SAAB News. Vilda tider.

Sveriges bilindustri upplever turbulenta stunder. Översvämningen av artiklar under de senaste dagarna var mer än rusningen i lövskogen. Det finns mycket rörelse hos Volvo och Saab, och det är svårt att hålla koll på. Det är uppenbart att skatteaffären kring före detta Saabs vd Victor Muller dominerar medielandskapet.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

Under tiden, nedslaget på åklagare i kritiken. Åklagarnas handlingar, som påminner om ett vildvästscenario, anses fullständigt överdrivet och oansvarigt Olof Sahlgren ringde. Han vill döma andra deltagare, som fackföreningsrepresentanterna från Trollhättan. Han fördöms till framgång genom sitt framsteg i alla medier. Summan som ska tas ser ut att vara relativiserad nu. Svenska medier talar, obekräftat, om mindre än 25.000 euro, vilket bör hållas kvar från sociala avgifter till staten.

Dessa berättelser får dig bara att le trött på Volvo. Allvarligare är den allt snabbare roterande personalkarusellen från det andra svenska märket. Sedan oktober 2012 har toppchefer nummer fyra och fem lämnat fartyget. Överraskande nog har inköpsansvarig Alex Maschka nu lämnat Göteborgskoncernen. Bara en vecka efter att han förklarat inköpsstrategin som han nyligen utvecklat på Stuttgart Automobile Forum. Samtidigt lämnar Doug Speck, vice president för marknadsföring och försäljning. Två hårda nedskärningar, och framför allt Alex Maschkas avgång, är ett bakslag för omstruktureringen av koncernen. Hittills har Volvos chef Hakan Samuelsson inte lyckats få kontinuitet i företaget. Situationen i Göteborg är fortfarande turbulent.

I hela denna våg av information gick en artikel om Saab 2.0 nästan vilse den senaste veckan. Dagens Industri, som för närvarande är upptagen med att skriva om Victor Muller och skattehistoriken, fann tid på fredagen att skriva en annan typ av Saab-artikel. NEVS letar efter personal och - vänta nu - ”det finns en möjlighet att fabriken kommer att vara igång snart efter mer än två års stillestånd”. Konstigt men sant. Sveriges ledande affärstidning, känd som Saab, har skrivit så positivt om vårt varumärke de senaste dagarna.

Sedan det är dags fyller den en och kommer från Trollhättan ett meddelande från den officiella sidan. Från väl 1.200 kilometer bort kan du bara se vad som händer där just nu. Men det verkar som om du kommer ha något att säga mycket snart. Det finns mycket medieintresse och pressbyrån för NEVS har mycket att göra. Dagboken nästa torsdag och fredag ​​verkar mycket upptagen. Journalister får, om alls, bara datum med en stram korsett. Därför har vissa pressrepresentanter lagt sitt datum till veckan efter Saab-eventen, där mer tid är tillgänglig. Det kommer att vara fel att länka den ökade besökarfrekvensen på NEVS med festivalen. Den internationella evenemanget i Trollhättan är en show främst för fansen. Så det kan vara att du måste kommunicera något av betydelse under de närmaste dagarna. Tiderna är vilda! Men också spännande!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om “SAAB News. Vilda tider."

 • Kanske är en paus på det hela taget inte dåligt. Under tiden har en tyfon blown av bilindustrin, och flera fabriker har stängts, till exempel i Antwerpen, Genk, Bochum, Aulnay eller redicated (Nedcar). Detta kan mildra överproduktionen och möjligen också ge Saab en chans, om nödvändigt även för externa order, som Magna gör.

  Jag snubblat precis över det av misstag:
  http://www.automobil-produktion.de/2012/03/gemeinsame-plattformen-von-opel-und-psa/

  ”Så sedans av den övre medelklassen borde rulla av löpbandet på en omfattande plattform som redan finns. En plattform på grundval av vilken Opel Insignia skulle rulla av monteringsbandet skulle ifrågasättas.

  ”Plattformen kan förlängas uppåt. Bland annat borde det ligga till grund för en större Saab-modell som inte längre fanns i serieproduktion, säger en Opel-chef till tidningen. Ett stort problem med PSA är bristen på stora modeller som kan säljas med goda marginaler, enligt tidningen. "

  • blank

   9-5 gick förmodligen i produktion.
   På något sätt kommer detta uttalande från en Opel-chef till min uppmärksamhet. Jag tror att i 2012 har han redan sagt det (eller är den här artikeln inte helt ny).

 • blank

  När det gäller "Nyheter från NEVS" finns detta i Saab Festival-programmet:

  Söndag: 11:15 - 12:15 Seminarium på museet - "NEVS - Vår framtid" med Mattias Bergman.

  Jag tror att de kommer att lära sig nya saker om NEVS planer där.

 • blank

  Skulle NEVS / SAAB också vara långsam efter ett år!

 • blank

  Kanske de 2 från Volvo vill ha Saab ...

 • blank

  Omständigheterna är tydliga, vid Festval kommer det knappast att vara. Det är uppenbart att NEVS brödar på bra NEVS 😉

 • blank

  Bra SAAB tar ett tag .... Förhoppningsvis kommer de "rätta" nyheterna snart! Informationsveckan verkar ha börjat! Glad mer positiva NEVS!

Kommentarer är stängda.