Ekonomi. Saabs framtid bestäms nu. (2 / 2)

Interiörets utformning och material som används är från ett förra århundradet. Detta kommer inte att ändra de delar som används från Tyskland. Så du kan sammanfatta opinionen från den brittiska kraftpressen på MG6. Efter många års framgångsrik investering i varumärket söker SAIC-MG nu utmaningen. MG6 kommer att finnas tillgänglig i Tyskland senare i år. En utmaning! Men Tyskland är måttet på allt i bilbranschen. En viktig marknad som också kunde bestämma framtiden för Saab 2.0!

Kommer Saab-varumärket att lysa igen snart? En utmaning för Saab 2.0
Kommer Saab-varumärket att lysa igen snart? En utmaning för Saab 2.0

Nyckelmarknad = Tyskland

Tyskland har länge ansetts problematisk i Saab-världen. Permanent förändring av verkställande direktörer, alltigenom krympande marknadsandelar. Vilket var till stor del på grund av GM och detroit-mandated direct-dealer-konceptet. För lite utrymme för de enskilda regionerna och dåligt för svenskarna. Eftersom Tyskland är den största marknaden i Europa och den mest prestigefyllda av alla. Vad som händer i BMW, Porsche, Volkswagen och Co., körs överallt. Det finns myten "Autobahn", det finns Zuffenhausen, Untertürkheim, Wolfsburg och München. Villkor som elektrifierar PS-fans runt om i världen. Varje Saab som säljs här är värd lika mycket som 10 i Spanien, Portugal eller England.

Vad som kan gå, om du kanske, som du vill, kan du gissa i tillvägagångssättet de senaste åren. Saab-återförsäljaren 2011 var en idé och togs över på andra marknader. Den starkt utvecklande försäljningsmarknaden för Saab Parts AB eller vår gemensamma tur från Kiel till Trollhättan ger en liten utsikt över potentialen bakom varumärket. Att tyskarna, efter svenskarna, var den största gruppen av besökare på Saab-festivalen, talar för sig själv! Och att den tidigare Saab Tyskland och nu Saab Parts chefen, Jan-Philipp Schuhmacher, var den enda höga representanten för marknaderna, är ett tydligt uttalande.

Saab 2.0 kan, det är charmen av en start, gå på nya, okonventionella sätt i försäljning, marknadsföring och kunddialog. Mindre är ibland bättre än större, för snabbare och mindre byråkratisk. Det beror bara på vad du gör av möjligheterna. Teoretiskt sett kan det finnas ett nytt, litet, fint Saab-försäljningsbolag i Tyskland nästa år.

Vilken är egentligen ren teori. Eftersom vi fortfarande inte vet något om priser och distributionskanaler. Det skulle emellertid vara uppenbart att använda det befintliga Saab-återförsäljarnätverket och att bygga om marknaden via befintliga strukturer - med de aktiva partnerna. I Eschborn skulle färdiga planer med ett begrepp om god bedömning vara i lådan. Saab-märket skulle få en chans som inte är mer eller mindre än en viss tid.

Gifted tid

Land Rover har Defender. Ingen förväntar sig ett jämförelsestest eller en produktionsrekord här. Vilket skulle inte vara möjligt på grund av produktionsmetoden. Saabs berättelse är på något sätt liknande. 9-3 är en klassiker som - moderniserad - kan byggas under en tidsperiod. Inte länge, kanske skulle det vara 2 år, kanske lite mer, kanske lite mindre. Inga stora siffror, förmodligen en skiftning med låg klockfrekvens. Ändå för alla inblandade en win-win-situation.

Fördelen: Fabriken i Trollhättan är igång, i distributionskedjan är, införandet är det arbetas vidare med tryck av efterföljaren, så som är lättare än i en vilande fabriken. Återförsäljarna får - äntligen - nya bilar. Cykeln börjar röra sig, utbudet av begagnade varor förbättras. Saab får en närvaro i media, bland kunderna, eftersom historien kring Saab är unik.

Ett varumärke som desperat kämpar för att överleva i slutet som har en enorm fanbase kommer tillbaka till marknaden. Det skulle vara en otrolig historia! Då kunde Saab vara det andra, mer individualiserade varumärket. Det finns gott om möjligheter och nya sätt att gå också. Det kan vara spännande och spännande. Tiden till efterträdaren är avgörande. Det måste användas för att förbereda grunden för den faktiska omstarten: efterföljaren av 9-3, som sannolikt kommer att komma 2015 eller 2016.

Chance = elbil

Det var märket Fisker! Jag är inte säker på om hon fortfarande lever eller inte, men resan i Karma lämnade ett intryck. NEVS är realistiskt. En bra 60% av de batteridrivna bilarna går till Kina, och framtiden i Kina ser elektriskt ut för Saab. Det är troligen sant, för det finns den deklarerade politiska viljan för elektrisk rörlighet hemma. I Tyskland blinkar batterierna idigt, vilket kommer att förändras. BMW vågar äventyret och stör efter IAA på denna marknad. Märket har en bra karisma, och om någon skulle kunna göra det, är det München, som kan göra elbilen önskvärd.

9 3-elen, om den är klar, är också en chans för Saab. Inte av siffrorna, åtminstone inte i Europa. Men från bilden. Den goda gamla klassiken från Sverige visar att den är modern under kroppen. Det skulle också vara typiskt Saab igen. Tillbaka på marknaden och på ögonivå med Pioneer Tesla eller folket i München. Elektriska enheter kan vara otroligt snygga. Det är fortfarande bara en nisch och kan vara kvar i Europa. Men det skulle vara en stark signal för Saabs framtid.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Richard för saabblog.net

20 tankar om "Ekonomi. Saabs framtid bestäms nu. (2 / 2)"

 • Frågan om Herren var mycket trovärdig och förklaringen av Magna-chefen om färg möjligheterna också.
  Vid den tiden hade Magna en färgbutik för alla fordon i produktionslinjen; Så en gång var en Mercedes G, sedan en Saab, en Jeep målad, etc. Färgen Magna skulle verkligen ha varit oavsett. Gul de var tvungna att blanda.
  Kanske vill Saab förhindra att en av er skriver "Monte Carlo" senare ... men jag tycker att det viktigaste är att sälja 20 på en gång och få dem på gatan.

 • Det är svårt att tro att de var så intoleranta, särskilt eftersom det alltid har varit gula konvertibler

 • 9-1! Det var det som kunde sätta Saab tillbaka i svart - mmn!

 • Det är otroligt, om det är sant ...

  Och det skulle förmodligen vara mer SAAB än GM att skylla på.

  Så mycket autonomi SAAB har alltid haft - även under tummen på Rabenmutter.

  Teknisk envishet och en viss envishet återspeglas mycket snyggt i SAAB-bilarna - i detaljer och funktioner, som man uppskattar som en SAAB-förare så mycket om varumärket.
  Vad är tekniskt bra och välkommen har inte förlorat något i andra avdelningar (försäljning, marknadsföring, ledning). Hur frågade någon här mig nyligen: "Så är svenskarna?"

  20 gul SAAB-konvertibler! Jag kan bara inte tro det.

 • @Bergziege
  Jag ser också att 9-3 SC är visuellt långt ifrån det gamla järnet. Med modern teknik, som en plug-in hybrid som liknar V60 från Göteborg eller andra idéer kan locka uppmärksamhet i en liten serie på sig själv. En hatchback klassiker 9-3 (III?) Skulle givetvis vara kulminationen.

 • Flexibel skulle vara önskvärt. För år sedan var jag på en fabrikkutflykt i Graz (Saab-konvertibel produktion). Det fanns en Saab-återförsäljare med följande berättelse. En företagskund ville önska att beställa 20 gula Saab-konvertibler för sin verksamhet. Magna kan måla färgen utan problem bara GM / Saab lägger ner eftersom det bara finns färgerna i katalogen. Kunden köpte sedan motvilligt 20 gul Mercedes CLK. Jag förstår inte det enligt en liten tillverkares flexibilitet.

 • Starta ett nytt SAAB-liv med 9-3 ... .. varför inte! Utsikten från framsidan är fortfarande slagen! Kännbar och elegant! Sportkombi bakifrån: objektivt svenskt och ändå klart individuellt! På "körningen" ses säkert i D. Ekonomiska turbos och e-mobilitet skulle inte vara en motsägelse. Särskilt e-mobiliteten skulle stå för innovation i "gammal" klänning. Och gör varumärket SAAB i rubrikerna! Om SAAB 2.0 vill uppta en nisch, när skulle det vara möjligt att odla en "klassiker" och att ändra mycket lite. Jag tänker på exemplet P.911. Fungerar bra! SAAB 9-3 en "klassisk" kurs vänligen som en halvkombi version (!!!) och sedan den längre bort erbjudanden till: 9-1, 9-4, 9-5 Det skulle vara min dröm! "Classic" kan möjligen många befintliga kunder och voyeurs återhämta sig från halvkombi, möjligen erövra 9-1 framgångsrika kvinnor och andra hip små bil fans. Den 9-4 för dem som vill köra ganska något högre och 9-5 för dem som vill till som "klassiska" lite mer SAAB. Men snälla gör det också så att 185 cm kan komma in på baksidan KOMFORTABLE och njut av roligt ben på den långa resan! Den tyska marknaden (kund) blir äldre !!!
  Modellen Land Rover fungerar också sett under flera år: här den "klassiska" Defender som en fungerande bil, Range Rover för de eleganta Travels och Land Rover "Eclipse" för hip kundkrets! Det måste vara historien om varumärket! Och där kan vi verkligen poängera med SAAB! Låt oss vänta och se vad NEVS-ägare gör av det ... .. Dedikerade personer och återförsäljare för SAAB är säkert i D! Tack för din detaljerade rapport, Tom!

 • Verkligen ekonomiskt är det inte tillräckligt att bygga inte bara medel- eller övre klassbilar. Särskilt med de små livsstilsflitzarna ökar försäljnings siffrorna och detta med delvis mycket självförtroende prissättning

 • Hur bra finns det så många sätt att göra affärer ombord 🙂 Vem säger att en win-win-situation beror på ekonomisk framgång? Eller tycker du att NEVS är så blåögd och tror att du kan tjäna pengar från början? Som Tom skrev måste hela saken börja. Du byter inte bara en bilanläggning till "On" och den körs. Så alltid långsam ............ Dedult?

 • Frågan är vad som är mer ekonomiskt. Fabriken fortfarande bra 2 år på standby, eller bygga nya bilar med ett litet besättning? Svarta siffror finns inte på något sätt på medellång sikt.

 • Grattis, Tom! Återigen en mycket intressant, realistisk och informativ rapport.
  Att MG stilla eller åter producerade bilar, visste jag inte - och det, även om jag själv en gång skicka stolt ägare av en liten MG Roadster var ... Jag hade så småningom ersätts med en andra Saab. Jag är intresserad av nu inte längre bara en touch för "MG 2.0" är - som bilden delvis 1 denna rapport har mer än tydligt - det faktum att det i dag finns det ingen mer sannolikt en stor skillnad mellan en MG och exempel en Dacia (eller något i den här ligan) är ... och ändrar sedan den historiska, en gång önskvärda emblemen på gallret ingenting!

  När det gäller Saab är jag en hopplös optimist; men tyvärr ser jag ingenting ännu, där NEVS skulle skilja sig från SAIC-MG ...

 • Korrekt är 2007 och 2011

 • Mitt intryck var faktiskt de senaste åren (ny bilorder 2007 och 2008) att de effektiva priserna betalas betydligt lägre än hos Audi eller BMW, förmodligen också en orsak till den ekonomiska nedgången.

 • Det stycket (förmodligen ganska litet) och svaret från fansen (relativt stora) har lite att göra med varandra, jag är också rädd.

  Få men övertygande SAAB-förare visade mycket solidaritet. Men även detta lilla samhälle är allt annat än homogent, bestående av bilister som SAAB tidigare har tjänat med en rad olika motorer, framdrivningskoncept och karosseri.

  Dessa drivrutiner kan inte alla kombineras på en modell. Exakt det kommer att vara efter alla glesa uppgifter om några år NEVS försök. Dessa jämna SAAB-drivrutiner försvinner för tillfället ur målgruppen ...

  Man kan bara hoppas att SAAB 2.0 tar hänsyn till detta. En återupptagande av 9-3-produktionen borde vara i NEVS affärsplan under "Marknadsföring" (kategori "livsskylt") och planeras som "issue". Men kanske är det på samma sätt? Skulle vara bra.

 • "Inte ett stort antal, förmodligen en skiftoperation med låg klockfrekvens. Ändå en win-win-situation för alla berörda"
  Små kvantiteter kallas relativt högre kostnader, kallas högre priser, innebär högre försäljningsrisk, betyder förlustrisk. Lågcykelhastigheter kallas ineffektivitet, vilket innebär högre kostnader än vad som är nödvändigt. Så ekonomiskt är det inte allt. Därför tvivlar jag väldigt mycket på att detta skulle leda till en win-win-situation. Ändå håller jag mina fingrar korsade för NEVS och svenskarna!

 • "Saab 2.0 kan, det är charmen av en start, gå på nya, okonventionella sätt i försäljning, marknadsföring och kunddialog."

  ... det är helt rätt. Tyvärr ser du lite i NEVS. Om produktionen ska börja under hösten ska början av okonventionell marknadsföring och kunddialog vara synlig. Men sommaren är här, det ger ingen mening. Utrymme för positiva överraskningar

 • Hi Tom,

  om bara det äntligen skulle börja ...

  Bortsett från detta, fortfarande ser jag problemet att Saab måste komma tillbaka in i det allmänna medvetandet en gång och det innebär reklam, reklam, reklam. Eftersom den offentliga Saab är död (före konkursen eftersom marknadsföringen var för låg), bort från katalogerna för alla leasingföretag (en av de snabbaste sätten att vara närvarande igen på marknaden) och även en del konsumenter har nu tittat på andra håll ,

  Det betyder i mina ögon att försäljningen av fordon sannolikt kommer att vara mycket lägre än du förväntar dig efter tidigare svar från fansen. Jag hoppas att det kommer att övervägas i hela planeringen.

  Hälsningar Cetak

 • Även om den sista 9³ är en "gammal" bil ser den inte ut som gammal bredvid nuvarande modeller från andra tillverkare! Snarare motsatsen: Han utstrålar fortfarande en viss ojämnhet och står glatt ut från den dagliga gröt på gatorna! Han är praktisk och chic för det.
  Den sista 9³ borde faktiskt ha möjligheter på den nuvarande marknaden - men priset måste vara rätt!

  Om det var klart över München, Ingolstadt eller Sindenfingern, då borde det vara väldigt mycket svårt ...

Kommentarer är stängda.