Fordonssäkerhet. Olycka med Saab 9-5.

Om och om igen får bloggruppen e-post av läsarnas olyckshändelser. Vissa med en begäran att inte publicera dem och andra som vi inte vill publicera eftersom bakgrundshandlingen är för allvarlig. När det gäller Maik, som hade en olycka med sin Saab 9-5, är saker så att vi bestämde oss för att publicera. Eftersom hans bilder visar mycket imponerande säkerheten hos Saab 9-5 i det normala vardagen.

Saab 9-5 från Maik efter olyckan
Saab 9-5 från Maik efter olyckan

Saab hade redan ett fokus på passagerarsäkerhet när andra märken inte ens tänkte på det. Eller ville inte ta itu med det eftersom de lagliga bestämmelserna inte krävde det. Saab 9000 är ett framträdande exempel på detta. Hans mycket trevliga italienska Tipo4-bröder - Alfa 164, Lancia Thema och Fiat Croma - har inget skydd mot sidoeffekter. Lagen i Europa krävde inte den, och den amerikanska marknaden var inte av intresse. Så du avstått från det. Tänkbart för Saab.

Betydelsen av sidoskyddsskydd demonstreras av bilderna av Maik och hans rapport:

Jag reser på en huvudgata i stan. Men en äldre dam sa att han skulle ta sig till vägen på en korsning till affärsparken och är helt enkelt på sidan med omkring 20 km / h körde i min Saab. Hon såg mig inte komma eftersom korsningen ligger i en kurva. Därför såg hon inte till höger och körde rakt över huvudvägen.
 
Din Peugeot 206 är en total förlust, hela fronten är trasig. Min Saab 9-5 slogs på fenderförarens sida som drev sig till förarens sida. Min Saab är fortfarande redo att köra trots den kraftiga påverkan, förutom förardörren, eftersom ramen har vridit sig från A-pelaren och så är min bil också en total förlust. Men jag fick köra min bil till 10km-brett förtroendeverkstad. Alla deltagare var oskadade.
 
Det talar igen för Saab trots påverkan, min Saab är fortfarande lämplig för att köra det som även polisen överraskad. Citat polis: "Det talar igen för svenska bilar, de kan till och med köra ens"

Detta ger oss en Saab mindre på våra vägar, men Saab har fullgjort sitt uppdrag. Han räddade sin förare från skada eller sämre. Han var tänkt och byggd för det. Det är därför varje dag är en bra känsla att känna sin familj med en Saab på vägen.

Och Maik? Börjar en tid utan Saab för honom nu? Nej, för att han har några säkerhetskopior i garaget. En Saab 900 som bara väntar på godkännande och kommer att åtminstone trösta lite över förlusten. Ha kul med det och alltid olycksfri kör önskar laget från bloggen!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: maik för saabblog.net

11 tankar om “Fordonssäkerhet. Olycka med Saab 9-5."

 • blank

  Hur säkert är vår SAAB fordon är verkligen inte i tvist, då den brittiska kungafamiljen bekant med resa till Maria sjukhuset för att föda av sonen av Duchess Kate och Prinz William på en SAAB 9-5 Aero. Om det inte är ett bevis, då vad!?!

 • blank

  Hej maik

  Uppriktig medkänsla till din förlust.
  Hela saken liknar min historia för drygt ett år sedan.
  En förlust på ca 14000 Euro motverkades av ett ersättningsvärde av 5100 Euro.
  Det enda för att granskaren gick till knäna (med entusiasm) om villkoren för min 9 / 5er BJ 2000
  Bra och viktigt är dock att ingen skadades.
  Men vi hade aldrig några tvivel, med våra SAABS.
  Hälsningar GALLIX

 • blank

  Under tiden har rapporten kommit från Saab 9-5. Ekonomisk totalförlust (9000 3600 € reparationskostnader mot XNUMX XNUMX € ersättningsvärde). Men A-pelaren är inte komprimerad och det som förvånade mig ännu mer är att drivaxeln och upphängningen inte heller har lidit. Det betyder bara en ny motorhuv, fendrar och förardörr och så går vi. Men det är bara inte värt det längre.
  Och den gamla 900 MY92 körs så snyggt 😉 och förhoppningsvis denna vecka får jag TÜV att jag inte längre behöver köra biluthyrning i Toyota.

  MfG Maik

 • blank

  En stressad dam försökte sin Corsa på min 9000i-2,3 von 89. Jag såg henne komma bakifrån, men kunde inte längre fly - obegränsad med cirka 60 bakom, en enorm smäll. När jag kom ut var Corsas framsida platt (som om den träffade ett betongblock) och damens huvud hade lämnat en trasig spindel i fönstret trots bältet. På 9000 var avgaserna knäckta och det fanns glas i stötfångaren. Naturligtvis komprimerades den, men ingen uppenbar plåtskada. När polisen dök upp frågade en officer: "Var är den andra olycksbilen?"

  9000 bedömdes och jag fortsatte att köra den i tre år ...

  Jag tror att alla som hade det tvivelaktiga nöjet att bevittna en olycka i ett SAAB under de senaste 25-åren är övertygade om svenskarnas säkerhetskoncept.
  Men det är fortfarande synd om Maiks 9-5.

 • blank

  Som förare och ägare av en "gammal" 900 MY88, ger jag dig följande: 1992 körde någon sin Audi Coupe GT i 100 km / h (ja, vid 100, jag gjorde inte ett misstag) frontal kvar på min ställning! Saab 900 ...
  Jag kom ut i chock, men bara trasiga 3 fingrar! Min totala förlust, men Audi också. Audi-batteriet flög 50 m genom luften, motorn rivdes ur förankringen och låg på gatan. Föraren fick senare åka till sjukhuset (inte bara för ett blodprov) ...
  Något annat från den andra svenska tillverkaren: 1995 körde jag en av de gamla 740-talet från Volvo som sedan. På vägen till jobbet körde en Renault 19 förbi min front i Dietzenbach i södra Hessen, vid en korsning med den federala motorvägen där, för den körde för fort och jag kunde inte se att den kom från vänster trots en spegel på andra sidan gatan. På R19 var hela sidan över (som jag senare fick reda på omkring 3000 DM skador) och på min Volvo? Registreringsskylten var repad och jag var tvungen att byta ut den senare, stötfångaren (självreparerande) var tillbaka så som den var efter 5 minuter ... Lol ...

 • blank

  9-5 I klarar sig mycket bra i ncap-kollisionstestet - men det finns fortfarande en liten ökning av 9-5 II: I det så kallade poltestet, där fordonet pressas mot en massiv pelare vid sidan, visar det 9-5 II, hur stabil och säker en modern SAAB är - verkligen väldigt imponerande (det är värt att titta på videon)!

  Förhoppningsvis kommer kineserna i Trollhättan att hålla fast vid denna filosofi - det sägs att kinesiska förare nu också lägger mycket värde på mycket säkra fordon.

 • blank

  “En säkerhetskopia i garaget” - det är en trevlig fras 🙂
  Nu kan jag argumentera mycket bättre med min fru, om jag inte kan motstå igen och ta med en annan SAAB

  • blank

   Tom, bra fras. Sådär . Jag behöver mer "garage" för "säkerhetskopiorna" i förväg.

   • blank

    ”Backups” fungerar alltid mycket bra för mig, men det är också en fråga om ett garage eller en ladugård 😉

   • blank

    Jo Christoph, saken med garage och hangarer har bara en nackdel. Du får den fylld så fort. 😉

 • blank

  Tja, du kan verkligen säga att allt har gått glatt igen lyckligtvis bara plåt. Men stabiliteten hos våra Saabs är redan imponerande.

  Jag var i en 2005 9-3II limousine i Malmö Scania semitrailer bakifrån trycks (även så km med ca 20 till 30 / h). Konklusionskofter, bagagelucka och bottenplatta deformeras. Inmates all unhurt.
  Scania hade slagit min stötfångare så exakt att inte ens bakljusen drabbades, jag kunde fortfarande köra hem från Malmö till södra Tyskland. Skada då rd. 9 kEUR.
  Kommentaren från lastbilschauffören (en holländare) var den bästa. "Svenskarna bygger stabila bilar!"

  Denna erfarenhet var avgörande för mig 4 år senare för att köpa en Saab igen.

  Hälsning Ded

Kommentarer är stängda.