SAAB helg. Invisible?

Återigen går en intervju av Saab 2.0 presschef Mikael Östlund genom nätverket. Det finns en 30 minuters intervju om "New Motor", en tidning för alternativa enheter, som du kan lyssna på i originalet. Om du vill ... Medan nätverkssamhället ännu en gång klagar över dåligt pressarbete i Sverige eller okunnighet gentemot kunder, har jag en helt annan fråga.

Byggarbetsplats SAAB 2.0
Byggarbetsplats SAAB 2.0

Jag hörde intervjun helt, jag klickade bort några passager flera gånger och vid någon tidpunkt. För det var verkligen inget nytt såvida jag inte missade subtila nyanser. Frågorna som intresserar oss saknas eller bara har berörts i förbigående. Det handlar om elbilar igen, och "New Motor" ger en ganska bra sammanfattning av uttalandena. Man bör inte förvänta sig för mycket av den här typen av intervjuer, särskilt inte ”breaking news”. Därigenom talar det för sig själv att man bara läser från investerare NEVS - man kan förlåta - på lite kända webmagasiner. Detta leder oss till frågan och kärnan i problemet!

Låt oss föreställa oss att i Trollhättan - naturligtvis rent spekulativt - går banden igen. Vid någon tidpunkt 2013 eller våren 2014 kommer en produkt med en elektrisk drivenhet eller kanske med en turbomotor att vara klar för leverans. Och vad kommer då att hända? Har världen väntat på Saab 2.0 och flockar kunder för att köpa den här produkten? Förmodligen inte vid den aktuella statusen.

Det är här min fråga börjar. Vad gör du för att sälja den framtida produkten som heter Saab? Låt oss föreställa oss att vi är en investerare. Vi har något nytt som vi tycker är bra och som vi vill ta med till kunden, naturligtvis till ett högt pris och med bra avkastning. Vad skulle vi göra Egentligen enkelt! Vi väcker så mycket entusiasm som möjligt månader före premiären. Mata pressen med små detaljer, sprida riktade indiskretioner. Ett spyshot här, en detalj av motorn där, berättar lite om den nya interiören. Plus en berättelse som bara vi kan berätta med vår fantastiska produkt. Pressen tycker att det är hippt, så gör naturligtvis de potentiella kunderna och återförsäljarna klättrar för kontrakt. Och eftersom vi alla är så entusiastiska, så säljer den nya produkten bra i början av produktionen.

En tanke på hur detta skulle kunna nås tillhandahålls av Tesla, som för närvarande är nära lönsamhet, och Fisker, som nu leder till avgrunden. Båda varumärkena var närvarande i media och eftertraktade av köpare och under en lång tid innan det första produktionsfordonet rullades till kunden.

Och vad händer på Saab 2.0? Bara ! Ingenting ! Och vad som inte händer händer med en passion, som att prata om ett nytt tvättmedel. Om du lyssnar på intervjun kommer du inte hitta någon entusiasm - för vad som helst. Ingen aning om varför du ska köpa produkter från Trollhättan i framtiden och vad som kan göra Saab 2.0 unik. I stället tror man att Östlund fortfarande betonar Kina och säljer en flotta till myndigheterna. Är det hur en historia ser ut som är sexig? Vad ska vi vänta på? Saab 2.0 blir mer och mer osynlig och det finns mycket att prata om.

Den stabila Saab-situationen här i landet kan lura. Tyskland är för närvarande en exceptionell marknad, vi har ett särskilt fansamfund, och vi har ett framgångsrikt Saab-team i Eschborn. Så bra som här ser det inte någonstans ut på Saab-världen. Varumärket eroderar.

Något borde komma från Trollhättan! Det är dags att positionera sig och vakna från viloläge. Varumärket måste komma tillbaka i media! Om du verkligen vill sälja bilar - vare sig med el- eller turboenheter - under de närmaste 12 månaderna, är det dags att göra något. Trollhättan är en byggarbetsplats där inget händer i media. För närvarande finns investerare NEVS och Saab 2.0 långt under varje uppfattningsgräns.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

5 tankar om “SAAB helg. Invisible?"

 • "Vi tänds månader före premiären"
  Det är poängen. Vad har vi? Kanske en testkörning för att få fabriken att fungera igen med den nuvarande modellen. Knappast en premiär.
  Och sedan en första modell med nuvarande kropp 2014. Fortfarande ingen riktig premiär, eftersom åtminstone blanketten är känd. Förmodligen är nyckeldata fortfarande flytande och NEVS kanske måste känna igen att EV-hype närmar sig slutet och behöver bättre batterier.

  Ja, och sedan någon gång en modell baserad på Phoenix. Men det är uppenbarligen längre bort än "månader före premiären", så att inget kan sägas om det.

 • blank

  Det är konstigt att den nya toppledningen på SAAB knappast arbetar med PR för det förvärvade varumärket - speciellt eftersom dess fortsättning, enligt deras eget erkännande, länge har varit en klar affär!

  Kunde det kanske vara relaterat till det faktum att den nya ägaren och mannen på toppen, Kai Johan Jiang, arbetar PR som vanligt inom bilbranschen, eller behöver det inte alls i sina andra företag (för det mesta i Kina)?

  Om så är fallet måste hans bästa folk i Sverige ringa alarmklockorna senast och göra en pedagogisk insats mot sin chef.

  Låt oss se om det gäller PR, inte snart men den nödvändiga förändringen börjar.

 • blank

  Grins -> Jag tror att de bara håller dig där uppe i Trollhättan efter Saab Festival Festival

  Ciao

  M.

 • blank

  Du kanske har hört talas om den legendariska “Dark Cockpit” på NEVS och implementerat denna strategi konsekvent i ditt eget pressarbete. 🙂

  Nej, skämt åt sidan. Isolering eller försiktighet, PR är en katastrof - tänk på intervjun med Steven Wade för några månader sedan. Så snart du ställer hårda frågor, skjuter NEVS tillbaka med tomma patroner - förlåt, tomma fraser. Jag förväntar mig inte en presentation där alla detaljer och alla diagram i affärsplanen tuggas upp, men om du till exempel testar motorer från en eller annan tillverkare skulle det vara ett uttalande. Ett pressmeddelande "SAAB testar motorer från ..." (nej, 3 poäng betyder inte tre bokstäver från ett varumärke) skulle vara en positiv signal och bättre än ett rykte. Den eviga tassningen, oavsett om det är en förbränningsmotor eller en elmotor, produktion eller inte, kan långsamt ta slut.

  SAAB-fans är tålmodiga - men SAAB-fans är långvariga, och inte alla kommer att ge sina youngtimers för en ny SAAB. I detta avseende borde du inte vara för tyst, annars är den offentliga uppfattningen om varumärket borta. Efter att pressmeddelandena (i tyska pressen) till försäljning till NEVS var extremt tunna och små förra året, och ingenting kunde höras utöver SAAB-publikationerna, kunde SAAB nu betraktas som död.

 • blank

  Ja, tyvärr är det nuvarande situation, "varumärket urholkar" och i det långa loppet, enligt min mening, kan det inte stoppas, du kan vara ett SAAB-fan som du vill, någon gång måste biltillbehör komma. Och om du inte sätter igång NEVS inom överskådlig framtid kommer ingen servicepartner, oavsett hur engagerad och en väl fungerande reservdelsförsäljningsavdelning hjälper oss på lång sikt. Jag vill inte riktigt veta var delverksamheten kommer att utvecklas om 3-5 år med den nuvarande mängden SAAB-fordon?!? För om våra älskade SAAB oundvikligen bara behöver utvecklas till omhuldade garagestående bilar bara för att ta dem ut till SAAB-möten eller "oldtimer" -resor, behöver det förmodligen mer vårdprodukter än reservdelar.
  Det är också fantastiskt, men tyvärr inte det verkliga fordonslivet ... ja, det kommer nog att vara så här: - ((

  Jag har fortfarande hopp, kära NEVS ansvarig person, men glöm inte, världen och speciellt bilindustrin är tyvärr extremt snabb livsduglig och när emigrerade kunder är mycket svåra och dyra att vinna tillbaka.

  Så glöm inte att ge GAS !! Acceleratorpedalen är nere till höger !!! (åtminstone för bilar med förbränningsmotorer och turboladdare)

  Trevlig resten av helgen från Thüringen ...

  PS: TOM snälla fortsätt det ...

Kommentarer är stängda.