Ekonomi. I framtiden och tillbaka till början.

Nyheten om de senaste dagarna har varit bra, men vi behöver fortfarande mycket tålamod tills de första nya Saab-bilarna rullar till kunderna. Två ekonomiska nyheter relaterade till Saabs förflutna och Saabs förflutna blåste igenom pressen förra veckan. Det handlade om National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), garantisten för Saabs framtid, och om Victor Muller. Ett namn från Saab förbi.

Muller möter Saab.
Muller möter Saab.

Start-up förlust vid NEVS, men det fortsätter in i framtiden.

Saab 2.0-ägaren NEVS har rapporterat nästan 14 miljoner euro i förlust sedan övertagandet av Saab-fabriken. Detta rapporterades av svenska medier och kommentarerna till det var intressanta. "NEVS fortsätter att investera i Saabs framtid' skrev Dagens Industri uppskattande. En tidning som hittills knappt hittat goda ord för Saab. Vi kanske borde använda det fula ordet "förlust"kryss igenom"Initial investering i framtiden" substitut. För det är bättre!

I Trollhättan är du tillräckligt realistisk för att veta att du måste investera ordentligt i några år. Återuppbyggnaden av kultmärket blir en väg som kräver vistelsekraft. En titt på Indien visar hur man gör det. Jaguar - Landrover har krävt stora investeringar från sina ägare där i åratal. Nu är produktsortimentet och siffrorna rätt, åtagandet börjar lönas. Tata har 5 år, så länge det har varit, framsyn och uthållighet bevisat. Det kan vara liknande med Saab.

Medan Saab-fabriken på Göta Älv är på rätt spår, lägger problemen sig längre söderut. Hur det inte fungerar kan ses med en titt på Holland. Victor Muller är där - igen - framför tomma kassaapparater.

Förlust hos Spyker, finns det en framtid?

Den enda parallellen mellan Spyker och Saab 2.0 är att du inte byggde en enda bil i 2013. Och även det faktum kommer att förändras snart. Medan Saab leder framtiden under kinesisk riktning, spionerar Spyker, inklusive kinesiska ombord, mot avgrunden.

I den första halvan av 2013 har den nederländska lilla tillverkaren bränt mer än 5 miljoner €. Medan pengar investerades i Trollhättan i framtiden, förlorade Spyker sitt fyllda kassa i försöket mot GM. I motsats till Victor Mullers berättelse att det finns investerare som skulle finansiera processen, måste Spyker lösa räkningen i det självklara företaget själv.

Nu är kassan tom, igen, och svensk press ser Muller, som med Monopol, tillbaka på startblocken. "Saab var hans stora chans” skriver Svenska Dagbladet med beklagande, och du har nog rätt. Du kan inte se realistiska perspektiv med Spyker. En ny finansieringsrunda med Youngman är redan på gång, sa Muller. Något annat skulle ha gjort oss besvikna. Men kanske backade Muller också fel partner med Youngman.

Investeringen i Spyker är inte det enda kinesiska åtagandet i Europa. I slutet av 2012 förvärvade Youngman 74.9% av den bayerska busstillverkaren Viseon. Några månader senare, i april 2013, var det över igen. Det enda sättet för Viseon-ledningen var att gå till konkursdomstolen. Fast förbundna medel från Kina realiserades inte, det låter bekant och Viseon var på väg mot konkurs. Det blir spännande att se hur de höga meddelandena genomförs i Nederländerna.

Det sägs att aktiemarknaden alltid utvärderar framtiden, inte ett företags förflutna. I så fall har Spyker inget perspektiv. Amsterdam-börsen ser rekonstruktionen av sportbilstillverkaren som ett slutgiltigt misslyckande och tar andelen bort från marknaden. I flera månader har tidningen bara varit värt cent, vilket är svårt för fans som köpte Spyker-aktier i hopp om en framtid med Saab.

Den sista handelsdagen är, tillfälligt eller inte, 13. September 2013. Victor Mullers födelsedag.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

 

 

3 tankar om “Ekonomi. I framtiden och tillbaka till början."

 • Victor Muller verkar inte lyckas just nu och det kommer att ta en hel del styrka för att förverkliga sin dröm om ett etablerat bilmärke.
  Lyckligtvis ville GM vid det tillfället likvida sitt dotterbolag SAAB. Han lyckades sålunda med stort mod att hålla SAAB från likvidation och åtminstone bibehålla varumärket inom bilindustrin. Han är inte vinnaren, men den person som gjorde det möjligt att NEVS kommer att lyckas starta om med SAAB.

 • blank

  Det är verkligen bittert för Victor. Jag tror att han valde fel partner. Ändå önskar jag honom lycka till!

 • blank

  Detta gör ont för att jag även köpt dessa aktier sedan till Saab.
  Abes som händer i livet.
  Men stå fortfarande bredvid Viktor och önskar honom mycket mod, för för honom blir det ett mycket större drama.

Kommentarer är stängda.