Ekonomi. Beijing Auto C50E - SAAB 9-3.

Nyheter om ämnet: Jag var en gång en Saab! Under namnet Shenbao D-serien firade den gamla Saab 9-5 sin återfödelse i Kina. Saknas är fortfarande den mindre Saab-modellen vars rättigheter BAIC 2009 också har förvärvat från svenskarna. Autoblog auto.163.com har nu släppt första bilderna av C50E-namnet Saab offshoot.

Shenbao C50E
Shenbao C50E

Som med Shenbao D-serien har C50 inget att göra med en Saab 9-3 när det gäller utseende. Endast i interiören - bilden av den kommer från auto.ifeng.com - du kan gissa ursprunget. Vid en andra anblick kan du som ägare 9-3 se de grundläggande strukturerna ... men det handlar om det. För i Kina har mycket gjorts annorlunda, men inte bättre. Enligt kinesiska bloggar dominerar billiga, olika typer av plast och imiterad krom interiören, och C50 är inte tilltalande redan före lanseringen i början av 2014.

I övrigt gäller detta också för 9-5-offshoten. BAICs flaggskepp kritiserar också användningen av billiga material. Att bygga fordon med viss ambition är inte så lätt.

Shenbao interiör. Ursprunget kan erkännas i tillvägagångssättet.
Shenbao interiör. Ursprunget kan erkännas i tillvägagångssättet.

Ingen Saab -motor fungerar under huven. Eftersom BAIC bara har rättigheter till de "gamla" maskinerna, som var roliga till slutet i klassiska 9-5, och uppenbarligen var anpassningen till 9-3-avläggningen för tidskrävande eller inte möjlig.

Den nya turboladdade direktinsprutningsmotorn är en självutvecklad 1.5-litersmotor som producerar 163 PS på 5.800-turer. Viktigare i en turbo är vridmomentet, vilket bör hittas med lägsta möjliga hastighet. 225 Nm vid 1.750-revolutioner lovar BAIC, och värdena under huven röstar åtminstone på papper.

Inget Saab-kin på Shenbao C50E-strängen
Inget Saab-kin på Shenbao C50E-strängen

Serieproduktionen bör börja under första kvartalet av 2014. NEVS, med originalet, avser att starta produktionen under det sista kvartalet av 2013. Så Sverige skulle ha den svalare i spetsen, om än bara bara i tid. Om man tror på de ursprungliga planerna bör en stor del av produktionen från Trollhättan landa i Kina.

Vilket kan vara ett intressant scenario för den lokala motorpressen. Original mot derivat, europeisk produktion mot kinesiskt ursprung. Vi i Europa kommer inte att se C50E. Exporten är planerad men bara till tillväxtmarknader och asiatiska marknader. Inte riktigt en nackdel! Hursomhelst - vi vill hellre hålla oss till originalet!

Text: tom@saabblog.net

10 tankar om “Ekonomi. Beijing Auto C50E - SAAB 9-3."

 • blank

  Vet inte vad du alla har. Visst, lådan är ful, men vem började vikningen och dinging crap? BMW. Endast BAIC-referenser.

 • blank

  .... något går fel!

 • blank

  Vanligtvis är jag inte den typen av personer som kan inspireras eller lullas av något fiktivt materialutseende eller en förstklassig kvalitet som efterfrågas. Men det som kineserna gjorde varje gång är dåligt hela tiden. Det kan låta kaxigt eller nedlåtande, men varje fordonstillverkare i Europa, Amerika och Asien kan producera bättre fordon än kineserna - så länge de utvecklar sina fordon "på egen hand".
  I grund och botten är det inget dåligt att använda en gammal teknik, för bara för att den är gammal eller gammal är det inte dåligt. Men vad är då byggt runt billigt att utveckla och bygga är redan fel i mina ögon.
  Men det finns bara en annan mentalitet. Där måste det vara billigare än billigt och det kommer på bekostnad av materialet som används och (mycket värre) på arbetarnas bekostnad. Och oavsett hur mycket vi ”västerlänningar” skvallrar och gnäller - med några få undantag - till exempel Qoros - kommer en kinesisk bil alltid att vara ett billigt producerat fordon för den asiatiska marknaden.

 • blank

  Det är svårt att tro hur du kan förvandla en tidigare tidlös, tydligt strukturerad design till en asiatisk enhet !? Utan ord !!!

 • blank

  Men jag skulle inte vara så säker på om NEVS kanske inte skulle kunna tillverka den här bilen i södra Sverige. Det skulle inte vara dåligt alls för bilfabrikens kapacitetsutnyttjande. Varför inte bygga 2 produktlinjer i Trollhättan? Skulle gå säkert. Låt oss se vad framtiden visar. Jag är nyfiken…..

 • blank

  Du kan diskutera om smak ... .. men att det här fordonet förblir utanför Europa, tycker jag är lugnande och trevligare för ögonen! Jag föredrar att titta på Trollhättan!

 • blank

  Lyckligtvis för mig, som 93-förare, övergår övergången från mittkonsolen till instrumentpanelen till en 9³, högst (och bara i början). Resten är vanligtvis kinesisk. Varje monterad Schnulli Bulli.
  Sedan jag ”fick” bo i Kina i ett år har jag mest gjort upplevelsen att den genomsnittlige kinesen inte bryr sig om hur något ser ut, det viktigaste är att det är praktiskt och användbart. Detta kan vara sant för detta märke för den asiatiska marknaden. Men i Europa finns det redan tillräckligt många Fjärran Östern -fordon som är ännu snyggare.
  I alla fall är jag väldigt lättad över att inga slingriga fordon kommer från Kina, vilket kan erkännas som SAAB. I gengäld kommer det (förhoppningsvis) några från Sverige, som helt klart inte bara är igenkännliga som SAAB 🙂

  Soliga hälsningar från Lusatia. Marco

 • blank

  En SAAB-ersättning skulle inte vara det här fordonet säkert, det är för mycket Hyundai eller något. En egenutvecklad motor klarar inte bra.

  • blank

   Eftersom jag inte riktigt vet vad du menade kommer jag att fråga igen. Är "[...] alldeles för mycket Hyundai eller något. [...]" nu bara relaterat till utseendet eller till resten av fordonet - det vill säga kvalitet, tillförlitlighet, värde etc.?

 • blank

  Det stämmer, kan vara vilken japansk eller koreansk som helst. Som bil, då är jag med min "nya" gamla 9-5 SC aero
  håll dig lycklig;

Kommentarer är stängda.