Saab foto. En Saab-bild och sin historia.

En Saab 9-5 II på en bilbärare. Inte riktigt spännande, den vackra svenska sedan skulle inte ha sin egen lilla berättelse. Det vi ser är en Saab 9-5 II med fyrhjulsdrift och full 300 PS. Svensken är en av de sällsynta fordonen från modellåret 2012, som aldrig gick i produktion.

Saab 9-5 II modellår 2012 på biltransportör
Saab 9-5 II modellår 2012 på biltransportör

Vid den första stora Saab-auktionen i Sverige förra året, oavsett anledning, såldes inte Saab. Vid nästa auktion för samlarfordon var 9-5 där igen, den här gången ville en vän från Tyskland köpa den stora Saab. Han har redan en 9-5 från modellåret 2011, men auktionsobjektet skulle ha varit något av en uppgradering för honom. Han blev överbjuden, och fyrhjulsdriften Saab skulle då faktiskt gå till en välkänd Saab-spekulant i Holland. Bör! Vi vet inte detaljerna, men han stannade för andra gången på grusgården i Sverige.

Alla bra försök är förmodligen tre, och några veckor senare anropades fordonet igen. Min vän var där igen, han blev överbudd igen. Vilket kanske inte är så tragiskt. För om han lyckades hade han varit tvungen att leta efter en köpare för sitt årsmodell 9-5 2011. Vilket i sin tur skulle ha fått mig i trubbel, för 2011 är ett av de eleganta fordon som jag gillar mycket och runt vilket jag gör mina varv varje gång jag besöker.

Allt gick bra i det tredje försöket. Saab hämtades i Sverige och reste genom Tyskland förra veckan. Inte till Holland och inte till den holländska Saab spekulanten. Det nya hemmet är Tjeckien, och Saab blir äkta vänner av varumärket där. Med det har historien kommit till ett lyckligt slut.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

4 tankar om “Saab foto. En Saab-bild och sin historia."

 • Odoardo grå var riktigt cool ..... glöm aldrig min 1989 900 Aero

 • blank

  Jag vill hellre hålla det som pepparkorn metallic 🙂

 • blank

  Bara färgen är utmärkt - påminner mig om min 900 GLE då. Färgen på lacken var nästan identisk med 9-5 sedan som visades - på 80-talet kallades detta "antracit".

  Också här är alltid bra resa!

 • blank

  ALLT kommer att bli bra, och om "det" ännu inte är bra, slutar det inte där! Återigen talar meningen för sig själv! Mina gratulationer går till den nya ägaren och hoppas på en "olycksfri resa" ALLTID! Kanske blir det snart ett återförening i Trollhättan ...

Kommentarer är stängda.