SAAB News. SAAB Museum auktioner fordon.

Två fordon från den historiska Saab-samlingen i Trollhättan kommer att auktioneras via auktionsplattformen KVD. En av dessa samlarobjekt är en sällsynt Saab 96 V4 Monte Carlo, från ett framträdande ägande. Den första ägaren var prins Bertil, hertigen av Halland. Prinsen, som var arvtagaren till tronen i flera år, var en välsignad Saab-fläkt och körde många raser under kodnamnet Monsieur Adrian som en hobby-racer. Självklart på Saab!

Saab 96 V4 Monte Carlo
Saab 96 V4 Monte Carlo

1967 Monte Carlo har inte flyttats sedan 10 år och är därför ett restaureringsobjekt som kräver det vanliga arbetet. Objekt nummer två är ännu mer speciellt, och restaureringen av 96 V4 bör vara en fingerövning.

Auktionen kommer att innehålla en pansar Saab 900 Finlandia sedan från år 1979. 900 är en riktig utmaning med utökat hjulbas, kollisionsbeständigt glas och många förbättrade säkerhetsförbättrande extrafunktioner. Efter beskrivningen är han ett rent föremål för restaurering och därmed ett fall för den totala fläkten med en motsvarande ekonomisk bakgrund.

Saab 900 "säkerhetssedan"
Saab 900 “säkerhetssedan”

Museet tunnas ut, vilket är uppenbart. Delar var redan till salu på Saab Festival i Trollhättan. Inte alla fans gillar det och stämningen var ibland lite, låt oss säga spänd. Men en sak är klar: museet behöver pengar för att hålla åtminstone större delen av Saabs samling i gott skick. Depån är full av fordon som behöver uppmärksamhet, och det är en illusion att tro att denna uppgift är överkomlig i den nuvarande situationen. Att sälja fordon och delar vars historiska värde inte är en prioritet är ett lönsamt alternativ. Bättre att ha en något reducerad samling som kan bevaras på lång sikt än ett stort, oöverkomligt problem.

Trollhättan är inte en rik stad, vilket är tydligt mot bakgrund av det senaste förflutna. Ett långsiktigt styrketräning för museet kan inte förväntas från den här riktningen, eftersom det finns viktigare byggarbetsplatser. Saab AB och andra sponsorer ger ut, men budgetarna verkar vara begränsade. Det skulle vara upp till NEVS, som den legitima arvtagaren och hemmet för varumärket, att skicka ut en signal för fordonsindustrin. Men det är inte dags att gå till investeraren, det finns fortfarande tid att göra det, andra saker är mer brådskande.

Museet lever fortfarande mycket på frivilligt arbete, och det kommer troligen att vara så på medellång sikt. För ett år sedan hade vi en fundraiser började för museet, som hade tagit mer än 2.000,00 €. Vad sägs om nu, i år 2013 med donationsberedskapen? Om vi ​​vill stödja museet igen i år är Saabs solidaritet gränslös, eller är det en svensk fråga som våra skandinaviska vänner bör ta hand om själva?

Gemenskapens åsikt beslutar om vi ska inleda en åtgärd eller inte. Här går det till omröstning:

Skänker vi också 2013 till Saab-museet?

 • Ja, museet behöver vår hjälp. (81%, 236-röster)
 • Nej, ingen ytterligare åtgärd. (12%, 36-röster)
 • Jag bryr mig inte. (7%, 20-röster)

Totala omröstare: 292

Laddar ... Laddar ...

Text: tom@saabblog.net

11 tankar om “SAAB News. SAAB Museum auktioner fordon."

 • blank

  Hittills har intrycket visat sig att NEVS skulle vilja ta hänsyn till historien om SAABs bilar och teknik DNA, men även designelement för nya produkter bör ingå (skulle också vara mycket användbara).

  Detta inkluderar också underhåll av SAAB bilmuseum. NEVS borde inte bara behandla detta halvhjärtat på sidan - jag antar helt enkelt att det också finns ekonomiska resurser tillgängliga för museet.

  Jag skulle inte invända mot ytterligare flankerande fundraisers.

 • blank

  Vad sägs om Förderverein? Intresserade kan delta i Saab Festival med en årlig prenumeration från 200 SEK. Finns det också möjlighet att gå med någonstans på Internet?

  • blank

   Tyvärr finns det (hittills) inget på nätet.

   • blank

    En ansökan om att delta i Foerderverein finns här

   • blank

    Medlidande, förhoppningsvis finns det något annat.

 • blank

  Det borde ske. Jag var glad att se den sista 9.3 i Trollhättan och att veta att 50,00 Euro också var där för att jag skulle få bilen till museet.

 • blank

  Hi Tom,

  Jag vet inte hur mycket att läsa varje dag här, men om var och en av dem, till exempel, en liten mängd mellan 5, - kommer till 10, - € som borde göra en bra summa!?! Resten över sponsorerna och resultatet från det senaste året kan vara högre tror jag.

  LG Thomas

  • blank

   Om alla som läser skulle donera, skulle vi ha ett sensationellt bidrag till museet. Vi har för närvarande mellan 3.500 4.000 och 5,00 XNUMX besökare om dagen i dessa tysta tider, vilket inte är dåligt. XNUMX € vardera… 😉

 • blank

  Kära Tom,

  Museets budget är verkligen inte väldigt frodig och det är perfekt att skilja från bilar vars restaurering skulle sluka stora summor. Det är givetvis synd, men säkerställer (åtminstone en liten bit) museets överlevnad. Bättre omhändertagande och underhåll av fordonet i utställningen. Jag är säker på att ensam är ganska stor ekonomisk insats. De som har flera SAABs själva kan säkert förstå det väldigt bra

  Med de extremt låga antagningspriserna bestämde några t-shirts, koppar och affischer i Mueseum inte ens vad det skulle ta för att behålla hela samlingen på lång sikt. Förgäves finns det ingen förening och dess många (otrevliga) volontärer. Förresten gjorde de ett oerhört bra jobb på SAAB Festival! Hattar av!

 • blank

  Jag skulle inte ställa in detta ämne som ren svartvitt positionering.
  Om NEVS startar produktionen skulle du vara ansvarig för historien.
  Om inte, skulle donationer vara säkra.
  Men att fortsätta finansiera Saab 2.0s egen historia genom donationer kan vara en känslig fråga ...

 • blank

  Om NEVS är det äkta arvet av SAAB-märket kommer troligen att ses först. Hittills kom bara ljumma ord från detta hörn. Det SAAB-museet förtjänar allt stöd vi kan ge, i ett annat fundraiser är vi med våra blygsamma medel!

Kommentarer är stängda.