Gleaning. IAA Tour 2013.

Med lite tur var det sista IAA utan Saab-deltagande 2013. I Sverige är skyltarna på väg, och 2015 kan du vara involverad igen efter två missade mässor. Även utan Saab promenerade vi genom IAA - på något sätt hemlösa. Med ett undantag fanns det ingen riktig entusiasm. Och på något sätt var det ingen riktig trend den här gången. Men jag märkte fyra ämnen i år. Nu kör vi!

Saabblog team på vägen vid IAA 2013
Saabblog team på vägen vid IAA 2013

Tema 1: Elbil.

Om du parkerar din Saab på parkeringshuset Rebstock, kommer Park & ​​Ride-bussen oundvikligen att spotta dig framför BMW-hallen. Oavsett om du gillar det eller inte ... besöker du biltillverkaren i München. Ett smart drag som också kunde förklara varför Bayern gick maximalt till Ingolstadt och Stuttgart. Rumligt sett.

BMW handlar om elektrisk rörlighet. Produktionsversionen av i3 är här och ser inte mycket annorlunda ut än studien. Det visade sig inte vara en riktigt fin bil, åtminstone inte en, vilket för migVem-will-reflex”Utlösare. I3 är en blandning av "Jag ska göra något helt nytt"Och"Jag måste se ut som en elbil". Vilket ställer frågan om varför ett mellanklass e-fordon alltid ska se tvångsmässigt annorlunda ut. Om NEVS tar med Elektro 9-3, kommer den att bära kroppen av de konventionella varianterna, med kanske små designvariationer. Under tiden tycker jag att denna typ av elektromobilitet är mer visuellt tilltalande.

Det faktum att BMW fortfarande kan vara vacker kan ses på i8 sportbil, som kommer med 2014. Riktigt spännande design i den bästa München-traditionen, trots batteriet under huven. Men i8 är också mer i riktning mot Fisker, och inte bara han. I det inre av i3 BMW spelar också Fisker-berättelsen. Märket Fisker slog till och med, om det ännu inte sparas i sista sekunden, precis vid Wallhalls grindar.

Det är synd, för Fisker visade oss att elbilar kan orsaka hjärtklappningar och förde nya idéer in i interiören. Etiskt felfria material, såsom öppna porer, som inte kommer från plantager, men från deadwood-lager. BMW gör just det nu. Mot högt tillägg. Men har uppfunnit den andra.

Kommer elbilen att bli en trend? Kanske BMW pushar kraftigt, om två år kommer vi veta mer. Eftersom utställningsfordonen var tätt flyttade, drar här tydligt utmärkningen av märket BMW. Men i andra hallar, till exempel hos Chevrolet eller Opel, var knappast någon intresserad av batterier.

Tema 2: Den kinesiska.

IAA är den ledande mässan för bilindustrin. Fantastiskt att nykomlingens Quoros inte var där. I Genève firades en europeisk premiär, sedan dess har det blivit tyst om det israeliska och kinesiska joint venture. Försvagas det? Här var för två år sedan den enda representanten för Folkrepubliken av tillverkaren Changan. Inte att vi borde komma ihåg namnet. Även SUV och limousiner vi kan glömma strax efter artikeln igen.

Tillverkarens slagord "Changan driver världen" visar hur du ser dig själv. Men minst två saker sticker ut. För det första har kineserna gjort stora framsteg i design. Även om interiören i en Changan fortfarande påminner om en rå blandning av Dacia -design och 80 -tals japansk stil. Vilket är den enda saken.

En annan är den uppenbara klyftan mellan Qoros och Changan. Den förstnämnda kunde uppnå respekt som en produkt i Europa. Den senare är endast lämplig för tillväxtmarknader. Som visar oss att den statsorienterade industripolitiken fortfarande misslyckas, som det har gjort i åratal, i massan av 100-tillverkare. Ett enhetligt ledarskap, som har tagit asiatiska nationer som Korea och Japan i bilindustrin framåt, är fortfarande inte synlig.

Tema 3: studierna.

Studier visas ofta om du för närvarande inte har något att visa. Vissa är realistiska och förutser serien, andra visar bara disorientation. Jaguar visar med C-X17 den första SUV-studien av varumärket, ganska realistisk bakgrund. Även om på den visade plattformen kommer en medelstor Jaguar först, som kan jaga bort Audi A4 och 3er BMW-marknadsandelar. Men då är det den första SUVEN av den stora katten. Vilket kommer inte vara en svår övning. Eftersom bästa DNA ligger på hyllan med dotter Landrover. Du behöver bara komma åt.

På Subaru kan du beundra WRX-konceptet. WRX - dessa tre bokstäver är redan legend. Äldre Subarus i denna serie har en fast, engagerad fanbas i Tyskland, och snabbboxarna är kult. Knappast någon japansk har uppnått det Subaru har arbetat för. Studien ger en syn på vad som kommer att komma. Bredare och plattare än tidigare, naturligtvis med en boxermotor och turboladdning. Subaru fans kan vara glada!

Opel var Monza-konceptet på stativet. Namnet kommer från en långslående Opel övre klassens coupe, referensen till verkligheten är noll. Opels designsprog fortsätter därmed, de kallare citerade elementen i Opel Adam. Självklart är det inte i serie, och jag vågar säga att det aldrig kommer att bli en lyxklassepup från Rüsselsheim. Opel förlorar fortfarande marknadsandel, även om vissa modeller säljer bra. Det största problemet med Opel är bara märket, som drabbades av många års negativ press och är dåligt skadad. Ett uttalande förresten inte från mig, men från en intervju av Opel-chefen beslagtagits.

Studien kommer, som vi vana som Saab-fans från GM-eran, så småningom att ligga i Opel Fundus, och därmed är deras historia över. Förresten ser Monza Concept-bilens hjul så fördömda ut som fälgarna i olika Saab-studier. Igen, inga nya idéer på Opel, men omtolkad turbindesign.

Tema 4: Italienarna.

Jag har en så liten svaghet för italienska bilar. Den sista italienska som jag hade var en Alfa GTV med den magnifika V6-motorn. Ljudet brinner någonstans i minnet, och en liten Alfa passion är fortfarande kvar i mig. Ju mer sorgligt är ett besök på den italienska salen. Detta är bara fullt vid första anblicken, eftersom besökarna är Maserati och Ferrari skyldig. Sportbilarna lockar och en bild tillsammans med ett fordon från Maranello är värt.

Annars ser det läskigt ut. Det finns Lancia, ett stort märke som du bara inte kan döda. Lancia stället besöks så sällan att vi kunde sprida en filt och ha en svensk picknick där. Det skulle inte ha stört någon, och kanske hade personalen varit lycklig om vårt besök. Lancia-märkta amerikanska Chrysler-massproducerade objekt är inte intressanta för alla som lider av märket och mitt hjärta för dessa bilar.

Alfa dör i skönhet - eller kommer den tillbaka? Inte bara känns färre och färre modeller på Alfa Romeo. Alfa 159 är inte längre, vi vill inte ens prata om stora fordon som en 166. Liksom Spindeln har det länge gått bortom bildrömmarna. Endast den fantastiska 4c, som så upphetsade mig i Genève, ger mig hopp. Leveransen är planerad att börja i oktober, men det kommer bara att finnas 3.500 exemplar per år. Ändå håller vi fingrarna för Milan-märket!

Och Fiat? Fiat är en liten bil. Drivkraften är 500, och Fiat medger öppet att de vill vila med den tills den europeiska bilkrisen är över. Eftersom krisen är verklig! På alla monter gjordes ansträngningar aggressivt för att locka kunder, vilket inte alltid var fallet i Frankfurt. Låt oss hoppas att krisen kommer att passera och att ingen i Italien glömmer att byta till comeback-mode. Annars ser vi inte ens små bilar längre.

Vad tyckte jag verkligen om IAA 2013? Min enda höjdpunkt kom, hur skulle det vara annorlunda, från Sverige. Oundvikligen denna gång från Göteborg. Jag skriver om det i nästa artikel.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

5 tankar om “Gleaning. IAA Tour 2013."

 • blank

  ”Ämne 2: Kineserna. IAA är den ledande mässan för bilindustrin. Det är fantastiskt att nykomlingen Quoros inte var där. Europapremiären firades i Genève, och sedan dess har det israeliskt-kinesiska joint venture varit tyst. Försvagas du? "

  Tack vare det stora utvecklingsarbetet från tidigare Saab-ingenjörer var Qoros, med sina Qoros 3 i Genève, den första kinesiska tillverkaren som uppnådde 5 stjärnor i Euro NCAP-testet och därmed överhöll den tidigare ledaren och konkurrenten från Fjärran Östern, Geely med 4 stjärnor. Enligt press talesman Eric Geers (även Ex Saab MA) var bilen ännu bättre än VW Golf och Mercedes A-klassen. Vilket kvantesprång med tanke på den kinesiska utvecklingen för några år sedan och som ett resultat tillbakadragandet från den europeiska marknaden.

 • blank

  Ja, det är synd för italienarna. 159 hade en super design, en stråle av hopp i den enhetliga gröt på tyska vägar och såg inte ut som järnhandlar som stämde som vissa sydtyske modeller. 166 var helt enkelt stilrena! Lyckligtvis fick 9000 några av dessa gener under dess utveckling.
  Lancia har degenererat till Chrysler Resterampe.

  När det gäller den nya bilkrisen har jag en känsla av att många nu är uttråkad, för det är inte riktigt något i fordonsutvecklingen. De nya modellerna är packade för att kräkas med genial elektronik som inte hjälper till och orsakar enorma reparationer.
  Jag har hört mer och mer nyligen att solida "unga timers" - åtminstone för privat bruk - fortfarande drivs eftersom de kan ha mekaniska problem som kan lösas.
  Till detta kommer den gigantiska avskrivningen av den nya bilen, men en gammal bil kan ta lång tid att reparera ...

 • blank

  Inte bara fälgarna ... också linjerna fram och bak ser mycket bekanta ut för mig. Kanske inte kopiera, men ... inspirerad.

  Innan jag köpte SAAB hade jag också köpt en Alfa 159, men då kunde jag inte få finansieringen. Det är synd att Alfa också begränsar sig till det lilla och kompakta bilsegmentet ... men det här är de bilar som fortfarande gör det bra i de sydeuropeiska länderna. Och dessutom förstod italienarna att du kan göra _bella figura_ utan en fet S-klass.

  Vad som verkligen skulle slå mig av mina fötter skulle vara en sedan som Lancia Gamma (men med en reviderad enhet för enhet, tack;)) ... men vi kommer nog att kunna vänta länge på det.

 • blank

  Jag gillar bildrapporten eftersom den har en annan vy som pressen. Enligt min åsikt, förstås!

Kommentarer är stängda.