Go. Besöker Saab Zentrum Bonn.

Blogger-livet kan vara svårt. För några dagar sedan började jag i riktning mot Bonn för att besöka det lokala Saab-centret. Framför mig var bara 200 kilometer, för vilken jag planerade, med en kort frukostavbrott, två och en halv timme. Att mitt schema inte skulle fungera märkte jag efter några kilometer. Vid Hanau, den första trafikstockningen som jag fortfarande kan köra runt, kommer trafikstockningar nummer två och tre i kort ordning.

Wilklommen i Saab centrum Bonn!
Välkommen till Saab Zentrum Bonn!

Jag torterar mig själv och Saab på sidovägarna i Taunus, även där är det bara i steg-framåt. Det större Frankfurtområdet beror på många olyckor, ingenting fungerar längre. För de första 30 kilometer behöver jag en timme, så är mitt schema äntligen moget för papperskorgen. Vissa dagar är så, men jag hatar att vara sen för en tid. Särskilt om det är det första personliga mötet. I Bonn reagerar jag med mildhet till mitt meddelande, för att vara sent på plats.

En filt evighet senare, tillbaka på motorvägen, är vägen friare, och ju närmare vi kommer till den tidigare huvudstaden, ju mer Turbo X kan flyga. Avbrottet avbryts eftersom jag inte vill vara där senare. Jag ser fram emot Saab Zentrum Bonn, som som Kunert Automobile AG är ett aktiebolag. Ovanlig för en Saab-partner, men jag har lärt mig i de många Saab-åren att Saab-handelskulturen kan vara väldigt individuell.

[sam id=”1″-koder=”true”]

I Bonn väntar jag på mig en mycket stor, lätt översvämd återförsäljare. Kunert-familjen köpte och konverterade en tidigare Dynamit-Nobels fabrikshall för år sedan. Arkitekturen i den öppna hallen ut och på ett visst sätt stänger här, det svenska länet. Det första intrycket är positivt. I den stora saluhallen finns på vänster sida uppradade några aktuella Saab 9-3 modeller och en vacker, öppen Saab 900. På höger sida är det andra svenska varumärket hemma. På väggarna hänger Saab fotografier från olika huvudstäder i Europa. Mycket Saab Spirit, vid första anblicken!

Inga Spira, VD för Kunert Automobile AG, välkomnar mig varmt, och jag får (äntligen!) Dagens första kaffe. Vid nästa rundtur får jag lära känna de andra två styrelseledamöterna Christoph Fassbender och Ralph Günter. I konversation märker jag: Saab har hög prioritet i Bonn.

Saab 9-3-modeller hos Kunert Automobile AG i Bonn.
Saab 9-3-modeller hos Kunert Automobile AG i Bonn.

Ett intryck som senare intensifieras. I de stora verkstadsjobb främst ockuperat av fordon från Trollhättan, Saab modern 9-3 är den dagen att besöka, och även en klassisk Saab 900 är. I verkstaden och serviceområdet mycket lång tid Saab expertis samlas och jag är övertygad Bonner Saab kunder är här i mycket goda händer.

En specialitet hos Kunert Automobile AG är onlinebutiken för Saabs reservdelar. Reservdelsförrådet är omfattande och välsorterat, delarna som säljs är "Original Saab". Jag måste erkänna att jag är imponerad! Tiderna är svåra för Saab Partners och även om det finns en positiv framtid i Trollhättan är "nu och här" fortfarande en utmaning.

Saab Center Bonn är en imponerande modern, grön återförsäljare. Solkraft genereras mer än vad som krävs för drift och överskottet matas in i elnätet. Den interna biltvätten drivs med regnvatten och de vanliga miljöprocesserna för en bilhandlare är ändå standard.

Classic: Saab 96 ägd av Kunert-familjen
Classic: Saab 96 ägd av Kunert-familjen

Saab-byrån i Bonn är ett öppet, hjärtligt företag som du kan känna i ett samtal med Inka Spira, som driver återförsäljaren i andra generationen, och de anställda. I Bonn skulle du ha möjlighet att representera andra varumärken, eftersom platsen är attraktiv, lokalerna är moderna och stora. Men du går den svårare vägen och förblir lojal mot Saabs och Saabs kunder. Samtidigt avrundas erbjudandet längst ner. Begagnade och årliga fordon av varumärket Mini har utökats i sortimentet under en tid och passar bra för de två märkena från Sverige.

Under prata med Inka Spira märker jag Mini Display Cleaner av Saab Spring Action på sin smartphone. Kunert Automobile AG är inblandad i alla handlingar från Saab Parts AB. Vad motiverar dig att vara stark varje dag för kultmärket från Trollhättan? Svaret kommer i intervjun jag hade med Inka Spira.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

6 tankar om “Go. Besöker Saab Zentrum Bonn."

 • Jag kan bara hålla med de positiva kommentarerna. Jag brukade ha i transit lite problem med min 9-3 2,8T SC, som var mycket tillmötesgående och vänliga och fortfarande inte löst med mycket god under en halvtimme. Så det var ett mycket trevligt men inte planerat gropstopp. Autohaus Kunert är tydligen den första adressen till Saab i och runt Bonn

 • blank

  Har beställt det ett par gånger, en riktigt välfylld butik och mycket trevlig personal.

  Hälsningar Ralf

 • Jag var med min Saab i många år med Kunert i Bonn och jag kan bara bekräfta Tom. Här lever Saab och som kund får du dig att känna dig bra (även som kvinna, ty tyvärr är det fortfarande inte standard överallt)

  Hälsningar Cetak

 • blank

  Jag kan bara hålla med det! Butiken är, vad gäller råd och kvalitet på delarna, mycket rekommenderat.

 • blank

  Moin.

  Som “Northern Lights” besökte jag deras webbshop för ett tag sedan på grund av deras annons här på bloggen och ville beställa en “lite något”.

  Sedan jag hade en annan fråga, ringde jag där.
  Personalen var mycket vänliga och hjälpsamma !!

  Sedan dess har jag beställt lite fler "småsaker" där och de (särskilt herr Waldorf) har alltid varit väldigt hjälpsamma och flexibla och gärna ge information!

  Kul att få veta lite mer om "butiken" här. 🙂

Kommentarer är stängda.