SAAB helg. Invisible?

Återigen går en intervju av Saab 2.0s presssekreterare Mikael Östlund genom nätet. På "New Motor", en tidning för alternativa enheter, finns en 30-minuts intervju, som du kan lyssna på i originalet. Om du vill ... Även om nätverkssamhället skriker igen om dåligt pressarbete i Sverige eller om okunnighet gentemot kunderna, har jag en helt annan fråga.

Byggarbetsplats SAAB 2.0
Byggarbetsplats SAAB 2.0

Jag hörde intervjun helt, några passager flera gånger och äntligen klickade bort. För att det inte var nytt, var det inte, om jag inte hade hört subtila nyanser. Frågorna som intresserar oss saknas eller har berörts på kanten. Det handlar om elbilar igen, och en ganska bra sammanfattning av uttalandena levererar "New Motor" med samma. Från intervjuer av detta slag borde du inte förvänta dig för mycket, absolut ingen "Breaking News". Varav det talar för sig, den läser endast av investerare NEVS - man kan förlåta - på lite kända webbtidningar. Detta leder oss till frågan och hjärtat av problemet!

Tänk dig att springa i Trollhättan - rent spekulativ kurs - banden igen. Vid något tillfälle är 2013 eller våren 2014 en produkt med elektrisk drivning eller kanske med turbomotor redo för leverans. Och vad kommer då att hända? Har världen väntat på Saab 2.0 och kunder flockar för att köpa den här produkten? Hittills, förmodligen inte.

Här är min fråga. Vad ska man göra för att sälja den framtida produkten som heter Saab? Föreställ dig att vi är en investerare. Vi har något nytt vad vi skulle hitta bra och vad vi naturligtvis ville ta ett högt pris och med god avkastning till kunden. Vad skulle vi göra? Egentligen, lätt! Vi väcker så mycket entusiasm som möjligt månader före premiären. Mata pressen med små detaljer, sprida riktade indiscretions. En spyshot här, en detalj av motoriseringen där, lite berättade om det nya interiøret. Dessutom en historia, hur vi bara kan berätta med vår stora produkt. Pressen finner att höften, de potentiella kunderna, förstås, att återförsäljarna ritar kontrakt. Och eftersom vi alla är så entusiastiska, kommer den nya produkten att bli en stor hit med början på produktionen.

En tanke på hur detta skulle kunna nås tillhandahålls av Tesla, som för närvarande är nära lönsamhet, och Fisker, som nu leder till avgrunden. Båda varumärkena var närvarande i media och eftertraktade av köpare och under en lång tid innan det första produktionsfordonet rullades till kunden.

Och vad händer på Saab 2.0? Exakt! Ingenting! Och det som inte händer, det händer med en passion, som om man talar om ett nytt tvättmedel. Lyssna på intervjun, du kommer inte hitta entusiasm - för vad som helst. Ingen aning varför du borde köpa produkter från Trollhättan i framtiden och det som gör Saab 2.0 unik. Istället anser tyngdpunkten, Östlund, fortfarande på Kina och om försäljning av vätska till myndigheter. Ser det ut som en historia som är sexig? Vad ska vi vänta på? Saab 2.0 blir osynlig, och det finns mycket att säga.

Den stabila Saab-situationen här i landet kan lura. Tyskland är för närvarande en exceptionell marknad, vi har ett särskilt fansamfund, och vi har ett framgångsrikt Saab-team i Eschborn. Så bra som här ser det inte någonstans ut på Saab-världen. Varumärket eroderar.

Någonting måste komma från Trollhättan! Det är dags att positionera dig själv och vakna upp från viloläge. Varumärket måste gå tillbaka till media! Om du verkligen under de kommande månaderna 12 bilar - både elektrisk eller Turbo Drive - vill sälja, är det dags att göra något. Trollhättan är en byggarbetsplats där inget händer medialt. För närvarande finns investerare NEVS och Saab 2.0 långt under någon perceptuell gräns.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

5 tankar om "SAAB helg. Invisible?"

 • "Vi börjar redan månader före premiären"
  Det är poängen. Vad har vi? Kanske kör ett test för att få fabriken att springa igen med den nuvarande modellen. Knappast en första
  Och sedan en första modell med nuvarande kropp 2014. Fortfarande ingen riktig premiär, eftersom åtminstone blanketten är känd. Förmodligen är nyckeldata fortfarande flytande och NEVS kanske måste känna igen att EV-hype närmar sig slutet och behöver bättre batterier.

  Ja, och sedan någon gång en modell baserad på Phoenix. Men detta är självklart ännu längre än "månader före premiären" bort, så att du inte kan säga något om det.

 • Det är konstigt att det nya bolagets talesman vid SAAB knappast public relations arbetar för det förvärvade varumärket - speciellt eftersom dess fortsättning med egen upptagning är en långsiktig sak!

  Kunde det kanske vara relaterat till det faktum att den nya ägaren och mannen på toppen, Kai Johan Jiang, arbetar PR som vanligt inom bilbranschen, eller behöver det inte alls i sina andra företag (för det mesta i Kina)?

  Om så är fallet måste hans bästa folk i Sverige ringa alarmklockorna senast och göra en pedagogisk insats mot sin chef.

  Låt oss se om det gäller PR, inte snart men den nödvändiga förändringen börjar.

 • Grins -> Jag tror att de kommer att hålla dig där uppe i Trollhättan efter Saab-festivalen 🙂

  Ciao

  M.

 • Kanske hörde en av NEVS något av den legendariska "Dark Cockpit", och implementerade denna strategi konsekvent i sitt eget pressarbete.

  Nej, ha kul åt sidan. Utestängning, var försiktig, PR är en katastrof - tänk på intervjun med Steven Wade för några månader sedan. Så snart du frågar hårt, brinner NEVS med tomma bläckpatroner - ledsen, ord - tillbaka. Jag förväntar mig inte en presentation där alla detaljer och diagram i affärsplanen tuggas på, men om du testa motorer från en tillverkare eller en annan, skulle det vara ett tillkännagivande. Ett pressmeddelande "SAAB-testmotorer från ..." (nej, 3-poäng betyder inte 3-bokstäver i ett varumärke) skulle vara en positiv signal och bättre än ett rykte som roaming runt. Även den eviga panorering runt om förbränning eller elmotor, produktion eller ej, kan långsamt slutföras.

  SAAB-fans är tålmodiga - men fansens SAABs är långvariga, och inte alla kommer att ge sina yngre timmar en ny SAAB. I den meningen borde man inte vara för tyst, annars är den offentliga uppfattningen av varumärket borta. Efter pressmeddelandena (i tyska pressen) till försäljning till NEVS förra året var det extremt tunna och små, och förutom SAAB-publikationerna kunde inget mer höras, SAAB kunde nu anses vara död.

 • Ja, det här är tyvärr den nuvarande situationen, "varumärket eroderar" och i det långa loppet är det ostoppbart enligt min åsikt, eftersom du kan vara SAAB-fläkt som du vill ha, vid någon tidpunkt måste du fylla på fordonspåfyllning. Och om du inte får NEVS i tid inom överskådlig framtid, kommer vi inte att kunna hjälpa till och med den mest dedicerade servicepartnern och den välfungerande deldistributören på lång sikt. Jag vill inte verkligen veta var delar av verksamheten vid den tillfälliga SAAB-fordonsvolymen utvecklas under cirka 3-5 år?!? För om vår älskade SAAB oundvikligen bara behöver bli hemliga garagebilar, för att eventuellt ta ut dem till SAAB-möten eller "oldtimer" -utgångar, behöver det nog mer mer vårdprodukter än reservdelar.
  Även om det är bra, men tyvärr inte det sanna billivet ..., kommer det nog att vara så här: - (((

  Jag har fortfarande hopp, kära NEVS ansvarig person, men glöm inte, världen och speciellt bilindustrin är tyvärr extremt snabb livsduglig och när emigrerade kunder är mycket svåra och dyra att vinna tillbaka.

  Så glöm inte att ge GAS !! Acceleratorpedalen är nere till höger !!! (åtminstone för bilar med förbränningsmotorer och turboladdare)

  Trevlig vilhelg från Thüringen ...

  PS: TOM snälla håll upp det ...

Kommentarer är stängda.