SAAB helg. Techno Classica mat.

På lördagen ringde 25. Techno-Classica, och vi använde den stora vintagebilshowen för att gå på vår första stora turné med vårt Silver Aero-projekt. Ibland är resan destinationen, och redan resan i Saab var kul. I Essen väntade en färgstark utställning av många, ibland höga, vintagebilar.

Saabblog team på vägen - den här gången i Essen
Saabblog-teamet på väg - den här gången i Essen

Den uppfattade mängden klassisk Porsche 911 blir allt större varje år på tappvagnsbiljetter och priserna stiger, går upp och upp. Porsche stenar scenen, och kanske är det också ämnet som pengar till vilket pris som helst som söker en form av investering, vilket också skulle förklara den ständigt ökande prisnivån. Men vi har kommit för att träffa gamla och nya vänner och att prata om bensin. Och självklart, leta efter vårt svenska favoritmärke.

1. Tyska Saab Club på Techno Classica
1. Tyska Saab Club på Techno Classica

Saab, för att säga det genast, har knappast någonsin ägt rum. Okej, det finns 1. Tyska Saab Club, vars medlemmar har hållit varumärkesflaggan i år. Besöket på klubbstället i hall 9.1 var också ett måste. I år presenterades en Saab 99 Combi Coupe och en sonnät på 70 års designutställning. WAZ besökte också klubbstället och en Meddelande skriftligt.

Svensk berättelse: Triboron monter på Techno Classica
Svensk berättelse: Triboron monter på Techno Classica

En överraskande Saab närvaro hittade vi en våning ner. En vacker Saab 96 från samlingen av Josef Zabel dekorerade det svenska bolagets monter Triboron, Svenskarna utvecklar och distribuerar biologiskt helt nedbrytbara motor tillsatser, och det är en historia med Saab-bakgrunden. Strax före mässan, de tyska broschyrerna och webbplatsen var färdiga, den tyska distributionen är ansvaret för absoluta Saab-fans. Inte konstigt att märkesfläktarna stannade vid båsen under vårt besök. Vi pratar mer om Triboron senare.

Annars? En Saab 900 sägs ha varit till salu på utomhusområdet och Saab 96 finns någonstans på marknaden för klassiska bilar. Det borde ha varit det. Det var fortfarande intressant! Många av märkesställen designades kärleksfullt av klubbarna, till exempel hade Wartburg-vännerna satt upp en rallybana. Och priserna, även för klassiska vardagar, fortsätter att stiga. Åtminstone om du följer prisidéerna på läktaren. En Citroen 2 CV Charleston sägs kosta strax under 20.000 10.000 euro när den är ny och en något fluffad Ford Granada strax under XNUMX XNUMX euro. Jag tror att vi fortfarande har mycket att lära oss.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

Man tänkte på “SAAB helg. Techno Classica mat."

  • blank

    Hej Ttom,
    det var faktiskt lika grönt som jag en gång hade ...
    Hälsningar, Horst.

Kommentarer är stängda.