Hamburg City Park Revival. Saab 96 för Simo Lampinen.

Jag träffade Simo Lampinen i Hamburg för drygt två år sedan. Sedan dess har vi träffats på Saab-evenemang igen och igen. Oavsett förra året i Spa eller i år på festivalen i Trollhättan - Simo är alltid där. Hans hjärta slår för motorsport och naturligtvis för det svenska kultmärket.

Saab 96 V4 för Simo Lampines. Förberedelserna körs.
Saab 96 V4 för Simo Lampines. Förberedelserna körs.

Under 60-åren var han en fabriksförare för Saab och vann 1963, 64 och 1972 den legendariska 1000 Lakes Rally på Saab 93 och Saab 96. Hans dagbok är fortfarande packad till räcken idag, och om du frågar honom var han kommer ifrån, är det verkligen en motorsportshändelse någonstans i världen. Och mest med Saab.

Vid årets Hamburg City Park Revival Simo visar att en Saab 96 är mer än bara en sympatisk bil. Väl anpassad, och särskilt med rätt förare, har den lilla svenskar vingar. I verkstaden av Nico Gasparatos Förberedelserna har pågått i flera dagar, och allt är i humör för den kommande helgen.

Titta in i motorrummet. Saab 96 V4
Titta in i motorrummet. Saab 96 V4

96 behövde ett nytt motorblock. En utmaning som kan bemästras med goda förbindelser med Saab-världen, även i smala tidsfönster. Ändå kunde vi ta en titt på Rally Saab. Lev, oadornad, mitt i arbetet så att säga. Rally atmosfär, parat med en hälsosam dos av Saab passion. Allt är på schema mitt i liv och rörelse, och 96er kommer att gå ombord med Simo ombord i helgen.

 

Stadtpark Revival är en fast och viktig traditionell händelse i norr. Tillverkarna tar med sig historiska fordon från sina fabrikssamlingar till Hamburg, eftersom upprätthållandet av biltraditionen har blivit allt viktigare de senaste åren. Och det finns riktiga rariteter att beundra, även utanför vårt varumärke. Den berömda hamburgaren Automuseum prototyp Till exempel skickar Porsche 64 till start.

Arbetar på Saab 96 V4
Arbetar på Saab 96 V4

Det faktum att Saab kan vara där med tre fordon är desto roligare. Nico Gasparatos är inte ensam med sitt engagemang och är från den tyska grenen av Saab Parts AB stöds. Även i Eschborn känner folk till vikten av historiska fordon, vilket föreslår bra saker för framtiden. Förutom Saab 96 V4-rallyt kommer det också att finnas ett Saab 99-rally, som också ägs av Nico Gasparatos, från 1978 med Patrick och Kirstin Bott ombord.

Saknar bara Saab-nummer 3. En silver 900 Turbo, som är känd från många händelser. Han är nu redo för start och han gör det bra. Så bra, det är vad våra läsare kommer att se och höra på torsdagen med de senaste uppdateringarna till Stadtpark Revival.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Gasparatos bilar