Ekonomi. Formulär följer funktion - är det inte?

”Namnet Saab kommer alltid att stå för en modern design - med ett tydligt erkännande syfte. Och för fordon med en tidlös vacker design. ” Inte en mening av mig, utan från en Saab-broschyr från modellåret 2002. Då var Saab-världen fortfarande i ordning, åtminstone i förgrunden. För det fanns fortfarande en kombi vid Saab.

Det kunde ha varit: Saab 9-3 med hatchback. MIN 2014.
Det kunde ha varit: Saab 9-3 med hatchback. MIN 2014.

Det finns också ett citat från samma broschyr. ”Faktum är att Saab 9-3 är lättare att ladda än de flesta stationvagnar. Tack vare den lätt böjda bakluckan, som sträcker sig från taket till lastkanten, kan du så att säga gå in i bagageutrymmet när du lastar och lossar tunga föremål. " Marknadsföringspoesi? Andas, tänk! Läs meningen igen! Tänk på den gamla Saab 900 som du var nöjd med för många år sedan. Har hanterat borttagningar och transporterat de skrymmande varorna med lätthet. Den här skrymmande meningen från 2002 träffar spiken på huvudet. Och 2003 var hatchbacken historia hos Saab. Ett fylligt pressmeddelande förklarade hatchbackens ålder i premiumklassen som "över". I efterhand är vi smartare. Det avslutades. Men bara för Saab. Åtminstone för stunden!

"Form följer funktion" har varit maximalt hos Saab i årtionden. Alla Saab 900-förare uppskattar dörrtrösklarna som dras in i karossen. 901 ägare känner inte till smutsiga byxben. Saab 9000-förare älskar det stora bagageutrymmet med en stor baklucka som gör lastning till barnlek. Sidelinjen är tilltalande låg, vilket är fallet med Saab 9-5 och Saab 9-3. Medan andra varumärken kör genom området med ögonslitsar, tillät svenskarna alltid sina kunder en bra helhetssyn.

Saab är ganska ensam och ja, Saab var också sårbar för den nya trenden där designen slår funktionen. Ett exempel är 9-5 II sportkläder som aldrig är i serie. Precis som med sedan gick midjan också upp i kombinationsrutan, plus den massiva C-pelaren med små fönster. Men vad Saab gjorde är ofarligt jämfört med andra märken. Den obestridda ledaren är Citroen med DS5. Unanimously i motortrycket råder domstolen att utsikten ut ur bilen är enastående. Så länge du tittar framåt. Det finns minimal sikt på sidan och baksidan, och bakrutan finns bara i nacken.

En ny hatchback, men tyvärr inte från Saab
En ny hatchback, men tyvärr inte från Saab

Eller Passat CC: där i genomsnitt höga människor har problem utan att ta plats på baksätet utan takkontakt. Design beats-funktion tillverkad i Wolfsburg. Listan över bilar, där designers torterar människor och underordnar sig en chic form för vardagsbruk, kan utvidgas efter önskemål. Det finns felaktiga konstruktioner för alla märken och över hela kontinenterna. Det finns Hyundai Veloster, som bara erbjuder visningsspår, eller Volvo V60, som - med sitt eleganta lock - bara har mycket begränsade kombinationskvaliteter. Du kan göra bättre i Göteborg också. Volvo är inte ensam, kollegorna från Renault levererar ett liknande paket med Megane Grandtour.

I Trollhättan kommer du snart att diskutera designen av 9-3 efterträdaren. Vi hoppas åtminstone det. Designerkörningen kunde redan ha börjat och det kan vara spännande. Vilket är för mycket "kunde" i en mening. Men vi är vana vid det. Den ursprungliga Saab-planeringen gav inte nödvändigtvis en stationvagn och föredrog att ta med en liten SUV som en stationvagnsersättning. Vi lever i en tid med övertegna bilar och det finns en risk att Saab 2.0 kommer att docka på denna trend. Saab-berättelsen visar att elegans och funktionalitet inte är ömsesidigt uteslutande.

Saab 901 med hatchback är kult, Saab 9000 med sin stora klaff en av de mest eleganta sedansna i sin tid och vid den tiden en stor succé för Saab. 9-3, ja med hatchbacken, är populär bland fans och han lider som 902 under den praktiska hatchback-formen. Eftersom endast 901-efterföljaren som multipurpose fordon konsumeras.

Och ja, om en elegant och samtidigt praktisk bil, snälla också en som bekvämt rymmer 5 vänner. Vilket tar oss från yttre design till inredning. Har du någonsin försökt att rymma 4 personer på ett anständigt sätt i en Audi A5? Baksätet är konsekvent utformat för två “premiumpassagerare”. Form följer funktion? Skämtar du med mig? Är du seriös när du säger det. Åh man!

Bara dumt för oss att medan vi väntar, väntar och väntar, spelar ett annat märke hatchbacken igen. I svensk press firas BMW 3-serie GT som den nya Saab 99 Kombi Coupe. Den mest intelligenta BMW någonsin är 3-serien GT efter att Dagens Industri utsåg BMW X5 till ”den dummaste och fulaste bilen för året” för bra 6 år sedan. München med bakluckan ser bra ut, åtminstone enligt pressen, även om den är 4.82 meter lång som en Volvo V70. Eftersom 3-serien är baserad på en utökad Kina-plattform, och jag skulle faktiskt vilja ha en lite mer kompakt bil, som inte väger mer än 1.6 ton i grundversionen (nu kommer chocken). Med bra utrustning bör några 3-serie GT-modeller komma ganska nära märket på 2 ton. Är det medelklassen?

Problemet med att öka fordonsvikten har erkänts i Sverige och motåtgärder vidtas. Motorfordonsskatten reformeras, och utöver avgasutsläpp kommer vikt också att spela en roll i framtiden. Allt som är tyngre än 1.250 XNUMX kg kommer att be om i kassan i framtiden. Så planen ... dåliga tider för feta dinosaurier!

BMW är en BMW och inte en Saab, interiören saknar det vissa, och det hamnar inte på min inköpslista. Ändå är nykomlingen från München ett intressant bidrag i hatchback-gruppen. En BMW-video visar vilken variation det handlar om med något - hmm, ja - konstig musik och konstigt avlägsna människor. Men det handlar inte om människor som verkar ha lite kul med fotograferingen, det handlar mer om bakluckan på GT och lagringsutrymmet. Även i förmodade nischer är det inte längre bekvämt idag. Stor klaff, massor av lagringsutrymme. München visar i början vad som kan göras.

Trollhättan kanske snart igen. En smidig bil med bättre rymdekonomi med mindre dimensioner och mindre vikt. Sådana rymdpaket var en gång svenskarnas styrka. 9-3 II var det sista beviset på det. Kompakta dimensioner, intelligent utformade från insidan ut. Så ska vara efterträdaren. Men sedan med hatchback. Vi skulle vilja vänta på det!

Text: tom@saabblog.net

Bild & film: BMW AG (1/1) saabblog.net

 

 

 

12 tankar om “Ekonomi. Formulär följer funktion - är det inte?"

 • Självklart kan du. Men frågan är vem som kommer att höra oss (nu). Jag tror inte att tiden är klar och kanske på hösten fortsätter du i Sverige.

 • Slutligen är CombiCoupe på bordet - TACK, Tom!
  Så länge NEVS / Saab inte får en rimlig Saab-alias-form-följer-funktion, kommer jag att vara trogen mot min 9000CS. Tekniskt sett är den inte längre uppdaterad - speciellt när det gäller krockkuddar - men du kan bekvämt åka på långa resor med den även med 5 vuxna och lastvolymen kan matcha många moderna mellanklasser.

  Vad skulle vara tekniskt möjligt idag visar Skoda den nya Superb:
  http://www.motor-talk.de/bilder/gut-besser-super-b-probefahrt-im-skoda-superb-tdi-g92687/heckklappe-i202760592.html
  http://www.motor-talk.de/bilder/gut-besser-super-b-probefahrt-im-skoda-superb-tdi-g92687/heckklappe-i202760593.html

  Hitta lösningen fantastisk: bjud in små saker, öppna liten klaff. Flytta, klappa hela vägen uppåt.

  TOM,
  kunde inte en "framställning" startas här för en sådan lösning? Eller låt det lojala Saab-samhället i allmänhet rösta om alla möjliga detaljer?
  Vad ger NEVS-cheferna ett fordon som vädjar till dem, men bara för dem?

  Så vad sägs om Innan det är för sent och Saab fattar nästa felaktiga beslut (t.ex. EV-1) ...

  Att detta är något, visar detta fordon, vilket var zusammengeschustert efter att Internetuser önskar:
  http://www.4wheelfun.de/news/der-rally-fighter-von-local-motors-wuestenrenner-als-bausatz-1794500.html

  Men som jag vet Saab, vågar du inte göra det

  Fortfarande dör hoppet senast och jag ser redan fram emot min 9-1

  bra tid!

 • Konstigt nog kändes denna studie för att vara ful av 50% av läsarkretsen för en tid sedan. Jag tycker fortfarande att det är jättebra ...

 • Bra artikel Tom!
  Det är anledningen till att 9-5 aldrig riktigt kunde övertyga mig. Min första bil var en Scirocco-I. Det var fantastiskt vad som gick in i den här lilla hatchbacken! Endast VW-kvaliteten skilde sig från oss efter elva år ... Sedan kom 9000 (förresten av samma designer) och den har stannat så här i dag, alltid i hopp om att SAAB kommer att bygga en sådan bil igen.

 • Men snälla med lite mer fönsteryta och ingen tenn burk inuti! Annars är grundformen för MY 2014-bilden inte dålig.

 • Tack Tom för den här faktiska artikeln. Det blir klart. VAD saknas och HUR Kd. vilseleds av “detta-varande” .... Form följer funktion, det blir inte bättre! Så NEVS, läs med och dra de rätta slutsatserna! En kombi är mer attraktiv än någonsin! Soliga tider ....

 • Saab-studien 9-3 MY 2014 är enastående, bilen behöver bara byggas. 😉

 • En mycket bra artikel, igen. Bloggen är nu viktigare än tidningen ;-). Om jag tänker på vårt tidigare SÄÄBe, då är allt rätt. Jag skulle vilja ha en ny hatchback, snälla lyssna NEVS, läs vidare!

 • Mycket passande bidrag! Förhoppningsvis kommer ett par av de ansvariga för NEVS att läsa med dig ...

 • Jag kan gråta hur allt kom till saken. Naturligtvis är min nuvarande 9-3 TTID Aero SportCombi ett fantastiskt fordon som tar hand om över 90% av mina transportbehov, ekonomiskt, snabbt och exakt. Men varje gång jag öppnar bakluckan efter shopping, har smuts på byxorna eller kör genom en smal gränd, sörjer jag 5-dörrars 901. Den var full av smarta och trevliga detaljerade lösningar och det var också kul. I Phoenix, förresten, hittade jag personligen många bra tillvägagångssätt för en efterträdare: enkel, variabel, bra utrymme ... kommer att ha en faktor ...

 • Det faktum att de få ägarna av en Saab 9-5 II sportdräkt kan vara stolta över att köra ett av de mest exklusiva bilarna - som officiellt aldrig existerade - får de naturligtvis inte. Faktum är att den här bilens design är iögonfallande (enligt min mening inte lika från alla vinklar).
  Men 9-5 II SC (för att uttrycka det i Toms ord) landade aldrig på min livsmedelsbutiklista. Eftersom alltför tydligt för mig var det på Genèves Motor Show var medveten om att det finns en uppenbar matchning mellan dimensionerna av den ganska smala och en låg inre höjd som uppvisar bagageutrymmet och de stora ytterdimensionerna på denna stationsvagn.

  Den geniala utformningen av den illustrerade "studien" MY 2014, å andra sidan - är jag övertygad om - kunde inte bara ha hjälpt Saab till en rungande försäljningssucces, utan den skulle också ha kunnat göra rättvisa mot den gamla Saabs slogan "form följer" -funktionen ...

 • Kan man skriva så? Vänligen inga tankar, snälla en bra SAAB-hatchback! 🙂

Kommentarer är stängda.