SAAB press. Produktionsstart. Mycket lätt ... verkligen.

Svenskarna älskar harmoni. Saker som inte är trevliga undviks förrän problemet är löst. Men vad som inte alltid fungerar ... Svenska Dagbladet (SvD) har nyligen upplyst bilindustrins framtid i Sverige. Volvoperspektivet ifrågasätts kritiskt. Men inte utan - eftersom du är väldigt svensk - att påpeka de minsta förbättringarna i situationen. Du var alltid rättvis mot Saab, även i de mörkaste tiderna, för att ägna en mycket omfattande artikel till varumärket. Det som lästes där för lite över en vecka sedan är intressant. Men inte som vi hoppades.

National Electric Vehicle Sweden
National Electric Vehicle Sweden

Det handlar främst om produktionsstart, som tillkännagavs till media för hösten. Det fanns en artikel med rubriken ”NEVS andar liv i (den gamla) Saab”. Enligt SvD Information kommer Saab 2.0 att starta med ett mycket litet produktionsteam. De ungefär 100 anställda som har sökts under de senaste veckorna börjar med Saab 9-3 Cabriolet under hösten, enligt SvD. GM-produkter finns inte längre tillgängliga som motorer, enligt tidningens information kommer motorer från Fiat eller BMW eller från en kinesisk källa att användas.

Merparten av produktionen förväntas gå till Kina. Men det borde finnas möjlighet att köpa fordon från tidigare Saab-återförsäljare i Sverige. Antalet bitar kommer att förbli hanterbart. Den första elektriska Saab anländer våren 2014, baserad på den gamla 9-3. Enligt SvD hade NEVS stora problem med leverantörerna. Många företag vill inte skilja mellan Saab gamla och Saab nya och kämpade med leveransavtalen. De är fortfarande "brända" av händelserna i Muller-eran. Enligt en tidningskälla är betalningsmålet för Saab 2.0 bara 30 dagar, vilket är ett mycket kort mål för bilindustrin.

Framtiden på medellång sikt ses med skepsis. I Quindao - staden har en andel på 22% i NEVS - kommer en ny anläggning att byggas i form av ett joint venture, som var och en ägs till hälften av kommunen och NEVS. Processen pågår och kommer att ta tre till fem år, och fokus kommer att förändras från Sverige till Kina. För, säger SvD, den som tror att forskning och utveckling kommer att stanna kvar i Trollhättan är fel. Quingdao kommer att få inflytande på bekostnad av platsen i Sverige. Finansiering - tvivelaktigt. Affärsplanen - också.

När allt kommer omkring är det viktigt att uppnå ett positivt kassaflöde genom större produktionsvolymer. När det blir, kunde Mattias Bergman från NEVS inte eller inte svara SvD. Så Svenska Dagbladet hade bara en sak kvar i följande kommentar: att önska NEVS lycka till.

Kommentator Nils-Olof Ollevik konstaterade att NEVS överlevde i nästan ett år - utan att bygga en enda bil. Han hoppas att många fler kommer att följa när försäljningen ökar. Han ser framtiden för NEVS i Kina om allt går bra. Och det beror på massor och mycket pengar. NEVS måste ta över 1.2 miljarder euro i händerna för Saabs återfödelse. En summa som antagligen är sant eftersom vi har hört liknande saker från andra källor. Ur ett svenskt perspektiv blir resultatet otillfredsställande. Om berättelsen slutar bra kommer det att bli en framgång för Quingdao. Om saken misslyckas kommer Trollhättan att drabbas hårdast.

Besviken över artikeln om produktionsstart? Visst, för på något sätt föreställde vi oss det med lite mer kraft. Vilket inte beror på SvD. Tidningen är konservativ - allvarlig, och det vi får läsa är resultatet av forskning och allmänt tillgängliga fakta. Inte mer inte mindre. Det är svårt att säga om allt kommer att vara så, men artikeln visar en situation skapad av informationspolitiken i Trollhättan. Att presentera försiktiga tips och små sanningar är inte bra och kan göra det motsatta. Dessa fakta inspirerar inte framtida anställda eller potentiella nya bilköpare.

Bara månader innan du vill sälja något, bör du inte se ut på jobbet! Var frågan är om du vill sälja något. Tydligen sätter man med full allvar på försäljningen som en tjänsteflotta hos aktieägaren Quingdao. Vilken affärsmodell!

Ett annat problem kom upp på SvD: sökandet efter en ny, permanent VD för NEVS. Hittills har det (uppenbarligen) misslyckats. Vem är förvånad? I det här fallet kan det bara bli bättre. NEVS har inte lyckats bygga en image i sitt hemland Sverige de senaste månaderna. Du har tagit över ett stort, traditionellt europeiskt varumärke, men beter dig som om du hade köpt en grannas chipbutik. Det kan inte vara ! En kampanj under mottot ”Vi är här och kommer att bygga fantastiska bilar igen från 2014” eller ”Saab-historien fortsätter - legenden lever” skulle ha hjälpt. NEVS och varumärket skulle ha varit synligt och alla i Sverige skulle ha vet vad investeraren står för.

Efter ett bra år på NEVS är profilen fortfarande oklar. I bästa fall kan en kinesisk investerare med oklara ambitioner passeras. Ägarna får nu kvittot. Viktiga positioner för produktionsstart annonseras för tredje eller fjärde gången. Nu med anteckningen "brådskande", som låter typ av vädjande. Hur attraktiv är NEVS som arbetsgivare? Omröstningen äger rum med fötterna, och det nuvarande resultatet är en tydlig Watschn (högtyska = slag i ansiktet) för NEVS. Eftersom färre sökande än väntat hittar vägen till huvudportalen i Stallbacka. Man bör ta skyltarna på allvar i Trollhättan och justera banan. Det finns fortfarande tid!

Text: tom@saabblog.net

Bild: Richard för saabblog.net

 

13 tankar om “SAAB press. Produktionsstart. Mycket lätt ... verkligen."

 • Tack så mycket för rapporten, jag har varit skeptisk på senare tid om konstruktionens början på hösten och
  blev inte lurad. Det är okej att börja med bara en modell men vem köper en cabriolet under hösten / vintern och den här bilen som en firmabil i Kina ??? Där de är mer av en 9 5 än en 9 3
  skulle köra, jag skulle förstå elektrisk med den nuvarande kinesiska bilpolitiken, men producera den i Sverige och sedan importera den till Kina ...…. Jag måste ta det väldigt långsamt
  titta runt andra tillverkare, vid SAAB ser jag långsamt svart

 • blank

  Hej, nu måste jag klara mig längre.
  Vad de tidigare talarna har sagt säger nästan allt. Även jag kan inte förstå hur du som bilmakare, vilken man vill vara nu, men med hans PR men så mycket utanför märket. Det är ännu bättre för Dacia.
  Jag kan snart inte längre höra det: "Så är svenskarna ..." Jag lärde mig av en välkänd Saab-återförsäljare att verkstäder i Trollhättan nu tycker det är ganska irriterande att bli ombedd att få hjälp av workshops eftersom - det är midsommar ……. är så svenskarna ?????
  Till festivalen:
  - det finns en Saab 92 - precis som på museet - på gatuparkeringen ... och .... ingenting, är det svenskarna ?????
  - På museets parkeringsplats finns en Saab 9-5 med 1 miljon, 74.000 XNUMX km ... och ... ingenting, är det svenskarna ?????
  - till och med den enda kaffe / snackbaren på festivalplatsen öppnar inte förrän 11:00 på lördag, för så är det, festival eller inte, är det svenskarna ?????
  Listan kan fortsättas ...... ..
  Så bra som bilarna är, så ... öh ... den svenska mentaliteten är nog annorlunda.
  Men jag tror det är bara hur du inte kan placera en ny produkt på marknaden.
  Det mesta av världen är inte så SAAB-CRAZY som det är här. Denna kundkrets är van vid att bli wooed med ett stort bråk.
  Jag hoppas att svenskarna och halv svenskar vaknar och visar vad de kan göra.

  Eftersom jag inte förväntar mig rimliga bilar så snart byter jag ut min 9-5 SC för en nyare.
  Så, vi är bara.
  Hälsningar från Thüringen till alla.

  • blank

   De satte inte heller EV-1 i serieproduktion, SOM STUPID - det är svenskarna ??? !!!

 • blank

  Om jobben i NEVS-bilfabriken inte längre kan fyllas i Sverige, får det mig att tänka. För mycket förtroende har precis gått förlorat. Inte konstigt. Låt oss vänta längre och vi är mer självsäkra än folket i södra Sverige verkar vara.

 • blank

  UNSUCCESSFUL MYNDIGHETER?

  Som Tom skriver sker röstning med fötterna. För många år sedan av kunder, sedan av den dåliga mamman GM, i VM-eran av leverantörer, banker och staten och nu vill människor inte ens arbeta för SAAB 2.0 ...

  Det har diskuterats om SAAB: s positiva och negativa åsikter om olika SAAB-bloggar under de senaste åren. Några författare till en kommentar där kallas på grund av sina bekymmer om andra till rosaroter-disciplin, delvis helt rättvist nedstämd som en pessimist, som omedelbart antog en manisk depression och en terapi rekommenderades.

  Du kan fortfarande samla upp så mycket tänkrosa disciplin, men med en tupplur bakom ett par rosa glasögon kommer du inte att återfå förtroendet, vare sig det är från leverantörer, återförsäljare eller potentiella medarbetare - eller bygga bilar. Så länge det är staten (inga bilar) behöver du inte ens prata om förtroende hos kunderna.

  Du måste vara mycket förvånad över denna smudgetaktik för en förmodad stor investerare. Tystnaden i form av PR skulle bara resultera i en taktisk känsla när man vet exakt när NEVS som du kan avsluta det med en riktig smäll och överraskning för allmänheten positiva. Förhoppningsvis finns det något annat som kommer från NEVS? Annars var det.

 • blank

  Jag skulle vara så intresserad av att veta mycket specifikt till vilket pris Nevs en 9-3 CV kan erbjuda i AERO design med en liter 2.0 4-cylindrig bensin turbomotor och om 210-240 hk. Och kanske kommer leverantörsändringen också att ge en kvalitetsökning här och där, jag tänker speciellt på plastkvaliteten (materialutseende, känsla).

  För 9-3CV med konventionell enhet ser jag i alla fall en viss marknad i Europa / USA.

 • blank

  Mitnahmeeffekte är bara värt om du tjänar pengar med varje bil. Kanske kan du ändå få de bästa priserna med konvertibler? Som en företagsbil i Kina är det troligen ganska olämpligt.
  Det kan verkligen se bättre ut, men andra tillverkare börjar så synonymt med endast en modellvariant. Skulle definitivt vara annorlunda än andra.

 • blank

  Tack för artikeln, Tom! Jag tror att detta öppnar ögonen för den kinesiska biltillverkarens perspektiv, möjligen också av NEVS. KINA är fokus för försäljning! "Resten av världen" är möjligen en "hobby" eller en trevlig takeaway-effekt. Men INTE en fokusmarknad. Det har verkligen konsekvenser. Vilket återstår att se. Jag fortsätter att tänka positivt. NICO: s kommentarer är också verklighet ....

 • blank

  Bakom kulisserna kan reportern från Svenska Dagbladet inte se.

  Man bör inte betrakta NEVS klumpiga sätt att presentera sig som ett tecken på framtida misslyckande - men en anpassning, särskilt mot bra marknadsföring, är nu faktiskt nödvändig !!!!!!!!

 • blank

  Jag tror att NEVS kan, om du vill ha det. Men mål och anpassning är oklara. Bara hoppet att allt är bättre än beskrivet.

 • blank

  Du kan inte rida en död häst längre. Så hårt som det låter tror jag att SAAB 2.0 inte längre kommer att spela en roll i Europa och inte har någon chans. Om de inte ger en verklig explosion på marknaden. Elbilar är helt enkelt inte efterfrågade. Den enda elbil som enligt min mening verkligen är meningsfull är för närvarande den elektriska smarta och det bara som en bildelningsmodell för städer. Och slå ihop ett par 9-3 konvertibler med BMW-, Fiat- eller Kina-motorer ... Jag vet inte.

  Vi har tur att vi har våra gamla SAAB i garaget. Riktigt nya, innovativa och skandinaviska bilar med SAAB-andan kommer förmodligen inte att komma längre. I Kina har du helt olika idéer om en bil än i Sverige.

  Det finns ett mycket viktigt citat från styrelsens ordförande Volvo / Geely: ”Volvo har en svaghet, och det är designen. Det ser för skandinaviskt ut. " Jag tror att det säger mycket om tänkesättet i Kina.

  • blank

   Jag tror att du inte borde se situationen som negativ. I en individuell nisch har Saab en chans i Europa - om ägarna vill ha det. Frågan är om det finns en vilja att göra det. I Kina kommer du endast att accepteras om du har långsiktig framgång i Europa, särskilt i Tyskland.

 • blank

  Toppartikel! Sedan SvD har slog situationen till nästan 100%. Men kanske NEVS kommer att överraska oss efter sommarlovet 😉

Kommentarer är stängda.