Ekonomi. Qoros med Saab-teknik.

På något sätt blir bloggen mer och mer "vad-om-bloggen". Jag gillar inte ... var aldrig till vår tjänst! Mark och jag jobbar nu med en plan B. Kan vara känd för vissa läsare, eftersom Plan B är typiskt för Saab och var ett hushållsord i Muller-tiden. Idag var vi igen på "vad om". Det fanns Saab och e-AAM Driveline Systems.

Detalj: märkskylt i strålkastarna
Detalj: märkskylt i strålkastarna

Med detta partnerskap var svenskarna till höger, lovande väg. För 9-3-efterföljaren baserad på Phoenix-plattformen, var tekniken gemensamt utvecklad, och Saab kunde ha lagt ihop en stor hybrid- och eldrivlösning. För de första 12-månaderna skulle denna teknik ha reserverats uteslutande för Saab, men allt visade sig annorlunda, som vi vet.

Det tidigare gemensamma företaget är inte längre, e-AAM är fast i amerikanska händer. Nykomling Qoros kommer att samarbeta med e-AAM på framtida modeller. För hybrid- och elmodeller kommer amerikanerna i framtiden att leverera eldrivna enheter, kraftboxar med en kontrollmodul för eldriften, samt en företagsägt styrenhet och programvara som tillhandahåller dragnings- och hybridstyrningsfunktioner.

Saab-teknik i Qoros. Inte att det skulle trösta mig på något sätt. Tvärtom!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

En tanke om "Ekonomi. Qoros med Saab-teknik."

  • Tid bortkastad, missade möjligheter ... ja, åtminstone en chans för NEVS, för att de antingen kan ta itu med det direkt, som GM eller de kan göra mycket mycket bättre och kanske en dag få Phoenix att komma ut ur askan.

    Det intresserar mig fortfarande att ta reda på varför kontraktet tilldelades NEVS och inte till någon av konkurrenterna. Kanske kommer vi att lära oss mer i detta avseende (?). Eller kanske - och förstås det skulle bli ännu bättre - på grund av de bra produkterna från huset Saab / NEVS snart inser vi det och varför NEVS var ett bra val ... Drömmen är tillåten

Kommentarer är stängda.