IAA-gleanings. Volvo Concept Coupe IAA 2013.

Vänner till svenska bilar kan knappast klaga på tristess. Saab är helt ny under ägaren NEVS och i Göteborg är alla tecken på förändring. Ny plattform, nya motorer, ny design. Volvo förändras. Vad framtiden kommer att se ut som vi kunde se på IAA.

Volvo på IAA: original och studie
Volvo på IAA: original och studie

Concept Coupe är den första av tre studier som är utformade för att bana väg för den nya Volvo XC90. Det kommer att släppas i slutet av året, 2014, och kommer att bli den första självutvecklade modellen på en helt ny plattform sedan splittringen från Ford. Volvo vill, eller snarare måste, växa kraftigt de närmaste åren och öppna upp för andra köpare. Ett riskabelt företag, för att du vill vara, åtminstone en liten bit, som de tyska premiumtillverkarna.

En första titt på pressbilderna i min brevlåda orsakade oroslinjer på pannan. Är det här Volvos framtid? Konceptkupén ser inte för mycket ut som det vanliga Tysklandet? Designern av studien, Thomas Ingenlath, kommer från Volkswagen-gruppen. Hans stationer är Skoda, Audi, Volkswagen. Han är mannen som kommer att definiera Göteborgs designframtid. Kan en man med dessa rötter Volvo? Är vi rättvisa! Ett foto är ett foto. I naturen ser sakerna ofta väldigt olika ut. Så gå till Volvo booth!

Hans inspiration hittades i Thomas Ingenlath Volvo 1800. En sportig coupe som återkommer många en Volvo-vän önskar. För personer som inte kan göra mycket med Volvo, glider originalet i glasögret något över studien på båsen. Så förklarar Volvo Concept Coupe sig själv.

Om du tittar på coupe då i trendiga ögon, så verkar allting annorlunda än i bilderna. Linjerna är trevligt ekonomiska, utan att vara tråkiga. En linje, rak och sedan utplattad, definierar sidovy. Tja och du kan säga det. Kunde. Hur tydligt skandinavisk design blir klart när en helt överdragen Mercedes S-Class, den nya modellen, körs genom synfältet samma dag. Rostfria, nästan groteska linjer, som med alla nya produkter från Stuttgart. Coupe är å andra sidan trivsamt faktiskt, och nu gillar jag Volvo ännu mer. Den första punkten för Ingenlath!

Den andra är grillen. På bilderna kan du nästan misstänka att Volvo går i riktning mot Audi. Ingolstadt plågar i åratal med alltmer påträngande galler. Allt klart, Ingenlath gör inte det. Designern fortsätter att utveckla den traditionella Volvo grillen. Han leder återfortolkningen försiktigt inåt, på ungefär samma sätt som Maserati gör. Framsidan tar emot mer närvaro och bevarar fortfarande en bit sydlig ljushet och elegans. En annan punkt som jag gillar.

Bakom spelar du med design citat som vi sett tidigare någonstans, men är nya i denna mix för Volvo. Studien är och är för mig det vackraste fordonet vid årets IAA. Volvo Design utvecklas, slutligen säger vi. Det ser friskare ut och känns fortfarande skandinaviskt. Tyvärr har coupe ingen chans att serie. Synd! Men uppställningen har varit framgångsrik, och det blir intressant att se hur den snygga Coupe i XC90 SUV hittar igen.

Och en sista. Dessutom kände vi - tre Saab-förare - överlägset bäst på Volvo-stället. Ljusa, skandinaviska designelement, vänliga. Vi visste alltid det från Saab-mässan. Och ändå, trots den vackra studien och den trevliga atmosfären, hand i hjärtat, har vi saknat Saab!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

7 tankar om "IAA-gleanings. Volvo Concept Coupe IAA 2013."

 • Här är för mycket Audi att se, förlåt Volvo ...

 • Saken med stötfångaren är tyvärr en fråga som nästan har blivit en självklarhet i alla moderna bilar. Varför jag måste betala en hel grill på den minsta parkeringsbulten, vet bara den gode herren och chefsdesignern ...
  PS Kanske är det för då kan du sälja dyra reservdelar?

 • Han har inga bumpers 😮 - som tyvärr många andra "moderna" bilar 🙁
  Nej, jag finner det opraktiskt!

  Form FOLLOWS funktion !!!

  Sesi

 • Grillen är den absoluta pärlan, resten - bra - du skulle förmodligen behöva se på platsen.

 • Jag gillar den främre delen - Jag håller med det, bara från Volvo, den vackraste tingen de någonsin har målat, en liten Maserati, en liten Jaguar. Men baken passar mig inte alls. Tja, det påminner mig om storheten i amerikanska bilar, och kanske är det även för den här marknaden, men det är inte alls i linje med de mer flytande linjerna framför. Förresten är bakkärrorna också för breda för mig ... på grundval av föregångaren måste jag säga att även Audi kan göra det mer elegant.

 • Fronten och sidlinjen ser för mycket ut för en show-Audi!

  1800er Coupé bakom glas har å andra sidan en mycket enkel men distinkt design - Thomas Ingenlath har fortfarande mycket träning, så att de snygga tyska designelementen inte råkar ut!

 • Egentligen har jag lite av Nils far. Men den här coupeen lämnar bara hopp om att Volvo kommer att vara intressant igen, åtminstone inom designområdet.

  Av en slump såg jag en mycket tidig prototyp av den nya XC90 i Göteborg. Han var på väg med ett par nuvarande XC90, och jag måste säga att han inte kommer att bli smal. Det var stort (Q7-liknande), den andra XC90 såg liten i jämförelse och mycket clunky. Tja, som den gamla Volvos (740), torget, praktiskt, bra.

Kommentarer är stängda.