Presentation Paris 2008. Saab 9x Air Concept.

Det är IAA-tid igen. Bara, jag känner inte för att gå på mässan. Även om Frankfurt är på min tröskel. En annan IAA utan Saab, det är tråkigt. Och på något sätt, som en god vän sa, känner du dig hemlös. Okej, det andra svenska varumärket från Göteborg visar en studie som är värt en titt. Så kanske det är det? Låt oss se ... Av nostalgi tittar vi tillbaka på bättre Saab-dagar idag.

Saab 9x Air Concept Paris 2008
Saab 9x Air Concept Paris 2008

De senaste åren med GM-riktning har åtföljts av spännande studier. Det var Saab Aero X, förmodligen det vackraste sportbilkonceptet från Sverige. Designad 2006 av Anthony Lo. Två år senare, på Paris Motor Show 2008, kom Saab 9-X Air. Närmare verkligheten än Aero X och en omtolkning av Saab-konvertibelen.

Designen var - låt oss säga det öppet - djävuliskt bra! Så bra att det fortfarande ser utsökt ut idag. Egentligen kunde han vara på IAA nu och skulle fortfarande vara futuristisk. Vissa designelement realiserades senare för Saab 9-5 II och 9-4x. Till exempel skulle det finnas den kontinuerliga ljusstången eller de upplysta dörrfönster.

Tekniken under den attraktiva kroppen skulle fortfarande vara på modet idag. En liten 1.4 liters turbomotor, drivad med E85 som BioPower, och 200 hk skulle ha gett framdrivning. Stödet av en elmotor, litiumjonbatterier och ett automatiskt start-stop-system skulle koldioxidutsläppen ha varit bara 2 gram per kilometer. Men det här var bara drömmar!

Nu, några år borta, kan studierna ses för vad de är. Ursprungligen skulle de representera en stor framtid för varumärket. I verkligheten är de symboler för brutna löften. Eftersom varken Aero X eller 9x Air gick i serieproduktion.

Båda är nu i Saab-museet Trollhättan, och de är fortfarande vackra. Designer Anthony Lo kommer inte vara glad att så få av hans idéer hittade sig in i showen. 2010 tog han sina papper på GM Europe och bytte till Renault.

Text: tom@saabblog.net

Video: Saab Automobile AB

14 tankar om “Presentation Paris 2008. Saab 9x Air Concept."

 • Varför inte stanna med svenskarna? Skulle inte Volvo vara ett alternativ (bara om det inte finns fler bilar från SAAB)?

 • Jag är tillbaka tisdag.
  Jag fick en liten översikt idag, mer intressant än bilarna är diskussionerna med tillverkarna.
  Speciellt från Land Rover var det klart positivt återkoppling.
  Som en Saab-förare måste du förmodligen sträcka dina känslor mot England / Indien.

 • Frågan är verkligen varför jag borde gå nästan 200 kilometer mot Frankfurt. För närvarande är de bilar som jag vill ha alla redan byggda :-). Vad som kommer om ett år eller två från Sverige, är jag förvånad.

 • Jag skulle ha köpt nästan varje sista studie direkt. På mitt senaste museumsbesök såg mönstren fortfarande fräscha på mig.
  Jag kommer inte att köra till IAA i år efter många år. I år drar ingenting mig.

 • Ja det är det. Ingen leverantör har för närvarande något att erbjuda där den verkligen skulle "klicka". Ändå kommer Marco och jag att besöka IAA på tisdag, det är bara en 30-minuters bilresa bort. Vi rapporterar ...

 • OWL om IAA inte var 7 minuter bort från mig skulle jag förmodligen inte gå.
  Sedan 14 år går jag till IAA varje 2-år och i år är det första gången jag inte är intresserad av någonting. Visst, Volvo har ett bra konceptfordon, men redo för produktion är inte, så jag är inte relevant. Endast Evoque-konvertibeln hittar jag spännande, men snarare som en andra bil för kvinnan som ersättare Saab.

 • Tom, det mår jag också bra. Det är inte bara avståendet från Saab, vilket i sig skulle vara motiverande nog, det är också bristen på riktiga höjdpunkter hos konkurrenterna. Också, jag kommer att rädda mig själv i år, ankomsten från norr, för att vid IAA kommer inget fordon (nytt) att presenteras, vilket skulle vara lämpligt för mig som ersättare för en av mina Saabs i fråga.

 • IAA 2011 var mycket värre för oss än den nuvarande.
  Eftersom det rättvisa utseendet var så avbokat endast i sista minuten för Saab var jag tvungen att betala sedan 50000 € straff. Från Volvo-stället såg man tyvärr över de tomma områden där Saab skulle vara. Oförglömlig förblir IAA 2009, för jag satt en bra timme i 9-5II och visste: Det här blir min nya!
  Det här är nu all historia, nu hjälper bara utsikten till framsidan!

 • Mike, du är då och då inte ;-). Renault Wind gjordes före Anthony Lo vid Renault, men Nissan är tydligt en Lo-produkt och Saab inspirerad.

 • ... kineserna kunde inte ha kopierat det bättre ... speciellt nissan - det är extremt!

 • Rörande. av Aero-X + 9-X Air och designern ... Ta en titt på Renault Wind och Nissan Esflow, båda från sidan ...

 • Det stämmer, 9-X Air är verkligen en vacker bil. Jag stod framför det igen i år på Saab-museet. Jag tror att det skulle sälja som skivat bröd. Är en vackert kompakt cabriolet i en modern men tidlös design. Skulle vara en intressant kontrast till A3 cabriolet på IAA. Vem skulle locka fler beundrare till hans sida ??? (Förmodligen den "gamla" designen från Saab !!!).

  Om NEVS skulle kunna överföra detta koncept till Phoenix-plattformen och få 93-efterträdaren på detta sätt skulle det vara en dröm.

  Hälsning Ded

Kommentarer är stängda.