SAAB Festival. Turnén.

För några frågor i livet söker man efter svar under en lång tid. Andra saker svarar själva. Till exempel frågan om Saab Spirit. I Tyskland är han väldigt livlig och har god hälsa. Beviset för detta skedde förra torsdagen av fansen av det svenska kultmärket i Kiel.

Saab-evenemang i Kiel: Inga fler platser tillgängliga.
Saab-evenemang i Kiel: Inga fler platser tillgängliga.

Saab-fordon, allt från tvåtaktsmotorn till toppmoderna 9-5 II, träffades på Saab Service Kiel-platsen för att gemensamt lansera till Sverige. Vår händelse var planerad att starta vid 15.00, men de första lagen var på plats mycket tidigare. På tiden då gården var full, var lite senare i Kiel "land under". Mer Saabs än tillkännagav, från flera europeiska länder, var på plats. Dessutom fanns det fans som inte ville sakna skådespelet.

Teamet av Bilhandlare Lafrentz, i uniforma Saabtröjor, säkerställde ett jämnt flöde. På disken kunde deltagarna få sina "välkomstpaket". Kaffeproduktionen i återförsäljaren nådde nya höjder, och kakan var ronande stycke. En intressant, färgstark publik, fans i alla åldrar, och bara glada, innehållsfulla ansikten. Det är så kul Saab är!

Som representant för den tyska grenen av Saab Parts AB Jens Ehrke reste på uppdrag av VD Jan-Philipp Schuhmacher. Bundet vid ett möte i Sverige kunde han inte delta i turen men på följande dagar på festivalen. Efter ett kort tal med mycket Saab Spirit - det fanns också några ord från min sida - fordonet rullade mot Schwedenkai. Zweitaktsound och turboljud blandades i Kielers rushtid. Rennsaab av Nico Gasparatos hade överlägset det bästa ljudet och förstärkt filten Saab närvaro. Däcken av Stenaline Germanica fylld med Saabs. Vad - inte för sista gången på resan - väckte intresse bland svenska resenärer. Och nu och då fanns det även en "tummen upp".

Som leder oss till den andra svenska sidan: byråkratin. Tyvärr kunde färjebolaget inte göra en middagsreservation för 70-gäster trots listan över bokningsnummer. Vårt roligt ombord kunde inte förhindras. För att träffa en stor del av Saab-resegruppen i buffetrestaurangen klarade 20.30 sig väl, för att sedan bilda särskilda Saab-grupper. Några av oss fortsatte att festa, en part mile bildades på däck, och den oförskämda uppvaknandet kom nästa morgon. Av männen i svart.

Sverige är ett fredligt odlat land. Normalt reser jag in och ut utan att någon tar något speciellt meddelande om mig. Nästa morgon var allt annorlunda. Posten var långsam. Felet var de vänliga, svartklädda männen med sina alkoholtestare. Den svenska regeringen visade närvaro och krävde kontroll. Med lycka kom vår konvoj över denna hinder, vilket gjorde att det var absolut nöje i efterhand. Eftersom vi hade en högerstyrd Saab i laget. Vad som var uppenbart vid första anblicken intresserade mig inte riktigt. Alkoholprovet togs av passageraren.

20 kilometer utanför Göteborg, på den nybyggda och fortfarande inte helt färdig E45, vi träffades för att gå ihop sista 50 kilometer till Trollhättan. Att föra en så stor Saab-konvoj genom Volvo City visade sig omöjlig. Även om 40 Saabs samlade på en stor parkeringsplats, svenskarna rullade långsamt i sina tyska bilar passerade oss. Twisted heads, upphetsad, pekar på oss. Försvinner sedan i Audi, VW eller Mercedes i det omgivande området. Ja, förstå den här nationen.

Saabsunited har gjort en kortfilm om vårt tillvägagångssätt till Trollhättan. Med titeln "den tyska invasionen". Man måste lägga till det, om något, det var en mycket fredlig och vänlig kraft som rullade genom Sverige. Vår förtrupp ligga kvar på denna användning redan anlänt till arbetet när filmen gjordes, men på något oförklarligt sätt, de reser amerikanska allierade vi har förlorat. Men annars var vi färdiga.

Alla svenska trollarna hade gett gott väder och ganska långsamt, med tanke på våra samkörningsträckor, närmade vi Saabstaden. Säkerhetstjänsten vid anläggningen var inte entusiastisk över vår närvaro på huvudportalen och sa "... du är så många". Eftersom vi är många, men fredliga, fanns en bild av hela resebesättningen framför Saab-fabriken. Innan fansen dispergerade i staden och på festivalen kom en fråga upp: "Gör vi det här varje år?" Svaret är ännu inte säkert. Men om omständigheterna tillåter - varför inte?

Text: tom@saabblog.net

Bilder: stine@saabblog.net

17 tankar om "SAAB Festival. Turnén."

 • Det var fina dagar i Sverige. Mycket trevliga människor, bra bilar och superweather. Tack igen till Tom och familjen Lafrentz för den perfekta organisationen.
  Gunnar Larsson har en 30 i sin presentation. 9000-födelsedagen till 2014, vi kommer definitivt att vara där igen när det gäller det.
  Efter en framgångsrik "foray" över loppmarknaden på söndagen gjorde vi en resa till Stockholm, östkusten hade sommar på 27 °, det var en fantastisk atmosfär i drömstaden. Efter att ha besökt VASA-museet var det på måndag att resa hem. 902-Cabinen har avvecklat hela 1500Km igen.
  Hälsningar till alla
  Gerd och Patricia

 • Kära Tom, Tack så mycket, bilhandlaren Lafrenz och SAAB-Parts. Du har gjort en bra händelse. Nästa gång jag gillar att vara där igen. Med vänliga hälsningar från Stuttgart!

 • Många tack till Tom och Ziehmy för de fantastiska bilderna, SAABiansna som stannade hemma gav oss ett bra intryck av den avslappnade och glada atmosfären! Låt oss hoppas att evenemanget kommer att upprepas i Trollhättan ... ..och då färjan till Göteborg RIGHT full med SAABs parkerade! Förmodligen de som var i Trollhättan! TACK för tidigare täckning! Jag ser fram emot uppföljaren ....

 • Många tack till bilhandlaren Lafrentz för den stora mottagningen! "Festivalen var fantastisk igen och jag ser fram emot nästa!

 • Moin.

  Jag är verkligen avundsjuk på alla de fantastiska bilderna (och länkarna).
  Från mitt område men inte så många "SAAB fans" har varit där (åtminstone vad du kan se på bilskyltarna i bilderna).

 • Hej Tom!
  Kan du hålla med En bra start på vår fantastiska Saab-helg!
  Tack igen för din organisation!
  Vi hade en underbar måndag i Sverige idag. Jag är lite ledsen att ha nyligen (utomordentligt i tid) med vår "krigsmalade" 99 rullade på färjan för att lämna Göteborg i riktning mot Kiel.
  I morgon väntar vardagen på oss i Tyskland. Men de fantastiska intryck, de vackra bilarna, de trevliga människorna och de många vänner som vi träffat igen, vi kommer att äta länge ...
  Även om det inte är klart hur Saab 2.0 faktiskt fortsätter, verkar Saabs ande vara starkare än någonsin - och ja! Vänligen ha en annan Saab Festival i Trollhättan i framtiden ...!

  Skickat från min iPhone

 • @Joachim det finns inget att lägga till ........................................

 • Tyvärr använde NEVS inte festivalen för lite marknadsföring - under tiden skulle fler borde komma till allmänheten när det gäller produktionsstart.

  Vad som kommer ut utan användbar PR, vi kunde redan observera under GM.

  Om det verkligen börjar sen på sommaren, senast nu, för potentiella kunder, skulle planeringsfasen vara: Vilka modeller är tillgängliga? Vilka priser heter? Finns det då 2014 eller 2015 som en efterföljare för 9-5?

  Frågor och eventuellt köpintention men ingen riktig planeringsmöjlighet - en något konstig situation.

 • Bra rapport som gör att du vill ha mer SAAB! Nästa gång (det är nästa gång än?) Vi är där! Hälsningar från Middle Franconia!

 • Hej,
  Enligt TTELA tyvärr bara kunde börja direkt, och även vill ställa ca.150 anställda mer inte fanns förväntningarna förmodligen något högre (ja från mig) !!! Oh Start blir då tillbaka till hösten !!!

 • Överraskningen var förmodligen nej. Med NEVS kommer fortfarande, jag skriver och är också mycket trött ...

 • Vad meddelade nevs?

 • Trevligt inlägg - tack!

  Många, många fler bilder av mötet i Kiel finns på min hemsida http://www.saab-ziehm.de i avsnittet AKTIVITETER, sedan i bildgallerierna - ha det roligt att titta på!

 • Tja, det ger verkligen minst en ytterligare rapport ...
  Annars går jag med, trevligt att läsa och bra bilder, för att du skulle vilja ha varit där!

 • Trevlig rapport Tom, vad var överraskningen ... vad meddelades av Nevs ???

Kommentarer är stängda.