SAAB Festival. Turnén.

För några frågor i livet söker man efter svar under en lång tid. Andra saker svarar själva. Till exempel frågan om Saab Spirit. I Tyskland är han väldigt livlig och har god hälsa. Beviset för detta skedde förra torsdagen av fansen av det svenska kultmärket i Kiel.

Saab-evenemang i Kiel: Inga fler platser tillgängliga.
Saab-evenemang i Kiel: Inga fler platser tillgängliga.

Saab-fordon, från tvåtakten till den ultramoderna 9-5 II, träffades i Saab Service Kiel-lokalerna för att börja till Sverige tillsammans. Vårt evenemang skulle börja klockan 15.00, men de första lagen var där mycket tidigare. Då var gården full, och lite senare var ”Land unter” i Kiel. Fler Saaber än tillkännagivna, från flera europeiska länder, var på plats. Det fanns också fans som inte ville missa skådespelet.

Teamet av Bilhandlare Lafrentz, i enhetliga Saab-skjortor, garanterade en smidig process. Vid räknaren kunde deltagarna ta emot sina "välkomstpaket". Kaffeproduktionen i bilhandlaren nådde nya höjder och kakan såldes mycket snabbt. En intressant, färgstark publik, fans i alla åldrar och bara glada, nöjda ansikten. Så Saab är kul!

Som representant för den tyska grenen av Saab Parts AB Jens Ehrke kom på uppdrag av verkställande direktör Jan-Philipp Schuhacher. Bundet av en tid i Sverige kunde han inte delta i turnén, men han kunde delta på festivalen de följande dagarna. Efter ett kort tal med mycket Saab-anda - några ord kom från min sida - rullade fordonen mot Schwedenkai. Tvåtaktsljud och turboljud blandade i Kiel-rusningstiden. Rennsaaben från Nico Gasparatos hade det bästa ljudet överlägset och förstärkte filten Saab närvaro. Däcken från Stenaline Germanica fyllda med Saabs. Vilket - inte för sista gången på resan - väckte intresse bland svenska resenärer. Och då och då fanns det till och med "tummen upp".

Vilket leder oss till den andra svenska sidan: byråkratin. Tyvärr kunde färjebolaget inte boka middag för 70 gäster trots listan med bokningsnummer. Detta kunde inte förhindra vår kul ombord. För kl. 20.30 möttes en stor del av Saabs resegrupp i bufférestaurangen, placerades snyggt för att sedan bilda speciella Saab-grupper över tiden. Några av oss fortsatte sedan att festa, en partimil bildades på däck och den oförskämda uppvaknandet kom nästa morgon. Av männen i svart.

Sverige är ett fredligt odlat land. Normalt reser jag in och ut utan att någon tar något speciellt meddelande om mig. Nästa morgon var allt annorlunda. Posten var långsam. Felet var de vänliga, svartklädda männen med sina alkoholtestare. Den svenska regeringen visade närvaro och krävde kontroll. Med lycka kom vår konvoj över denna hinder, vilket gjorde att det var absolut nöje i efterhand. Eftersom vi hade en högerstyrd Saab i laget. Vad som var uppenbart vid första anblicken intresserade mig inte riktigt. Alkoholprovet togs av passageraren.

20 kilometer utanför Göteborg, på den nybyggda och fortfarande inte helt färdig E45, vi träffades för att gå ihop sista 50 kilometer till Trollhättan. Att föra en så stor Saab-konvoj genom Volvo City visade sig omöjlig. Även om 40 Saabs samlade på en stor parkeringsplats, svenskarna rullade långsamt i sina tyska bilar passerade oss. Twisted heads, upphetsad, pekar på oss. Försvinner sedan i Audi, VW eller Mercedes i det omgivande området. Ja, förstå den här nationen.

Saabsunited har gjort en kortfilm om vår resa till Trollhättan. Med titeln "den tyska invasionen". Jag måste tillägga att det var en mycket fredlig och vänlig grupp, om någon, som rullade genom Sverige. Vår förgrund, för att fortsätta använda detta språk, hade redan kommit till jobbet när filmen gjordes, men de amerikanska allierade som reser med oss ​​hade försvunnit på ett oförklarligt sätt. Men annars var vi fullständiga.

Alla troll i Sverige hade gett bra väder, och mycket långsamt, med tanke på vår tvåtaktsmotor, närmade vi oss Saab City. Säkerhetstjänsten vid anläggningen var inte entusiastisk över vår närvaro på huvudportalen och sa "... du är så många". Eftersom vi är många, men lugna, fanns det en bild av hela turbesättningen framför Saab-anläggningen. Innan fansen spridit sig i staden och på festivalen uppstod en fråga: "Gör vi det varje år nu?" Svaret är ännu inte säkert. Men om omständigheterna tillåter - varför inte?

Text: tom@saabblog.net

Bilder: stine@saabblog.net

 

17 tankar om “SAAB Festival. Turnén."

 • Det var fina dagar i Sverige. Mycket trevliga människor, bra bilar och superweather. Tack igen till Tom och familjen Lafrentz för den perfekta organisationen.
  Gunnar Larsson har en 30 i sin presentation. 9000-födelsedagen till 2014, vi kommer definitivt att vara där igen när det gäller det.
  Efter en framgångsrik "razzia" över loppmarknaden på söndag gjorde vi en avstickare till Stockholm. Östkusten hade sommar vid 27 °, så det var en fantastisk atmosfär i drömstaden. Efter att ha besökt VASA-museet åkte vi hem på måndag. 902-hytten har lätt rullat upp hela 1500 km igen.
  Hälsningar till alla
  Gerd och Patricia

 • Kära Tom, Tack så mycket, bilhandlaren Lafrenz och SAAB-Parts. Du har gjort en bra händelse. Nästa gång jag gillar att vara där igen. Med vänliga hälsningar från Stuttgart!

 • Stort tack till Tom och Ziehmy för de fantastiska bildintrycken, som gav oss SAAB-invånare som stannade hemma ett bra intryck av det avslappnade, glada humöret! Förhoppningsvis kommer evenemanget i Trollhättan att upprepas ... och sedan parkeras färjan till Göteborg verkligen full av SAAB! Lyckliga de som var där i Trollhättan! TACK för rapporteringen hittills! Jag ser fram emot uppföljaren ....

 • Många tack till bilhandlaren Lafrentz för den stora mottagningen! "Festivalen var fantastisk igen och jag ser fram emot nästa!

 • Moin.

  Jag är verkligen avundsjuk på alla de fantastiska bilderna (och länkarna).
  Men inte så många "SAAB-fans" från mitt område verkade ha varit där (åtminstone vad du kan se från bilskyltarna på bilderna).

 • Hej Tom!
  Kan du hålla med En bra start på vår fantastiska Saab-helg!
  Tack igen för din organisation!
  Vi hade fortfarande en underbar måndag i Sverige idag. Med lite sorg rullade vi in ​​på färjan tidigare (exceptionellt till och med punktligt) med vår ”krigsmålade” 99 för att lämna Göteborg till Kiel.
  Vardagslivet i Tyskland väntar på oss i morgon. Men vi kommer att leva på de fantastiska intrycken, de vackra bilarna, de trevliga människorna och de många vänner vi träffade igen under lång tid framöver ...
  Även om det inte är säkert hur det faktiskt kommer att fortsätta med Saab 2.0: Saabs ande verkar starkare än någonsin - och ja! Snälla igen en Saab-festival i Trollhättan i framtiden ...!

  Skickat från min iPhone

 • NEVS har tyvärr misslyckats med att använda festivalen för lite marknadsföring - nu bör mer komma till allmänheten när det gäller produktionsstart.

  Vad som kommer ut utan användbar PR, vi kunde redan observera under GM.

  Om det verkligen börjar sen på sommaren, senast nu, för potentiella kunder, skulle planeringsfasen vara: Vilka modeller är tillgängliga? Vilka priser heter? Finns det då 2014 eller 2015 som en efterföljare för 9-5?

  Frågor och möjligen också avsikten att köpa men inget riktigt planeringsalternativ - en något konstig situation.

  • @Joachim dem det finns inget att lägga till …………………………………….

 • Bra rapport som gör att du vill ha mer SAAB! Nästa gång (det är nästa gång än?) Vi är där! Hälsningar från Middle Franconia!

 • Hej,
  Enligt TTELA tyvärr bara kunde börja direkt, och även vill ställa ca.150 anställda mer inte fanns förväntningarna förmodligen något högre (ja från mig) !!! Oh Start blir då tillbaka till hösten !!!

 • Vad meddelade nevs?

 • Trevligt bidrag - tack!

  Många, många fler bilder av mötet i Kiel finns på min hemsida http://www.saab-ziehm.de i avsnittet AKTIVITETER, sedan i bildgallerierna - ha kul att titta på!

 • Trevlig rapport Tom, vad var överraskningen ... vad meddelades av Nevs ???

  • Det kommer säkert att ge minst en rapport till ...
   Annars går jag med, trevligt att läsa och bra bilder, för att du skulle vilja ha varit där!

  • Överraskningen var förmodligen inte. Med NEVS skriver jag fortfarande och jag är väldigt trött ... ...

Kommentarer är stängda.