Press. Har de nya Saabs en motor?

Det är en av de stora hemligheterna i Trolhättan. Vilken motor kommer att ligga under huven på den nya versionen av Saab 9-3? Saab-ägaren NEVS förblir tyst men påstår sig ha en motorleverantör. Den svenska pressen är också förståeligt bekymrad över denna fråga. Tidskriften NyTeknik frågar därför provocativt om den nya Saab någonsin har en motor.

Saab Turbo X på huvudportalen
Saab Turbo X på huvudportalen

Frågan är retorisk. Naturligtvis kommer en motor att ligga under huven. Med undantag för elbilar. NyTeknik är normalt alltid välinformerad. Inte i det här speciella fallet. Och Trollhattan är tyst. Den nya NEVS-byggda Saab 9-3 kunde ha de tidigare motorerna GM och Fiat under huven, säger de. Eller kanske en ny, grönare motor. Vad skulle vara tilltalande.

Eftersom NEVS är ett nytt företag skulle 9-3 behöva gå igenom hela godkännandeprocessen igen, sade Bo Nilsson från "Trafikverket”. Motorerna bör därför uppfylla minst Euro 5 eller den strängare Euro 6-standarden. Och NyTeknik är skeptisk till omstarten. Eftersom NEVS fortfarande inte har något fast datum och enligt NyTeknik borde det fortfarande vara frågor med leverantörer. Saab 9-3 består av 2.400 500 komponenter som kommer från XNUMX leverantörer. Inte alla borde vara ombord ännu.

Efter många positiva rapporter, en mer skeptisk artikel. Frågan om öppen motor är oroande för pressen, vilket är förståeligt. Liksom oss vill journalister veta mer. Om du tror att informationen från Trollhättan ska 9-3 vara helt GM-fri. Vilket är dock ett mjukt begrepp. Eftersom bensin-direktinjektionsturbomotorerna i Saab 9-3 Griffin var från GM-hyllan, men utvecklades också i Trollhättan. Om du vill kan du kalla dessa enheter "GM-fria" eftersom de till stor del skapades under Saabs ledning.

Som vi vet har 99% av leverantörerna varit där hittills. Mathias Bergman bekräftade som verkställande direktör detta i flera intervjuer. En procent saknas, men det kan vara ett beslut. Man kan också höra från hans ord att produktionen i år bara kommer att vara hanterbar. I sina intervjuer hänvisade han dock inte till motorfrågan. Hittills är det bara säkert att det inte kommer att finnas någon V6 på medellång sikt. Grunden för detta kom från Australien och passar inte den ”GM-fria” strategin. Det är också synd. Eftersom motorn inte bara är rolig i Turbo X, behagar den också i 9-5 II.

Så utan undantag slutar vi med 4-cylindern, som tydligast förkroppsligar Saab-konceptet med en turboladdad motor. Vi kan inte säga mer om det just nu. Liksom NyTeknik-journalisterna har vi bara tålamod. Men med tålamod är det sådan ... Inte alla har det längre! Men det är ett ämne för en annan artikel. Det är dags att lyfta slöjan i Trollhättan.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

19 tankar om “Press. Har de nya Saabs en motor?"

 • Vilket skulle vara mycket viktigt för mig personligen och var också en anledning till min första SAAB före 15 år,
  är egen Motronic.
  Oavsett vilken tillverkare av motorn men en separat Trionic på cylindrarna, men gör en riktig SAAB.

  • blank

   Du behöver inte oroa dig för det, tror jag. Kartorna är också skräddarsydda för egenskaper som främre, bakre eller fyrhjulsdrift, fordonets egenskaper etc. ingår - kort sagt, du kommer inte att kunna använda dem så enkelt. Det kan hända att det inte kommer att vara ett system som löds ihop internt, men programvaran kommer förmodligen från SAAB själv. Men det spelar ingen roll - nästan hela bilvärlden talar nu Bosch (Motronic) - utan att alla kör samma väg.

 • blank

  Jag skrev det redan på andra håll: Jag hoppas på Ford Ecoboost-motorer. Sparsam, kraftfull, snabb, modern, turbo. Passar perfekt med Saab.

  • blank

   Hos Ford har jag allvarliga kvalitetsproblem ... nästan allt som kan läcka från min farbrors bil har läckt ut: olja, vatten, diesel, bromsvätska. Plus den tredje kopplingen med ~ 250.000 XNUMX km. Under familjefesterna finns det alltid en stor, veckad kartong som placeras under hans parkerade bil.

   Det kan vara en blatant incident, men mitt förtroende för Ford är lågt.

   Vad sägs om Volvo Volunteer Support? Eller tjänar de sig också från Ford-hyllan?

   • blank

    Jag har haft Peugeot hela tiden med den kända 1.6l 110 PS Diesel, som också finns hos Ford Volvo och Citroen och har aldrig haft problem med det, och det var också sparsamt.

    Hur gammal är din farbrors bil? Pratar du om en aktuell motor eller mer om en gammal motor?

    • blank

     Det är en dieselmotor, inbyggd i Focus Kombi ... dina kubiska kapacitet / prestandadata kan passa. Byggår var 2004 om jag inte tar fel. Ett symptom på ålderdom är högst förlust av olja. Efter ungefär två år startade kylvattensystemet, sedan bromsvätska, sedan gick tanken tom under körning på motorvägen och olja har droppat i ungefär 2 år.

     Men Peugeot skulle också vara ett alternativ ... Jag har själv varit aktiv länge och har kört Peugeot passivt längre. Förutom ett blåst kilrem kan jag inte komma ihåg något fel ...

     @ Tom: Det skulle vara trevligt om Volvo och SAAB-resterna (inklusive avknoppningar) skulle samla sina ansträngningar för att utveckla nya enheter i ett joint venture. Det finns tillräckligt med kunskap från båda sidor, motorutvecklingen på SAAB har alltid haft ett gott rykte och en hel del SAAB-anställda har bytt till Volvo. Men ja, det måste andra bestämma.

     • blank

      Hej Phibo, min Peugeot var också från 2004, och hade tydligen exakt samma motor och alla utan problem.

      Jag hade också min oro över den här motorn, eftersom en engelsman en gång berättade för mig att fokusen med den här motorn skulle ha ett eonsclean rykte på ön.

      Men som jag sa hade vi inga problem med motorn. Jag har intrycket att Ford gjorde vissa misstag när man anpassade motorn till sin egen bil. Det betyder inte att Ford-motorer är dåliga i sig.

   • blank

    Jag tror inte på stöd från Göteborg. De arbetar på nya motorer för att vara oberoende.

 • blank

  Låt oss hoppas att BMW levererar motorerna.
  1.6er från MINI skär en fin figur i JCW.
  Och som toppmodell 2.0er, kanske med något mer än 245PS 328 har.
  Fyrhjulsdrift och automatisk skulle naturligtvis fortfarande vara en dröm, särskilt i en cabriolet ...

 • blank

  Även om 99% vill leverera till leverantörer är de saknade 1% trots allt 5-leverantörer, och de
  1ste är förmodligen motorleverantören och därför inte helt oviktigt ...…… NEVS spelar med den tid du inte har

  • blank

   Fullständigt godkännande. Tiden löper ut. Men om du bara vill producera för Kina (?), Då är tiden ingen roll och är bara avgörande för EU och USA.

 • blank

  Så mycket som jag önskar för nya SAAB, tvivlar jag på det så mycket. Det skulle vara första gången som ett kinesiskt företag fungerar framgångsrikt i denna bransch. Det påminner mig mer om en amatörteater, se utnämningen av Bergman, eftersom ingen annan sökande har hittat. Dessutom talade man om NEVS om en produktionsstart efter sommarlovet och inget hände.
  Den olyckliga handlingen har naturligtvis konsekvenser. Vårt Saab nummer 2 får nu sin kavitetsförsegling, då på medellång sikt kan jag inte bry mig om vad som händer i Sverige. Min vän är glad över det, han får arbete i verkstaden.

 • blank

  Saab hade ett avtal med BMW under Muller. Om Saab-NEVS kunde bygga vidare på det, skulle det inte vara fel heller, både 1.6-talet från Mini och N20 är allt annat än dåliga ...

  • blank

   Jag kan bara hålla med det. Med lite lycka skulle det till och med vara kombinationen av bensin + fyrhjulsdrift + automatisk, vilket skulle kunna gilla vissa kunder.

  • blank

   Speciellt eftersom BMW verkligen har dragit tillbaka saken mot SAAB. Gör inte det utan anledning.

  • blank

   Jag skulle inte motsätta mig BMW-motorer. Allt som tidigare användes för motorer från SAAB (4 eller 6-cylindrar, diesel- och bensinmotorer, etc.) skulle då finnas tillgänglig igen. Samarbetet med en välkänd och etablerad grupp skulle också göra bra i handelspressen, åtminstone bättre än rökt ljus och bestående tystnad, eller import av motorer från Kina.

 • blank

  Jag misstänker mycket starkt att du inte riktigt har bestämt vilka motordrivna enheter som används.

  Någon skrev att han kunde föreställa sig Ford-modellerna. Varför inte, det här är trots allt ganska sparsamma motorer och NEVS skulle ha ett ganska brett urval.

  Jag kan också föreställa mig en rad motorer som återigen bara innehåller en 1.6 liter och en 2.0 liters turbomotor för bensinmotorn och en 1.6 liter och 2.0-2.2 liter diesel för dieselmotorn. Hyundai / KIA erbjuder till exempel ett motsvarande utbud av motorer (jag vet inte om motorerna är direkt från Hyundai / KIA - men jag trodde det):

  bensin:
  - 1.6l Turbo med 184ps (se Veloster) eller 204ps (se KIA Ceed Pro) [vll. även utan turbo med 140ps + 6G-DKG]
  - 2.0l turbo med 275ps (eller mindre) (se Genesis Coupe) [även med 8-växlad automatisk]

  diesel:
  - 1.6 CRDI med 110ps / 128ps (se i30 / Ceed) [som ekonomiversion]
  - 1.7 CRDI med 137ps (se i40 / Optima)
  - 2.0 CRDI med 163ps / 185ps (se ix35 / Spoartage) [vll. med fyrhjulsdrift]
  - 2.2 CRDI med 197ps (se Santa Fe) [vll. med fyrhjulsdrift]

  Visserligen skulle jag inte vilja ha en 1.7 CRDI + -automat i den nya Saab, för jag gillar inte den här kombinationen i i40 CW. Men den större 1.6- eller 2.0-dieseln skulle tilltala mig ganska mycket. Men det är bara en gissning - i slutändan kommer motorerna direkt från en "liten leverantör" från Sverige, från vilken ingen har hört talas om och dessa motorer slår oss alla ut - det skulle vara önskvärt.

 • blank

  Hej, efter nästan 30 SAAB från 1971 - 2012 skulle vi vilja köra en cabriolet igen, då med en automatisk som har mer än 5 växlar. Vi kör för närvarande Mercedes och Golf, men våra hjärtan är fortfarande hos Saab och kommer alltid att vara det. Jens Lübberstedt, Stade

Kommentarer är stängda.