SAAB-video. Saab 9x Air Concept.

Det är IAA-tid igen. Bara, jag känner ingen vilja att gå till mässan. Även om Frankfurt ligger på min tröskel. En annan IAA utan Saab, det är tråkigt. Och på något sätt sa en bra vän, du känner dig hemlös. Okej, det andra svenska varumärket från Göteborg visar en studie som skulle vara värt en titt. Så kanske? Låt oss se ... Från nostalgi idag ser vi tillbaka till bättre Saab-dagar.

SAAB 9x Air Concept
SAAB 9x Air Concept

De senaste åren med GM-riktning har åtföljts av spännande studier. Det var Saab Aero X, förmodligen det vackraste sportbilkonceptet från Sverige. Designad 2006 av Anthony Lo. Två år senare, på Paris Motor Show 2008, kom Saab 9-X Air. Närmare verkligheten än Aero X och en omtolkning av Saab-konvertibelen.

Designen var - låt oss möta det - djävulligt bra! Så bra att han fortfarande ser utsökt ut idag. Faktum är att han nu kunde stå vid IAA och skulle fortfarande vara futuristisk. Vissa designelement realiserades därefter på Saab 9-5 II och 9-4x. Till exempel finns det den kontinuerliga ljusstången eller de upplysta dörrkarmarna.

Tekniken under den attraktiva kroppen skulle vara tidens trend. En liten 1.4 liters turbomotor, som BioPower tankas med E85, och 200 PS hade fått framdrivning. Med stöd av en elmotor, litiumjonbatterier och ett automatiskt startstoppssystem skulle CO2-utgången ha varit bara 107 gram per kilometer. Men det var bara drömmar!

Nu, med klyftan om några år, kan du se studierna som vad de är. Ursprungligen borde de stå för en bra framtid för varumärket. Faktum är att de är symbolen på brutna löften. För i serien gick inte Aero X eller 9-X Air.

Båda är nu i Saab-museet Trollhättan, och de är fortfarande vackra. Designer Anthony Lo kommer inte vara glad att så få av hans idéer hittade sig in i showen. 2010 tog han sina papper på GM Europe och bytte till Renault.

Text: tom@saabblog.net

Video: Saab Automobile AB

14 tankar också "SAAB-video. Saab 9x Air Concept."

 • Sant 9-X Air är verkligen en vacker bil. Jag stod framför Saab-museet igen i år. Jag tror att han skulle sälja sig "skära bröd". Är en fin kompakt konvertibel i en modern men tidlös design. Skulle vara IAA en intressant kontrast till A3-konvertibelen. Vem skulle locka fler beundrare till hans sida? (Förmodligen den "gamla" designen av Saab !!!).

  Om NEVS skulle kunna överföra detta koncept till Phoenix-plattformen och få 93-efterträdaren på detta sätt skulle det vara en dröm.

  Hälsning Ded

 • Respekt. av Aero-X + 9-X Air och designern ... Ta en titt på Renault Wind och Nissan Esflow, var och en från sidan ...

 • IAA 2011 var mycket värre för oss än den nuvarande.
  Eftersom det rättvisa utseendet var så avbokat endast i sista minuten för Saab var jag tvungen att betala sedan 50000 € straff. Från Volvo-stället såg man tyvärr över de tomma områden där Saab skulle vara. Oförglömlig förblir IAA 2009, för jag satt en bra timme i 9-5II och visste: Det här blir min nya!
  Det här är nu all historia, nu hjälper bara utsikten till framsidan!

 • Tom, det mår jag också bra. Det är inte bara avståendet från Saab, vilket i sig skulle vara motiverande nog, det är också bristen på riktiga höjdpunkter hos konkurrenterna. Också, jag kommer att rädda mig själv i år, ankomsten från norr, för att vid IAA kommer inget fordon (nytt) att presenteras, vilket skulle vara lämpligt för mig som ersättare för en av mina Saabs i fråga.

  • Ja, det är så som det är. Ingen leverantör har för närvarande något i erbjudandet där det verkligen skulle "klicka" skulle göra. Ändå kommer Marco och jag att besöka IAA på tisdag, bara en bra 30 minuters bilresa. Vi kommer att rapportera ...

   • Jag är tillbaka tisdag.
    Jag fick en liten översikt idag, mer intressant än bilarna är diskussionerna med tillverkarna.
    Speciellt från Land Rover var det klart positivt återkoppling.
    Som en Saab-förare måste du förmodligen sträcka dina känslor mot England / Indien.

    • Varför inte stanna med svenskarna? Skulle inte Volvo vara ett alternativ (bara om det inte finns fler bilar från SAAB)?

 • OWL om IAA inte var 7 minuter bort från mig skulle jag förmodligen inte gå.
  Sedan 14 år går jag till IAA varje 2-år och i år är det första gången jag inte är intresserad av någonting. Visst, Volvo har ett bra konceptfordon, men redo för produktion är inte, så jag är inte relevant. Endast Evoque-konvertibeln hittar jag spännande, men snarare som en andra bil för kvinnan som ersättare Saab.

 • Jag skulle ha köpt nästan varje sista studie direkt. På mitt senaste museumsbesök såg mönstren fortfarande fräscha på mig.
  Jag kommer inte att köra till IAA i år efter många år. I år drar ingenting mig.

 • Frågan är verkligen varför jag borde gå nästan 200 kilometer mot Frankfurt. För närvarande är de bilar som jag vill ha alla redan byggda :-). Vad som kommer om ett år eller två från Sverige, är jag förvånad.

Kommentarer är stängda.