Dödsruna. Volvos fabrik Uddevalla.

Tiderna förändras, saker försvinna. Vad ligger i naturen av saker, för bara när den gamla går, kan något nytt uppstå. I Sverige lämnar en bit bilkultur gradvis sig. Den tidigare Saab-transmissionsanläggningen i Göteborg kommer till stor del att bli offer för krossbollen, medan i Volvo det är monteringsverket i Uddevalla.

Den sista Volvo C70 från Uddevalla
Den sista Volvo C70 från Uddevalla

Den lilla staden Uddevalla ligger i närheten av Trollhättan och förlorar därmed regionen ett annat fotfäste. Förra veckan slog den sista Volvo C70 av linjen där. Den öppna Volvo var i sitt hjärta ett barn av olika kulturer. Han kommer från äktenskapet mellan Pininfarina och Volvo, ett förhållande som båda företagen 2003 fick. Därför är arbetet också känt som Pininfarina-fabriken. Italienarna hade majoriteten i Liason, vad du ser C70.

Förmodligen, till skillnad från andra tenntakskonvertibler, ser Volvo ut och proportionerna är balanserade. Inte att jag vill köpa en. För konvertibler har jag tidigare dragits till Saab, för det var tyget taket, vilket också är lämpligt för alla årstider. En tenntak Cabriolet behöver faktiskt ingen människa och är bara en fråga för människor. vem råkade ha köpt en VW EOS i showroom. Eftersom det finns VW på det, för att du förmodligen kan driva den öppen, och för att du inte har något annat för modet.

Fortfarande är C70 som avlägsna släktingar. Ni ser varandra då och då och ni är glada över att det också finns en individualist med skandinaviska gener. Om en Volvo hamnar och stannar på långa motorvägar - ingen Saab långt och brett - är det svensk familj ande. Det faktum att C70-förare gillar att vara öppna och sedan - helt korrekta - utan vindavvisare gör historien mer gilla. Dessutom har vissa Saab-fans också en ”tredjepartsprodukt” från Göteborg i sitt garage. En klassiker eller en modern Volvo, varför inte? Det passar och är helt bra!

Förra veckan i Sverige slutade en bilkultur. Den lilla monteringsanläggningen i Uddevalla är definitivt historia, precis som tiden för småverk över hela världen verkar vara. I 27-år gick Volvos av linjen, och för de senaste modellerna fanns en liten tv-rapport på webben. Även de som inte förstår den svenska kommentaren, en titt på ansattes ansikten säger mer än många ord.

Borta! Volvo kommer säkert inte tillbaka till Uddevalla. Uddevalla kommer att försvinna från atlasen på bilar. Fastigheten är redan såld och det kommer att finnas en handfull nya jobb i framtiden. Stora stenblock ska bearbetas och klippas i hallarna, säger svenska vänner. Vilket alternativ!

Men resan fortsätter för Volvo och det finns ett nytt kapitel i företagets historia. I Kina verkar knuten äntligen minska, eftersom försäljningen under första halvåret steg över 34%. Några dagar efter Uddevalla-finalen kom den efterlängtade licensen att bygga Volvo S60 och den långa versionen S60L till den nya fabriken i Chengdu. Ett historiskt steg för Göteborgarna. De första Volvos från vår egen fabrik i Kina. Den som undrar varför endast de två S60-versionerna och inte ens fler modeller är byggda där måste referera till byråkratin i Peking. Varje modell kräver egen licens i Kina. Det måste ansökas och det tar allt. Men inte så bra i den nya världen.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Dödsruna. Volvos fabrik Uddevalla."

  • Det är synd med svenskarna. Även om jag inte är en takplatta av plåt, men Volvo-konvertiblerna tyckte jag alltid bra.
    Men det här är förmodligen inte bilar för den tyska 3-åriga leasingavkastningsrytmen, utan snarare (som SAAB) ganska långsiktiga inköp. Fler och fler individualister försvinner från marknaden. Bra för dem som har en C70 ...

  • Av alla bilmärken skulle jag tydligt föredra Volvo framför någon annan tillverkare just nu ………., Och detta skulle inte förändra något på en SAAB 2.0…. eftersom det kommer att ta många år att tillverka en produkt som är toppmodern när det gäller säkerhetsfunktioner etc.)

  • Tenntaket cabriolet ser väldigt bra ut. Stängt dock ...

Kommentarer är stängda.