Gleaning. IAA Tour 2013.

Med lycka var 2013 den sista IAA utan Saab-engagemang. För i Sverige är tecknen på väg och 2015 kan vara involverad igen efter två missade mässor. Även utan Saab är vi - på något sätt hemlösa - på IAA-promenaden. Så entusiasm, med ett undantag, ville inte uppstå. Och på något sätt fanns det ingen riktig trend den här gången. Ändå märkte jag fyra ämnen i år. Låt oss gå!

Saabblog team på vägen vid IAA 2013
Saabblog team på vägen vid IAA 2013

Tema 1: Elbil.

Om du parkerar din Saab i Rebstock parkeringsgarage kommer Park & ​​Ride Bus oundvikligen att spotta ut besökaren framför BMW Hall. Oavsett om du vill ha det eller inte ... besöker du München-biltillverkaren. Ett smart drag, som också kan förklara varför Bayern har gått till maximal avstånd till Ingolstadt och Stuttgart. Rumsligt sett.

BMW handlar om elektromobilitet. Produktionsversionen av i3 är här och ser inte mycket annorlunda ut än studien. Det blev inte en riktigt fin bil, åtminstone ingen som med mig "Vem-will-reflex"Triggers. I3 är en blandning av "Jag ska göra något helt nytt"Och"Jag måste se ut som en elbil". Vilket ställer frågan om varför ett medelklass elbil alltid ska se på tvångsmässigt annorlunda sätt. Om NEVS får den elektriska 9-3, kommer den att bära kroppen av de konventionella varianterna, med små designvariationer kanske. Under tiden finner jag denna typ av elektromobilitet än den optiskt mer sympatiska.

Det faktum att BMW fortfarande kan vara vacker kan ses på i8 sportbil, som kommer med 2014. Riktigt spännande design i den bästa München-traditionen, trots batteriet under huven. Men i8 är också mer i riktning mot Fisker, och inte bara han. I det inre av i3 BMW spelar också Fisker-berättelsen. Märket Fisker slog till och med, om det ännu inte sparas i sista sekunden, precis vid Wallhalls grindar.

Det är synd, för Fisker visade oss att elbilar kan orsaka hjärtklappningar och förde nya idéer in i interiören. Etiskt felfria material, såsom öppna porer, som inte kommer från plantager, men från deadwood-lager. BMW gör just det nu. Mot högt tillägg. Men har uppfunnit den andra.

Kommer elbilen att bli en trend? Kanske BMW pushar kraftigt, om två år kommer vi veta mer. Eftersom utställningsfordonen var tätt flyttade, drar här tydligt utmärkningen av märket BMW. Men i andra hallar, till exempel hos Chevrolet eller Opel, var knappast någon intresserad av batterier.

Tema 2: Den kinesiska.

IAA är den ledande mässan för bilindustrin. Fantastiskt att nykomlingens Quoros inte var där. I Genève firades en europeisk premiär, sedan dess har det blivit tyst om det israeliska och kinesiska joint venture. Försvagas det? Här var för två år sedan den enda representanten för Folkrepubliken av tillverkaren Changan. Inte att vi borde komma ihåg namnet. Även SUV och limousiner vi kan glömma strax efter artikeln igen.

Tillverkarens slogan "Changan drives världen" visar hur man ser sig själv. Men minst två saker sticker ut. Först har kineserna gjort stora framsteg i design. Även om det inre av en Changan fortfarande påminner om en rå blandning av Dacia Design och 80 år av Japanstyle. Vad den ena är.

En annan är den uppenbara klyftan mellan Qoros och Changan. Den förstnämnda kunde uppnå respekt som en produkt i Europa. Den senare är endast lämplig för tillväxtmarknader. Som visar oss att den statsorienterade industripolitiken fortfarande misslyckas, som det har gjort i åratal, i massan av 100-tillverkare. Ett enhetligt ledarskap, som har tagit asiatiska nationer som Korea och Japan i bilindustrin framåt, är fortfarande inte synlig.

Tema 3: studierna.

Studier visas ofta om du för närvarande inte har något att visa. Vissa är realistiska och förutser serien, andra visar bara disorientation. Jaguar visar med C-X17 den första SUV-studien av varumärket, ganska realistisk bakgrund. Även om på den visade plattformen kommer en medelstor Jaguar först, som kan jaga bort Audi A4 och 3er BMW-marknadsandelar. Men då är det den första SUVEN av den stora katten. Vilket kommer inte vara en svår övning. Eftersom bästa DNA ligger på hyllan med dotter Landrover. Du behöver bara komma åt.

På Subaru kan du undra på WRX-konceptet. WRX - dessa tre bokstäver är redan legend. Äldre Subarus i denna serie har en stark, engagerade fansamfund i Tyskland, och de snabba rutorna är kult. Nästan en japansk har lyckats med vad Subaru har arbetat där ute. Studien ger en utsikt över vad som kommer. Bredare och smidigare än tidigare, förstås med en boxermotor och med turboladdning. Subaru fans kan vara lyckliga!

Opel var Monza-konceptet på stativet. Namnet kommer från en långslående Opel övre klassens coupe, referensen till verkligheten är noll. Opels designsprog fortsätter därmed, de kallare citerade elementen i Opel Adam. Självklart är det inte i serie, och jag vågar säga att det aldrig kommer att bli en lyxklassepup från Rüsselsheim. Opel förlorar fortfarande marknadsandel, även om vissa modeller säljer bra. Det största problemet med Opel är bara märket, som drabbades av många års negativ press och är dåligt skadad. Ett uttalande förresten inte från mig, men från en intervju av Opel-chefen beslagtagits.

Studien kommer, som vi vana som Saab-fans från GM-eran, så småningom att ligga i Opel Fundus, och därmed är deras historia över. Förresten ser Monza Concept-bilens hjul så fördömda ut som fälgarna i olika Saab-studier. Igen, inga nya idéer på Opel, men omtolkad turbindesign.

Tema 4: Italienarna.

Jag har en så liten svaghet för italienska bilar. Den sista italienska som jag hade var en Alfa GTV med den magnifika V6-motorn. Ljudet brinner någonstans i minnet, och en liten Alfa passion är fortfarande kvar i mig. Ju mer sorgligt är ett besök på den italienska salen. Detta är bara fullt vid första anblicken, eftersom besökarna är Maserati och Ferrari skyldig. Sportbilarna lockar och en bild tillsammans med ett fordon från Maranello är värt.

Annars ser det läskigt ut. Det finns Lancia, ett stort märke som du bara inte kan döda. Lancia stället besöks så sällan att vi kunde sprida en filt och ha en svensk picknick där. Det skulle inte ha stört någon, och kanske hade personalen varit lycklig om vårt besök. Lancia-märkta amerikanska Chrysler-massproducerade objekt är inte intressanta för alla som lider av märket och mitt hjärta för dessa bilar.

Är Alfa döende i skönhet - eller kommer återkomman? Det känns inte bara på Alfa Romeo mindre och mindre modeller. Alfa 159 är inte mer, vi vill inte ens prata om stora fordon som en 166. Han är, liksom Spindeln, lång i efterlevnaden av bilutrymmena. Det enda hoppet är den fantastiska 4c som inspirerade mig så mycket i Genève. Leverans beräknas börja i oktober, men endast 3.500-kopior kommer att finnas tillgängliga per år. Ändå håller vi våra fingrar korsade för Milanese varumärket!

Och Fiat? Fiat är en liten bil. Rita hästen är 500, och Fiat erkänner öppet att det kommer att dvale tills den europeiska bilkrisen är över. Eftersom krisen är riktig! På alla båsar sökte de aktivt kunderna, vilket inte alltid var fallet i Frankfurt. Låt oss hoppas att krisen går och ingen i Italien glömmer att byta till comeback-läge. Annars kommer vi snart inte ens att se små bilar.

Vad tyckte jag verkligen om IAA 2013? Min enda höjdpunkt kom, hur skulle det vara annorlunda, från Sverige. Oundvikligen denna gång från Göteborg. Jag skriver om det i nästa artikel.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

5 tankar om "Gleaning. IAA Tour 2013."

 • "Tema 2: Den kinesiska. IAA är den ledande mässan för bilindustrin. Fantastiskt att nykomlingens Quoros inte var där. I Genève firades en europeisk premiär, sedan dess har det blivit tyst om det israeliska och kinesiska joint venture. Försvagas det? "

  Tack vare det stora utvecklingsarbetet från tidigare Saab-ingenjörer var Qoros, med sina Qoros 3 i Genève, den första kinesiska tillverkaren som uppnådde 5 stjärnor i Euro NCAP-testet och därmed överhöll den tidigare ledaren och konkurrenten från Fjärran Östern, Geely med 4 stjärnor. Enligt press talesman Eric Geers (även Ex Saab MA) var bilen ännu bättre än VW Golf och Mercedes A-klassen. Vilket kvantesprång med tanke på den kinesiska utvecklingen för några år sedan och som ett resultat tillbakadragandet från den europeiska marknaden.

 • Ja, det är synd för italienarna. 159 hade en super design, en stråle av hopp i den enhetliga gröt på tyska vägar och såg inte ut som järnhandlar som stämde som vissa sydtyske modeller. 166 var helt enkelt stilrena! Lyckligtvis fick 9000 några av dessa gener under dess utveckling.
  Lancia har degenererat till Chrysler Resterampe.

  När det gäller den nya bilkrisen har jag en känsla av att många nu är uttråkad, för det är inte riktigt något i fordonsutvecklingen. De nya modellerna är packade för att kräkas med genial elektronik som inte hjälper till och orsakar enorma reparationer.
  Jag hör oftare att den solida "Youngtimer" - åtminstone för privat bruk - fortsätter att drivas, eftersom det i bästa fall har mekaniska problem som är lösliga.
  Tillägget till detta är den gigantiska förlusten av värdet på den nya bilen, men du kan fixa den på en gammal bil ganska länge ...

 • Inte bara fälgarna ... men också linjerna i framänden och baksidan är mycket kända för mig. Kanske inte kopiera, men .... inspirerad.

  Innan jag köpte SAAB hade jag också tagit mig med köp av en Alfa 159, men då kunde jag inte matcha finansieringen. Det är synd att Alfa också begränsat sig till det lilla och kompakta bilsegmentet ... men okej, det här är bilarna som fortfarande trivs bra i de sydeuropeiska länderna. Och dessutom förstod italienarna att du kan göra _bella figura_ även utan en tjock S-klass.

  Vad jag skulle verkligen riva av avföring skulle vara en sedanmodell som Lancia Gamma (men vill med reviderad tillbehörs drive;)) ... men eftersom vi förmodligen kommer att ha väntat länge på det.

 • Jag gillar bildrapporten eftersom den har en annan vy som pressen. Enligt min åsikt, förstås!

Kommentarer är stängda.