Spotlight Trollhattan. Bavarianerna kommer.

Folkspråket verkar veta exakt. Där det finns rök måste det finnas eld, eller - tillämpas på vår situation - där det finns många rykten, det kommer också att finnas en sanning någonstans. Rykten om BMW - Saab har funnits länge i Trollhättan, och förmodligen kommer det att finnas en eller annan spännande sanning om det de närmaste åren. Mindre spektakulärt, men för vissa svenskar spännande i bokstavlig mening är de aktuella händelserna, som är baserade på fakta.

SAAB 9-5 Polis. Nattliv i Trollhättan. Men ... i framtiden kommer vi att köra BMW!
SAAB 9-5 Polis. Nattliv i Trollhättan.
Men ... i framtiden kommer vi att köra BMW!

Bavarianerna kommer - från oktober till ANA-rondellen

Det bästa stället att sälja bilar i Trollhättan och att visa din flagga är den berömda ANA-rondellen. Ena var historiskt en Saab-dotter, den största Saab-återförsäljaren i världen. För några månader sedan flyttade de ut ur den slående E45-byggnaden. Hyresanspråk från GMAC Bank, här har amerikanerna gjort ett bra jobb i det förflutna och fastigheter fått ner till minsta detalj, var helt enkelt för höga.

Nu kommer ANA tillbaka utan Saab. Från och med den 1 oktober kommer BMW och Mini att säljas och servas här. Tydligen har BMW Sweden och ANA en förmåga till drama. För medan staden i Trollhättan fylldes med Saab -fans den 31 maj, stod de första BMW: erna bakom de speglade fönstren och politiska kändisar från Trollhättan hyllade BMW -cheferna. Paul Akerlund, kommunens borgmästare, talade om en "symbolik" och han har nog rätt. Även om jag ser hans symbolik annorlunda än han gör.

I själva staden finns det vissa känslor jämfört med BMW-närvaron, vilket är förståeligt och på Internet fanns det några vänliga, något nationellt inspirerade kommentarer. Men tiderna förändras, ANA och Saab 2.0 har inget gemensamt längre. Den enda frågan är, vem i Trollhättan kommer att sälja produkterna från Saab-produktionen i framtiden. Ett nytt showroom skulle byggas snabbt, det finns fortfarande gott om öppna utrymmen runt växten. Eftersom ANA-rondellen är upptagen av BMW och Mini och därmed faller bra. Om inte vad som hände här är mer än en slump. Eftersom BMW verkar känna sig hemma i Trollhättan.

SÄPO och polisen kör - BMW

På 31. Kan låta det verkligen knäcka BMW. I framtiden kommer ANA Specialbilar inte bara att konvertera bayerska motorcyklar till polisbruk. Svenska polisen och säkerhetspolisen, Kallad Säpo, kan i framtiden förlita sig på München-tekniken. BMW i 5er och 7er-serien samt BMW X5 konverteras i Trollhättan. Efter avskaffandet av Saab hade myndigheterna valet mellan Volvo och Volkswagen. Endast några BMW är på väg i Sverige för Säpo, inklusive en X5 för att skydda den kungliga familjen.

Detta kommer att förändras för polisen nu, men kastar också ett konstigt ljus på Saabs framtid. Produktionstiden är (till synes) inom räckhåll, men du vill inte planera det med ANA. Eller är det hela delen av en långsiktig plan? En vän sa allvarligt att vi kommer att köpa våra nästa Saabs från BMW-återförsäljaren. Jag tror inte det.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

11 tankar om “Spotlight Trollhattan. Bavarianerna kommer."

 • blank

  Jag delar oro över GM: s varumärkeshandlare, även om jag har haft goda erfarenheter tidigare, åtminstone så länge som den dedikerade Saab-mästaren var anställd där. Och det finns också skarpa kvalitetsskillnader bland BMW-återförsäljare. Jag hade också dåliga erfarenheter med den stora NL. Jag håller med Toms uppfattning och vill även köpa mina Saabs från Saab-återförsäljare i framtiden. För det tar jag ytterligare ett tillvägagångssätt vid köp.

 • blank

  Tja, jag skulle hellre köpa en SAAB från en BMW -återförsäljare än från en omotiverad Opel -återförsäljare, där jag först måste gå igenom Chev ... ja, Daewoo -avdelningen för att sedan komma till rummet med SAAB -modellerna. Och den anställde drar då också en förbannelse för att jag avvisade dessa "bilar".

  Tom, kommer inte en av dina 9-3s från lageret av begagnade bilar från en BMW-återförsäljare?

  Tillgång till ett återförsäljarnätverk skulle vara en viktig utveckling för SAAB 2.0, och integrering i ett befintligt nätverk kommer att bli mycket enklare än att förvärva nya återförsäljare och bygga bilhandlare. Både FIAT och BMW har välutvecklade infrastrukturer, med den ekonomiska situationen för BMW som bättre än FIAT, som regelbundet kan rapportera nya förluster.

  • blank

   Jag skulle helst vilja köpa min Saab från Saab-återförsäljare, även i framtiden. Vår Turbo X kom från BMW-återförsäljaren, som gjorde ett bra jobb. Vi hade dock redan två BMWs i företagets flotta och det faktum att dessa fordon är en sak i det förflutna ligger bara hos den lokala BMW-återförsäljaren. Det som kommer upp här i framtiden kommer sannolikt att vara spännande.

   • blank

    Köp SAAB hos en SAAB-återförsäljare - ja, det är nog vår dröm. Men som det är med drömmar: vissa går i uppfyllelse, andra inte. Hur som helst var min erfarenhet av den lokala BMW-återförsäljaren mil bättre än den med Opel-återförsäljaren ...

 • blank

  Ingen anledning att oroa sig, det kommer att finnas en lösning om NEVS faktiskt producerar igen. Jag ser egentligen inget problem i Trollhättan nu, eftersom Joachim Lind, VD för ANA, offentliggjorde mycket tidigt att han var tillgänglig som återförsäljare för NEVS. Och om inte i den gamla rondellen egendom (den skulle vara mycket för stor ändå), då på den aktuella platsen. Jag ser situationen i Tyskland mycket svårare.

 • blank

  Hi Tom,
  Ditt parentesord "still" kan betyda mycket för den korta eller långa överskådliga framtiden.

  Eftersom din väns vision närmar sig den för ledande Herr Sergio Marchionne, vars framtidsidéer om de större fordonstillverkarna tydligt betonar, eftersom de långsamt eller snabbt "äter upp" de mindre, vare sig det är bra med såväl som dåligt baktankar!

  Hur BMW kommer då att utveckla åtstramningsåtgärderna i den framtida försäljningsstrategin för varje enskilt märke, BMW visar idag med MINI och andra konkurrerande produkter i samma riktning!

  Ur denna synvinkel är det ingenting som förvånar mig nuförtiden. Eftersom det "lilla ordet" BMW redan hade fått fotfäste på Saab för mer än 1 år sedan, även om det nekades, men hans intressebakgrund hade det troligen då.

  Så sorgligt som det låter från min saabistiska mun kommer din vision av vänner inte längre att överraska mig kommersiellt i framtiden ... tyvärr!

  Vi är alltid glada över att läsa alla dina intressanta bloggrapporter, mina komplimanger på.
  Greet Giampi

 • blank

  Polisens beslut är förståeligt. Det finns inga utsikter för köpare.

  Som kund har vi redan förväntat oss 2006 istället för en ny 9-5-modell, den andra ansiktslyftan på en gammal plattform. Det var fortfarande ett användbart fordon, jag kör det fortfarande.

  Därefter kom de blåsiga investerarna från Antonovs stans, sedan den stora munnen spelare och nu kineserna, som inte avslöjar någonting om sina planer trots att de verkar vara nära produktion.

  Idag firar Wallenbergs allmosor till museet, firas som välgörare och har sedan länge investerat de pengar de gjorde med försäljningen till GM någon annanstans.

  Användbara produkter är inte i sikte eller vill du skicka i Europa en nu också helt föråldrad 9-3 i tävlingen?

  Finns det mer anti-marknadsföring?

  Baserat på den information som finns tillgänglig idag kan du inte fatta beslut om SAAB, om 2.0 eller vad som helst.

 • blank

  Man kan bara hoppas att under de kommande åren utöver de aviserade 9-3 modeller, en verklig ny SAAB 9-5 (9-5 III) kom till världen och ett kringgående kan förebyggas med ett annat märke i den här klassen.

  Fortfarande står det tyvärr inte i mina ögon, vilka modeller vi kan förvänta oss.

  På grund av den tillgängliga Phönix-plattformen bör man dock anta att den så kallade övre medelklassen kommer att finnas tillgänglig igen senare - eftersom information redan har givits om denna möjlighet (förlängningar på grund av den nämnda plattformen).

  En bil från Quandt skulle vara oförståelig för mig av olika skäl!

 • blank

  Det finns inget fel med en BMW. På sommaren på en torr väg kör en sådan sak ganska trevligt. Men förarna med guldkedjorna, solbränna solarium, vita skor och så fruktansvärt på!

 • blank

  Ja, den svenska statsmakten. Hon kör fortfarande SAAB. Vi har själva beslutat att fortsätta att driva SAAB. En uppgradering väntar, nyare MY, färre mil. Föredragna 2009 eller 2010. Sökningen efter en 9-3 SC har börjat och det blir spännande!

 • blank

  Ett bra foto! Eftersom min bil är i svensk statlig verkställande kamouflage och med lämplig utrustning.

  Nattliga, urbana och med Polis 9-5 SC omisskännligt Sverige, precis som man känner till och älskar landet ... En riktigt atmosfärisk bild.

  Det kommer sorg, för det är förmodligen också ett visuellt (tid) dokument av en avgående epok.

  Och det finns frågor. Jag undrar, till exempel, varför jag som en (tysk) förare skulle fortsätta att försöka mer eller mindre convulsively att vara mer svenska än svenskarna själva?

  Fortfarande irriterande Jag tycker den svenska staten, som skulle ha med order och åtaganden SAAB samtidigt kan spara som SAAB faktiskt hade något rätt att erbjuda 9-5 II och 9-4 X bra och kunde ta fart. De perfekta bilarna till (svenska) kungliga och officiella ändamål.

  Under de närmaste åren skulle jag vilja ha en 9-5 II SC som ersättning för mina kromglas. Om ingenting jämför sig med SAAB 2.0 och det finns verkligen ingenting i sikte, Ja, GUD MIG, kanske blir det faktiskt en 5 Touring?

  När allt kommer omkring kan du inte tvinga det här envisa landet att ha en bilindustri. I detta avseende har jag också förståelse för varje (tidigare SAAB) återförsäljare som har omorienterat sig själv. Var det i Sverige eller någon annanstans.

Kommentarer är stängda.