IAA-gleanings. Volvo Concept Coupe IAA 2013.

Vänner till svenska bilar kan knappast klaga på tristess. Saab är helt ny under ägaren NEVS och i Göteborg är alla tecken på förändring. Ny plattform, nya motorer, ny design. Volvo förändras. Vad framtiden kommer att se ut som vi kunde se på IAA.

Volvo på IAA: original och studie
Volvo på IAA: original och studie

Concept Coupe är den första av tre studier som är utformade för att bana väg för den nya Volvo XC90. Det kommer att släppas i slutet av året, 2014, och kommer att bli den första självutvecklade modellen på en helt ny plattform sedan splittringen från Ford. Volvo vill, eller snarare måste, växa kraftigt de närmaste åren och öppna upp för andra köpare. Ett riskabelt företag, för att du vill vara, åtminstone en liten bit, som de tyska premiumtillverkarna.

En första titt på pressfoton i min brevlåda lyfte bekymmer i mitt panna. Är detta Volvos framtid? Ser inte Concept Coupe för mainstream ut från Tyskland? Studiens formgivare, Thomas Ingenlath, kommer från Volkswagen Group. Hans stationer är Skoda, Audi, Volkswagen. Han är mannen som kommer att definiera framtidens design för Göteborg. Kan en man med dessa rötter vara en Volvo? Är vi rättvisa! Ett foto är ett foto. Saker ser ofta mycket olika ut i naturen. Så gå till Volvos monter!

Hans inspiration hittades i Thomas Ingenlath Volvo 1800. En sportig coupe som återkommer många en Volvo-vän önskar. För personer som inte kan göra mycket med Volvo, glider originalet i glasögret något över studien på båsen. Så förklarar Volvo Concept Coupe sig själv.

Om du ser kupén i de trendiga ögonen ser allt annorlunda ut än på bilderna. Linjerna är trevligt ekonomiska utan att vara tråkiga. En linje, rak och sedan platt, definierar sidovyn. Tja och - du kan säga. Skulle kunna. Hur tydlig den skandinaviska designen är kommer bara att bli tydlig när en helt övertecknad Mercedes S-Class, den nya modellen, kör igenom synfältet samma dag. Obehagliga, nästan groteske linjer, som med alla nya produkter från Stuttgart. Coupén, å andra sidan, är behagligt saklig, och nu gillar jag Volvo ännu mer. Den första punkten för Ingenlath!

Den andra är grillen. På bilderna kan du nästan misstänka att Volvo går i riktning mot Audi. Ingolstadt plågar i åratal med alltmer påträngande galler. Allt klart, Ingenlath gör inte det. Designern fortsätter att utveckla den traditionella Volvo grillen. Han leder återfortolkningen försiktigt inåt, på ungefär samma sätt som Maserati gör. Framsidan tar emot mer närvaro och bevarar fortfarande en bit sydlig ljushet och elegans. En annan punkt som jag gillar.

På baksidan spelar du med designcitat som vi har sett någonstans tidigare, men som är nya för Volvo i denna mix. Jag gillar studien och för mig är det det vackraste fordonet vid årets IAA. Volvo-design är, kan du säga, äntligen utvecklas. Det ser fräschare ut och är fortfarande märkbart skandinaviskt. Tyvärr har kupén ingen chans att producera serie. Synd ! Men lanseringen av linjen var framgångsrik, och det kommer att bli intressant att se hur den tunna kupén kommer att hitta sig i XC90 SUV.

Och en sista sak. Dessutom kände vi - tre Saab-förare - den överlägset mest bekväma på Volvos stativ. Ljusa, skandinaviska designelement, vänliga. Vi visste alltid att från Saab-mässan framträdanden. Och ändå, trots den vackra studien och den lugnande atmosfären, hand på hjärta, saknade vi Saab!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

7 tankar om “IAA-gleanings. Volvo Concept Coupe IAA 2013."

 • blank

  Det finns för mycket Audi att se här, sorry Volvo ...

 • blank

  Den har INGEN stötfångare alls 😮 - som många andra "moderna" bilar, tyvärr 🙁
  Nej, jag finner det opraktiskt!

  Form FOLLOWS funktion !!!

  Sesi

  • blank

   Saken med stötfångaren är tyvärr en fråga som nästan har blivit en självklarhet i alla moderna bilar. Varför jag måste betala för en hel galler för den minsta parkeringsbulten känner bara Gud och de främsta formgivarna ...
   PS Kanske är det för då kan du sälja dyra reservdelar?

 • blank

  Grillen är grödans absoluta grädde, resten - ja - du borde nog ha sett på plats.

 • blank

  Jag gillar fronten - jag håller med, det vackraste från Volvo som du hittills har dragit, lite Maserati, lite Jaguar. För mig passar dock inte den bakre delen alls. Tja, det påminner mig om storheten hos amerikanska bilar, och kan också vara avsedd för denna marknad, men det matchar inte alls de mer flytande linjerna framför. De bakre trösklarna är också för breda för mig, förresten ... baserat på föregångaren måste jag säga att även Audi kan göra det mer elegant.

 • blank

  Fronten och sidlinjen ser för mycket ut för en show-Audi!

  1800-kupén bakom glaset har å andra sidan en väldigt enkel och ändå otvetydigt vacker design - Thomas Ingenlath måste fortfarande öva mycket så att de snygga tyska designelementen inte dominerar!

 • blank

  Egentligen har jag lite av Nils far. Men den här coupeen lämnar bara hopp om att Volvo kommer att vara intressant igen, åtminstone inom designområdet.

  Av en slump såg jag en mycket tidig prototyp av den nya XC90 i Göteborg. Han var på väg med ett par nuvarande XC90, och jag måste säga att han inte kommer att bli smal. Det var stort (Q7-liknande), den andra XC90 såg liten i jämförelse och mycket clunky. Tja, som den gamla Volvos (740), torget, praktiskt, bra.

Kommentarer är stängda.