Massor av bilder och väldigt lite text. Saab 64 - 1947-2011.

Hur definieras en bok? Massor av text, några bilder. Om det är sant, då har vi ett problem. Den nya Saab-boken av Nicolas Demuynck har liten text och många bilder. Den lilla texten delas sedan in på tre språk: engelska, franska, holländska. Så ett problem?

Saab 64 1947 2011. En färgglad resa genom varumärkets historia
Saab 64 1947 2011. En färgglad resa genom varumärkets historia

Inte en bok - utan en färgstark resa genom tiden!

Inte alls! För det är faktiskt inte en bok i traditionell mening och inte vill vara det. “Saab 64 1947-2011” är en färgstark resa genom tiden genom det svenska kultmärket. Författaren är ett Saab-fan med ett hjärta, som du kan känna när du engagerar dig i hans arbete. I samarbete med Wolfgang Schmel, vars Saab-arkiv bevarar många av varumärkets sällsyntheter, har smakfulla bilder sammanställts, av vilka några aldrig har publicerats tidigare.

Saab-historien visas på 192-sidor, från Ursaab till Saab 9-5 II sportbil. Varje bild förklaras med en kortfattad text, och det är jättekul att lösa igenom det. Kompakta textpassager kompletterar bildresor, till exempel när Saab presenterade en ny modell. En Saab tid resa med passion, utformad av fans av varumärket för fans. Presentationen och bilderna är professionella, och den praktiska storleksboken är inte på något sätt sämre än andra publikationer.

Särskilt positivt är det faktum att alla Saab-modeller får en motsvarande plats. I vissa böcker försummas fordonen från GM-eran. Sortering sker i tvåtakts-, fyrtakts-, Saab-Scania- och GM-tid. Apartheid bland Saab-förare kallas då detta nonsens då. Inte så med Nicolas Demuynck. Saab 900 II, Saab 9-5 och båda generationerna 9-3 kommer också att ges deras förfallen. Vilket är bra och korrekt. Även de unga modellerna är en del av varumärkeshistoriken och förde innovationer i fordonsindustrin som utgör en Saab.

Som sagt, den nya Saab-boken tar läsaren med på en resa genom tiden. Det är inte en bok med mycket teknisk information eller ekonomisk bakgrund. Andra publikationer har sitt fokus där och är nya eller antikvariska. Men det är uppfriskande annorlunda och - helt klart - ett måste för alla Saab-fans.

Och ja, jag glömde nästan: Saab-bloggerlegenden Steven Wade skrev förordet. Som alltid hittar grundaren av "Trollhattan Saab", "Saabsunited" och författaren till "Inside Saab" de rätta orden att börja med i sin egen, oändliga stil. Ytterligare en anledning att köpa boken.

Priset för pocketboksutgåvan är rättvist. “Saab 64 1947-2011” kostar 28,95 € och finns inte i bokhandlarna utan i Saab arkiv till Wolfgang Schmel via post (wschmel@t-online.de).

Information om boken:

Titel: Saab 64 1947 2011

Författare: Nicolas Demuynck

Utgivare: Nicolas Demuynck - thesaabfarm.com

Publicerad: 2013

ISBN: 978-90-9027-037-1

referenser: Saab arkiv