Medial bortskämd.

Jag hade en mardröm. Jag drömde om att NEVS skulle starta produktion i Trollhättan under IAA. Tiden när hela bilkosmos expanderar i huvudmetropolen. Jag pratade med min fru om det. Hon lugnade mig och sa - med en orolig blick - det skulle säkert inte hända. Jag pratade med vänner om det, och de trodde också att tejpen inte skulle skada under denna tid.

SAAB Numer 1 från NEVS
SAAB Numer 1 från NEVS

Trots alla försök att lugna sig började ryktfabriken simma i Trollhättan de följande dagarna. IAA startade och rykten blev allt högre. Som en stormfront som obevekligt rör sig närmare och närmare. Sedan kom den 18 september 2013. Vänner från Sverige hade förutspått början på ”Förproduktionsfasen” för denna dag. Morgonen började hotfullt. I TTELA, på Dagens Industri, Göteborger Presse och i Svenska Dagbaldet, meddelade NEVS att ansiktslyftningen för 9-3 var torr. Vilket egentligen inte är ett substansbudskap. Eftersom den nya varianten har varit klar i flera månader. Men det är en annan historia.

Chanserna att ingen skulle vända omkopplaren i fabriken den dagen föll, och jag hoppades också att denna händelse skulle skjutas upp till ett mer gynnsamt mediedatum.

Bloggers mardröm blir verklighet

Kort efter 13.00 klockan var det dags! Min personliga mardröm blev verklighet. De första bilderna uppträdde på Saabsuntited. En silver 9-3 Griffin, en nästan övergiven hall. På något sätt orealistiskt.

Som lokal publik: Fredrik Sidahl, som representerar utbudsindustrin, en statssekreterare, några regionalpolitiker, bloggare från Saabsunited och några NEVS-anställda. Ingen representant för lokalpress, ingen motorjournalist, ingen nationell tidning. Okej. Medan NEVS-Saab nummer 1 kom till världen och förblev märkligt ensam, började i Leipzig serietillverkning av BMW i3. Och medan min brevlåda var nöjd med ett pressmeddelande från München, kom ingen post från Sverige. Pussellösningen är enkel. Eftersom inte bara min brevlåda var tom. I Sverige var distributionsportalen ändrad under tiden och de befintliga adresslistorna var inte eller endast delvis accepterade. Resultatet var klart! Medan broschyrerna fyllde nyhetsrapporter från Leipzig rapporterade ingen svensk tidning någonting om den första tidens Saab. Inte ens till närliggande Göteborg grep det budskapet. Det hjälpte mig inte att trycka desperat på uppdateringsknappen. Toma kvarstår tomma!

Till och med lokala tidningen Trollhättans hade ingen fotograf på plats vid evenemanget. Rapporteringen var begränsad till några tunna linjer. Bilderna kom från Saabsunited. Efter en kort tid ändrades rubriken, NEVS flyttade till den andra raden, och det var bättre att rapportera om nedmonterade kroppsdelar som hade hittats i Strömstad. Brott kastar en ny start, faktiskt omöjlig, för normalt skulle TTELA ha varit värt en stor rubrik "EXTRA-EXTRA-EXTRA".

Prestandan hos NEVS - otroligt

Tja, okej, naturligtvis är jag glad över alla små framsteg som har gjorts med vårt varumärke. NEVS prestanda är fantastisk, det är vad det handlar om. Mindre om bilen som byggdes på onsdag. Uppnåendet av att ta en bilfabrik ur sin djupa sömn är extraordinär. Ansträngningen att fylla denna anläggning med liv, att sätta i drift färghandeln och montering efter en så lång stilleståndstid. Något som detta händer inte varje dag, och många biljournalister skulle gärna ha gjort en fantastisk historia av det.

Det som irriterar mig, ärligt talat, är bortkastade möjligheter och medieunderskott. Små företag måste trumma högre och gå snabbare än de stora för att sälja sina produkter. Och NEVS-Saab är för närvarande väldigt, väldigt liten. Företaget går under den offentliga uppfattningens gräns. Tiden tills fordon är i utställningsrummen kommer att ta lång tid, den torra besvärjelsen har ännu inte övervunnits.

Tydligen har man en annan uppfattning om saker i Sverige än här i Tyskland. Alla som besökte IAA de senaste dagarna kunde uppleva hur intensivt varje tillverkare kämpar för varje kund i flödet av besökare. Hur NEVS vill överleva där man är osynlig kan ifrågasättas.

Varför du inte använder alla möjligheter i Trollhättan för att sälja en positiv sak i enlighet med detta ... det är fortfarande ett mysterium för mig. Kanske fortsätter du omedvetet en Saab-tradition. Trollhättan byggde alltid bra bilar och hade innovativa lösningar. Bara för lite sades om det.

Historien om att fylla ett vilande verk med livet är något mycket speciellt, en unik process ... som kunde ha varit iscensatt i enlighet därmed. Det skulle ha varit mer för NEVS och för Saab-varumärket. Kanske en vecka senare. Efter en relativt tråkig IAA. Med en internationell press. Saab skulle ha varit på allas läppar med en fantastisk berättelse. Positiv.

Följande onsdag kunde BMW: s produktionsstart hittas i varje liten tysk provinstidning. Du kan läsa om det också i Sverige. Några tidningar med torra trelinjer rapporterade om NEVS i sitt hemland. Autobild lanserade en listlös artikel i Tyskland där ordet bröt framträdde som kändes som ett dussin gånger, och Handelsblatt skrev något om gamla lådor.

Autohaus Online förde först den första bra artikeln till förproduktionens början sent på eftermiddagen, och lite senare följde online-bilbutiken. Och plötsligt gjorde bra pressfoton rundorna på nätet. Så det fungerar, det tar bara lite tid. Men det måste bli mycket, mycket bättre mycket snart om du vill ha en chans.

I förgårs, medan vi besökte vänner på IAA, stannade vi vid den oundvikliga currywurststanden. Min vän Marco hade vår lagjacka med Saab-bokstäver. En kakofone sloshed från nästa tabell "de är brutna”Över till oss. Sådan är situationen i verkliga livet!

Bra press behövs! Medialt trasslat! Snälla upp. Punkt.

36 tankar om “Medial bortskämd."

 • Bloggen läses också i Sverige och är otroligt internationell. En statistikartikel kommer snart. Men jag tror inte att NEVS vid nuvarande skede läser en tysk blogg eller är intresserad av våra känslor. Du har inte så långt än. Kom någon gång.

 • Jag kan inte föreställa mig att bloggen är intresserad, särskilt eftersom det förmodligen är en bil för Kina! 😛

 • Intressant fråga, om denna blogg i Trollhättan eller ännu bättre läst av NEVS ansvarig. Är det så? Tom, kan du förstå det?

 • Hitta NEVS-tillvägagångssättet helt bra. Så länge det inte finns någon fullständig tydlighet när det gäller en konsekvent struktur av underleverantörer, produktion, försäljning, marknadsföring etc. bör man vara försiktig.

 • Min första tanke på rapporten var liknande, varför rapporterar du den då och då i en sådan form. Men om jag tänker noggrant på det och läser om meddelandet - så vitt min blygsamma kunskaper i svenska tillåter - kan jag förstå att NEVS inte valde det stora programmet.
  Vad hände med honom En första körning med den första förproduktionsmodellen slutfördes inte längre framgångsrikt på bältena. Såvitt jag förstår gjordes en del av produktionen med ”gamla” delar. Man läste också att interiören ännu inte var uppdaterad. Om jag sedan föreställer mig den tyska motorpressen här kan jag redan föreställa mig rivningen grafiskt. Faktum är att fabriken är redo att gå, inget mer. Det är därför jag tycker att NEVS-metoden är förståelig. Speciellt eftersom vi såg att vi mestadels inte förstod NEVS det senaste året, i efterhand mestadels var NEVS-proceduren definitivt meningsfull.

  Jag är också otålig, tills äntligen mer nyheter kommer men jag tror att mer att tillkännage det var helt enkelt inte, men på något sätt ville ha ett tecken på livet. Men jag är rädd att det fortfarande finns några svårigheter med leverantörer som slutar rösta. Bara när det är klart kan du verkligen sparka framför pressen.

  Hälsning Ded

 • Intressant möte!

  -18.09.2013. 12.00h
  Bilder som hämtats från bloggrapporten, länkade Saabunited.
  lite med kontrast och Lilcht hjälpte och på blank A-4
  tryckas. 10-stycke. Skräddarsydd riktigt bra.
  Vid middagstid var jag bara på ett rött ljus i min färska
  polerad, svart Tala .. 902 på.
  -Eben rullar en blå-silver polis Opelvan. Titta till vänster genom
  öppet fönster, en leende vän + hjälpar ser upp till mig, tummen upp,
  och betyder "en riktigt trevlig bil".
  -Ja, åh, tack så mycket, sa jag, snart kommer han ålder, men det är musik att driva honom.
  -Polizisten nickar och säger, synd om de vackra bilarna, så illa att arbetet
  var tvungen att stänga!
  -Men fram till idag! Nejet. en ”kom av linjen, särskilt idag.
  -Polen "Skämtar du"?
  -Grip till passagerarsätet, tog ett blankt foto och nådde
  Han lämnade över honom, han tog pappersarket, tittade och sa "vilken snut ..."
  -Första hornet från baksidan
  - Fortfarande ett leende och en blink, vi körde av, han lämnade, jag bara
  .
  Det är inte exakt ämnet, men det är varmt till hjärtat
  90 andra möte i Frankfurt trafikljus, var något lyckligt hela dagen.
  Om allt hoppas på, tolereras, skrivna sanningar, då inte bara
  ett spel.

  Många optimistiska hälsningar till alla från Frankfurt.

 • Tyvärr Per, den första tillverkaren Renault var förmodligen en riktig E har fört bil massproduktion och för 22000 €! :-)
  För skojs skull….
  Och jag tycker det är bra att hela NEWS har hållit en liten lägenhet, eftersom alla skulle återigen bara skrattade SAAB åter bygger en gammal bil!
  Då snarare en ny och då bör du publicera den korrekt!

 • Hej,
  Toms rapport: 'En precisionslandning. Förhoppningsvis kommer den också att läsas i Trollhättan.

  Hälsningar

  Ulrich

 • Jag ser det som Joachim, det här är ingen tid för stor press. Här testades bandet helt enkelt och ingen bilproduktion startade. Mycket nonsens har alltid skrivits om SAAB. Det skulle vara ett utmärkt tillfälle att återuppliva rykten om 2002-modellen - så håll fötterna stilla, nuvarande bilar rullar av monteringsbandet och (motor) hemligheter kommer att avslöjas.
  Trots att många blir otåliga, för mig är det lugna arbetet med NEVS ett bättre intryck än Müllers bubblor.

 • Ok - förstå hur artikeln är menad, men för mig är den lite motsägelsefull. Meddelandet att Saab kommer att producera igen har kommit. Och inte under IAA: s öppningsfas utan under dess gång. Jag tror att tidpunkten och mängden information inte valdes dåligt. Och förresten, THN sysselsätter yrkesverksamma, vi borde stödja dem! 😉

 • Om du tittar på Nevs medietjänster sedan övertagandet av arbetet en gång med lite avstånd finns det faktiskt bara två alternativ:

  Du kan inte göra det!

  eller

  Du vill inte ha det!

  Att Nevs lyckades producera en bil i Trollhättan talar snarare för alternativ två. Så, Nevs vill inte sälja bilar i Europa och USA inom överskådlig framtid. Varför ska de göra professionell marknadsföring? Om du vill köpa en ny SAAB kommer du förmodligen att behöva återimportera den från Kina. SAAB har alltid varit ett exklusivt nöje!

 • Bra bravo, runt omkring mig säljs SAAB till förmån för några lådor från södra Tyskland och det finns läsare här som tycker att de mjuka tonerna är okej. NEVS bör äntligen ge upp defensiven så att kunderna kan höra att SAAB lever. Tack Tom för modet att skriva den här artikeln!

 • Utövandet av NEVS är, tycker jag, ganska imponerande, för att fylla den här nyligen döda fabriken med livet är verkligen inte en söndagspromenad.
  Även om jag inte längre vill fråga mig om jag fortfarande kan få reservdelar till min 3 SAAB och inte längre höra de smarta experterna säga ”de är trasiga och” de är billiga nu ”, så alla Trots undergångsprofetier är SAAB tillbaka och alla vet det, så det är farligt att börja med den här fantastiska men gamla bilen.
  Hur kommer pressen att döma utan alla små hjälpare som distansradar, blindpunktassistent, 360 graders kamera och vad jag inte vet ...
  Nej, just nu vill jag hellre uppstå så långsamt utan att blåsa för mycket vind, det är rätt, NEVS.
  Du kan fortfarande annonsera om det kan levereras.
  Ändå, stor glädje och grattis till Sverige! Håll det upp!

  Hälsningar!
  Klaus

 • Jag tycker det är utmärkt att något hände !! Vem skulle ha trott det för ett år sedan! kommer om inte en stor hype sker bara så, men kanske du skulle ha representanter från större länder (Jan Phllip Schumacher ec) att bjuda in till evenemanget tillsammans med en mycket dedikerad tyska bloggare ;-), hålla sin egen lag och fansen ombord Jag skulle ha velat det!

 • Helt överens, även om det är första gången jag håller med Toms åsikt. Ledsen Tom!

 • Det är sant att det skulle ha varit mer musik i den. Tyska tillverkare marknadsför också alla ungar, varför NEVS inte?

 • Jag ser det inte så, SAAB gör det bra att inte sätta allt på den stora klockan just nu.
  Om du kommer ihåg rubrikerna från 2 veckor sedan, hade alla "döda trä" -rapporter om SAAB-comebacken, oavsett om de var positiva, neutrala eller negativa, en sak gemensamt: nämligen att den nya SAAB baserades på den från 2002 baserad (trots alla ansiktslyftningar, förresten, jag ser det på samma sätt, men jag tycker att det är allt annat än dåligt!). Och med det ställdes det subliminala meddelandet: ”SAAB bygger en gammal bil”. Det bästa beviset på detta är rapporten i MainPost ( http://www.mainpost.de/ueberregional/wirtschaft/wirtschaftdpa/Comeback-nbsp-Erster-Saab-nach-Insolvenz-vom-Fliessband-gerollt;art106,7686865 ). Så när MainPost rapporterar om det, vet jag inte hur mycket mindre det ska gå på den ”lilla tyska provinsiella tidningen”: p

  SAAB kunde inte göra någonting sämre för tillfället än att generera för mycket medieuppmärksamhet för att inte kunna följa med (media) förväntningar.

  Men jag är också en av dem som ser händelser och NEVS beteende mycket positivt.
  Det påminner mig lite när Steve Jobs kom tillbaka till Apple och jag hoppas verkligen att NEVS inte faller in i modellvarianten.

  Men för mig är det nu spännande när det gäller SAAB. Det finns några meningsskiljaktigheter inom familjen

 • Var vänlig om jag starkt motsätter mig. Det handlade inte om bilen i artikeln, det handlade om att återuppliva prestationen av NEVS en död färg. Jag tycker att det är uppenbart.
  Denna prestanda borde ha marknadsförts bättre, för mer har NEVS inte närvarande för närvarande även fakta. Att drömma om en större modellserie före den första versionen är faktum, å andra sidan, en fantasi av fantasin. Som sagt, var vänlig för min tydliga formulerade åsikt.

 • Huruvida en produkt är bra eller dålig spelar ingen roll om du marknadsför den ordentligt. Rätt reklam och marknadsföring är allting. Se Dacia.

 • Nej, kliv inte på slipsen ;-). Det passar och inte alla behöver dela min åsikt bara för att de gillar att läsa bloggen. ”Backspegeln” är alltid bloggers egen uppfattning och kontroversiella röster är naturligtvis välkomna!

 • Jag tror också att NEVS fick det rätt. Det handlar verkligen om att visa leverantörerna att systemen (kan) köra; ett slags förtroende ... Tidpunkten var inte så bra, men när annars? Efter IAA? Innan jul, när alla är upptagna med viktigare saker? Eller föredrar du att vara gammal när SAAB grundades?
  Jag tycker att det är bra att det finns en annan stråle av hopp och jag ser fram emot e-varianten

 • Några läsare av den här bloggen har förstått att inga kampanjer bör inledas med en uppdaterad 9-3 II (NEVS har också handlat korrekt här, enligt min mening) - en stor trumpet skulle omedelbart ha väckt många negativa reaktioner!

  Tid flyger med och stora kampanjer ska sedan tas i bruk under det närmaste året eller två med den riktigt nya modellserien (som kan vara av intresse för bredare lager i Europa också).

  Enligt min åsikt skulle det också vara mycket viktigt för en andra (större) modellserie att se dagens ljus innan den faktiska marknadsföringsmaskinen startar.

 • Hej Tom,

  Jag hoppas att jag inte trampade på din slips med ordet "megaloman" 😉 Var inte tänkt att vara arg. Jag tycker bara att vi ska vara realistiska, vi får inte överföra vår Saab-mikrokosmos till marknaden. Saab existerar knappast för någon just nu och det blir inte bättre med en berättelse före serien.

  Det är uppenbart att man måste närma sig media, även med ovanliga idéer och även med nya medier (former) bör spela. Men igen: En förproduktionsmodell, där framtiden inte är uppenbar, är värt ingen (bra) nyheter. Ingen indikation på nytt exteriör, ingen bild på det nya interiören, ingen indikation på motorn. Vad vill du kommunicera med allmänheten? Att fabriken plockar ut en första bil? Tyvärr, ingen bryr sig om oss utom hardcore fans.

  Men det stämmer: evenemanget hade mer karaktären av en liten djuruppfödares årsdag 😉 Du kan och måste göra mer av det. Inget brustet ben för mig ännu, men om det finns en "riktig" ny Saab behövs PR!

 • Bra artikel,

  vem talar från mitt hjärta På grund av marknadsföringsteknik ser jag fortfarande en enorm förbättringspotential hos NEVS.

  Bara att det i artikeln som nu visas fortfarande pratas om 2002-modellen ... Jag är rädd att det kommer att förbli så nu, precis som det tidigare påståendet att en SAAb faktiskt bara är en Opel ...

  Även om det är sant att du inte kan jämföra starten på i3-produktionen med början av förproduktionen, men jag måste säga.

  Låt oss hoppas att detta fel vid början av den verkliga produktionen kommer att utrotas och den här gången bjuder in hela pressen, Internet använder konsekvent (Facebook, Twitter och Co send hälsningar), alla stora fanbloggar informeras etc.pp ..

  Och jag tycker fortfarande att det är en bra idé att låta SAABs prestationslag i Trollhättan öppna, vilket visar perfekt vad en SAAB kan göra.

  För att inte tala om alla andra saker (reklam på Internet, roliga YouTube-videor, tävling om SAAB &&&).

 • Tom,
  IAA är långt borta. Jag menar att det finns 2 pressdagar där allting äger rum, de andra dagarna är det bara för Messe Frankfurt att tjäna pengar med bil fans. Om du vill kan du också besöka 2-handelsdagarna där de viktiga människorna möts, men det är allt. Senaste på 13. September kväll var IAA bara i samtal när du pratade om IAA 2015.

  Det viktiga datumet för pressen kommer att vara produktionsstart för ”ansiktslyftning” 9-3. NEVS måste, hoppas jag det, bjuda in pressen till detta datum.

  Det är bara min personliga åsikt.

 • Vi SAAB-fans tänker och kryssar "västra". Om NEVS främst vill leverera till den kinesiska marknaden kan det inte vara mycket meningsfullt att titta på Europa ur deras synvinkel. Det kan vara ett positivt meddelande när banden i Trollhättan ”dammas av” och den första NEVS-SAAB rullar framåt. Kanske visar marknadsavhållsamheten för Europa varumärkets sanna väg: österut. Och där tas produkterna till mannen / kvinnan av vänlig personal. SAAB-produkten har verkligen ett positivt ljud i Kina ...
  Din rapport, Tom, är välskriven ”från själen”. För att överleva i Europa måste andra reklamstandarder följas, eller höjdpunkter måste produceras. Det finns fortfarande utrymme för förbättringar på kontoren i Trollhättan! Ändå: det första (lilla) steget har tagits!

 • NEVS kommer troligen att behöva lära sig att marknadsföra bättre, det är poängen. Annars fungerar det inte. Mycket välskriven!

 • Varje åsikt är välkommen, och jag visste att den här artikeln inte var bara för godkännande. Men det var just därför han var skriven. Jag ser dig som en fascinerande historia bakom denna process och jag tror att du kunde ha gjort mer av det. Kanske på ett annat sätt och med en stor tysk biltidning som av misstag arbetar på en speciell del om skandinaviska bilar. Där hade denna Saab-historia varit höjdpunkten.
  Dessutom, om NEVS vill ha minsta chans med Saab-produkten i Europa, så måste du ha modet att bryta ny mark. Eftersom du inte kommer att kunna spela i samma konsert med de stora. Detta har absolut ingenting att göra med "megaloman".

 • Det är precis så det ser ut! Och det tar bara 1-2 personer som är ”kunniga” att klocka och sprida något. Eftersom många pressorgan bara kopierar texter ändå kan information också spridas väl förtuggad. Eftersom nonsens med 2002-modellen etc. inte skulle ha spridits alls.

  Tyvärr kan jag bara skaka på huvudet för så mycket oförmåga ...; (

 • Kära Tom,

  Jag ser det lite mer differentierat: Jag tycker att det är åtminstone riskabelt att använda förproduktion för en stor mediekörning. I allmänhet kommer det som om en gammal bil utan någon igenkännlig vidareutveckling helt enkelt skruvades ihop igen (acuh om det är mer än så!). Det är inte ett meddelande i sig och i så fall inte ett positivt! Att få jobbet igång alls är en extraordinär prestation, men en som inte intresserar varken FAZ, BILD eller AMS eller deras läsare. En fascinerande historia, men vem vill läsa den? Det blir intressant när en "riktig" bil byggs, så det finns en nyhetseffekt inifrån och ut.

  Och med all kärleken för vårt varumärke: Jämföra början av förproduktion (förproduktion!) Med början av i3 är lite megaloman. En av de tre största biltillverkarna började göra bilar elektriska, han var den första som gjorde det så konsekvent i allmänhetens uppfattning, BMW började förändra bilvärlden. Och du menar att en förproduktionsbil från en liten tillverkare i Sverige eller Kina skulle vara värt till och med en liten rapport under ”Diverse”? Nej, vi måste vara ärliga, det är bara inte nyhetsvärdigt. Det är därför bara logiskt att låta förproduktion gå under radarn eller att involvera nätverksgemenskapen.

 • Det är vad det handlar om. Tidpunkten för IAA är dåligt vald.

 • “Medialt trasslat”? - hm, är det inte lite våldsamt? Starten på produktionen av en äldre testbil utan tillräckligt produktutbud hade sett ganska konstigt ut med mycket reklam under IAA och möjligen bara orsakat förlöjligande. För majoriteten av våra medborgare kommer Saab inte att spela rollen i alla fall, deras hjärnor är för fokuserade på Daimler et al. kalibrerad ;-). Jag stöder det nuvarande mer reserverad typ av NEVS är resultaten ändå imponerande.

 • Mycket bra rapport, förhoppningsvis läser du också i Sverige. Skulle vara synd om du inte spelar alla korten korrekt i denna fantastiska berättelse

 • Återigen en stor rapport Tom, spänningen växer varje dag. Finns det redan information om motorerna?

 • Stupid prat om vårt varumärke har alltid varit där, för att vi inte kör en måttlig produkt förutom de som är bra bilar men det här rykte måste de träna igen! Texten är välskriven!

Kommentarer är stängda.