SAAB-projekt. Yellow Hazard och Saab 9000 Club.

Vissa människor sägs samla frimärken. Andra modelltåg. Det antas att det ska vara kul. Men dessa saker är mycket små och inte för riktiga bensinhuvuden. Vi samlar saker i deras ursprungliga storlek. Enligt mottot ”a Saab is not a Saab” finns det nya, rostiga Sverige-projekt i Hamburg och Frankfurt. Vår youngtimer-blogg kommer att följa dessa projekt, utan att veta hur berättelserna slutar.

Projekt Yellow Hazard. Saab friktionstester.
Projekt Yellow Hazard. Saab friktionstester.

Den gula faran ...

Det finns ett mycket välkänt Saab-forum där inlägg drogs tillbaka för en tid sedan för att ge en forummedlem tillgång till en svensk friktionstestare. Detta ledde till livliga diskussioner i själva forumet, men hela åtgärden var meningslös från början! Eftersom vi, i det här fallet vän Olli, var där mycket tidigare. Ledsen killar!

Det som stod där på ett flygfält cirka 100 kilometer norr om Stockholm är en mycket speciell Saab. En Saab 900 från 1979 som har varit i tjänst i norra Sverige i mer än 30 år. Naturligtvis följdes Ollis fråga "... köp eller inte ..." av "... köp den ..." från min sida. Saab är nu i norra tyska händer, och vår Youngtimer-blogg, som också muteras till en klassisk bilblogg, dokumenterar denna mycket Saab-historia och dess framsteg från tid till annan. Eftersom 900 är något av en rullande kulturell tillgång från Sverige, och vi vill inte hålla detta kvar från Saab-samhället.

Projekt Saab 9000 CSE-årsdagen
Projekt Saab 9000 CSE-årsdagen

Saab 9000 Club ...

Mycket mindre spektakulär än friktionstestaren är det nya Achim och jag-projektet. En annan 9000 har flyttat in i vår Saab-hangar. Bra Saab 9000 blir nu sällsynt, och mycket som erbjuds billigt är inte pengarna värt. Konsekvenserna är tydliga. Fler och fler av dessa stora super-Saab går in i exporten, lageret tiner ut.

Att återställa en Saab 9000 är inte (ännu) lukrativ, åtminstone inte i Tyskland. Sverige är längre framåt än oss, och vi söker också bra 9000 i grannländerna i Europa och är dyrare än vårt. Delaktigt ansvarig för detta är strikta miljölagar som reglerar marknaden och dessutom påskyndar skrotnings- eller exportprocessen. Dåliga fordon kommer inte ens tillbaka till gatan. För nybörjare, med tålamod och vissa reserver, den bästa tiden att köpa. En situation som inte kommer att hända inom överskådlig framtid.

Vår 9000 är en årsdag från 1997 i dess ursprungliga skick och från första hand. Dessutom ett icke-tinkered rökfritt fordon! Han har saknat tillgivenhet från sin familj de senaste åren, och nu har han handlats in för en vanlig, vanlig bil. Kroppen behöver arbete, tekniken och interiören också. Det är nästan fullt utrustat och vi kunde bara inte motstå. Priset var chockerande lågt och vi hade nästan skrupplar när det fanns rabatt på plats. Värdet av de eftertraktade 16 ″ fälgarna med helt nya däck, som Achim nu kör på sin Saab, gjorde köpet till en "nästan gratis" historia. Det börjar på vintern, men hur lång tid projektet tar ligger i stjärnorna.

Ännu fler Saab 9000-berättelser? Vår 9000 CS har avslutat sina första resor över hela landet. Historien kan läsas på vår Saab Youngtimer Blog.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

 

5 tankar om “SAAB-projekt. Yellow Hazard och Saab 9000 Club."

 • blank

  I gott skick och förra byggåret? Du skrotar inte sådana 9000-tal - förutsatt att fordonets skick fortfarande är acceptabelt.

  Var erbjöds fordonen - Internet (t.ex. mobile.de) eller endast i tryckta medier?

  Finns det meningsfulla bilder och en e-postadress som du eventuellt kan ställa ytterligare frågor till?

  • blank

   Ja, här:

   Manfred Rädler
   Reicharten 613
   A-6932 Lång
   Whatsapp: + 43-664-1668760
   manfred@saab-cult.at

   Men bättre ring, MAIL är inte alltid besvarad.

   Hälsning

   Robert

 • blank

  Hur många 9000ers behöver du?
  Flera av min bror är i gott skick och från det senaste året runt.
  Men inte länge kommer de att skrotas eftersom ingen vill köpa dem

  • blank

   Finns det mer än 1000 euro för skrotet som ALLTID borde vara i det för en 9000 av det sista byggåret i gott skick?!

   • blank

    Ursäkta ... det låter helt fel: Jag ville skriva "Det finns mer än 1000 euro från skrot". Jag var inte intresserad av att ringa skiten från 9000-talet.

Kommentarer är stängda.