SAAB News. En lång process.

De som hade hoppats på högre varv i Sverige kommer att bli besvikna. Försäljningen av Saab Parts AB till Investor NEVS kommer att vara en lång historia. Även om Michael Thorén från Finansdepartementet medger att det inte är i statens intresse att förbli den långsiktiga ägaren av Saab Parts.

De nya skyltarna väntar på högre hastighet.
De nya skyltarna väntar på högre hastighet.

För försäljning måste regeringen lämna in ett utkast till riksdagen i Stockholm, och han måste ge sitt samtycke. Inköpspriset bör också vara lämpligt. Det är en lång process att sälja ett statligt bolag, säger Michael Thorén till pressen.

Saab 2.0 ägare NEVS har nu övervunnit medias vinterns svält åtminstone i tillvägagångssättet. I Peking byggs en ny extra batterifabrik, eftersom kapaciteten i den tidigare produktionen har blivit uttömd. Batterier för framtiden, från 2014 producerade Elektro Saabs, kommer från denna fabrik. Det betyder åtminstone att du är närvarande i den regionala pressen idag, medan du lockade uppmärksamhet över hela landet igår.

Annars fanns det bara nyheter från Saabsunited. Saab 2.0 planerar nu att bygga ett hybridfordon. Vilket är inte riktigt förvånande, eftersom plattformen som köpts för den nya Saab-generationen var designad för detta från början. Matthias Bergmans intervju kan läsas på SU. Det är verkligen intressant att se hur en ny grupp med platser i Europa och Asien verkar växa fram. Förnybar energi, ett kraftverk planeras också i Trollhättan, batterier, bilteknik. Det kan vara en spännande historia, och Saab skulle vara mitt i den. Autodivisionen gör långsamma och lugna framsteg, åtminstone externt. Steg för steg, vilket inte skulle vara en nackdel om bilvärlden runt oss inte rörde sig snabbare. De riktigt goda nyheterna väntar fortfarande, men oddsen är inte dåliga. Vi väntar.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net