Spotlight Trollhattan. Arbetsmarknaden.

Viktigt för Saab 2.0 ambitioner är förutsättningarna i Trollhättan. Statligt stöd hjälper många forsknings- och utvecklingsföretag i bilindustrin att bo där. Ett faktum som talar för platsen vid första anblicken. Ändå är arbetslöshet ett problem, om inte i alla yrkesgrupper. Medan antalet arbetssökande bland de tidigare arbetarna från tillverkningssektorn är fortsatt hög har situationen hos tidigare Saab-anställda och ingenjörer utvecklats positivt. Arbetsförvaltningen publicerade senaste statistiken igår.

Trollhattan som turistmål: Juno passerar bron på Scandic Swania
Trollhattan som turistmål: Juno passerar bron på Scandic Swania

Av 1.448: s tidigare anställda och ingenjörer till bilfabriken är endast 114 registrerade som arbetslösa. De flesta saabierna har hittat ett nytt jobb inom bilindustrin. Goda nyheter för Trollhättan är att den fruktade massutvandringen saknades. 45% har hittat ett nytt jobb i själva kommunen, 30% pendlar till Göteborg och 2,5% till närliggande Uddevalla. Med det provisoriska slutet vid Saab i december öppnade 2011 ett nytt perspektiv för vissa anställda. Runt 15% har förbättrats i sin nya position, hälften får mer lön än tidigare. Steget i egenföretagande vågades av 47 tidigare Saab-anställda.

Utveckling är en stor framgång för jobbplacering. Saab ingenjörer är efterfrågade, vilket talar för företagets kvalitet och för utbildning av den tidigare arbetskraften. Förmodligen kunde man ha genomfört mer framgångsrika förhandlingar på grund av efterfrågan. För att Jonas Björkman från sysselsättningsbyrån, var efterfrågan osannolik.

Uppdraget fullbordat, inget mer arbete. Bra sak! Agentens kontor stänger därför vid 31. Juli.

En del statistik lämnades också till investerare NEVS, och alla kunde läsa i tidningarna hur mycket personal som finns där ombord. För National Electric Vehicle Sweden arbetar ett gott år efter förvärvet, 163-personer. Det finns också 100-konsulter. Fler 180-anställda förväntas följa i augusti och september, har press talesman Mikael Östlund meddelat.

Frågan uppstår om den efterfrågade gruppen kommer att ge upp sitt hårda vinnande jobb i Göteborg eller med statligt sponsrade företag efter goda två år. För att kanske spara den dagliga pendlingen och börja med, låt oss säga, en start. Jämfört med lokal tidningen i Trollhättan ser NEVS-talesman situationen som avslappnad. Att hitta anställda för den kommande produktionen är inte svårt. Du har många sökande för varje jobb, både för anställda och arbetare. Vi vill tro honom. Den enda frågan är varför du sedan alltid publicerar vissa nyckelpositioner ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

3 tankar om “Spotlight Trollhattan. Arbetsmarknaden."

  • Grattis till de svenska rekryteringsbyråerna! Du har fört många SAAB-personer tillbaka till löner och bröd. Detta är bra för självkänslan och de familjer som är knutna till den. Från den osäkerhet som medfördes (inklusive tiden vid VM) till det nya jobbet. Eventuellt med ett nytt / bättre perspektiv. Varför skulle då en före detta SAAB-man ge upp sitt nya jobb och byta till NEVS, om denna skickliga arbetare inte ens vet exakt var och med vilket fordon resan går ..... för smal
    / isolerad informationspolitik kan också vara en nackdel här! Också här står det: NEVS, snälla smör med fisken !!!

  • blank

    Det är en riktigt stram arbetsmarknad. NEVS kan komma på något för att vara attraktivt ...

  • blank

    Den upprepade utstationeringen av vissa positioner beror möjligen på det faktum att de mycket välkvalificerade personerna har hittat arbete någon annanstans - NEVS kunde bara vinna dessa människor med bättre arbetsvillkor eller löner. Upprepade anbud utan ytterligare åtgärder kommer sannolikt inte att leda till önskad framgång.

Kommentarer är stängda.