Backspegeln. Utveckla förtroende.

För några dagar sedan var det dags. Det har varit ett år sedan NEVS fick nycklarna till Saab-fabriken i Stallbacka, och flytten till en ny era slutfördes slutligen. Intressen om det stannade hos mig inom vissa gränser. En annan kandidat hade varit min hemliga favorit. Efter ett år med NEVS och Saab 2.0 är det dags för en snabb återgång.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Starten var ursprungligen ojämn, och ägarna till National Electric Vehicle Sweden AB gjorde mycket för att se till att det inte blev bättre. Inledningsvis blev de överraskad i media för att ha vunnit kontraktet, sa att de ville fokusera på elektrisk rörlighet och bara installerade en Volvo veteran på toppen. Elektriska bilar, så utlopp istället för turbo, inte bara för mig oroa linjer på pannan.

Saab Spirit, varumärkets själ, tycktes slutligen besegras och i framtiden bara till fansen och Saab-museet, några kilometer nerför Göta Älv. Flyttet till ett nytt Saab-kapitel var mer som en kallstart efter en kylig natt än en bra comeback. Griffin, en del av varumärkesidentiteten i många år, migrerade tillbaka till Scania. Och tidigare Saab-leverantörer gav de nya ägarna den kalla axeln, ingen ville tro på en omstart med den kinesiska huvudstaden.

Inte lätt, startpositionen. Men ihållande, tyst och osynligt, arbetade man under de senaste månaderna framåt. Investerade i anläggningen, byggde upp supply chain och tilldelade utvecklingsavtal för den inte så nära framtiden. Att under de närmaste åren kommer allt annat än en hel del Saab-tradition att springa, du kan tänka dig, om du besöker Saab-matsalen på grund av Powertrain-komplexet. Det är den enda delen som kan ingå som besökare idag utan åtkomstkontroll, resten av området är strikt säkrat.

Tidigare var byggnaderna fulla av Saabs anställda. Idag kan du hitta företag med okända namn, men de har ingenting att göra med NEVS vid första anblicken. Eftersom de arbetar som leverantörer, nästan på plats, för Saabs framtid. Du kan gissa vad som händer här, det kommer att bli en mycket magert händelse. Svenska ingenjörer, mestadels med Saabs förflutna, utvecklar sig för varumärket och Saab är trots allt rädd en svensk produkt. Men de arbetar inte längre uteslutande för det traditionella varumärket. Tyska, engelska och kinesiska företag och även automaker från Göteborg utvecklas också i Trollhättan, den tidigare hyresvärden från Detroit.

NEVS är smal och kommer troligen att vara smal i framtiden också. Att distribuera arbete till tredje part är en vanlig praxis inom bilindustrin. NEVS verkar vilja perfekta denna idé. Förhoppningen om att det snart kommer att finnas 3.500-anställda på fabriken igen, det finns ingen i Trollhättan längre. Redan under Spyker var väl 1.000-positioner till dispositionen, och även om produktionen skulle springa snart kommer det bara ett litet mirakel på arbetsmarknaden. Det verkar som om fred har uppnåtts med leverantörerna, och pressen är i god harmoni, åtminstone i Sverige. Hantering av varandra har förändrats under de senaste 12-månaderna, och NEVS har fått förtroende för hemmabasen, vilket är bra. Men ännu inte i vårt land.

Det kunde nästan förväntas att pressen i Tyskland skulle vilja ringa en negativ kontakt för en ny start. De senaste månadernas täckning var för harmonisk. Saab 9-3 presenteras som en modell från året 2002, trots att basen i den bästa Saab-traditionen sedan dess har reviderats flera gånger och moderniserats. Ingen skulle komma med tanken på att namnge det nya flaggskeppet i Mercedes (det är baserat i stor utsträckning på sin föregångare) som ett fordon från år 2005. NEVS lanserar, för förtydligande ändamål, en modell som har sin grund i modell 2011.

Ljudet blir hårdare inom en snar framtid, eftersom du inte behöver vara en förmögenhetstäljare. NEVS och de tyska företrädarna för Saab 2.0 måste förbereda sig för headwinds. Om produktionen går igen, kommer den slutna säsongen att vara över. Den positiva Saab-täckningen de senaste månaderna har varit resultatet av ett förhärligat förflutet. Du kan skriva bra om legender eftersom de inte skadar någon längre. Ett levande varumärke, oavsett hur liten, uppfattas som en konkurrent. Tyskland är autoland och varje Saab som säljs här är en såld Audi eller BMW mindre. Tyskt pressarbete, som förklarar Saab på den viktigaste europeiska marknaden, kommer att vara en utmaning för framtiden.

Lita på, och det är vad artikeln handlar om, är en långsiktig fråga. Tillit måste växa, och när det gör, växer förtroendet långsamt. Med turbo finns inget utomordentligt. Den svenska pressen verkar ha tagit förtroende efter ett år, Saab-återförsäljaren i norr och med leverantörer, är situationen avslappnande. En grupp verkar ha blivit helt bortglömd men i Sverige ... En tidigare mycket engagerad tysk Saab-återförsäljare frågade mig för en tid sedan, vem ska köpa de nya bilarna. Med vilken han tar upp kärnan i problemet. För att det fanns något ... rätt! Ett viktigt objekt: köparen!

NEVS ignorerar oss, kunderna. Åtminstone i stor utsträckning Vem skriver ett email till Trollhättan, som får ett svar. Inte nödvändigtvis en som hjälper, men de försöker hårt. Hittills så bra. Men det här är inte den kommunikation som är vanlig. Normalt bör tillverkaren, det vill säga den som vill sälja en produkt, närma sig kunden. Inte tvärtom.

Det är dock fel! Inga mässans framträdanden, även om det redan skulle göras med en studie som ett tecken på livet. IAA, en av de viktigaste händelserna i branschen, kommer att förbli utan Saab. Inga aktiviteter i utskriftsmedia eller på internet. Det skulle vara så enkelt!

Antag 2014 Saab hade nya bilar i Tyskland under första kvartalet, vem skulle veta?

Ja, säkert läsarna av de olika bloggarna som är aktivt intresserade av varumärket. Det är för lite! Inte tillräckligt! En blogg är bara en kommunikationskanal bland många möjligheter. En privat fan händelse i vårt fall. Och i inget fall en garanti för en lyckad omstart. Att köpa en bil är en långsiktig affär och ett beslut baserat på förtroende. I varumärket och i tillverkaren. Naturligtvis blir vinden synlig med varje positivt budskap, och självklart är du på rätt väg. Naturligtvis gjorde NEVS inte allt, men gjorde åtminstone många saker rätt. Men nu är det dags att gå vidare. Bilder från en officiell källa, dialogen med kunden, allt detta bör börja nu ... eller, om vi är ärliga med oss ​​själva, redan har börjat. Oavsett via Facebook, utskriftsmedia, direkt dialog, bloggar eller vad som helst. Det viktigaste, något händer. Och det viktigaste, du använder alla möjliga kanaler. Chanserna att locka fler människor till varumärket finns där, eftersom omstart kan gå som historia genom alla media, och i det ögonblicket måste du få svar på kundfrågor.

Hur det fungerar, visa andra märken. Månader före debuten, press och Internet media matas med bilder och information. Kunder ser fram emot den nya produkten, som är bokstavligen hungrig för det, beställer innan de första bilarna anländer till återförsäljaren. Skapa önskningar! Åtgärd behövs. Mer är inte att säga!

Frågan kvarstår om jag litar på NEVS och om jag tror på framgången för comebacken. Okej, jag skriver nästan varje dag för Saab, men bära alla rykten Trots att ingen Saab glasögon. I månader har vi fått positiv information från vänner från Trollhättan. Vad den ena är och vad som ger ett bra humör. Men det slutliga beviset saknas fortfarande, och jag är som de flesta läsare. Jag väntar Vid den första presskonferensen och de första bilarna raser av linjen. På seriös dialog med kunderna och återförsäljarna.

Det positiva humöret finns där. Men du måste bara utöva förtroende. Också med mig! Och det blir tufft!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

18 tankar om "Backspegeln. Utveckla förtroende."

 • Ja, reklamens kärlek. Jag förstår inte varför NEVS gör så mycket eller gör så lite. Du kan utforma en annons som tar upp ämnet "Phoenix från askan". Du behöver inte nödvändigtvis ta fenomenet, men tanken bakom den. Det kan till exempel vara något som "Ibland har något bra (utmärkt) att dö för något (bättre) att trivas". Det kan låta lite dumt, men mestadels är det redan sant - både i naturen och i samhället och framför allt i teknik.

  Dessa fakta kunde hämtas och placeras i en eller flera reklamfilmer. . Så, till exempel, i en far läser en godnattsaga till sin son / sin dotter efter att han har kommit med gamla sin Saab 93 från arbetet - kamera ser över hälarna på far och barn på den bok som fönstret och Ursprungligen dold bild av gammal Saab. Då läses det högt och efter att boken är stängd står den nya Saab 2.0 9-3 där den gamla stod.

  Eller du har olika scener som visar "phoenix-effekten". Skogen brinner ner, det nya livet trivs. Gammal teknik ersätts av ny teknik - om möjligt, "framträdande" exempel som diskett / cd. Och i slutändan visar det hur den nya Saab ersätter den gamla.

  Båda avslutar med en sådan slogan som "Ibland måste stora saker gå, än mindre bättre saker stiga!".

  Jag vet att det här låter lite konstigt och / eller inte tänkt ut - liksom jag är inte en reklam expert. Men jag tror att en sådan liknande reklam är bättre än garkeine-reklam och NEVS är då i februari 2014 där "Hej titta på vår nya bil" och alla shruggar och fortsätter.

 • Ja, den fina marknadsföringen:
  Hur man ens får pengar för en produkt som ännu inte finns på marknaden, folket i http://www.fairphone.com
  Rätt vid första anblicken har det ingenting att göra med bilar, Saab.
  Men 15.000-folk gör redan mycket pengar för en framtida produkt, vilken en eller annan konkurrent erbjuder bättre eller billigare ... och ändå tar 15.000 människor detta steg.
  ... människor kunde också - i stället för med Saab av Dick och de senaste åren, särskilt tunna att gå - köra med bilar i tävlingen, men det finns några människor som bara inte vill ha den konkurrerande produkten, precis som fairphone - från ett bra förståeligt upprätta

  Så, behåll varumärket vid liv och främja det. Jag förklarar också glatt för min miljö att Saab kommer att producera igen snart. Ord i munnen ger också något och förbereder i detta fall glädje

 • Medan det förmodligen skulle göra ett litet skryt, kunde jag personligen föreställa mig Fords nya Ecoboost-motorer i en ny Saab med sikte på en grönare eller mer hållbar bild. Snabb, effektiv, ekonomisk, innovativ, turbo. Kan passa först.

 • Hej,
  För mig personligen uppstår endast 2 frågor - när en ny Saab produceras och hur den ser ut.
  Motorn ska springa på diesel - var och hur motorn är gjord, jag bryr mig inte.
  Eller vet Audi-föraren att hans motor kommer från Ugarn - eller Porsche SUV-föraren som kommer från Slovakien?
  Skulle det komma till 01.06.2014 till ett köpmöjlighet och den nya Saab-en "rund" bilden, kommer vi säkert att parkera efter 2 Götborgern igen en Saab i garaget.
  Identiteten hos Saab-varumärket lever genom förarna och det stora arbetet hos Tom & Co.

  För närvarande finns det inga tillverkare enligt min åsikt som kan lita på en "lång tradition i ett land".
  Till exempel är kineserna och araberna stora ombord på Mercedes. Bilarna kommer från alla slag och omöjliga länder, bilarna har plötsligt blivit sämre från bilden? -Jag tror inte ...
  Eller är Laborghini blottad som VW bara för att en ny ägare kom i form av VAG?

 • Hej där!

  Jag kan föreställa mig att NEVS är lite motvillig, för det är inte en riktig ny produkt som kommer att se dagens ljus - därför är det förmodligen i första hand fokuserat främst på den asiatiska marknaden (här är 9-3 II uppfattas fortfarande som en ny modell).

  Med andra ord: Du kan ta 2011er 9-3 II ändå poäng inte riktigt i de gamla marknaderna mot konkurrenter och kan vara den stora entrén tills den nya utvecklingen på Phoenix-plattformen för allmänheten är mogen.

  Men bör man också något minst rör i Tyskland den stora trumman, så som är känt åtminstone SAAB tar bort och nya modeller på gång är - naturligtvis har den nackdelen att dessa åtgärder på grund av den förväntade ytterligare modellserien helst inte vara en stor framgång kommer att leda.

  Kanske borde vi faktiskt ändå hålla reklam något på sparlåga och inledningsvis endast informera er om att vi fortsätter i Europa och Amerika - vi envis SAAB fans tillgång när det behövs säkert utan marknadsföring påverkar nyligen lanserade 9-3 II och NEVS sparar vissa en för den riktigt stora utvecklingen av följande nya SAAB-modeller.

 • Jag tror att motorbeslutet kommer att förklara mycket. Om Kina-motorer kommer in, kommer det förmodligen inte att vara något på den europeiska marknaden. Men långsamt skulle något verkligen hända i media från nevs.

 • Verkar vara så, det enda som stör det är kunden eller den framtida köparen.

  Herrarna har fortfarande mycket att lära sig.

  Hälsningar Ulrich

 • Hi Tom,

  mycket bra sammanfattning av allt som har gått igenom mitt sinne länge redan.

  För även om Saab för fansen "bara i en koma" för alla andra Saab är död. Ingen tror / tror på en återuppkomst, än mindre, den är intresserad av det. Så, om inte tillräckligt snart, trumman rörs, kommer försäljningen i Europa att hållas i mycket liten skala.

  Eller vill NEVS bara investera i marknadsföring i Kina? Men då måste de passera BAIC, som redan marknadsför Saabs förflutna av sina nya modeller.

  Bortsett från det tror jag att fokus på Kina kan visa sig att vara Bumrang, inte bara för Saab, utan också för alla andra tillverkare, som bara designar sina bilar med syn på den kinesiska marknaden (VW, Skoda, Volvo, Porsche etc .PP.). För i Europa vill du ha bilar med ansikten och ingen enhetlig massa.

  Hälsningar Cetak

 • På kort och medellång sikt ser jag mycket Saab i det nya företaget. Eftersom de utvecklare som brukade arbeta för Saab jobbar nu för NEVS. Men det är fortfarande frågan om det långsiktiga perspektivet ...

 • Riktigt välskrivet, eftersom motviljan i informationspolitiken påverkar framför allt de befintliga och särskilt de framtida SAAB-kunderna. Ämnet 9-3 Basis 2002 spöks av pressen eftersom NEVS inte släpper information om den nya bilen, men kanske
  behöver man inte den tyska marknaden ???? Skulle vara synd

 • Kunden är ett bra sökord. Inte för länge sedan undrade jag varför jag pratade om att köpa en NEVS. Jag skriver NEVS medvetet, förutom förtroendet kommer jag också att peka på hur mycket Saab faktiskt är i efterträdaren. Det finns också lite att hitta, för som det skrivs i texten ignoreras potentiella kunder för närvarande.

  Men tillbaka till den ursprungliga idén kom många anledningar inte i åtanke. Den starkaste var fortfarande att stödja de återstående övertygade Saab-serviceverksamheterna. Detta är inte ett starkt argument för en ny kund. Jag fann också väldigt starka argument mot det. Detta kommer att bli en tuff väg. Bara anledningen till att jag borde ignorera ignoreringen för att köpa en ny.

  (Detta borde inte vara en slumpmässig artikel, bara lägga till några tankar.)

 • Grundligt intresse jag skulle ha redan .... kanske finns det bilder på glasögonen?

  Skulle vara en bra idé - Glasögon i Porsche design anses redan vara mycket smaklös ...

 • Vi har faktiskt en optiker bland våra läsare, som också gjorde Saab glasögon. På begäran kan jag göra en kontakt ;-). Och nej till motorleverantören finns det inga nyheter.

 • Tja, det finns många frågor kvar. Min återförsäljare fick ett brev från NEVS på våren och hörde ingenting mer från Sverige. Fram till idag är det oklart vem som ska sälja fordon i Tyskland. Å andra sidan, vid SU, är färgen på de första NEVSna inställda på SAAB. Så verkar det inte vara lång att börja. Men vem förutom oss registrerar det?

 • SAAB-glasögon - det saknas fortfarande i fläktaffären

  I synnerhet delen om kundannonsering kan jag ansluta mycket. Regelbunden kundkrets är bra och viktig, men SAAB kommer också att behöva locka "walk-ins" och business clientele. Finansierings- och leasingpartners skulle också behövas, eftersom finansiering och leasing nu är vanligare inom den nya bilsektorn än kontanter.

  Kort sagt finns det fortfarande några självtillförda byggarbetsplatser som väntar. Och under tiden har något blivit känt i motorleverantörens sak?

 • Moin.
  Mycket bra artikel Tom.

 • Hej Tom, det är hur det ser ut! Bara Saabs fans och insiders vet vad den nuvarande statusen är. Istället är det faktiskt skäller ut i världen och med alla mediekanaler finns det. Det är trots allt bara köparna som tar med pengar till ett producerande bilföretag. Bara de bör först veta att det finns varumärket igen!

 • Verkligen väl formulerad, det träffar märket. 100 poäng!

Kommentarer är stängda.