SAAB press. Produktionsstart. Mycket lätt ... faktiskt.

Svenskarna älskar harmoni. Lite trevliga saker skämmas tills problemet - ett eller annat sätt - har lösts. Men det fungerar inte alltid ... Svenska Dagbladet (SvD) har nyligen lyftt fram bilindustrins framtid i Sverige. Volvos perspektiv är kritiskt ifrågasatt. Men inte där är du väldigt svensk - för att påpeka den minsta förbättringen av situationen. Jämfört med Saab var det alltid rättvist i svarta dagar att ägna en mycket omfattande artikel till varumärket. Vad var det läst lite över en vecka sedan, är intressant. Inte som vi hade hoppats.

National Electric Vehicle Sweden
National Electric Vehicle Sweden

Det handlar främst om produktionsstart, som meddelades till media för hösten. Det fanns en artikel med rubriken "NEVS andas (det gamla) Saab livet". Enligt SvD Information startar Saab 2.0 med ett mycket litet produktionslag. De goda 100-anställda, som söktes under de senaste veckorna, börjar på hösten med Saab 9-3 Cabriolet, så SvD. Som en motor är GM-produkter föråldrade, med nyheter från Fiat- eller BMW-motorer, eller från en kinesisk källa.

Merparten av produktionen är att gå till Kina. Men det borde ge möjlighet att köpa fordon från tidigare Saab-återförsäljare i Sverige. Numren kommer att förbli hanterbar. På våren kommer 2014 den första elektriska Saab, den är också baserad på den gamla 9-3. Enligt SvD hade leverantörerna större problem för NEVS. Många företag vill inte skilja mellan Saab gamla och Saab nya och har varit svåra med leveranskontrakten. De är fortfarande "brända" av händelserna i Muller-tiden. Enligt en tidningskälla förväntas Saab 2.0 betalningsmål vara bara 30 dagar, vilket är ett mycket kort mål för bilindustrin.

Den medellångsiktiga framtiden ser skeptisk ut. I Quindao - staden är involverad med 22% av NEVS - är en ny anläggning i ett joint venture skapas som varje omfattar hälften av kommunen och NEVS. Processen ska ta tre till 5 år och därför kommer prioriteringarna att gå från Sverige till Kina. För att, enligt SvD, som tror att forskning och utveckling kvarstår i Trollhättan, är han fel. Quingdao kommer att få inflytande på bekostnad av platsen i Sverige. Finansieringen - tveksam. Affärsplanen - också.

När allt kommer omkring är det viktigt att uppnå ett positivt kassaflöde genom större produktionsvolymer. När det blir, kunde Mattias Bergman från NEVS inte eller inte svara SvD. Så Svenska Dagbladet hade bara en sak kvar i följande kommentar: att önska NEVS lycka till.

Kommentator Nils-Olof Ollevik noterade att NEVS har överlevt i nästan ett år - utan att bygga en enda bil. Han hoppas att när försäljningen växer kommer många fler att följa. Framtiden för NEVS är, som han ser det, när det går bra i Kina. Och det beror på mycket, mycket pengar. Tja 1.2 miljarder euro NEVS måste ta för Saab-återfödelsen i händerna. En summa som troligen är sann, eftersom vi har hört något liknande från andra källor. Ur svenskt perspektiv blir resultatet otillfredsställande. Om historien går bra är det en framgång för Quingdao. Om det misslyckas är Trollhättan den som träffar mest.

Besviken av artikeln om produktionsstart? Visst, för att vi på något sätt föreställde oss det med lite mer kraft. Vad är inte svd. Tidningen är konservativ - allvarlig, och det vi får läsa är resultatet av forskning och allmänt tillgängliga fakta. Inte mer - inte mindre. Huruvida allt är så sant är svårt att säga, men artikeln visar en situation som skapats av informationspolitiken i Trollhättan. Alltid blyga tips och presentera små sanningar är inte bra och kan göra motsatsen. Dessa fakta inspirerar inte framtida anställda eller potentiella nya bilköpare.

Bara månader innan du vill sälja något, bör du inte se ut på jobbet! Var frågan är om du vill sälja något. Tydligen sätter man med full allvar på försäljningen som en tjänsteflotta hos aktieägaren Quingdao. Vilken affärsmodell!

Ett annat problem uppstod också vid SvD: sökandet efter en ny permanent VD för NEVS. Hittills var en (uppenbarligen) misslyckad. Inte konstigt? Det kan bara bli bättre i det här fallet. NEVS har inte lyckats bygga upp en bild i sitt hemland i Sverige de senaste månaderna. Det har tagit över ett stort, traditionellt europeiskt varumärke, men beter sig som om du hade köpt grannens Pommesbude. Det kan inte vara! En kampanj baserad på mottot "Vi är här och bygger bra bilar igen från 2014" eller "Saab-berättelsen fortsätter - legenden lever vidare" skulle ha hjälpt. NEVS och varumärket skulle ha varit synliga och alla i Sverige skulle ha vetat vad investeraren står för.

Så efter ett bra år NEVS är profilen fortfarande oklart. I bästa fall går man igenom som en kinesisk investerare med oklara ambitioner. Kvittot kommer nu att presenteras för ägarna. Viktiga ställen att starta produktionen kommer att meddelas för tredje eller fjärde gången. Under tiden med anmärkningen "brådskande", vilket låter slags inlägg. Hur attraktiv är NEVS som arbetsgivare? Rösten äger rum med fötterna, och det nuvarande resultatet är en klar Watschn (högtyskland = slap) för NEVS. Eftersom färre sökande än förväntat hittar sig till huvudportalen i Stallbacka. Du borde ta karaktärerna seriöst i Trollhättan och anpassa kursen. Det finns fortfarande tid!

Text: tom@saabblog.net

Bild: Richard för saabblog.net

13 tankar om "SAAB press. Produktionsstart. Mycket lätt ... faktiskt."

 • De lade inte EV-1 in i serieproduktion, HUR BLÖD - det är svenskarna ??? !!!

 • Tack så mycket för rapporten, jag har varit skeptisk på senare tid om konstruktionens början på hösten och
  blev inte lurad. Det är okej att börja med bara en modell men vem köper en cabriolet under hösten / vintern och den här bilen som en firmabil i Kina ??? Där de är mer av en 9 5 än en 9 3
  Jag skulle förstå el i den kinesiska nuvarande bilpolitiken, men producera i Sverige och sedan importera till Kina ....... Jag måste verkligen sakta ner
  titta runt andra tillverkare, vid SAAB ser jag långsamt svart

 • Hej, nu måste jag klara mig längre.
  Vad de tidigare talarna har sagt säger nästan allt. Även jag kan inte förstå hur du som bilmakare, vilken man vill vara nu, men med hans PR men så mycket utanför märket. Det är ännu bättre för Dacia.
  Jag kan inte heller höra det heller: "Så är svenskarna ..." Från en välkänd angeagierten Saab-återförsäljare har jag lärt mig att det nu är i Trollhättan ganska irriterande att bli ombedd av workshops för hjälp, eftersom - det är midsommar ....... är svenskarna ?????
  Till festivalen:
  - det finns en Saab 92 - precis som i museet - på gatuparkeringsplatsen ... och ... ingenting, är det att svenskarna ?????
  - På museet parkering en Saab 9-5 står med 1Mill.74.000 Km ... och ... är ingenting, så svenskarna ?????
  - även endast kaffe / mellanmål på festivalområdet utgör på lördag börjar vid 11: 00 am, eftersom det är precis som festivalen eller inte, är svenskarna ?????
  Listan kunde fortsättas ...... ..
  Så bra som bilarna är, så ... eh ... den svenska mentaliteten är förmodligen annorlunda.
  Men jag tror det är bara hur du inte kan placera en ny produkt på marknaden.
  Det mesta av världen är inte så SAAB-CRAZY som det är här. Denna kundkrets är van vid att bli wooed med ett stort bråk.
  Jag hoppas att svenskarna och halv svenskar vaknar och visar vad de kan göra.

  Eftersom jag inte förväntar mig rimliga bilar så snart byter jag ut min 9-5 SC för en nyare.
  Så, vi är bara.
  Hälsningar från Thüringen till alla.

 • Om jobben i NEVS-bilfabriken inte längre kan fyllas i Sverige, får det mig att tänka. För mycket förtroende har precis gått förlorat. Inte konstigt. Låt oss vänta längre och vi är mer självsäkra än folket i södra Sverige verkar vara.

 • UNSUCCESSFUL MYNDIGHETER?

  Som Tom skriver, äger omröstningen med fötterna. För många år sedan av kunder, sedan av Rabenmutter GM i VM era av leverantörer, banker och staten och nu vill att folk inte ens för SAAB 2.0 ...

  Det har diskuterats om SAAB: s positiva och negativa åsikter om olika SAAB-bloggar under de senaste åren. Några författare till en kommentar där kallas på grund av sina bekymmer om andra till rosaroter-disciplin, delvis helt rättvist nedstämd som en pessimist, som omedelbart antog en manisk depression och en terapi rekommenderades.

  Du kan fortfarande samla upp så mycket tänkrosa disciplin, men med en tupplur bakom ett par rosa glasögon kommer du inte att återfå förtroendet, vare sig det är från leverantörer, återförsäljare eller potentiella medarbetare - eller bygga bilar. Så länge det är staten (inga bilar) behöver du inte ens prata om förtroende hos kunderna.

  Du måste vara mycket förvånad över denna smudgetaktik för en förmodad stor investerare. Tystnaden i form av PR skulle bara resultera i en taktisk känsla när man vet exakt när NEVS som du kan avsluta det med en riktig smäll och överraskning för allmänheten positiva. Förhoppningsvis finns det något annat som kommer från NEVS? Annars var det.

 • Jag skulle vara så intresserad av att veta mycket specifikt till vilket pris Nevs en 9-3 CV kan erbjuda i AERO design med en liter 2.0 4-cylindrig bensin turbomotor och om 210-240 hk. Och kanske kommer leverantörsändringen också att ge en kvalitetsökning här och där, jag tänker speciellt på plastkvaliteten (materialutseende, känsla).

  För 9-3CV med konventionell enhet ser jag i alla fall en viss marknad i Europa / USA.

 • Jag tror att du inte borde se situationen så dålig. I en enskild nisch har Saab en chans i Europa - om ägarna vill ha det. Frågan är om viljan existerar. I Kina kommer du bara att accepteras om du har långsiktig framgång i Europa, särskilt i Tyskland.

 • Mitnahmeeffekte är bara värt om du tjänar pengar med varje bil. Kanske kan du ändå få de bästa priserna med konvertibler? Som en företagsbil i Kina är det troligen ganska olämpligt.
  Det kan verkligen se bättre ut, men andra tillverkare börjar så synonymt med endast en modellvariant. Skulle definitivt vara annorlunda än andra.

 • Tack för artikeln, Tom! Jag tror att det kommer att öppna ögonen hos kinesiska biltillverkare, eventuellt också på NEVS. KINA ligger i rampljuset! "Resten av världen" är kanske "hobby" eller bra dödviktseffekt. Men INTE en fokusmarknad. Det har verkligen konsekvenser. Vilken återstår att se. Jag fortsätter att försöka tänka positivt. Kommentarer från NICO är också verkligheten ....

 • Bakom kulisserna kan reportern från Svenska Dagbladet inte se.

  Man behöver inte nödvändigtvis värt besvärlig typ av NEVS att presentera sig som en funktion för framtida misslyckande - men en justering i synnerhet mot god marknadsföring är förmodligen nu verkligen behövs !!!!!!!!

 • Jag tror att NEVS kan, om du vill ha det. Men mål och anpassning är oklara. Bara hoppet att allt är bättre än beskrivet.

 • På en död häst kan du inte rida längre. Så svårt som det låter, men jag tror att SAAB 2.0 inte längre kommer att spela en roll i Europa och har ingen chans. Förutom att de ger en verklig explosion på marknaden. Elbilar är helt enkelt inte i efterfrågan. Den enda elektriska bilen som verkligen är meningsfull i mina ögon är för närvarande den elektriska smarta och det enda som en CarSharing-modell för städer. Och för att skruva ihop några 9-3-konvertibler med BMW, Fiat eller Kina-motorer ... Jag vet inte.

  Vi har tur att vi har våra gamla SAAB i garaget. Riktigt nya, innovativa och skandinaviska bilar med SAAB-andan kommer förmodligen inte att komma längre. I Kina har du helt olika idéer om en bil än i Sverige.

  Det finns ett väldigt signifikant citat från styrelsens ordförande Volvo / Geely: "Volvo har en svaghet, och det är designen. Det ser för skandinaviskt ut. "Jag tycker det säger mycket om att tänka i Kina.

 • Toppartikel! Sedan SvD har slog situationen till nästan 100%. Men kanske NEVS kommer att överraska oss efter sommarlovet 😉

Kommentarer är stängda.