Spotlight Trollhattan. NEVS tekniska direktör Kjell ac Bergström.

På Saabmiddagen för drygt två veckor sedan stod vi tillsammans vid buffén och gav varandra besticket. Hans bedömning av middag var mer realistisk än min. Medan jag ville se en slags aptitretare i vad som var framför mig laddade han sin tallrik full. Vad kan betraktas som den bättre strategin, eftersom den förblev med detta unika erbjudande och mer var inte på bordet.

Saab-fabriken med svensk flagg
Saab-fabriken med svensk flagg

Talet kommer från Kjell ac Bergström. Saab-veteran, tidigare Saab Powertrain-chef, idag NEVS teknologichef (Engineering & Product Development). För en vecka sedan pratade han med lokala tidningar om sina planer och avslöjade att han borde ha gått i pension för länge sedan. Men han vill stanna för att han tycker så mycket om att arbeta på Saab 2.0. Efter att ha lämnat Saab Automobile för tillfället arbetade han för insolvensadministratören, reste runt världen för dem och övervakade återstående projekt. Sedan frågades han av NEVS ordförande Karl-Erling Trogen - båda känner varandra från tidigare Volvodagar - om han vill hålla fast vid det. Under tre månader kom man överens om det, och det skulle innebära att han skulle ha gått i pension i december. Det är nu en slags permanent tillfällig lösning och endast den framtida NEVS-vd, som ska ersätta delägaren Kai Johan Jiang, kommer sedan att sätta kursen igen.

Bergström står tydligt bakom Saab 2.0 och säger att han nu skulle ha gått i pension och skulle tillbringa tiden med sin fru om han inte trodde på NEVS och framtiden. Samtidigt förstår han också leverantörerna, särskilt de små företagen, som är skeptiska för att de var utbrända under Muller-eran. "Det är upp till oss att formulera kontrakt så att de känner sig säkra," säger han. Vad han arbetar mot är tydligt. Produktionsstart, den första presskonferensen ...

Bergström säger att det som kommer att gå från monteringslinjerna i Trollhättan i höst inte nödvändigtvis är en kopia av den ”gamla” bilen. Om en tidigare lösning inte fungerade på det sättet, har den reviderats, förbättrats eller sökts efter ett alternativ. "Våra människor inom inköp och produktion gjorde ett bra jobb", säger han. NEVS sätter två prioriteringar för elbilar: räckvidd och laddningstid. Inom båda disciplinerna vill företaget sätta standarder och arbetar med detta med partners från Kina. Det kan vara spännande. För det är där Tesla har varit världsmästare, och - trots allt - har företaget varit i svart under en kort tid.

”Vi arbetar intensivt med 9-3-efterträdaren, som kommer att bli en stor Saab. Vi konstruerar nya utvecklingar och vi testar gränserna ... Vi vill att våra kunder ska uppfatta den nya bilen som en Saab. Inte som våra premiumkonkurrenter, där du måste vända dig och fråga vad som händer, säger Bergström. Tydligt igenkännlig som Saab och med "... Jag vill ha den effekten ..."

"Så bilen blir cool?" frågar lokal tidningen. Och Bergström säger: "Japp, du kan satsa på det". Låter bra !

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

 

 

 

14 tankar om “Spotlight Trollhattan. NEVS tekniska direktör Kjell ac Bergström."

 • blank

  Träborste med naturliga borstar? Tyvärr inget, för efter en kort tid full av bakterier! Så bättre fingrar borta.Freundliche Grüsse, Horst Heindl.

 • blank

  Det är bra nyheter. Så det händer verkligen något i det "tysta lilla rummet".

  Men när det gäller kvaliteten på moderna produkter kan jag bara hålla med Bergziege. Om du har en produkt idag som fungerar utan problem måste du ta hand om den och behålla den länge, efterträdaren blir definitivt inte bättre. Detta går som en röd tråd genom alla livets områden, från mobiltelefoner till tv-apparater, datorer till bilar, båtar ...
  Detta beror naturligtvis på "Media Markt" billig-billig politik, som låtsas att allt inte ska kosta någonting och massorna faller i denna fälla. Det finns dock inte längre något val, eftersom nästan allt som är bra har skjutits ut ur marknaden. Med “Durable” gör du inte bra affärer - se äldre SAAB.
  När jag hör vad mina kollegor med sina nya premiumbilar delvis till årliga reparationsräkningar plus avskrivningar kör jag mina två 9000 verkligen avslappnad.

  Ha en trevlig helg

 • blank

  Tack för den vänliga hänvisningen till de naturliga borstarna! Men håll dig till den elektriska versionen på grund av de mer optimala vårdalternativen för mina tänder. Bromsskivorna på min SAAB kommer att bytas ut vid nästa inspektion (för närvarande 130.00 KM). Jag kritiserar inte det alls. Men kollegans bil "från Mellanriket" märktes efter 30.000 XNUMX km neg.! Och det är helt nytt
  M .... ha en bra helg!

 • blank

  93 III MY08 bromsskivor bakåt till ca. 65TKM 🙁

  • blank

   Allt beror på körstilen! Min första 9.5 såldes på 140.000 120.000 km, ingen sa något om bromsskivor. Den andra såldes till XNUMX XNUMX samma ...

 • blank

  @ Mountain geit: 95 II, huvudsakligen långdistans, första bromsskivförnyelse (först) till 117 TKM!

 • blank

  Och de nöjda SAAB-erna kan tala positivt om det! Endast med "gamla" SAAB-personer fungerar omstarten inte! NYA kunder behöver NEVS, med en perfekt produkt (SAAB, vad mer!) Och fortsatt god kvalitet på lång sikt! Dagligen Vi har alla tillräckligt med botch: Dammsugarfel, inga reservdelar till tandborsten, skrivare irreparabel ... Bromsskivor efter 30.000 XNUMX KM etc. Listan kan utvidgas efter eget val. Det är dags att motverka avfallet! SAAB skulle då vara före tiderna ...., tiderna
  igen! Gör bra och prata om det! Jag ser fram emot sensommaren och 1. Presskonferens från Troll-City! Ha en trevlig sommar!

  • blank

   Vilka reservdelar behöver du för en tandborste? Har handen slutat fungera och därför behöver bytas ut? Om du inte har något mot naturliga borst kan du göra det till exempel:
   http://www.ebay.de/itm/Zahnbuerste-Naturborste-Borste-Holz-Buerste-Oko-GR-/120749685019
   Om du tror att du vill ha allt som är elektrisk, ny och därför inte automatiskt bättre, borde du vara medveten om konsekvenserna och eventuellt kommande besvikelser (om det förväntas fungera bättre).

 • blank

  Det är goda nyheter. Jo så hoppas jag att Saab fansen köper en ny Saab, det var Saabs stora problem.
  Många var så nöjda med sina Saabs att inga nya köptes.

  • blank

   ... ..eller så "fruktansvärt nöjd" med dina SAAB-återförsäljare!

 • blank

  Då kör jag inte min sista SAAB?
  Jag vill, men jag kan fortfarande inte tro det.

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • blank

  Jul, påsk, födelsedag och bröllop på en dag? Låt oss överraska dig!

  Och ... Trevlig Tom som vi hör, läser från dig igen!

  Tack!

  Hälsningar från soliga Oldenburg.

  André

 • blank

  WOW! Låter riktigt bra! Jag kan knappt vänta!

  Tack för det trevliga inlägget var de sista dagarna utan nyheter från bloggen en tragedi!

 • blank

  Det låter väldigt trevligt! 🙂

Kommentarer är stängda.