SAAB-bok. Saab - vägen för ett kultmärke.

En annan Saab-bok? Ja, en ny publikation och en bok som jag hade ett eller annat problem med. En anledning till att bokens diskussion tog så lång tid. Eftersom jag en gång frågade mig den ena frågan: Jag gillar boken, eller tycker inte om den. Författaren Dieter Günter gör det inte så lätt för oss.

Saab bok: Vägen till ett kultmärke
Saab bok: Vägen till ett kultmärke

Boken har 160 sidor. Av dessa är 10 sidor reserverade för Volvo. Volvo? Nej, jag har inget emot göteborgarna. Tvärtom ! Vi Saab -fans är toleranta. Men ... tänk dig att det var en ny BMW -bok. Framstående - i mitten av boken - tio sidor skulle då reserveras för Audi under rubriken ”Det andra bayerska märket”. BMW -fans skulle med rätta stöta på storm. Saab -fans accepterar dock denna påläggning. För det är en påläggning. Men gör det boken dålig?

Nej, för det finns starka sidor som helt kan förena. Bilderna är mycket bra, delvis aldrig sett tidigare. Den grafiska designen är högkvalitativ och sofistikerad, så det är kul att ta arbetet i handen och löpa igenom det. Ett annat plus är Dieter Günters mycket bra berättande stil. Jag känner och gillar hans artiklar, som han skriver för FAZ, och hans speciella sätt att skriva försonar med 10-sidorna Volvo. Du kan känna den långa erfarenheten som en biljournalist, och sedan finns en specialitet. Boken speglar inte bara utvecklingen av Saab-märket, det berör också upprepade gånger den tyska marknaden och dess särdrag. Ett ämne som aldrig har diskuterats i någon annan bok om kultmärket från Trollhättan.

Saab-klassikerna beskrivs mycket snyggt. Saab 9000 får också sitt kapitel och en passande plats i Saabs historia. Det kan fortsätta så här, tror du. Och då…. Ja, då kommer en fantastisk möjlighet att missa. Dieter Günther kunde ha beskrivit Saab 900 II, Saab 9-3 I och Saab 9-5 I som modellerna förtjänar det. Men han missar denna möjlighet. Varför? Fordon från GM-eran diskuteras i komprimerad form. Kärleksfull och synd om det. Du kan lära av svenskarna. I Trollhättan har du redan att göra med det förflutna. Det finns också några Cadillacs i Saab Museums tidning. Dessa fordon är mer GM än Saab. Men de är en del av historien och behandlas därför inte sämre än fordon med Saab-logotypen.

Det sista kapitlet handlar om Saabs framtid. Författaren skrev detta kapitel i början av året för att vara så aktuell som möjligt. Den sista meningen i boken är "Så låt oss titta framåt!" Ett trevligt avslut på en bok med en stor inkonsekvens och ett missat tillfälle. Ändå, särskilt på grund av författarens stil, en läsvärd bok, där de positiva sakerna dominerar. Så ett försonande resultat?

Nästan! Jag gillar boken, den har en permanent plats i min bokhylla, det ska jag erkänna. Men den har en smak som jag inte gillar att hålla för mig själv. För samtidigt som Delius Verlag förverkligade sin Saab -bok, körde också ett annat tyskt förlag ett Saab -projekt. Författaren, med en 100% Saab -bakgrund, skulle aldrig ha tänkt att packa 10 Volvosidor i en Saab -bok. Han skulle säkert ha behandlat GM -eran bättre och utifrån hans livshistoria skulle han ha lagt ännu mer Saab i boken. Med lanseringen av "Saab - The Path of a Cult Brand" lades detta projekt på vänt.

Vilket är olyckligt, men förhoppningsvis inte det sista ordet. Eftersom Saab -historien fortsätter och inte stannar våren 2013. Den närmaste framtiden kan bli intressant och ge plats för ytterligare en tysk publikation. "Saab - The Path of a Cult Brand" finns i bokhandlar och i vår fanbutik.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

4 tankar om “SAAB-bok. Saab - vägen för ett kultmärke."

 • blank

  Om utgivaren sätter projektet i väntan - är det ditt eget fel. Då ska inte en enda Porsche-bok som handlar om det förflutna dyka upp. Jag har nu läst nästan alla tyskspråkiga publikationer på Saab. Du kan fortfarande köpa dem om du letar efter dem. Vad som vettade för mig som bokpublikation skulle vara perioden 1997 med introduktionen av 9-5 till idag. Allt annat är faktiskt redan känt för fansen. Men varje bok har sin rättfärdigande och vi kan vara tacksamma för varje utseende. Det finns också läsare som har lite (er) bakgrundskunskap eller som vill.

  Äng är egentligen de engelskspråkiga böckerna från Cole inte översatta till tyska?

  Vacker hälsning!

  Matthias

 • blank

  I början av Volvo-sidorna visste jag inte om jag skulle gråta eller skratta. Tom ger det ganska charmigt till saken. På BMW / Audi hade allt varit mycket värre. Jag gillar boken och tack, kära utgivare, gör ännu fler SAAB-böcker!

 • blank

  ... projektet "SAAB book" vänt. Jag kan bara säga: vilken synd! För för mig kan jag säga: Trent går till "andra boken" !!! Varför så rädd ??? Det finns också flera kriminalförfattare, romanförfattare, böcker om Italien eller Sverige, etc.!
  Volvosidorna störde mig inte. Men det beror på min "tolerans" gentemot medsvenskar. Annars läste jag snabbt igenom boken inklusive de bra bilderna! Trevlig läsning för en solig SAA -helg!

 • blank

  Jag köpte boken med glädje för exakt, egentligen exakt samma - min första Saab prydde omslagsbilden - glädjen var ännu större när jag såg Volvo (färgen är inte rätt) i boken som följde med mig under min ungkarsdag framför Saab 🙂
  Nu har jag två flugor på en gång!
  Tom - naturligtvis har jag nu en Aero V6 turbo xwd - så oroa dig inte, jag har inte fel svensk.

  Hälsningar från Davos
  Andy Hirschi

Kommentarer är stängda.