SAAB News: Anteckningar från Sverige.

Långsamt verkar det vara allvarligt. Saab provfordon gör sina rundor och var första sighted i Tyskland. Ljuset i slutet av den långa tunneln? Saab 2.0 har lagt upp nya jobb sedan måndag som ger oss en uppfattning om schemat.

Saab logo skog

Vi söker en anställd med huvudfokus på framtida rekrytering. Inköpsavdelningen söker tre köpare och samtidigt tre kvalitetsstyrare för inköp av varor.

Chanserna för en lyckad omstart är inte dåliga, investerare NEVS finner de lämpliga medarbetarna. Tidningen NyTeknik undersökt där 1.500 Saab-ingenjörerna gick efter den tillfälliga änden i Trollhättan. Det fanns förutsägelser som profeterade en migration av Saab-kompetens över hela världen. Det verkar inte ha hänt på det sättet.

Med svensk grundsyn undersökte de Oslo som den populäraste staden utomlands, där nu 15-utvecklare arbetar. Shanghai har fyra emigrerat till Peking, en ingenjör. Bra 700 ingenjörer var trogna i regionen och arbetade i Trollhättan - Göteborgsområdet. Visst också en förtjänst av statliga åtgärder och ett stort plus för Saab 2.0.

Den svenska bilindustrin står fast i kinesiska investerares händer. Göteborg skapar ett nytt volvos utvecklingscenter under ledning av tidigare Saab-chef Mats Fägerhag. 200-ingenjörer kommer att utveckla det tillsammans med Geely, efterföljaren till Volvo V40. I juni kommer Göteborgs slutligen att kunna beställa sin nya fabrik i Chengdu, Kina. Mönstret hos Volvo verkar tydligt. Utveckling och design i Sverige, nya fabriker i Kina. Detta ger oss en uppfattning om vad som en dag blir verklighet med Saab.

Kina blir allt viktigare för den svenska ekonomin. En delegation från ekonomiministeriet reser till Kina på fredag. Undersecretary Hakan Ekengren besöker NDRC Superintendent och möten med NEVS ägare Kai Johan Jiang och Volvo ägare är planerade. NEVS batterifabriken kommer att besöks, även platsen för den nya fabriken, där från 2014 batterierna för elektriska Saabs ska produceras. Även Quindao, som hemma för den nya Saab-fabriken, är på agendan.

Text: tom@saabblog.net

15 tankar om "SAAB News: Anteckningar från Sverige."

 • Jag förstår intresset och nyfikenheten ;-). Det skulle vara mer att skriva, men det här är bara en fanblogg. Några saker bör publiceras av Saab 2.0 själv och inte av en fan-sida. Därför - vänligen - fortsätt det vanliga G-ordet.

 • Ämnet skulle också intressera mig att bränna. Vänligen mer om det.

 • "Saab testfordon gör sina rundor och upptäcktes för första gången i Tyskland." Har du mer information, kära Tom?

 • Jag fann att detta kunde vara en försmak på vår nya SAAB-bild, SAAB tillverkad i Kina.
  Det finns verkligen mitt sista hår till bergen.
  Det finns saker som SAAB-världen inte behöver, BAIC antar förmodligen SAAB Fan perspektiv ...

 • Helt enkelt för att kineserna alltid har varit dåliga vid kopiering och översättning.

 • Vi måste leva med Chinezen investera men bra är Chinezen rätt internationella produkter föredrar.
  Detta gör utvecklingen i Scheden så viktig.
  Produktionen kan ske var som helst.

 • BAIC-sidan är verkligen fantastisk.

 • Det är verkligen enormt!
  Jag själv bodde och arbetade 1 år i Guangzhou. Som ett resultat fick jag också lära känna hur kineserna levde. Där var ALLERHAND där, men det här är mer än otroligt. Jag är nyfiken på att det här kan få konsekvenser (vilket jag hoppas mycket).

  Soliga hälsningar från Lusatia. Marco

 • Ett sådant beteende, som här, internet närvaro av BAIC, leder till slutsatsen att det är en tvivelaktig företag - så finns det naturligtvis inte bara i Kina.

  I vilket fall som helst anser jag att det är en sak för den juridiska avdelningen i SAAB AB - vars president, Buskhe, helt klart inte har godkänt SAAB-namnet för BAIC-gruppen.

  En inblandning från SAAB-gruppen bör ske i samband med NEVS - det är direkt påverkat!

 • Oj, det är verkligen fantastiskt! Hemskt! Skulle bli förvånad om BAIC kan förlita sig på SAAB-historien så.

 • Det körs ....

  Nu vänta och se vad som kommer ut och hur mycket SAAB-ande "vänster"!

  Hälsningar från soliga Oldenburg

  André

Kommentarer är stängda.