Ekonomi. Form följer funktion - eller hur?

"Namnet Saab kommer alltid att stå för en modern design - med ett tydligt erkänt syfte. Och för fordon med tidlös vacker design. "Inte en mening från mig, utan från en Saab-broschyr från 2002-modellåret. På den tiden - åtminstone ytligt - var Saab-världen fortfarande i ordning. För att det fortfarande fanns en hatchback vid Saab.

Det kunde ha varit: Saab 9-3 med hatchback. MIN 2014.
Det kunde ha varit: Saab 9-3 med hatchback. MIN 2014.

Dessutom en offert från samma prospekt. "I själva verket är Saab 9-3 lättare att ladda än de flesta stationvagnar. Tack vare den svagt krökta bakluckan, som sträcker sig från taket till lastskytten, kan du, som det var, gå in i bagageutrymmet vid lastning och lossning av tunga föremål. "Marknadsdiktning? Ta ett andetag, tänk! Läs meningen igen! Tänk på den gamla Saab 900 med vilken man var glad för många år sedan. Att hantera rörelserna och transportera de tungaste varorna enkelt. Denna skrymmande mening från året 2002 träffar spiken på huvudet. Och i år 2003 var hatchback historia vid Saab. Med ett fullberättat pressmeddelande förklarades Schrägbacks ålder i premiumklassen "färdig". I efterhand är vi smartare. Det slutade. Men bara för Saab. Åtminstone för tillfället!

"Form följer funktion" har varit toppen vid Saab i årtionden. Alla Saab 900-drivrutiner uppskattar dörrbrädan inåt i kroppen. Smutsiga byxor benar inte 901-ägare. Saab 9000-ryttare älskar det stora bagageutrymmet med en stor baklucka som gör att barnet går att ladda. Sidlinjen är tillfredsställande låg, liksom Saab 9-5 och Saab 9-3. Medan andra märken kör genom området med slitsar, gav svenskarna alltid kunderna en bra allsidig utsikt.

Saab är ganska ensam och ja, Saab var också sårbar för den nya trenden där designen slår funktionen. Ett exempel är 9-5 II sportkläder som aldrig är i serie. Precis som med sedan gick midjan också upp i kombinationsrutan, plus den massiva C-pelaren med små fönster. Men vad Saab gjorde är ofarligt jämfört med andra märken. Den obestridda ledaren är Citroen med DS5. Unanimously i motortrycket råder domstolen att utsikten ut ur bilen är enastående. Så länge du tittar framåt. Det finns minimal sikt på sidan och baksidan, och bakrutan finns bara i nacken.

En ny hatchback, men tyvärr inte från Saab
En ny hatchback, men tyvärr inte från Saab

Eller Passat CC: där i genomsnitt stora människor har problem med att sitta på baksätet utan takkontakt. Design beats-funktion tillverkad i Wolfsburg. Listan över bilar, där designers plågar människor och underordnar lämpligheten för vardagsbruk till en elegant form, kan utvidgas efter önskemål. Missuppfattningar finns på alla märken och på hela kontinenter. Det finns Hyundai Veloster, som bara erbjuder visningsspalter, eller Volvo V60, som - med sitt eleganta fodral - endast ger mycket begränsade kombinerade kvaliteter. Även i Göteborg kan du göra det bättre. Volvo är inte ensam, kollegorna från Renault levererar ett liknande paket med Megane Grand Tour.

I Trollhättan kommer man snart att diskutera designen av 9-3-efterträdaren. Åtminstone det är vad vi hoppas. Designerns show kunde redan ha börjat och det kan vara spännande. Vad är för mycket "kunde" i en mening. Men vi är vana vid det. Den ursprungliga Saab-planeringen gav inte nödvändigtvis en stationsvagn och skulle hellre ta med en liten SUV som kombinationsutbyte. Vi lever i en tid av kraftigt överdragna bilar, och det finns en fara att Saab 2.0 kommer att undvika denna trend. Saab-berättelsen visar att elegans och funktionalitet inte är ömsesidigt exklusiva.

Saab 901 med hatchback är kult, Saab 9000 med sin stora klaff en av de mest eleganta sedansna i sin tid och vid den tiden en stor succé för Saab. 9-3, ja med hatchbacken, är populär bland fans och han lider som 902 under den praktiska hatchback-formen. Eftersom endast 901-efterföljaren som multipurpose fordon konsumeras.

Och ja, om det är en elegant men praktisk bil, snälla också en där 5-vänner har bekvämt utrymme. Vilket ger oss från den yttre designen till inredningen. Har du någonsin försökt att få 4-mannen mänskligt i en Audi A5? Baksätet är konsekvent utformat för två "premium passagerare". Form följer funktion? På grund av. Åh man!

Bara dumt för oss som - medan vi väntar, vänta och vänta - ett annat märke spelar luckan igen. I den svenska pressen, BMW 3er GT firas exuberantly som den nya Saab 99 coupe coupe. Den mest intelligenta BMW någonsin var 3er GT, efter att Dagens Industri hade förklarat BMW X5 årets "dumaste och fulaste bil" en bra 6 år sedan. München med bakluckan ser, åtminstone enligt pressutsikt, bra ut, även om han är så länge som en Volvo V4.82 med 70-mätare. Eftersom 3er bygger på en utökad Kina-plattform, och jag vill ha en lite mer kompakt bil, som inte redan är tom i den grundläggande versionen (nu kommer chocken) väger mer än 1.6 ton. Med bra utrustning bör vissa 3er GT komma ganska nära märket 2 tons. Är det här medelklassen?

I Sverige har problemet med ständigt ökande fordonsvikt erkänts och motverkats. Motorfordonsskatten kommer att reformeras, och förutom utsläpp av avgaser kommer vikt också att spela en roll i framtiden. Allt tyngre än 1.250 Kiliogramm kommer att bli ombedd att betala i framtiden. Så planen ... dåliga tider för feta dinosaurier!

BMW är en BMW och inte en Saab, på insidan saknar det vissa saker, och han går inte på min matlista. Ändå är nykomlingen från München ett intressant bidrag i hatchback-gruppen. Vilken variabilitet är, visar en BMW-video med någonting - hmm, ja - konstig musik och konstigt ur syn ser människor. Men det handlar inte om de människor som verkar ha lite kul på skottet, det handlar mer om bakluckan på GT och lagringsutrymmet. Även i förmodade nischer är det inte längre bekvämt idag. Stor flik, mycket lagringsutrymme. München visar i tillvägagångssättet, vad som kan gå.

Trollhättan kanske snart igen. En smidig bil med bättre rymdekonomi med mindre dimensioner och mindre vikt. Sådana rymdpaket var en gång svenskarnas styrka. 9-3 II var det sista beviset på det. Kompakta dimensioner, intelligent utformade från insidan ut. Så ska vara efterträdaren. Men sedan med hatchback. Vi skulle vilja vänta på det!

Text: tom@saabblog.net

Bild och film: BMW AG (1 / 1) saabblog.net

12 tankar om "Ekonomi. Form följer funktion - eller hur?"

 • Självklart kan du. Men frågan är vem som kommer att höra oss (nu). Jag tror inte att tiden är klar och kanske på hösten fortsätter du i Sverige.

 • ÄR ENDAST Ämne CombiCoupe på bordet - TACKER Tom!
  Så länge som NEVS / Saab inte kommer upp med en rimlig Saab alias form-följer-funktion, är jag fortfarande sann mot min 9000CS. Även tekniskt inte längre i delstaten tiden - när det gäller krockkuddar va - men med du kan också gå med 5 vuxna bekvämt på långa resor och lastvolymen kan konkurrera med så många moderna medelstora kombi.

  Vad skulle vara tekniskt möjligt idag visar Skoda den nya Superb:
  http://www.motor-talk.de/bilder/gut-besser-super-b-probefahrt-im-skoda-superb-tdi-g92687/heckklappe-i202760592.html
  http://www.motor-talk.de/bilder/gut-besser-super-b-probefahrt-im-skoda-superb-tdi-g92687/heckklappe-i202760593.html

  Hitta lösningen fantastisk: bjud in små saker, öppna liten klaff. Flytta, klappa hela vägen uppåt.

  TOM,
  Kunde inte en "petition" för en sådan lösning här? Eller i allmänhet har den lojala Saab-gruppen rösta om alla slags detaljer i allmänhet?
  Vad ger NEVS-cheferna ett fordon som vädjar till dem, men bara för dem?

  Så då? Innan det är för sent, och Saab gör nästa felaktiga beslut (t.ex. EV-1) ...

  Att detta är något, visar detta fordon, vilket var zusammengeschustert efter att Internetuser önskar:
  http://www.4wheelfun.de/news/der-rally-fighter-von-local-motors-wuestenrenner-als-bausatz-1794500.html

  Men som jag vet Saab, vågar du inte göra det

  Fortfarande dör hoppet senast och jag ser redan fram emot min 9-1

  bra tid!

 • Otroligt nog, visade sig denna studie vara ful för 50% av läsaren för en tid sedan. Jag tycker fortfarande att det är klass ...

 • Bra artikel Tom!
  Det är därför som 9-5 aldrig verkligen övertygade mig. Min första bil var en Scirocco-I. Det var jättebra som gick in i den här lilla hatchbackbilen! Bara VW-kvalitet skilde oss åt vägarna efter elva år ... Sedan kom 9000 (av samma formgivare, förresten) och det har förblev fram till idag, alltid i hopp om att SAAB bygger en sådan bil igen.

 • Men snälla med lite mer fönsteryta och ingen tenn burk inuti! Annars är grundformen för MY 2014-bilden inte dålig.

 • Tack, Tom, för den här faktiska artikeln. Det är deutl. VAD saknas, och hur Kd. bli vilseledd av "den här" ... .Form följer funktion, bättre fungerar inte! Så NEVS, läs tillsammans och dra de rätta konsekvenserna! En hatchback är mer attraktiv än någonsin! Soliga tider ....

 • Saab-studien 9-3 MY 2014 är enastående, bilen behöver bara byggas. 😉

 • En mycket bra artikel, igen. Bloggen är nu viktigare än tidningen ;-). Om jag tänker på vårt tidigare SÄÄBe, då är allt rätt. Jag skulle vilja ha en ny hatchback, snälla lyssna NEVS, läs vidare!

 • Mycket lämpligt bidrag! Jag hoppas att några människor från NEVS läser ...

 • Jag kan skrika hur det är allt i ett nötskal. Visst, min nuvarande 9-3 TTID Aero SportCombi är ett bra fordon som går bra över 90% av mina transportbehov, ekonomiskt, snabbt och korrekt. Men varje gång jag öppnar bakluckan efter shopping, har jag igen smuts på mina byxor eller kör genom en smalare gränd, jag sörjer 5-dörren 901. Han var full av klara och tilltalande detaljerade lösningar och var fortfarande roligt. För övrigt i Phoenix har jag personligen funnit många bra tillvägagångssätt för en efterträdare: lätt, variabelt, bra utrymmeutnyttjande ... Willhaben-faktor ...

 • Att de få ägarna av Saab 9-5 II sport vagn kan vara stolta över en av de mest exklusiva bilarna - att det har officiellt faktiskt aldrig ens gett - vår tid att gå är naturligtvis inte beviljas dem. Faktum är att utformningen av denna bil (enligt min mening, men inte från alla vinklar) är en riktig blickfångare.
  Men 9-5 II SC (för att uttrycka det i Toms ord) landade aldrig på min livsmedelsbutiklista. Eftersom alltför tydligt för mig var det på Genèves Motor Show var medveten om att det finns en uppenbar matchning mellan dimensionerna av den ganska smala och en låg inre höjd som uppvisar bagageutrymmet och de stora ytterdimensionerna på denna stationsvagn.

  Den geniala konstruktion avbildas "studie" MY 2014, men - som jag tror - skulle kunna hjälpa Saab inte bara rungande försäljningsframgång, men det skulle säkert "form följer" -funktionen kan tillfredsställa även den gamla Saab slogan ...

 • Kan man skriva så? Vänligen inga tankar, snälla en bra SAAB-hatchback! 🙂

Kommentarer är stängda.