Fordonssäkerhet. Olycka med Saab 9-5.

Om och om igen får bloggruppen e-post av läsarnas olyckshändelser. Vissa med en begäran att inte publicera dem och andra som vi inte vill publicera eftersom bakgrundshandlingen är för allvarlig. När det gäller Maik, som hade en olycka med sin Saab 9-5, är saker så att vi bestämde oss för att publicera. Eftersom hans bilder visar mycket imponerande säkerheten hos Saab 9-5 i det normala vardagen.

Saab 9-5 från Maik efter olyckan
Saab 9-5 från Maik efter olyckan

Saab hade redan fokus på occupantsäkerhet, eftersom andra märken inte trodde det. Eller ville inte hantera, eftersom de juridiska kraven inte krävde. Saab 9000 är ett framträdande exempel på detta. Hans mycket sympatiska italienska Tipo4 bröder - Alfa 164, Lancia Thema och Fiat Croma - har inga sidokollisionsskydd. Lagen i Europa krävde inte det, och den amerikanska marknaden var inte intressant. Så du avstod från det. Otänkbart för Saab.

Betydelsen av sidoskyddsskydd demonstreras av bilderna av Maik och hans rapport:

Jag reser på en huvudgata i stan. Men en äldre dam sa att han skulle ta sig till vägen på en korsning till affärsparken och är helt enkelt på sidan med omkring 20 km / h körde i min Saab. Hon såg mig inte komma eftersom korsningen ligger i en kurva. Därför såg hon inte till höger och körde rakt över huvudvägen.

Din Peugeot 206 är en total förlust, hela fronten är trasig. Min Saab 9-5 slogs på fenderförarens sida som drev sig till förarens sida. Min Saab är fortfarande redo att köra trots den kraftiga påverkan, förutom förardörren, eftersom ramen har vridit sig från A-pelaren och så är min bil också en total förlust. Men jag fick köra min bil till 10km-brett förtroendeverkstad. Alla deltagare var oskadade.

Det talar igen för Saab trots påverkan, min Saab är fortfarande lämplig för att köra det som även polisen överraskad. Citat polis: "Det talar igen för svenska bilar, de kan till och med köra ens"

Detta ger oss en Saab mindre på våra vägar, men Saab har fullgjort sitt uppdrag. Han räddade sin förare från skada eller sämre. Han var tänkt och byggd för det. Det är därför varje dag är en bra känsla att känna sin familj med en Saab på vägen.

Och Maik? Börjar en tid utan Saab för honom nu? Nej, för att han har några säkerhetskopior i garaget. En Saab 900 som bara väntar på godkännande och kommer att åtminstone trösta lite över förlusten. Ha kul med det och alltid olycksfri kör önskar laget från bloggen!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: maik för saabblog.net

11 tankar också "Fordonssäkerhet. Olycka med Saab 9-5."

 • Tja, du kan verkligen säga att allt har gått glatt igen lyckligtvis bara plåt. Men stabiliteten hos våra Saabs är redan imponerande.

  Jag var i en 2005 9-3II limousine i Malmö Scania semitrailer bakifrån trycks (även så km med ca 20 till 30 / h). Konklusionskofter, bagagelucka och bottenplatta deformeras. Inmates all unhurt.
  Scania hade slagit min stötfångare så exakt att inte ens bakljusen drabbades, jag kunde fortfarande köra hem från Malmö till södra Tyskland. Skada då rd. 9 kEUR.
  Kommentaren av lastbilkörningen (en holländare) var bäst. "De stabila bilarna bygger svenskarna!"

  Denna erfarenhet var avgörande för mig 4 år senare för att köpa en Saab igen.

  Hälsning Ded

 • "En backup i garaget" - det är en fin fras 🙂
  Nu kan jag argumentera mycket bättre med min fru, om jag inte kan motstå igen och ta med en annan SAAB

  • Tom, bra formulering. Jag gillar det. Behöver i förväg dock mer "garage" för "backups".

   • Det med "backups" fungerar alltid bra för mig, men det handlar också om garage eller ladugård 😉

   • Jo Christoph, saken med garage och hangarer har bara en nackdel. Du får den fylld så fort. 😉

 • De 9-5 I nedskärningar i NCAP krocktest redan mycket bra -. Men en liten ökning, finns det 9-5 II fortfarande När sk pile-testet där fordonet skjuts i sidled mot en massiv bryggor visar 9-5 II, hur stabil och säker en modern SAAB är - riktigt imponerande (titta på videon!)!

  Förhoppningsvis är kineserna i Trollhättan fortfarande trogen mot den här filosofin - de kinesiska bilhandlarna har för avsikt att lägga stor vikt vid mycket säkra fordon.

 • Jag ska ge dig som förare och ägare av den "gamla" 900er MY88 den här gången: I (ja med 1992 jag inte har ordinerats) körde 100 sin Audi Coupé GT med 100 km / t frontal vänster stående på min! Saab 900 ...
  Jag blev dock chockad men bara brutna 3-fingrar! Min totala förlust, men Audi också. Audiens batteri flög 50m genom luften, motorn slits från dess förankring och låg på vägen. Föraren måste senare gå till KH (inte bara för blodprovet) ...
  Fortfarande något från den andra svenska tillverkaren: 1995 Jag körde en av de gamla 740erna av Volvo som en sedan. På väg till jobbet, körde mig i södra Hessen Dietzenbach, i en korsning till den lokala motorvägen, en Renault 19 innan min front över på grund av för snabb körning och jag såg honom trots spegel på andra sidan av vägen från vänster inte komma. Vid R19 var hela sidan över (som jag lärde mig senare om 3000 DM-skador) och på min Volvo? Registreringsskylten var repad och jag var tvungen att ändra senare stötfångaren (självreparerande) var efter 5 minut igen som förut ... LOL ...

 • På min 9000i-2,3 av 89 försökte en stressad dam henne Corsa. Jag såg dem komma bakifrån, men kunde inte fly - oavbrutet med om 60 back up, en big bang. När jag kom iväg var Corsa platt framåt (som drivs mot ett betongblock) och huvudet på damen hade lämnat en trasig spindel i skivan trots bältet. När 9000 sänktes avgasen och fastnade i stötfångaren brutet glas. Han var naturligtvis upprörd, men ingen uppenbar plåtskada. När polisen kom fram frågade en officer: "Var är den andra olycksvagnen?"

  9000 bedömdes och jag körde den tillbaka tre år ....

  Jag tror att alla som hade det tvivelaktiga nöjet att bevittna en olycka i ett SAAB under de senaste 25-åren är övertygade om svenskarnas säkerhetskoncept.
  Men det är fortfarande synd om Maiks 9-5.

 • Samtidigt kom rapporten från Saab 9-5. Total ekonomisk förlust (9000 € reparationskostnader mot 3600 € ersättningsvärde). Men A-pelaren är inte komprimerad och det som förvånade mig ännu mer är att drivaxeln och upphängningen inte har fått något. Det betyder bara ny motorhuv, fender och förardörr och vi går. Men det är bara inte värt det längre.
  Och den gamla 900 MY92 körs så snyggt 😉 och förhoppningsvis denna vecka får jag TÜV att jag inte längre behöver köra biluthyrning i Toyota.

  MfG Maik

 • Hej maik

  Uppriktig medkänsla till din förlust.
  Hela saken liknar min historia för drygt ett år sedan.
  En förlust på ca 14000 Euro motverkades av ett ersättningsvärde av 5100 Euro.
  Det enda för att granskaren gick till knäna (med entusiasm) om villkoren för min 9 / 5er BJ 2000
  Bra och viktigt är dock att ingen skadades.
  Men vi hade aldrig några tvivel, med våra SAABS.
  Hälsningar GALLIX

 • Hur säkert är vår SAAB fordon är verkligen inte i tvist, då den brittiska kungafamiljen bekant med resa till Maria sjukhuset för att föda av sonen av Duchess Kate och Prinz William på en SAAB 9-5 Aero. Om det inte är ett bevis, då vad!?!

Kommentarer är stängda.