det återigen inte ett ord från Saabs ingenjörer, bara något från VW-designers och så vidare. Det skulle förmodligen ha varit för mycket beröm för den kinesiska tillverkaren ...

Kommentarer är stängda.