Ekonomi. Qoros med Saab-teknik.

På något sätt blir bloggen mer och mer vad-om-blogg. Jag gillar det inte alls ... det var aldrig i vårt intresse! Mark och jag arbetar nu med en plan B. Kan vara bekant för vissa läsare, eftersom Plan B är typiskt för Saab och var en nyckelfras i Muller-eran. Idag är vi tillbaka till ”vad-om-om”. Det fanns Saab och e-AAM Driveline Systems.

Detalj: märkskylt i strålkastarna
Detalj: märkskylt i strålkastarna

Med detta partnerskap var svenskarna till höger, lovande väg. För 9-3-efterföljaren baserad på Phoenix-plattformen, var tekniken gemensamt utvecklad, och Saab kunde ha lagt ihop en stor hybrid- och eldrivlösning. För de första 12-månaderna skulle denna teknik ha reserverats uteslutande för Saab, men allt visade sig annorlunda, som vi vet.

Det tidigare gemensamma företaget är inte längre, e-AAM är fast i amerikanska händer. Nykomling Qoros kommer att samarbeta med e-AAM på framtida modeller. För hybrid- och elmodeller kommer amerikanerna i framtiden att leverera eldrivna enheter, kraftboxar med en kontrollmodul för eldriften, samt en företagsägt styrenhet och programvara som tillhandahåller dragnings- och hybridstyrningsfunktioner.

Saab-teknik i Qoros. Inte att det skulle trösta mig på något sätt. Tvärtom!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

Man tänkte på “Ekonomi. Qoros med Saab-teknik."

  • Missad tid, missade möjligheter ... ja, åtminstone en chans för NEVS, för de kan antingen ta itu med det direkt, som GM, eller så kan de göra en hel del saker mycket bättre och kanske en dag låta Phoenix dyka upp ur askan.

    Jag är fortfarande mycket intresserad av att ta reda på varför kontraktet gick till NEVS och inte till någon av konkurrenterna. Kanske får vi lära oss lite mer om detta (?). Eller kanske - och det skulle naturligtvis vara ännu bättre - det kommer snart att bli tydligt för oss på grund av de fantastiska produkterna från Saab / NEVS det eller varför NEVS var ett bra val ... Att drömma är tillåtet 🙂

Kommentarer är stängda.